"Ομορφος κόσμος... [κεφάλαιο 2ο]

-2-  Λέγαμε νωρίτερα για τους πολιτικούς και τα μπινελίκια που ρίχνει ο ένας στον άλλο όταν τυχαίνει να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές ε...


-2- 

Λέγαμε νωρίτερα για τους πολιτικούς και τα μπινελίκια που ρίχνει ο ένας στον άλλο όταν τυχαίνει να εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές. Και αυτό το ονομάζουν «πολιτισμένο διάλογο», όπου ο καθένας διακόπτει τον συνομιλητή του φωνασκώντας κι εν τέλει να λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του, δηλαδή ότι κατεβάσει η κούτρα του –κοινώς το κεφάλι του. Κανένας από τους συμμετέχοντες στο πάνελ δεν σέβεται τους όρους που απαιτεί ο πολιτισμένος διάλογος, γιατί ο κάθε ένας προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του, να πείσει για την ορθότητα των απόψεων και ιδεών του, αδιαφορώντας για την αλήθεια, την ευγένεια ή τον σεβασμό στον συνομιλητή, ο οποίος παρά την διαφορετική άποψη έχει, τουλάχιστον, το δικαίωμα να την εκφράζει.

Όπως έλεγε ο Βολταίρος , «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», αλλά για τους συμμετέχοντες σε τηλεοπτικές εκπομπές αυτά είναι ψιλά γράμματα. Όμως, αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει, πολλές φορές, και στη ελληνική Βουλή, τον επονομαζόμενο «Ναό της Δημοκρατίας»; Φυσικά, αυτά κρύβουν μόνο μια αλήθεια: Την εκλογή ή την επανεκλογή, επειδή μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων ηδονίζεται με το μπάχαλο κι επικροτεί εκείνον που υψώνει την φωνή του περισσότερο από τους άλλους, που διακόπτει συνεχώς, που εντόνως διαμαρτύρεται.

Ο Κωνσταντίνος Σκώκος, πεζογράφος, ποιητής και χρονογράφος, έγραψε επιγραμματικά ότι, «όπου δυο ρωμιοί, ο ένας αυτοσχεδιάζεται σε ρήτορα και ο άλλος αγωνίζεται να τον διακόψει». Τις περισσότερες φορές, γράφει σε κείμενό του ο Ι. Ευαγγέλου, καταφεύγει σε χειρονομίες και στην υπερύψωση της φωνής για να υπογραμμίσει τις ιδέες του και να πείσει τους συζητητές για γνώμες που δεν έχουν κανένα λογικό έρεισμα. Αλλά με χειρονομίες και φωνασκίες ο ανόητος λόγος δεν αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται. Τελικά ένας τέτοιος διάλογος καταλήγει σε διαπληκτισμούς –και όχι μόνο φραστικούς.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης έγραφε: «Μεταξύ δύο Ρωμιών διαφωνούντων δια το αν ο ήλιος προβάλλει εξ ανατολών ή εκ δυσμών, δίκαιο έχει ο οπλοφορών!». Ο Ινδός στοχαστής Τζιντού Κρισναμούρτι είχε πει σε ομιλία του το 1981 ότι, «κανένας πολιτικός και καμιά μορφή πολιτικής, είτε είναι της Αριστεράς είτε της Δεξιάς ή ακόμη και του Κέντρου, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματά μας. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματα αλλά μόνο το πώς θα διατηρήσουν τις θέσεις τους».

Μα, ποιος να τον ακούσει τότε, που τα πολιτικά μίση και πάθη ήταν στο φόρτε τους, όπου ο πατέρας σκοτωνόταν με το παιδί του και ο αδερφός με τον αδερφό και οι πολιτικοί, ασχέτως κόμματος, να μη πιστεύουν τον εαυτό τους κομμάτι της Ελλάδας γιατί θεωρούσαν την χώρα κομμάτι του εαυτού τους, όπως εύστοχα έχει πει ο Χάρρυ Κλυνν ; Άσχετα αν σήμερα, καμιά τριανταριά χρόνια αργότερα, όλοι μας μουντζώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα όταν βλέπουμε να παρουσιάζεται ένας ακόμη εθνοσωτήρας που υπόσχεται καλύτερες ημέρες με κείνο το ξύλινο και χωρίς αισθήματα χαμόγελο που με τόση ευλάβεια έχει εξασκήσει.

Και να τα φάσκελα, μάλιστα και με τα δύο χέρια, να θυμίζουν την αλησμόνητη ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο ρόλο του πολιτευτή Μαυρογυαλούρου, ο οποίος την ώρα που προσπαθούσε να μιλήσει στους υποψήφιους ψηφοφόρους του ακουγόταν το γκάρισμα ενός γαιδαράκου. Μονότονο το γκάρισμα του, υπό εξαφάνιση, συμπαθέστατου τετράποδου, όπως μονότονες και οι υποσχέσεις των πολιτικών πάντα πριν τις εκλογές, γιατί αμέσως μετά τις ξεχνάνε μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές για να τις ξαναθυμηθούν και πάλι από την αρχή, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Και τα χαϊβάνια, τουτέστιν οι ψηφοφόροι, να χειροκροτούν επευφημώντας.

Φαίνεται πως στην πολιτική μεγαλύτερη σημασία έχει να βρίσκεις δικαιολογίες παρά να παράγεις έργο. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ , πολύ σωστά είχε πει ότι, «ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να πει τι πρέπει να γίνει και μετά πρέπει να μπορεί να εξηγεί γιατί δεν έγινε». Ο αείμνηστος ηγέτης της λαϊκής δεξιάς, Κωνσταντίνος Καραμανλής , έλεγε πως στην πολιτική λες πράγματα που δεν κάνεις και κάνεις πράγματα που δεν λες. Όσο καλά τα έλεγε ο αείμνηστος άλλο τόσο καλά, ίσως και καλύτερα είπε για εκείνον ο Τζίμης Πανούσης, για όσους γνωρίζουν τι συνέβη στις εκλογές βίας και νοθείας, όπως χαρακτηρίστηκαν, το 1961 :

«Ο Κώστας είναι ο πρώτος και σημαντικότερος οικολόγος που εμφανίστηκε παγκόσμια. Είναι εκείνος που το 1961, για πρώτη φορά, έδωσε το δικαίωμα ψήφου στα δέντρα. Δεν το έχει κάνει κανένας άλλος, ούτε πράσινοι και αηδίες. Ο Κώστας είναι ο πρώτος». 

Δυστυχώς, από τους αρχαίους Έλληνες πήραμε μόνο την λέξη «πολιτική» και αφήσαμε το περιεχόμενό της που σύνδεε τη θεωρία με την πράξη. Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος είχε γράψει πως, «η ευτυχία δεν είναι έργο των κομμάτων, η δυστυχία όμως μπορεί να είναι προϊόν δραστηριότητάς τους».

Ο Πλούταρχος , [όχι ο λαϊκός βάρδος, αλλά ο αρχαίος], αναφέρθηκε στον Λυκούργο, γιο του βασιλιά Ευνόμου και σπουδαίου πολιτικού και νομοθέτη της αρχαίας Σπάρτης, τονίζοντας τη μεγάλη και σπουδαία προσωπικότητα του ως εξής:

«Όταν πια οι σπουδαιότεροι από τους νόμους του στερεώθηκαν με τη συνήθεια και είχε αρκετά αναπτυχθεί η πολιτεία και ήταν πλέον σε θέση να διατηρείται και να σώζεται μόνη της, όπως λέει ο Πλάτων ότι ο θεός χάρηκε που δημιουργήθηκε ο κόσμος και μπήκε σε κίνηση για πρώτη φορά, έτσι γεμάτος ενθουσιασμό ο Λυκούργος και από ευχαρίστηση για την ομορφιά και το μέγεθος της νομοθεσίας του που άρχισε να εφαρμόζεται και να παίρνει κανονικά δρόμο της, επιθύμησε να την αφήσει αθάνατη και αμετάβλητη στο μέλλον. Μάζεψε λοιπόν όλους και τους είπε ότι καλά όσα έγιναν και αρκετά ώστε η πόλη να γνωρίσει την αρετή και την ευτυχία. Το κυριότερο όμως και το πιο μεγάλο δεν μπορεί να τους το αποκαλύψει πριν ζητήσει με χρησμό τη γνώμη του θεού. Πρέπει λοιπόν να τηρήσουν σταθερά τους νόμους που έθεσε και να μη τους αλλάξουν, ούτε να τους μετακινήσουν μέχρι να γυρίσει από τους Δελφούς.

Όταν επιστρέψει θα κάνει ότι τον πρόταξε ο θεός. Όλοι συμφώνησαν και τον ενθάρρυναν να πάει στο Μαντείο. Κι αφού έβαλε τους βασιλιάδες και τους γερουσιαστές κι έπειτα όλους τους άλλους πολίτες να ορκιστούν ότι θα μείνουν σταθεροί και θα εφαρμόσουν το νομοθετικό πολίτευμα έως ότου επιστρέψει, ο Λυκούργος έφυγε για τους Δελφούς. Όταν έφτασε στο Μαντείο, έκανε πρώτα θυσία στον θεό Απόλλωνα κι έπειτα τον ρώτησε αν οι νόμοι του είναι καλοί και αρκετοί για την ευτυχία και την αρετή της πόλης. Ο θεός αποκρίθηκε ότι και καλά τέθηκαν οι νόμοι και η πόλη θα δοξαστεί αν τηρεί το πολίτευμά του.

Ο Λυκούργος έγραψε τον χρησμό και τον έστειλε στη Σπάρτη. Ύστερα έκανε νέες θυσίες στον θεό, αποχαιρέτησε τους φίλους του και τον γιο του και αποφάσισε να μην απαλλάξει τους συμπολίτες του από τον όρκο κι εκεί, με την θέλησή του, να τερματίσει τη ζωή του μια και είχε φτάσει στην ηλικία που είναι κατάλληλη για ν’ αποφασίζουν οι άνθρωποι, ακόμη κι εκείνοι που φαίνονται ότι αρκετά ευτύχισαν, αν πρέπει να συνεχίσουν ακόμη ή να πάψουν να ζουν. Και πέθανε από ασιτία, με την πεποίθηση ότι των πολιτικών ανδρών ούτε ο θάνατος πρέπει να είναι πολιτικά άσκοπος ούτε το τέλος της ζωής παθητικό, αλλά να γίνεται σαν πράξη αρετής. Και για τον εαυτό του, αφού έφερε ως την άκρη έργο ωραιότατο, ο θάνατος έπρεπε να είναι αληθινά τελείωση της ευτυχίας και στους συμπολίτες του να αφήσει το θάνατο φύλακα των καλών και αγαθών που τους πρόσφερε αφού είχαν ορκιστεί να εφαρμόζουν το πολίτευμά του έως ότου εκείνος επιστρέψει».

Ο Λυκούργος, όχι μόνο οδήγησε τους πολίτες της Σπάρτης και την πόλη προς την ευτυχία και την αρετή, αλλά πρόσφερε και την ζωή του για να θεμελιώσει το σπουδαίο έργο του. Δυστυχώς, όμως, σήμερα επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει ο Γκραούτσο Μαρξ : «Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις».

Παλιότερα ο Ευριπίδης , είχε πει πως, «δεν είναι αποτρόπαιο για τους ανώτερους ανθρώπους να βλέπουν έναν τιποτένιο, ντυμένο με τα πιο ψηλά αξιώματα, να κυβερνάει τον λαό με τον λόγο του, αυτός που προηγουμένως δεν ήταν παρά ένα μηδενικό;».

Ο Σόλων ο Αθηναίος υπήρξε ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και ίσως ήταν ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών. Γεννήθηκε περίπου το 630 π.Χ. από αριστοκρατική οικογένεια και πέθανε το 560, ζώντας τις απαρχές του ελληνικού πνευματικού θαύματος. Η σκέψη του επηρέασε όλα τα δημοκρατικά συστήματα του δυτικού πολιτισμού. Τόσο η αμερικάνικη όσο και οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες βρετανικού τύπου θεωρούνται πνευματικά παιδιά του. Κατάργησε τα χρέη, ελευθέρωσε τους άνδρες που είχαν υποδουλωθεί μαζί με τις οικογένειές τους, λόγω χρεών, κι έφερε στην Αθήνα όσους είχαν πωληθεί σε άλλες περιοχές. Κατάργησε, επίσης, τον δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη και τα αξιώματα δεν τα καταλάμβαναν πλέον μόνο οι αριστοκράτες.

Καθιέρωσε τέσσερις κοινωνικές τάξεις με βάση το εισόδημα όπου και φορολογούνταν η κάθε μία αναλόγως: Τους παντακοσιομεδίνους που είχαν εισόδημα αντίστοιχο με επτακόσιους πενήντα μοδίους σιτηρών ή και περισσότερο, τους ιππείς που είχαν εισόδημα μεταξύ τετρακοσίων σαράντα εννέα μοδίους, και τους θήτες με εισόδημα μικρότερο των τριών πρώτων τάξεων. Όλοι οι πολίτες μπορούσαν να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου. Καθιέρωσε τα Ηλιαία, ένα σώμα έξι χιλιάδων δικαστών, όπου οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να εφεσιβάλλει μια απόφαση κρατικού λειτουργού.

Επίσης, δίκαζε τις εφέσεις κατά των αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Απαγόρευσε την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων εκτός του λαδιού κα πήρε μέτρα προστασίας της οικογένειας και του γάμου. Τέλος, υποχρέωσε τους γονείς να διδάσκουν μια τέχνη τα παιδιά τους και θέσπισε νόμο όπου οι γιοί, που δεν είχαν διδαχτεί κάποια τέχνη από τον πατέρα τους, δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους φροντίζουν στα γεράματά τους.

Οι γιοί αυτών που σκοτώνονταν στα πεδία των μαχών ανατρέφονταν και εκπαιδεύονταν με ευθύνη της πολιτείας. Τέλος, κατάργησε την προίκα με το αιτιολογικό ότι οι γάμοι δεν πρέπει να γίνονται από οικονομικό συμφέρον, αλλά από φλογερό έρωτα. Ένας καλός πολιτικός πρέπει να βλέπει μακριά, να δρα άμεσα να καθορίζει στόχους και να τους υλοποιεί, γι’ αυτό η ανάθεση της εξουσίας πρέπει να γίνεται σε εκείνους που γνωρίζουμε ότι είναι σοφοί κι ενάρετοι και που θέτουν σαν προτεραιότητά τους το συμφέρον του λαού.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ στο βιβλίο του, «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή», παραθέτει μια σειρά από ερωτήσεις τις οποίες κάθε ψηφοφόρος πρέπει να θέτει στον εαυτό του πριν επιλέξει το πρόσωπο που θα ψηφίσει:

1. Τι έκανε στη ζωή του μέχρι εκείνη την ώρα για να θέλει να εκπροσωπεί το λαό στη Βουλή;
2. Ποιο είναι το ήθος του;
3. Ποια ήταν η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο;
4. Εργάστηκε ποτέ του;
5. Πως θέλει να διευθύνει ένα υπουργείο χωρίς εμπειρία; Πως μπορεί να διευθύνει συνετά και αποτελεσματικά αν δεν έχει «διευθυνθεί» ποτέ στη ζωή του;
6. Από πού αντλεί το θράσος να επιζητεί τη μάθηση της διοίκησης στην «καμπούρα» του δημοσίου και συνεπώς των πολιτών;

Οπωσδήποτε οι παραπάνω ερωτήσεις θα πρέπει να τίθενται και για την επιλογή υποψηφίων αιρετών συμβούλων, αν δεν θέλουμε να δικαιώνουμε το νεοποτισμό, το ρουσφέτι, το κατεστημένο. Ο Πλάτωνας εγκαλούσε τους συνειδητούς πολίτες και τους καθιστούσε υπεύθυνους για την επιλογή και τις πράξεις των πολιτικών.

Ο Σλοβένος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζάρκο Πάταν, είχε πει πως, «οι πολιτικοί δυστυχώς νοιάζονται περισσότερο για το παρόν τους παρά για το μέλλον μας».

Θα κλείσω το κεφάλαιο, με ένα απόσπασμα των όσων έχει πει ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης: «Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να κάνει αυτοκάθαρση, αλλά και το εκλογικό σώμα πρέπει να προχωρήσει σε αδέκαστη αυτοκάθαρση…».

Διαβάστε τα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, μαζί με τους προλόγους, εδώ...

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Αλτούνη Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": "Ομορφος κόσμος... [κεφάλαιο 2ο]
"Ομορφος κόσμος... [κεφάλαιο 2ο]
https://3.bp.blogspot.com/-yh3acbc0Vwc/WO4rrw8WtGI/AAAAAAABwxw/s0NuW2V53PoOqrwa7Pe67QRaE8iBGfC2QCLcB/s640/march-1374386_960_720.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-yh3acbc0Vwc/WO4rrw8WtGI/AAAAAAABwxw/s0NuW2V53PoOqrwa7Pe67QRaE8iBGfC2QCLcB/s72-c/march-1374386_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/04/2.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/04/2.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy