Γ. Αργυρόπουλος: "Τι θα κάναμε για το Κατάκολο..."

Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της παράταξης "Οραμα Δημιουργία", του Δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλ...


Συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής της παράταξης "Οραμα Δημιουργία", του Δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίνειο της Ηλειακής πρωτεύουσας, το Κατάκολο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προσελκύσει στην πόλη του Πύργου τουρίστες που αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο. Υπήρξαν μάλιστα και δηλώσεις από τον δήμαρχο κ. Γαβρίλη Λιατσή, σε πανηγυρικούς τόνους, πριν καν δούμε κάποιον τουρίστα να κάνει βόλτα στους δρόμους του Πύργου. Και πώς να τον δούμε όταν ακόμη και αυτό το κορυφαίο εγχείρημα που όντως μπορεί να δώσει πνοή στην οικονομία της πόλης και γενικότερα του δήμου μας γίνεται με ένα τρόπο εντελώς πρόχειρο, με αποσπασματικά μέτρα, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και σοβαρό προγραμματισμό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ:

Οι τουρίστες δεν πρόκειται να έρθουν στον Πύργο επειδή μια μέρα τα συνεργεία του δήμου «έβαψαν» ένα σημείο στην οδό Μανωλοπούλου για να σταθμεύουν τα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν. Ήρθε το πρώτο. Και φυσικά ήταν άδειο…

Ούτε τους ενδιαφέρει αν θα έρθουν με ανοιχτά λεωφορεία ή με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με ποδήλατα ή με μηχανάκια, με ταξί ή με το τρενάκι. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το που θα πάνε, το τι θα δουν, το τι θα κάνουν, όταν επισκεφτούν την πόλη του Πύργου. Για την παράταξή μας «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» το τρίπτυχο «ΚΑΤΑΚΟΛΟ – ΠΥΡΓΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ» αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής ανόρθωσης ολόκληρου του δήμου μας, που μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των συνδημοτών μας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Γι αυτό και έγκαιρα έχουμε καταθέσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων και πρωτοβουλιών που έχει δύο βασικούς άξονες. Πρώτον: Την έλευση τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στο Κατάκολο στην πόλη του Πύργου, και Δεύτερον: Την ανάδειξη του Κατακόλου σε πόλο έλξης και καθημερινό προορισμό επισκεπτών και τουριστών πέρα από την κρουαζιέρα.

Α. ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που λειτουργεί στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς (έργο που φέρει τη σφραγίδα του συμπολίτη μας πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, και με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να τον επαινούμε γι αυτό το σπουδαίο έργο πολιτισμού) είναι μια πραγματικότητα που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και πως θα γίνει αυτό; Εύκολα και απλά: Καταρχήν πρέπει να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση για τους επισκέπτες και να οριοθετηθούν χώροι πάρκιν για τα λεωφορεία.

Η προτασή μας αφορά σε μια γενικότερη ανάπλαση της πλατείας Νικάκη και του περιβάλλοντα χώρου του Μουσείου Επίσης αξιοποίηση των άλλων χώρων της Δημοτικής Αγοράς που παραμένουν κενοί και ανεκμετάλλευτοι, με τη διοργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων και θεματικών εκδηλώσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από επίμονες προσπάθειες το υπουργείο Πολιτισμού προσέλαβε έκτακτο προσωπικό και το Μουσείο είναι ανοικτό με πλήρες ωράριο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, καθ’ ολη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ωστόσο το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος της προσέλκυσης των τουριστών στον Πύργο. Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για έργα ανάπλασης και αισθητικής αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης είναι στη σωστή κατεύθυνση και μας βρίσκει σύμφωνους. Αναμένουμε να υποβάλλει για δημοπράτηση τις πρώτες προτάσεις της, τώρα που άνοιξε η πρώτη πρόσκληση της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΟΧΕ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αλλά και αυτό δεν αρκεί για να έρθουν τουρίστες στον Πύργο

Τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και με δημόσιες τοποθετήσεις μας τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε τονίσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Ξυστρή που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να συνορεύει με την σιδηροδρομική γραμμή «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία.» 

Τι θα κάναμε εμείς:

Πρώτον: Θα είχαμε επιδιώξει μια στενή συνεργασία με τις εταιρείες της κρουαζιέρας με σκοπό να γνωρίζουμε το τι ενδιαφέρει τους τουρίστες όταν κατεβαίνουν από το πλοίο.

Δεύτερον: Αφού είχαμε αυτά τα δεδομένα θα είχαμε αναθέσει σε ένα μελετητικό γραφείο να μας καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα μπορούσε να κατασκευαστεί στον συγκεκριμένο χώρο που θα αποτελούσε σοβαρό κίνητρο για τους τουρίστες.

Τρίτον: Θα αναζητούσαμε πόρους – δημόσιους ή ιδιωτικούς – για να επενδύσουν σε αυτό το χώρο που σήμερα παραμένει ημιτελής και κυρίως κινδυνεύει να εξελιχθεί σε στέκι περιθωριακών, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης του ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μετά και την ειλημμένη απόφαση της ΓΑΙΟΣΕ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ανάδειξη της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, όπως εκφράστηκε πρόσφατα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Αθανάσιο Σχίζα, ΘΕΩΡΟΥΜΕ:

Ό,τι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει: την έλευση των τουριστών με το τρενάκι από το Κατάκολο στον Πύργο, την αποβίβαση τους μπροστά από το εργοστάσιο «Ξυστρή» που θα είναι επισκέψιμο και λειτουργικό και εν συνεχεία την προώθηση τους είτε ως πεζή, είτε με μικρά λεωφορεία του δήμου στο κέντρο της πόλης και στο αρχαιολογικό μουσείο είναι μια εφικτή μεσοπρόθεσμη πρόταση που για μια ακόμη φορά καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο

Β. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Εξίσου σημαντική είναι για την παράταξη μας είναι η ανάδειξη του Κατακόλου σε πόλο έλξης επισκεπτών από την Ηλεία και όλη τη Δυτική Ελλάδα. Για εμάς είναι ανεπίτρεπτο και ταυτόχρονα εξωφρενικό με το που αναχωρούν τα κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι, να βάζουν λουκέτο τα εμπορικά καταστήματα και το Κατάκολο ουσιαστικά να «νεκρώνει». Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει σε άλλο τουριστικό μέρος της χώρας!

Προσωπικά θυμάμαι το Κατάκολο τις δεκαετίες 1980 και ’90 που έσφυζε τα βράδια από ζωή. Αν και τότε ουσιαστικά ήταν ένα ψαροχώρι, και όχι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά λιμάνια όπως είναι τώρα, κατακλυζόταν από κόσμο. Αυτό το Κατάκολο θέλουμε να δούμε και τώρα.

Αυτό το Κατάκολο ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ

Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Κατά την άποψη μας δεν είναι δύσκολο. Απλά χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και κυρίως πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και κατεστημένα που έρχονται από το παρελθόν.

1. Απαιτείται η άμεση δημοπράτηση των έργων στη χερσαία ζώνη που θα αλλάξουν την αισθητική εικόνα του λιμανιού και το καταστήσουν σύγχρονο και λειτουργικό. Θα μπορεί ο καθ’ ένας να κάνει τη βόλτα του σ’ ένα ειδυλλιακό και αξιοπρεπές περιβάλλον

2. Είμαστε σαφέστατα υπέρ και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τη διοργάνωση έκθεσης και άλλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι εύλογο ότι πρωτοβουλίες τέτοιου χαρακτήρα κάνουν το λιμάνι μας εξωστρεφές και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει ξένος κόσμος στο Κατάκολο.

3. Ο κεντρικός δρόμος του Κατακόλου από το ύψος του παλαιού ξενοδοχείου «Δελφίνι» να μετατρέπεται σε πεζόδρομο, και να απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το απόγευμα και μετά. Ταυτόχρονα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, όπως συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Η κυκλοφορία οχημάτων για έκτακτες ανάγκες ή για όσους θέλουν να κατευθυνθούν προς το βουνό θα γίνεται από τον δρόμο που ξεκινά από το ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει λειτουργικός.

4. Ανακατασκευή και βελτίωση των μονοπατιών που ξεκινούν από το χωριό και καταλήγουν στο βουνό του Κατάκολου. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα είναι απαράδεκτη. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: Η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή της μαρίνας, όπως προβλέπεται στο master – plun. Με την υλοποιησή της είναι εύλογο ότι το Κατάκολο θα αλλάξει… ταχύτητα καθώς θα έρθουν τουρίστες υψηλού επιπέδου. Αλλά όπως είπα και πριν αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος που θα κληθεί να υλοποιήσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός του Πύργου θα μας δώσει το δικαίωμα να είμαστε εμείς!

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Αλτούνη Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Γ. Αργυρόπουλος: "Τι θα κάναμε για το Κατάκολο..."
Γ. Αργυρόπουλος: "Τι θα κάναμε για το Κατάκολο..."
https://1.bp.blogspot.com/-WKo-I3cdrkI/WUvm0DCD9cI/AAAAAAAB1OY/417z2eu5Lq0Ok24x-ojKjGlUb8Qt8M6cgCLcBGAs/s640/unnamed.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-WKo-I3cdrkI/WUvm0DCD9cI/AAAAAAAB1OY/417z2eu5Lq0Ok24x-ojKjGlUb8Qt8M6cgCLcBGAs/s72-c/unnamed.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_380.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_380.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy