-->

Συμβουλές οδήγησης με υψηλές θερμοκρασίες

Είναι η πρώτη μέρα του ανανεωμένου Capital.gr, οπότε θελήσαμε να γράψουμε κάτι επίκαιρο και ενδιαφέρον. Με τη χθεσινή μέρα να είναι η πρ...


Είναι η πρώτη μέρα του ανανεωμένου Capital.gr, οπότε θελήσαμε να γράψουμε κάτι επίκαιρο και ενδιαφέρον. Με τη χθεσινή μέρα να είναι η πρώτη πολύ ζεστή για το καλοκαίρι, σκεφτήκαμε πως θα ήταν ότι καλύτερο να σας μεταφέρουμε κάποιες συμβουλές που αφορούν την οδήγηση σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που συναντάμε στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποφύγετε την οδήγηση αν δεν υπάρχει λόγος!

Η πρώτη συμβουλή για την οδήγηση στη ζέστη είναι κάπως παράξενη μιας και σας προτείνουμε να την αποφύγετε! Αποτελεί μια δοκιμασία με τον οργανισμό μας. Ακόμα και αν έχουμε τον κλιματισμό στο τέρμα, η ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις μας κουράζουν, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, πολύ περισσότερο από όταν οι θερμοκρασίες είναι λογικές, δηλαδή κοντά στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Η λύση είναι να προτιμούμε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες σε περίπτωση που υπάρχει επιλογή. Στην περίπτωση που έχουμε αυτοκίνητο με ανοιγόμενη οροφή πρέπει να είμαστε καλά προφυλαγμένοι τις ώρες που ο ήλιος καίει. Πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση Αποφύγετε να οδηγήσετε αν είστε κουρασμένος, αν έχετε φάει πολύ, αν είστε άρρωστος ή ακόμα χειρότερα αν έχετε πιει. Ο οργανισμός σας ήδη δοκιμάζεται οπότε η πολύ ζέστη θα χειροτερέψει την κατάσταση.

Φροντίστε εσάς και τους επιβάτες                   

Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό. Μπορεί να μειώνεται ελαφρά η απόδοση του αυτοκινήτου και να αυξάνεται η κατανάλωση αλλά η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ιδανική θερμοκρασία οι 22-23 βαθμοί Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει δροσερό νερό στο αυτοκίνητο. Η πολύ ζέστη φέρνει και αφυδάτωση και το νερό είναι απαραίτητο. Επίσης να θυμάστε πως οι πίσω σειρές των καθισμάτων συνήθως έχουν υψηλότερη θερμοκρασία μιας και συνήθως δεν υπάρχουν αεραγωγοί ώστε να διοχετεύεται κρύος αέρας από τον κλιματισμό.

Για το λόγο αυτό, φροντίστε οι μεσαίοι αεραγωγοί να κοιτούν προς τα πίσω ώστε να πηγαίνει και πίσω ο αέρας. Αν έχετε παιδιά φροντίστε ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε στάσεις ώστε να παίρνουν αέρα και να ξεκουράζονται. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αλλά ο ήλιος κουράζει. Επίσης φροντίστε να έχετε κάποια σνακ ή χυμούς ώστε να τονώνεται ο οργανισμός. Φροντίστε ώστε να έχετε ένα πλήρες φαρμακείο. Σε αυτό καλό είναι να προσθέσετε κάποια αλοιφή για τα τσιμπήματα, μιας και το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να συμβούν. Όσο και αν ακούγεται παράξενο καλό είναι να έχετε στο πορτ παγκάζ ένα αδιάβροχο.

Οι καλοκαιρινές μπόρες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι απίθανο. Το ελαφρύ ντύσιμο του καλοκαιριού μας βρίσκει συνήθως απροετοίμαστους, οπότε καλό είναι να έχουμε ένα αδιάβροχο για την κακή στιγμή. Επίσης ένα ζευγάρι γάντια μπορεί να φανούν χρήσιμα. Για παράδειγμα αν χρειαστεί να αλλάξουμε λάστιχο ή να τσεκάρουμε κάτι στον κινητήρα, το πιθανότερο είναι ό,τι αγγίζουμε να καίει. Προτιμήστε να οδηγείτε με τα παράθυρα κλειστά. Αφενός ο κλιματισμός θα κρατήσει τη θερμοκρασία της καμπίνας σε σωστότερη θερμοκρασία, αφετέρου δεν κινδυνεύετε να μπει στην καμπίνα κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης, όπως ένα έντομο, που μπορεί να μας τσιμπήσει ή και να μας τρομάξει, με κακές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Ο ήλιος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στον ήλιο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυξάνεται συνεχώς. Μπορεί δηλαδή η εξωτερική θερμοκρασία να είναι 30 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό να έχουμε 50 βαθμούς Κελσίου. Ο οργανισμός μας δεν είναι φτιαγμένος για τέτοιες θερμοκρασίες, οπότε το περιβάλλον είναι αφιλόξενο. Τα πάντα καίνε στο εσωτερικό και αρχικά μας πιάνει δυσφορία. Ακόμα και αν βάλουμε τον κλιματισμό στο φουλ το αυτοκίνητο θα αργήσει να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Επίσης οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάνουν κακό στα πλαστικά και στις δερμάτινες επενδύσεις (αν υπάρχουν) του εσωτερικού, με πρόωρη φθορά αλλά και την εμφάνιση τριγμών.

Η καλύτερη λύση είναι να παρκάρουμε το αυτοκίνητο στη σκιά. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μια ηλιοπροστασία για το εμπρός ή και το πίσω τζάμι. Θα καθυστερήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας και θα προστατέψουμε τα πλαστικά του ταμπλό. Αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση Όπως δοκιμαζόμαστε εμείς στις υψηλές θερμοκρασίες έτσι αντίστοιχα δοκιμάζεται και το αυτοκίνητο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι εταιρίες αυτοκινήτου, πριν βάλουν στην παραγωγή ένα μοντέλο το δοκιμάζουν σε υψηλές θερμοκρασίες για να εξασφαλίσουν την αντοχή του. Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο σε ένα συνεργείο. Θα πρέπει να τσεκάρουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο. Αν είναι χαμηλότερη από το κανονικό, πρέπει να συμπληρώσουμε, αλλά πρέπει και να οδηγηθούμε σε ένα συνεργείο ώστε να μάθουμε από πού χάνει υγρά το αυτοκίνητο.

Η στάθμη των λαδιών πρέπει να είναι στα πλαίσια που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν είναι χαμηλότερα, πρέπει πάλι να οδηγηθούμε στο συνεργείο. Αν χρειαστεί να συμπληρώσετε, φροντίστε το λάδι να είναι ίδιο σε ιξώδες και προδιαγραφές, με αυτό που ήδη έχει μέσα το αυτοκίνητο. Η ζέστη συνεπάγεται επιπρόσθετη πίεση και στην μπαταρία. Αν είναι ανοιχτού τύπου τσεκάρετε τη στάθμη των υγρών. Αν είναι κλειστού τύπου, ένας ειδικός μπορεί να την τσεκάρει και να σας πει αν είναι σε καλή κατάσταση. Το καλοκαίρι τα τζάμια βρομίζουν γρήγορα κυρίως από τα έντομα. Φροντίστε ώστε να έχετε καθαριστήρες σε καλή κατάσταση αλλά και υγρό στο παγούρι, με σαπούνι, που θα διαλύσει τις βρομιές.

Τσεκάρετε την πίεση στα ελαστικά αλλά και την κατάστασή τους. Οι δρόμοι γλιστράνε πιο πολύ λόγω της σκόνης που κάθεται πάνω τους, οπότε ένα ελαστικό σε κακή κατάσταση δε θα καταφέρει να σας κρατήσει αποτελεσματικά στο δρόμο. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την κατάσταση της ρεζέρβας. Είναι πολύ άσχημο να σας πιάσει λάστιχο μέσα στη ζέστη και να εγκλωβιστείτε. Το καλοκαίρι η απόδοση του αυτοκινήτου μειώνεται λόγο της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και της χρήσης του κλιματισμού. Αυτό συνεπάγεται και αύξηση της κατανάλωσης. Έτσι καλό είναι να έχουμε πάντα αρκετή ποσότητα βενζίνης, γιατί το λαμπάκι θα ανάψει συντομότερα από όσο πιστεύαμε!

Τέλος, καλό είναι να μην υπερβάλουμε στην οδήγησή μας. Εκτός από το γεγονός ότι οι δρόμοι γλιστρούν, πρέπει να θυμόμαστε πως τα φρένα κουράζονται πιο γρήγορα, η ανάρτηση μπορεί να υπερθερμανθεί ενώ η μειωμένη απόδοση του κινητήρα συνεπάγεται μικρότερη ευελιξία στις προσπεράσεις.   Αν έχετε τα παραπάνω στο μυαλό σας, είναι βέβαιο πως θα έχετε ένα πολύ πιο ασφαλές και ξεκούραστο καλοκαίρι, τουλάχιστον στις μετακινήσεις σας.

  capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συμβουλές οδήγησης με υψηλές θερμοκρασίες
Συμβουλές οδήγησης με υψηλές θερμοκρασίες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoI0Rj8_t3ddVk6MyIUTHgxhyojwkMFjAF31V-JBz0L_exnNfXdubwe_XY8ldLFPqbJL6WwTNM-8KcDQJTeHcnlnBZPNIdAr55orkwA-XjSONtzMmMZXozaR5IIunYxq2CsbgLdPi6BPo/s640/BBD3Xur.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoI0Rj8_t3ddVk6MyIUTHgxhyojwkMFjAF31V-JBz0L_exnNfXdubwe_XY8ldLFPqbJL6WwTNM-8KcDQJTeHcnlnBZPNIdAr55orkwA-XjSONtzMmMZXozaR5IIunYxq2CsbgLdPi6BPo/s72-c/BBD3Xur.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_484.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_484.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy