-->

Σάκης Μπαλιούκος: «Μην αποποιούμαστε το μεγάλο, έναντι του μικρού…»

· Αν έρθει ο κομματικός κομισάριος να διαφεντεύει την περιοχή μου πίσω από την ψήφο του λαού του δήμου, δίπλα από τον κάδο σκου...


· Αν έρθει ο κομματικός κομισάριος να διαφεντεύει την περιοχή μου πίσω από την ψήφο του λαού του δήμου, δίπλα από τον κάδο σκουπιδιών θα είναι το γραφείο του 

· Δεν εκμεταλλεύτηκε ο Νομός, όσο θα έπρεπε, την αρχαία Ολυμπία, το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, για να διεκδικήσει υποδομές οδοποιίας και άλλες υποδομές που λείπουν από το νομό. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο 

Ηρεμος, ευγενικός, δραστήριος, σπάνια βλέπεις να του λείπει το χαμόγελο με το οποίο υποδέχεται πάντα τους επισκέπτες του. Και όμως, ο συγκεκριμένος, από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους του Νομού Ηλείας, βρέθηκε αντιμέτωπος με όλες τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον Δήμο του: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές… 

Ο Σάκης Μπαλιούκος, γεννήθηκε στη Φρίξα από αγρότες γονείς. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Κρέστενα. Σπούδασε στη σχολή Νομικών και Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Οικονομικές Επιστήμες κασι συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα. Είναι παντρεμένος με την Φιλόλογο Σοφία Πανταζοπούλου κι έχουν δύο γιους. 

Υπάρχει μια συζήτηση που έχει ανοίξει για ένα νέο Καποδίστρια. Θα επιθυμούσατε μια αλλαγή των ορίων του δήμου σας;

«Ο Καποδίστριας, αν ετίθετο έτσι, θα είχε ενδιαφέρον. Δεν το θέτουν όμως έτσι. Για μας, όπως και για την Ολυμπία ή την Ζαχάρω, όπως φαντάζομαι, θα θέλαμε να γίνει ένας ορεινός δήμος που θα περιλαμβάνει την Φιγαλεία, την Ανδρίτσαινα, ενδεχομένως και την Αλιφείρα. Όμως δεν κουβεντιάζουν αυτό, αλλά πως θα φέρουν Γενικό Γραμματέα στο Δήμο από τον οποίο θα παίρνει άδεια ο δήμαρχος ακόμα και για μικρά έργα, όπως τον καθαρισμό μιας γράνας. Να γίνει το εκλογικό σύστημα απλή αναλογική, κατά συνέπεια να παίρνονται αποφάσεις με τον εξής τρόπο: να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα κάνει τον δήμαρχο και από κάτω θα είναι 20-30, ανάλογα με το εύρος του Δήμου, άτομα τα οποία θα αποφασίζουν που θα πηγαίνουν τα χρήματα κλπ.

Η κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα. Δεν εκπροσωπείται στην αυτοδιοίκηση και προσπαθεί με τερτίπια να απομακρύνει ανθρώπους, όπως με την τριετία. Γιατί έγινε; Ποιους χτυπάει στην Ηλεία; Τον Μπαλιούκο και τον Καστρινό κι ενδεχομένως και τον Κοτζιά. Είναι τέτοιες οι σκέψεις που επικρατούν κι έχουμε ευθαρσώς από την ΚΕΔΕ και άλλους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης καταθέσει τις προτάσεις μας έχοντας ρίξει τα βέλη στην κυβέρνηση. Δεν γίνονται έτσι και ούτε πρόκειται να περάσουν. Αν είμαι εγώ δήμαρχος κι έρθει ο κομματικός κομισάριος να διαφεντεύει την περιοχή μου πίσω από την ψήφο του λαού του δήμου, δίπλα από τον κάδο σκουπιδιών θα είναι το γραφείο του. Στο δημαρχείο δεν θα μπει και ας έρθουν να κάνουν ότι θέλουν.

Θα μας ενδιέφερε μια λογική επαναχάραξης ορίων αλλά δεν μπαίνει ως θέμα αυτή την στιγμή. Και να υπάρχει μια διαφορετική οργάνωση. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε όχι στο ότι ξεκινάει το απορριμματοφόρο από την Κρέστενα και για να φτάσει στον Επικούριο είναι μεσημέρι; Πρέπει να υπάρχει ένα άλλο κέντρο, ή να έχει χρήματα ο τωρινός δήμος, να οργανώσει διαφορετικά όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις για να είναι αποτελεσματικές για τον πολίτη εκεί πάνω και λιγότερο δαπανηρό για τον πολίτη κάτω».

Είστε ένα κομμάτι ενός νομού που ακόμα ταλανίζεται από χρόνια προβλήματα και λύσεις δεν βρίσκονται. Για παράδειγμα, το θέμα των σκουπιδιών, που ενώ φαίνεται να έχει μπει σε ένα δρόμο, δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη λύση. Κι ένα σωρό άλλα ζητήματα τα οποία τα γνωρίζετε πολύ καλά. Τι είναι λοιπόν αυτό που κρατάει πίσω το νομό, τον μοναδικό που δεν έχει έναν αυτοκινητόδρομο;

«Είναι και η δική μας νοοτροπία, των κατοίκων και βεβαίως και η συμπεριφορά των κυβερνόντων της κεντρικής διοίκησης γενικότερα. Στο θέμα των σκουπιδιών, μη το γρουσουζεύουμε, καταφέραμε εκείνο το οποίο πήγαινε πίσω την λύση. Θεωρείτο ότι αυτός που θα πάρει τα σκουπίδια θα είναι ο βλάκας, ενώ θα εξελιχθεί ως ο έξυπνος επενδυτής, η Αμαλιάδα εν προκειμένω της οποίας λογικά ανήκει η εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Και σιγά-σιγά, θα γίνει το εργοστάσιο, γιατί εκεί θα πάμε, δεν υπάρχει άλλη λύση, όσο κι αν δεν θέλουν να το κάνουν ή να μας πάνε πίσω θεωρώντας κάτι άλλο ως προτεραιότητα. Θα θυμάστε ότι μιλούσαν για Φαραωνικό έργο, αλλά τέτοια έργα η ίδια η πολιτεία έχει στήσει 4-5 στη χώρα. Μένει μόνο το δικό μας, το οποίο πήγε πίσω επειδή βρήκαν αυτή την ενδιάμεση λύση κι εξυπηρετείται ο νομός. Οσονούπω θα ξεκινήσει και η κατασκευή του εργοστασίου και θα είναι μια πολύ καλή επένδυση. Θεωρώ ότι συνέβαλλα στην εξεύρεση λύσης διότι ο τρίτος δήμος του νομού επέλεξε ένα χώρο στον οποίο πέσανε πάνω. Θυμάστε τις τοποθετήσεις του δήμου Πύργου; Θα δώσουμε στον Μπαλιούκο τα σκουπίδια; Χωρίς να προσφέρει ο ίδιος τίποτα. Ο Λυμπέρης τότε, δηλαδή η ηγεσία της Αμαλιάδας, είχε προσφέρει χώρο και δικαιωματικά πρέπει να αναλάβει. Ο Πύργος ήταν κάθετα αντίθετος πιστεύοντας ότι όλοι οι υπόλοιποι ήμασταν υποχρεωμένοι να του βρούμε λύση.

Για τον δρόμο είχαμε μια ευκαιρία, αλλά μένουμε πίσω. Δεν έχει εκμεταλλευτεί ο νομός όσο θα έπρεπε την αρχαία Ολυμπία, το μεγάλο αυτό κεφάλαιο για να διεκδικήσει και υποδομές οδοποιίας και άλλες υποδομές που λείπουν από το νομό. Η νοοτροπία μας είναι αυτό που μας κρατάει στάσιμους. Δεν λειτούργησε ποτέ η περιοχή με στόχους. Ελάχιστες περιοχές έχουν θέσει στόχους και φαίνεται από την πορεία που έχουν κάνει στο διάστημα που αρχίσαμε να εκμεταλλευόμαστε προγράμματα. Όσο η χώρα λειτουργούσε μόνη της ήταν πολύ δύσκολο να αναπτύξει βηματισμό και να φέρει απτά δείγματα προόδου. Με τα ευρωπαϊκά προγράμματα άρχισε να γίνεται ένας σοβαρός σχεδιασμός. Σε αυτό το διάστημα λειτουργήσαμε κατακερματισμένοι κι εμείς, δεν είχαμε ενιαίο στόχο. Θα πω σε όλους κάτι: να μην αποποιούνται το μεγάλο έναντι του μικρού».

Ποιες ήταν οι δύσκολες και ποιες οι ευχάριστες στιγμές σας, όλη την περίοδο που είσαστε δήμαρχος;

«Οι δύσκολες είναι ότι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον δήμο μας, σε όλες τις μορφές: πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές ήταν το πλέον τραγικό γεγονός το οποίο συνέβη στην περιοχή μας. Με νεκρούς και ότι άλλο χειρότερο. Δεν είχαμε καταστροφές σε χωριά, αλλά η καταστροφή που έγινε στον αγροτικό μας χώρο ήταν τεράστια.

Οι ευχάριστες στιγμές ήταν οι επιτυχίες που είχαμε σε αναζήτηση προγραμμάτων. Δεν θα ξεχάσω, την μεγαλύτερη, όπως εγώ θεωρώ, σε μικρό δήμο όπως είμαστε εμείς, που ήταν η κατάρτιση του προγράμματος για τους βιολογικούς των χωριών μας, τα πρώτα χρόνια της θητείας μας, όπου στην πρόσκληση ενδιαφέροντος βρέθηκε μόνο η δική μας, ο δικός μας φάκελος. Ήταν πράγματι μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές μας. Άλλη ευχάριστη στιγμή μας ήταν όταν καταφέραμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τον δρόμο Κρέστενας-Ανδρίτσαινα, την σύνδεση Ολυμπίας-Επικούριου Απόλλωνα. Οι εργολαβίες που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στον Αλφειό. Είχαν να κάνουν, δηλαδή, οι ευχάριστες στιγμές με επιτυχίες μιας περιοχής που εντάχθηκε σε προγράμματα και η οποία στην ουσία είχε αποκλειστεί για μισό αιώνα, από προγράμματα».

«Με δεδομένο το πρόβλημα υγείας που περάσατε, πόσο αλλάζει τον άνθρωπο και ιδιαίτερα πόσο επηρεάζει έναν δήμαρχο στα καθήκοντά του;

«Με ρωτούν πολλοί αν μ’ έχει επηρεάσει. Όταν τα προβλήματα είναι συνηθισμένα είναι ανώδυνα, δεν αλλάζει κάτι στη ζωή. Όταν όμως είναι ζωτικής σημασίας, όταν σε χτυπάει κάτι στην καρδιά, σου υπενθυμίζει ότι είμαστε εφήμεροι σε αυτό τον κόσμο. Άρα, τα καθήκοντα, δεν επηρεάζονται διότι αναπτύσσεις ρυθμούς για να τελειώσεις αυτά που θες γιατί δεν ξέρεις ποια θα είναι η κατάληξη. Είναι καλό για την περιοχή, δεν είναι καλό για σένα [γέλια]. Το έχω διαπιστώσει τους τελευταίους δύο μήνες. Κυνηγάω να τελειώσω θέματα γιατί δεν μου διαφεύγει σε καμία περίπτωση από το μυαλό πως όταν έπαθα το καρδιακό περιστατικό ήταν μια ήρεμη ημέρα, μου είχαν πάει καλά τα πράγματα στον δήμο και το βράδυ βρέθηκα στην εντατική».

Πόσο αλλάζει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του ανθρώπου;

«Σε μαλακώνει, σε κάνει να σκεφτείς και να κουβεντιάσεις με τον εαυτό σου για ζητήματα που δεν είχες δώσει τη σημασία που έπρεπε. Και να βλέπεις τα λάθη που έχεις κάνει. Μάλιστα, αυτό το λάθος να καταγράφεται μια ζωή ολόκληρη».

Θα διεκδικήσετε εκ νέου τον δήμο;

«Είναι νωρίς. Πάντα τις αποφάσεις μου τις ανακοινώνω στο τέλος, αν κι έχω ευχαριστήσει τους δημότες μου, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, για την ευκαιρία αυτού του μεγάλου ταξιδιού που μου χάρισαν. Είναι όμως θέμα ουσίας, αλλά δέχτηκα εκείνο το βράδυ που το ανακοίνωσα, τη μήνη των παρευρισκομένων στην πλατεία. Δέχτηκα και δέχομαι σήμερα επισκέψεις να αναθεωρήσω τις απόψεις που τότε είχα εκφράσει. Μένει όμως να γίνει μια κουβέντα με την παράταξή μου. Η παράταξή μας είναι σύσσωμη, έχουμε και τον πρώτο και τους υπόλοιπους συναδέλφους οι οποίοι θα συνεχίσουν μια πορεία αν δεν είμαι εγώ. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι θα είμαι σε όποιο σχήμα προκύψει, είτε μπροστά είτε πίσω είτε ως πρόεδρος της Φρίξας».

Δεν θα αποχωρήσετε δηλαδή.

«Σε καμία περίπτωση. Αυτό το δημιούργημα των 20 χρόνων, που η κοινωνία επιβραβεύει συνεχώς με διευρυμένο ποσοστό κάθε φορά, δεν θα σβήσει. Δεν έχουμε όμως αρχίσει αυτή την κουβέντα ακόμα.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Σάκης Μπαλιούκος: «Μην αποποιούμαστε το μεγάλο, έναντι του μικρού…»
Σάκης Μπαλιούκος: «Μην αποποιούμαστε το μεγάλο, έναντι του μικρού…»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi4tF3naTeeAROYP6z3Hojl4W2yeSP1pA3vTT2qnoQ_O5DsO_WyJ27dUxOmMZ3iMWgtloMyetUbifpNGdHgiDNjkcOO2SrppvviE29FiNxYRSJSwomzURFE_uLDDuow2LJHfZlqMg-c_Q/s640/sakis-mpalioukos-dimarxos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi4tF3naTeeAROYP6z3Hojl4W2yeSP1pA3vTT2qnoQ_O5DsO_WyJ27dUxOmMZ3iMWgtloMyetUbifpNGdHgiDNjkcOO2SrppvviE29FiNxYRSJSwomzURFE_uLDDuow2LJHfZlqMg-c_Q/s72-c/sakis-mpalioukos-dimarxos.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_542.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/06/blog-post_542.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy