-->

Oι πιο αδίστακτοι ηγέτες όλων των εποχών

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, συνηθίζουμε να λέμε και η ιστορία έχει πολλά πρόσωπα αλλά παρόλο που κάποια ιστορικά γεγονότα έχουν διαφορετικ...


Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, συνηθίζουμε να λέμε και η ιστορία έχει πολλά πρόσωπα αλλά παρόλο που κάποια ιστορικά γεγονότα έχουν διαφορετικές ερμηνείες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν κάποιοι ηγέτες οι οποίοι χρησιμοποίησαν απάνθρωπα μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, όσο κι εάν κάποιοι ιστορικοί επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, ότι το να διατάξεις τη κατασκευή ενός πύργου από ζωντανούς ανθρώπους, τούβλα, τσιμέντο και πίσσα αποτελεί ανατριχιαστικό έγκλημα πέρα από κάθε λογική.

Το Business Insider συγκέντρωσε μερικούς από τους πλέον ανελέητους ηγέτες όλων των εποχών οι οποίοι εφάρμοζαν σκληρότατες τακτικές προκειμένου να πετύχουν τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς στόχους τους.  Σημείωση: Όλα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην ακόλουθη λίστα ήταν ηγέτες πριν το 1980 και κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται σήμερα εν ζωή. Παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. 


Τσιν Σιν Χουανγκ 247-210 π.Χ.

Ο Τσιν ένωσε την Κίνα το 221 π.Χ. και έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν. Συνήθιζε να διατάζει την θανάτωση των λογίων με τις ιδέες των οποίων διαφωνούσε και να καίει τα βιβλία με το περιεχόμενο των οποίων δεν συμφωνούσε.  Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, διέταξε την κατσκευή ενός μεγάλου τείχους (περίπου σαν το σύγχρονο Σινικό Τείχος) και ένα πελώριο μαυσωλείο με περισσότερες από 6.000 πήλινες φιγούρες σε ανθρώπινο μέγεθος. Ένας μεγάλος αριθμό κληρωτών που εργάζονταν στο τείχος σκοτώθηκαν και εκείνοι που εργάζονταν στο μαυσωλείο θανατώθηκαν για να μην αποκαλύψουν το μυστικό του τάφου.  "Κάθε φορά που έπιανε αιχμαλώτους από άλλες χώρες, τους ευνούχιζε για να τους σημαδέψει και τους έκανε σκλάβους", ανέφερε ο Xun Zhou από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στο BBC.

Πηγή: Βρετανικό Μουσείο, Britannica, History, BBC


Γαιος Ιουλιος Καισαρας Γερμανικος (αλλιως Καλιγουλας) 37 - 41 μ.Χ.

Ο Καλιγούλας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην αρχή επειδή απελευθέρωνε πολίτες οι οποίοι είχαν φυλακιστεί αδίκως και κατάργησε τον βαρύ φόρο στις πωλήσεις. Στη συνέχεια όμως αρρώστησε και δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Εξολόθρευσε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους (αναγκάζοντας τους γονείς του να παρακολουθούν την εκτέλεσή τους) και ανακηρύχθηκε θεός. Σύμφωνα με Ρωμαίους ιστορικούς, ο Καλιγούλας έκανε σεξ με τις αδελφές του και πουλούσε τις υπηρεσίες τους σε άλλους άνδρες, βίαζε και σκότωνε και έκανε το άλογό του παπά.  Στο τέλος δολοφονήθηκε δεχόμενος 30 μαχαιριές.

Πηγές: Biography.com, BBC, "Atlas of History's Greatest Heroes and Villains" του Howard Watson.


Αττιλας ο κατακτητης 434-453 μ.Χ.

Αφού δολοφόνησε τον αδελφό του, ο Αττίλας έγινε ηγέτης της Αυτοκρατορίας των Ούνων, η οποία βρισκόταν στη σημερινή Ουγγαρία και κατέληξε να γίνει ένας από τους αιμοσταγείς εχθρούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  Κατάφερε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του μέχρι τη σημερινή Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και τα Βαλκάνια. Εισέβαλε επίσης στην Γαλατία αλλά ηττήθηκε στα Καταλανικά Πεδία.  "Από όπου περνάω, το χορτάρι δεν θα φυτρώνει πια", έλεγε χαρακτηριστικά. 

Πηγές: Britannica, Biography


Γου Ζετιαν 690-705 μ.Χ.

Η Γου έγινε στα 14 της από παλλακίδα αυτοκράτειρα της Κίνας. Εξολόθρευσε ανελέητα όλους της τους αντιπάλους είτε εξορίζοντάς τους, είτε θανατώνοντάς τους ακόμη κι εάν ανήκαν στην ίδια της την οικογένεια.  Κατά την βασιλεία της η κινεζική αυτοκρατορία επεκτάθηκε σημαντικά και παρόλο που η πολιτική της ήταν βάναυση η αποφασιστική της φύση και οι ηγετικές της ικανότητες αναγνωρίστηκαν από τους ιστορικούς. Στρατιωτικοί ηγέτες τους οποίους είχε επιλέξει προσωπικά η ίδια πήραν τον έλεγχο μέρους της χερσονήσου της Κορέας.

 Πηγή: Britannica


Τζεκινς Χαν 1206-1227

Ο πατέρας του Χαν δηλητηριάστηκε όταν ο Χαν ήταν 9 ετών και έγινε σκλάβος κατά την εφηβεία του πριν ενταχθεί σε Μογγολικές φυλές και φτάσει στο σημείο να κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας. Ήταν αδυσώπητος και οι ιστορικοί αναφέρουν ότι θανάτωνε αμάχους μαζικά. Ένα από τα βάρβαρα συμβάντα που έχουν αναφερθεί είναι όταν σφάγιασε τους αριστοκράτες της Αυτοκρατορίας Koυαρέζμ χρησιμοποιώντας ανειδίκευτους εργάτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγές: "Genghis Khan and the Mongol War Machine" του Chris Peers, History.com


Τομας ντε Τορκεμαδα 1483-1498 (ο Μέγας Ιεροεξεταστής)

Ο Τορκεμάδα διορίστηκε Μέγας Ιεροεξεταστής κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Ίδρυσε δικαστήρια σε πολλές πόλεις, κατήρτισε 28 άρθρα για να καθοδηγεί τους υπόλοιπους ιεροεξεταστές και καθιέρωσε τα βασανιστήρια για να αναγκάζει τα θύματά του να ομολογούν.  Λέγεται ότι προέτρεψε τον βασιλιά Φερνινάνδο και την βασίλισσα Ιζαμπέλα να δώσει στους Εβραίους την επιλογή να βαφτιστούν ή να εξοριστούν, αναγκάζοντας πολλούς Εβραίους να φύγουν από τη χώρα. Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι ο Τορκεμάδα υπήρξε υπέυθυνος για την καύση περίπου 2.000 ανθρώπων.  Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Τορκεμάδα προέρχετο από οικογένεια Εβραίων που αλλαξοπίστησαν.

Πηγές: Britannica, "A Psychoanalytic History of the Jews" του Avner Falk


Τιμουρ (αλλιως Ταμερλανος) 1370-1405 Ο

Τιμούρ ξεκίνησε εκστρατείες σε ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Ασίας όπως το σύγχρονο Ιράν, Ιράκ. η Τουρκία και η Συρία και ίδρυσε των Τιμουριδών.  Στο σημερινό Αφγανιστάν, ο Τιμούρ διέταξε την κατασκευή ενός πύργου από ζωντανούς ανθρώπους, στοιβαγμένους τον έναν πάνω στον άλλο και κολλημένους μεταξύ τους με τσιμέντο και πίσσα.  Διέταξε επίσης ένα μακελειό για να καταστείλει μια επανάσταση και έφτιαξε μιναρέδες με 70.000 κεφάλια.

Πηγή: Encyclopedia


Βλαντ ο Ανασκολοπιστης 1456-1462

Όταν ο Βλαντ έγινε ηγέτης του πριγκιπάτου της Βλαχίας, η περιοχή ήταν σε σύγχυση λόγω των πολλών διενέξεων. Σύμφωνα με πηγές, ένα βράδυ κάλεσε όλους τους αντιπάλους του σε δείπνο, τους μαχαίρωσε και στη συνέχεια τους παλούκωσε. Αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, το εάν αυτή η ιστορία ευσταθεί, ένα είναι βέβαιο: Προσπάθησε να φέρει τη σταθερότητα και την τάξη στη Βλαχία με εξαιρετικά αδίστακτες μεθόδους.

 Πηγές: Huffington Post, LiveScience, Britannica


Ιβαν ο Τρομερος Μέγας πρίγκιπας της Ρωσίας: 1533-1547 και Τσάρος όλης της Ρωσίας: 1547-1584 

Ο Ιβάν άρχισε να κυβερνά, αναδιοργανώνοντας την κεντρική κυβέρνηση και μειώνοντας τις εξουσίες των κληρονομικών αριστοκρατόρων. Μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του, ο Ιβάν άρχισε την “αυτοκρατορία του τρόμου”, εξοντώνοντας τις σημαντικές οικογένειες των Βογιάρων. Επίσης, είχε χτυπήσει την νύφη του και σκότωσε τον γιο του πάνω σε μια έκρηξη οργής.

 Πηγή: Biography, Britannica


Βασιλισσα Μαιρη Α (αλλιως Bloody Mary) 1553-1558

Το μοναχοπαίδι του διαβόητου βασιλιά Ερρίκου του 13ου και της Αικατερίνης της Αραγονίας, η Μαίρη έγινε βασίλισσα της Αγγλίας το 1553 και σύντομα επανεγκατέστησε τον Καθολικισμό. Μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, πολλοί προτεστάντες πέθαναν στην πυρά και γι’αυτό πήρε το παρατσούκλι “Μπλάντι Μέρι.”

 Πηγή: Biography, BBC


Κομισσα Ελιζαμπεθ Μπαθορι
Έδρασε μεταξύ 1590-1610

Η κόμισσα παρέσυρε νεαρές κοπέλες στο κάστρο της με την υπόσχεση, ότι θα εργαστούν ως υπηρέτριες και μετά τις βασάνιζε και τις σκότωνε. Σύμφωνα με υπολογισμούς, έχει βασανίσει και σκοτώσει περίπου 600 κοπέλες, αλλά ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι μέθοδοι βασανιστηρίων περιελάμβαναν βελόνες κάτω από τα νύχια, κάλυπτε τις κοπέλες με μέλι και μετά τις εξέθετε στις μέλισσες, τους έβγαζε με τα δόντια κομμάτια σάρκας και έκανε μπάνιο σε αίμα παρθένων για να μένει νέα και όμορφη.

 Πηγή: Britannica, History


Μαξιμιλιανος Ροβεσπιερος 1789-1794

 Ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους που εμπλέκονται στην Γαλλική Επανάσταση, ο Ροβεσπιέρος ήθελε να γίνει “βασιλιάς του τρόμου”, αποκεφαλίζοντας εχθρούς της επανάστασης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η τρομοκρατία εκπορευόταν από την αρετή. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ροβεσπιέρος σύντομα αλλοιώθηκε από την εξουσία και εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

 Πηγές: Biography, BBC


Βασιλιας Λεοπολδος Β' του Βελγιου 1865-1909

 Ο Βασιλιάς Λεοπόλδος ανακήρυξε το κράτος του Κονγκό ως προσωπική του αποικία και έκανε τεράστια περιουσία, βάζοντας σε καταναγκαστική εργασία τους κατοίκους για να βρίσκουν ελεφαντόδοντο και καουτσούκ. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από ασιτία, το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε, αφού άντρες και γυναίκες χωρίστηκαν και χιλιάδες πυροβολήθηκαν σε αποτυχημένες εξεγέρσεις. Οι δημογράφοι εκτιμούν, ότι το 1880-1920 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 50%.

 Πηγή: Britannica


Μεχμετ Ταλα Πασας 1913-1918

 Οι ιστορικοί πιστεύουν, ότι ο Ταλάτ Πασά ήταν η ηγετική φυσιογνωμία στη γενοκτονία των Αρμενίων. Ως υπουργός Εσωτερικών, ο ίδιος φέρεται να ήταν υπεύθυνος για την απέλαση και τελικά το θάνατο περίπου 600.000 Αρμενίων. Δολοφονήθηκε στο Βερολίνο το 1921 από έναν Αρμένιο. Ο Αδόλφος Χίτλερ έστειλε το σώμα του πίσω στην Κωνσταντινούπολη το 1943, ελπίζοντας να πείσει την Τουρκία να ενωθεί με τις Δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: Britannica, The Independent


Βλαντιμιρ Λενιν 1917-1924

 Το 1917, ο Λένιν ηγήθηκε της Οκτωβριανής Επανάστασης για να ανατρέψει την προσωρινή κυβέρνηση, που είχε ανατρέψει τον τσάρο. Μετά από 3 χρόνια εμφυλίου, οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία. “Κατά την διάρκεια της περιόδου, της πείνας και του πολέμου, ο Λένιν επέδειξε μια τρομακτική αδιαφορία για τα βάσανα των συμπατριωτών του και συνέθλιψε ανελέητα κάθε αντιπολίτευση”, ανέφερε το BBC.

 Πηγή: BBC, Biography


Μπενιτο Μουσολινι 1922-1944

Αφού απέφυγε την στρατιωτική του θητεία, ο Μουσολίνι ίδρυσε το φασιστικό κόμμα της Ιταλίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από απογοητεύμενους βετεράνους του πολέμου και τους οργάνωσε σε βίαιες ομάδες, οι οποίες ονομάστηκαν Μελανοχίτωνες. Επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας. Το 1936, ο Μουσολίνι συνεργάστηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ και εισήγαγαν αντισημιτικές πολιτικές στην Ιταλία. Τον Απρίλιο του 1945, ο Μουσολίνι είχε ήδη απομακρυνθεί από την εξουσία. Προσπάθησε να διαφύγει από τις Συμμαχικές δυνάμεις, αλλά τελικά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αντι-φασίστες, οι οποίοι τον κρέμασαν σε μια πλατεία του Μιλάνου.

 Πηγή: Atlas of History's Greatest Heroes and Villains" του Howard Watson.


Ιωσηφ Σταλιν 1922-1953

Ο Στάλιν επέβαλλε την γρήγορη εκβιομηχάνιση και κολεκτιβοποίηση στη δεκαετία του 1930, που συνέπεσε με τη μαζική λιμοκτονία, την φυλάκιση εκατομμυρίων ανθρώπων στα στρατόπεδα εργασίας γκουλάγκ και την “Μεγάλη εκκαθάριση” της διανόησης, της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο γιος του Στάλιν, Γιάκοβ, συνελήφθη ή παραδόθηκε στον Γερμανικό στρατό. Οι Γερμανοί του πρότειναν ανταλλαγή του γιου του με τον στρατάρχη Πάουλους, αλλά ο Στάλιν απάντησε, ότι δεν μπορεί να ανταλλάξει έναν στρατάρχη με έναν απλό στρατιώτη.

Πηγή: RT, History, "Joseph Stalin: A Biographical Companion" της Helen Rappaport


Αδολφος Χιτλερ Βασιλεία: 1933-1945

Μέχρι το τέλος του 1941, το τρίτο Ράιχ περιελάμβανε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Επίσης, ήθελε να φτιάξει μια “ανώτερη φυλή”, σκοτώνοντας τους Εβραίους, τους Σλάβους, τους Τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι Ναζί σκότωσαν σκόπιμα περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το καθεστώς του Χίτλερ.

Πηγή: Atlas of History's Greatest Heroes and Villains" του Howard Watson, New York Review of Books του Timothy Snyder


Κιορλουτσιν Τσοιμπολσαν Βασιλεία: 1939-1952

Μετά από αρκετές συναντήσεις με τον Στάλιν, ο Τσοϊμπαλσάν υιοθέτησε τις πολιτικές και τις μεθόδους του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης και τις εφάρμοσε στην Μογγολία. Δημιούργησε ένα δικτατορικό σύστημα και κατέστειλε την αντιπολίτευση. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Την δεκαετία του 1930, άρχισε να συλλαμβάνει και να σκοτώνει ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος, της κυβέρνησης, διάφορων κοινωνικών οργανώσεων, καθώς και αξιωματούχων και διανοουμένων.

 Πηγή: "Historical Dictionary of Mongolia" του Alan J.K. Sanders


Φρανθισκο Φρανκο Βασιλεία: 1938-1975

Με τη βοήθεια της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, ο στρατηγός Φράνκο ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισπανίας το 1930. Υπό το καθεστώς του, πολλοί Ρεπουμπλικανοί εγκατέλειψαν την χώρα, ενώ όσοι έμειναν δικάστηκαν σε στρατοδικεία. Ο Καθολικισμός ήταν η επίσημη θρησκεία, οι γλώσσες των Καταλανών και των Βάσκων απαγορεύονταν και υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο μυστικής αστυνομίας.

Πηγές: Britannica, History.com


Mαο Τσετουνγκ Βασιλεία: 1949-1976

Ο κομμουνιστής ηγέτης Μάο ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Υπό την ηγεσία του, η βιομηχανία τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο και οι αγρότες οργανώθηκαν σε συλλογικότητες. Κάθε αντιπολίτευση κατεστάλη άμεσα. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι η πολιτική του οδήγησε στον θάνατο 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, εξαιτίας της πείνας, της καταναγκαστικής εργασίας και των εκτελέσεων.

Πηγές: "Atlas of History's Greatest Heroes and Villains" του Howard Watson, Britannica, Biography, BBC, Encyclopedia


Πολ Ποτ Βασιλεία: 1975-1979

Ο Πολ Ποτ και το κομμουνιστικό κίνημά του στην Καμπότζη εφάρμοσε μια βίαιη κοινωνική πολιτική η οποία στόχευε στη δημιουργία μιας αγροτικής ουτοπίας με την μετεγκατάσταση ανθρώπων στην ύπαιθρο. Γιατροί, δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν στα χωράφια και όποιος θεωρούνταν διανοούμενος τον θανάτωναν. Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής του πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Source: History, BBC


Ιντι Αμιν Βασιλεία: 1971-1979

Ο Αμίν ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουγκάντα μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο. Στα 8 χρόνια της αδίστακτης διακυβέρνησής του σφαγιάστηκαν περίπου 300.000 πολίτες. Επίσης, έδιωξε τον ασιατικό πληθυσμό της Ουγκάντα και επένδυσε πολλά χρήματα στον στρατό. Αυτά τα δυο οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό της χώρας.

Πηγή: History


Αουγουστο Πινοσετ Βασιλεία: 1973-1990

Ο Πινοσέτ ανέτρεψε την κυβέρνηση Αλιέντε της Χιλής το 1973 με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αναφορές λένε, ότι πολλοί άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος και περίπου 35.000 σφαγιάστηκαν. Ο Πινοσέτ πέθανε πριν προλάβει να δικαστεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Πηγές: Britannica, Guardian, IMF

  Business Insider

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Oι πιο αδίστακτοι ηγέτες όλων των εποχών
Oι πιο αδίστακτοι ηγέτες όλων των εποχών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim7GXSq5RrY9z2YCqpvLvFJMdBZdYi6IHf0V-PtvQfjFz0L1fH1I3TEdTFUn8YdLvtzPiPxhYJ88CBHbnWH1Jf5v15PDj8gbeodFSJpDz86Lxm-NiFnrpO3RMa7yhOkgv_F4TGogr_-8U/s640/AAke2rc.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim7GXSq5RrY9z2YCqpvLvFJMdBZdYi6IHf0V-PtvQfjFz0L1fH1I3TEdTFUn8YdLvtzPiPxhYJ88CBHbnWH1Jf5v15PDj8gbeodFSJpDz86Lxm-NiFnrpO3RMa7yhOkgv_F4TGogr_-8U/s72-c/AAke2rc.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/06/o_11.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/06/o_11.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy