-->

Επιστήμη: 13 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε πιο έξυπνοι από το μέσο όρο

Χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε τεστ IQ, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε την ευφυία κάποιου. Αναλύσαμ...


Χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε τεστ IQ, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε την ευφυία κάποιου. Αναλύσαμε τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και καταφέραμε να απομονώσουμε 13 αδιαμφισβήτητα σημάδια ευφυίας.  Να λάβετε όμως υπόψη σας ότι η "ευφυία" μετριέται συχνά με τεστ τα οποία έχουν δεχθεί αρνητικές κριτικές καθώς αδικούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και δίνουν ελάχιστη σημασία στη δημιουργικότητα. Οι ψυχολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους να μετρήσουν τις γνωστικές ικανότητες, γεγονός που σημαίνει ότι τα σημάδια της ευφυίας εξελίσσονται. 


Εχετε κανει μαθηματα μουσικης

Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική βοηθά στην ανάπτυξη της ευφυίας με πολλούς τρόπους:  Μια έρευνα του 2011 απέδειξε ότι τα αποτελέσματα ενός τεστ λεκτικής νοημοσύνης σε μια ομάδα παιδιών 4 έως 6 ετών βελτιώθηκαν μετά από ένα μόνο μάθημα μουσικής.  Μια άλλη έρευνα του 2004 που πραγματοποιήθηκε από τον Glenn Schellenberg αποκάλυψε ότι τα παιδιά 9 ετών που είχαν παρακολουθήσει 9 μήνες μαθημάτων πιάνου ή φωνητικής είχαν υψηλότερο IQ  σε σύγκριση με άλλα παιδιά που είχαν κάνει μαθήματα θεατρικής αγωγής ή δεν είχαν κάνει κανένα συγκεκριμένο μάθημα.  Επιπλέον, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Schellenberg το 2013 απέδειξε ότι τα πιο προικισμένα παιδιά ήταν πιθανότερο να κάνουν μαθήματα μουσικής. Με άλλα λόγια, στον πραγματικό κόσμο, η μουσική βελτιώνει τις υπάρχουσες γνωστικές ικανότητες.


Ειστε πρωτοτοκος/η

Τα πρωτότοκα παιδιά σε μια οικογένεια είναι συνήθως πιο έξυπνα αλλά γι' αυτό δεν παίζουν ρόλο οι γενετικοί παράγοντες, σύμφωνα με έρευνα.  Νορβηγοί επιδημιολόγοι χρησιμοποίησαν τους στρατιωτικούς φακέλους για να εξετάσουν τη θέση γέννησης, την υγεία και το IQ περίπου 250.000 ανδρών 18 και 19 ετών οι οποίοι είχαν γεννηθεί από το 1967 μέχρι το 1976. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι πρωτότοκοι είχαν κατά μέσο όρο ένα IQ 103 σε σύγκριση με τους δευτερότοκους που είχαν 100 και το τρίτο παιδί που είχε 99.

 Όπως αναφέρεται και στους New York Times : «Οι τελευταίες ανακαλύψεις δημοσιευμένης έρευνας (τον Ιούνιο του 2007) αποκαλύπτουν ότι παρατηρείται μια σημαντική διαφορά 3 βαθμών μεταξύ του IQ των πρωτότοκων και του αμέσως επόμενου ή προηγούμενου αδελφού τους. Απέδειξαν επίσης ότι η διαφορά αυτή δεν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες αλλά στην στενότερη σχέση των γονιών με τα παιδιά".  Για αυτό το λόγο και για πολλούς άλλους, οι πρωτότοκοι είναι συνήθως πιο επιτυχημένοι (όχι πολύ ωστόσο) από τα αδέλφια τους. 


Ειστε λεπτος/η

Το 2006, στο πλαίσιο μιας μελέτης, οι επιστήμονες έκαναν τεστ ευφυίας σε 2.200 ενήλικες σε μια περίοδο πέντε ετών και απέδειξαν ότι όσοι ήταν βαρύτεροι είχαν λιγότερες γνωστικές ικανότητες.   Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά τα παιδιά 11 ετών που είχαν χαμηλότερους βαθμούς στα λεκτικά και στα μη λεκτικά τεστ είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες πλησιάζοντας τα 40.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ισχυρίζονται ότι τα πιο έξυπνα παιδιά μπορούν να έχουν καλύτερη εκπαίδευση, να βρουν εργασία με πιο ικανοποιητικό μισθό και να έχουν καλύτερη δυνατότητα να φροντίσουν την υγεία τους από τα λιγότερο έξυπνα παιδιά.   Επιπλέον, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη μελέτη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας το χαμηλότερο IQ συνδέεται με έναν υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος). Οι εν λόγω ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν κάποιον ρόλο καθώς η σχέση μεταξύ ΔΜΣ και ευφυίας επηρρεάζονται από την κοινωνικο-οικονομική θέση.


Σας θηλασαν ως μωρο

Σύμφωνα με μελέτη του 2007, τα παιδιά που θήλασαν θα μπορούσαν να γίνουν εξυπνότερα μεγαλώνοντας.  Στο πλαίσιο δύο ερευνών, οι μελετητές ανέλυσαν 3.000 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία και στη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα σε τεστ IQ των παιδιών που είχαν θηλάσει ήταν σχεδόν κατά επτά μονάδες υψηλότερα από εκείνα των παιδιών που δεν είχαν θηλάσει, αλλά μόνο εάν διέθεταν μια συγκεκριμένη έκδοση του γονιδίου FADS2. Η κατανόηση του ακριβούς μηχανισμού της σχέσης του FADS2, του θηλασμού και του IQ απαιτεί περαιτέρω έρευνες, σημείωσαν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους. 


Εχετε παρει ναρκωτικα

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε 6.000 Βρετανούς που είχαν γεννηθεί το 1958 απέδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του υψηλού IQ και της χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών στην ενήλικη ζωή.   «Στο δείγμα μας, το IQ στα 11 χρόνια συνδέθηκε με την πιθανή χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών 31 χρόνια αργότερα", επισήμαναν οι ερευνητές James W. White, Catharine R. Gale, και David Batty. Συμπέραναν ότι αντίθετα με τα αποτελέσματα των περισσότερων ερευνών που συνδέουν το IQ με τη μελλοντική υγεία, οι δικές τους έρευνες αποκαλύπτουν ότι ένα παιδί με υψηλό IQ έχει αυξημένες πιθανότητες να υιοθετήσει βλαβερές συνήθειες στην ενήλικη ζωή του (υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.). 


Ειστε αριστεροχειρας

Το γεγονός ότι είστε αριστερόχειρας έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με την εγκληματικότητα αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν με σαφή τρόπο ότι υπάρχουν ελαφρώς περισσότεροι εγκληματίες αριστερόχειρες και γιατί.  Πιο πρόσφατες μελέτες συνδέουν την αριστεροχειρία με την "αποκλίνουσα σκέψη", μια μορφή δημιουργικότητας η οποία δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πρωτοποριακές ιδέες σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον στους άντρες.

Σε άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε το 1995, η δημοσιογράφος Maria Konnikova γράφει ότι «σε μια δεδομένη ομάδα ανδρών, όσο πιο έντονη είναι η προτίμηση του αριστερού χεριού τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα στα τεστ αποκλίνουσας σκέψης".  Οι αριστερόχειρες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνδυάσουν δύο κοινά αντικείμενα για να δημιουργήσουν ένα τρίτο (ένα ξύλο και μια κονσέρβα και να φτιάξουν ένα κλουβί για πουλιά, π.χ.). Είναι επίσης πολύ καλοί να φτιάχνουν ομάδες λέξεων από όλες τις δυνατές κατηγορίες.


Ειστε ψηλος/η

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Princeton το 2008 αποδείχθηκε ότι τα πιο ψηλά παιδιά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ IQ και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα ως ενήλικες.  Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Ήδη από τα 3 τους χρόνια, πριν ακόμη πάνε σχολείο, τα πιο ψηλά παιδιά πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ κι αυτό ισχύει σε όλη την παιδική ηλικία".


Πινετε τακτικα αλκοολ

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Satoshi Kanazawa και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι, τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Αμερικανοί ενήλικες που είχαν πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ IQ στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία έπιναν περισσότερο αλκοόλ, πιο συχνά, στην ενήλικη ζωή τους από εκείνους που είχαν λιγότερο καλά αποτελέσματα. 


Εχετε φιλελευθερες πολιτικες αποψεις

Ο Kanazawa πραγματοποίησε μια άλλη μελέτη η οποία αποδεικνύει ότι όσο πιο αριστεροί είμαστε στο φάσμα της φιλελεύθερης πολιτικής σκέψης, τόσο πιο έξυπνοι είμαστε.  Από τους χιλιάδες ενήλικες Αμερικανούς, εκείνοι που πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ IQ όταν ήταν παιδιά και έφηβοι, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να υιοθετήσουν μια φιλελεύθερη αριστερή ιδεολογία.


Ανησυχειτε πολυ

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ερευνών αποδεικνύουν ότι τα αγχώδη άτομα είναι μάλλον πιο έξυπνα από τους υπόλοιπους ανθρώπους με διάφορους τρόπους.  Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 126 πρωτοετείς φοιτητές να συμπληρώσουν διάφορα ερωτηματολόγια στα οποία καλούνταν να δηλώσουν εάν ανησυχούσαν. Τους ζητήθηκε επίσης να υποδείξουν με ποια συχνότητα κατακλύζονταν από αγχώδεις σκέψεις ή άλλα θέματα τα οποία τους γίνονταν εμμονή.  Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να ανησυχούν και να αναμασούν τις ίδιες σκέψεις είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ λεκτικής νοημοσύνης ενώ εκείνοι που δεν ανησυχούν είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μη λεκτικής νοημοσύνης. 


Ειστε αστειοι

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, 400 φοιτητές ψυχολογίας πέρασαν τεστ ευφυίας τα οποία καταμετρούν την ικανότητά αφηρημένης σκέψης και τη λεκτική τους νοημοσύνη. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να γράψουν κείμενα για διάφορα χιουμοριστικά σκίτσα του περιοδικού New Yorker, τα οποία στη συνέχεια διάβασαν ανεξάρτητοι αξιολογητές.  Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αξιολογητές βρήκαν τα κείμενα των ευφυέστερων φοιτητών πιο αστεία από τα υπόλοιπα.

 Business Insider

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Επιστήμη: 13 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε πιο έξυπνοι από το μέσο όρο
Επιστήμη: 13 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε πιο έξυπνοι από το μέσο όρο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9m13U7iXeduaF5pByUBVdAhrgJK7my3ptTH2N5C_UGqIuBYuehUwJNak7gYFHl42223rZIFVF4E5wsnWP1qzxOIP9iGL6ui3txJXovBt4ITsvdKZTZYlv_2m3gpz0WJrORJpKZGJ2SkKs/s640/BBnPjoD.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9m13U7iXeduaF5pByUBVdAhrgJK7my3ptTH2N5C_UGqIuBYuehUwJNak7gYFHl42223rZIFVF4E5wsnWP1qzxOIP9iGL6ui3txJXovBt4ITsvdKZTZYlv_2m3gpz0WJrORJpKZGJ2SkKs/s72-c/BBnPjoD.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/13_7.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/13_7.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy