Τα 7 νέα κριτήρια κατασχέσεων για οφειλές σε Ταμεία - Εφορία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη Λίστα επτά κριτηρίων αξιολόγησης των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας συμφώνησε η κυβέρνηση με...


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Λίστα επτά κριτηρίων αξιολόγησης των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και της Εφορίας συμφώνησε η κυβέρνηση με τους "θεσμούς".Τα κριτήρια αυτά θα καθορίσουν σε ποιους θα επιβληθούν και σε ποιους όχι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των χρεών τους (κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας).

Τα νέα κριτήρια που προβλέπει ρητά το τεχνικό Μνημόνιο της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση είναι το μέγεθος της εταιρείας, η κερδοφορία της, η ρευστότητά της, η μόχλευση, ο ρυθμός μεταβολής των χρεών της προς Ταμεία - Εφορία, η ανταπόκρισή της στις ειδοποιήσεις των Ταμείων και της Εφορίας και η ένταξη ή μη σε διακανονισμό εξόφλησης των χρεών της. Η αξιολόγηση των οφειλετών από τα Ταμεία και την Εφορία θα έχει στο επίκεντρό της δύο πεδία. Το πρώτο πεδίο θα είναι "οικονομικές δυνατότητες" των οφειλετών. Σε αυτό το πεδίο εντάσσονται τα τέσσερα πρώτα κριτήρια (μέγεθος της εταιρείας, κερδοφορία, ρευστότητα, μόχλευση).

Το δεύτερο πεδίο της αξιολόγησης θα αφορά την "επιθυμία" τους να πληρώσουν τα χρέη τους. Στο πεδίο αυτό εντάσσονται τα τρία τελευταία κριτήρια (ρυθμός μεταβολής χρεών, ανταπόκριση στις ειδοποιητήρια, ένταξη σε ρύθμιση). Η διαδικασία αυτή θα αφορά καταρχάς τους μεγαλοοφειλέτες, αλλά θα επεκταθεί αργότερα γενικότερα σε όλους τους οφειλέτες. Το αρχικό μέρος της εκτίμησης των "οικονομικών δυνατοτήτων" των οφειλετών, αλλά και της "επιθυμίας" τους να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα Ταμεία και την Εφορία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2017 , ενώ το επόμενο, το οποίο θα είναι και το "βαθύτερο", θα προχωρήσει από τις αρχές του 2018.

Πώς θα γίνει έλεγχος

Σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θα εκδοθούν εγκύκλιοι από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πιο αναλυτικά, τα επτά κριτήρια αξιολόγησης όσων ελευθέρων επαγγελματιών (αυτοαπασχολουμένων ή εργοδοτών) χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία έχουν ως ακολούθως:

1) Αξία πωλήσεων

Το μέγεθος της εταιρείας θα μετρηθεί από τις πωλήσεις της κατά τα τελευταία τρία έτη πριν από την αξιολόγηση.

2) Ποσοστό κερδοφορίας

Η κερδοφορία της επιχείρησης θα μετρηθεί από το ποσοστό των κερδών προ φόρων επί του τζίρου.

3) Ρευστότητα

Η ρευστότητα θα μετρηθεί από το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο χρέος της επιχείρησης.

4) Μόχλευση

Η μόχλευση θα μετρηθεί από το ποσοστό του χρέους επί των κερδών προ φόρων ή επί του μετοχικού κεφαλαίου.

5) Μεταβολές χρέους 

Οι μεταβολές του χρέους θα εξεταστούν με βάση τις ποσοστιαίες αυξήσεις ή μειώσεις των συνολικών ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία.

6) Ανταπόκριση στις ειδοποιήσεις

Η ανταπόκριση προς την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ θα "μετράται" ανάλογα με το πόσο συχνά και πόσο γρήγορα ένας οφειλέτης ανταποκρίνεται στα ειδοποιητήρια των παραπάνω φορέων, στόχος των οποίων είναι η εξόφληση των χρεών του.

7) Διακανονισμός

Η ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ θα εξετάζουν το αν ένας οφειλέτης έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών τους προς την Εφορία και στα Ταμεία, αλλά και αν τηρεί αυτήν τη ρύθμιση.

Οι εισφορές στην ΑΑΔΕ

Όλη η διαδικασία ταυτόχρονης αξιολόγησης των οφειλετών τόσο προς την Εφορία και τα Ταμεία εντάσσεται στο όλο πλάνο συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών στους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων, το οποίο υπαγορεύεται ρητά από το συμπληρωματικό Μνημόνιο. Η υλοποίηση αυτής της μνημονιακής δέσμευσης θα σηματοδοτήσει τη μεταφορά ολόκληρου του τμήματος εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από ασφαλιστικές εισφορές στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Το Μνημόνιο αναφέρει πως έπρεπε μέχρι τέλος του περασμένου μήνα να είχε ετοιμαστεί ένα πόρισμα, το οποίο θα περιέγραφε τα βασικά χαρακτηριστικά, τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα της συγχώνευσης των μηχανισμών είσπραξης εισφορών στην ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κ", το πόρισμα αυτό δεν είναι ακόμα έτοιμο. Στο μεταξύ, μέχρι αρχές Οκτωβρίου, πρέπει να είναι έτοιμο το "λογισμικό" με βάση το οποίο θα γίνει ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυταπασχολούμενων, αγροτών) με βάση το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν για το 2016.

Άλλες τρεις δεσμεύσεις

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συμμόρφωσης των οφειλετών, το Μνημόνιο προβλέπει άλλες τρεις δράσεις :

- Τη μηνιαία ενημέρωση των "θεσμών" σχετικά με την πορεία μεταφοράς όλων των ληξιπροθέσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).Παράλληλα, το υπ. Εργασίας θα συντάσσει κάθε μήνα έκθεση που θα περιλαμβάνει στοιχεία σε σχέση με το πόσες ρυθμίσεις είναι "ενεργές", πόσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση, για το ύψος των οφειλών που είναι διακανονισμένες, αλλά και τα ποσά των εισπράξεων .

- Την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΚΕΑΟ. Πρέπει να θεσπιστεί η δυνατότητα του ΚΕΑΟ να έχει πρόσβαση σε στοιχεία φορολογουμένων (που χρωστούν ταυτόχρονα στα ταμεία), τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ.

- Τη δημοσίευση και τη διαρκή ανανέωση λίστας μεγαλοφειλετών προς τα Ταμεία και την Εφορία με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Στη λίστα αυτή δεν εντάσσονται όσοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για το θέμα των χρεών τους ή έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  www.capital.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τα 7 νέα κριτήρια κατασχέσεων για οφειλές σε Ταμεία - Εφορία
Τα 7 νέα κριτήρια κατασχέσεων για οφειλές σε Ταμεία - Εφορία
https://1.bp.blogspot.com/-xe9VRrQj3dI/WWJzueZqRVI/AAAAAAAB238/7ryJoW69F9woa-d-eas-29VGSEqzkt_5wCLcBGAs/s640/0b10ef89a8e24f20bc8ec23a94d8489d.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-xe9VRrQj3dI/WWJzueZqRVI/AAAAAAAB238/7ryJoW69F9woa-d-eas-29VGSEqzkt_5wCLcBGAs/s72-c/0b10ef89a8e24f20bc8ec23a94d8489d.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/7_9.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/7_9.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy