-->

Μόνο μια γκάφα τον σώζει…

Ο κ. Τσίπρας απομονωμένος από την κοινωνία ποντάρει στον …κ. Μητσοτάκη   Παραμονές των πρώτων απο μία σειρά αλλεπάλληλων εκλογικών αν...


Ο κ. Τσίπρας απομονωμένος από την κοινωνία ποντάρει στον …κ. Μητσοτάκη 

Παραμονές των πρώτων απο μία σειρά αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ισπανία, η στατιστική αρχή της χώρας ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας που την εμφανίζουν να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση. Ο πρωθυπουργός Ραχόι προσπάθησε να αξιοποιήσει πολιτικά τα αποτελέσματα της ανακοίνωσης. Την άλλη μέρα όμως σε μία ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, ο ισπανικός τύπος αποκαλύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορούσε θέσεις με ελαστικό ωράριο και σχεδόν στο σύνολο τους ήταν στα πλαίσια των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Τότε σύσσωμη η ισπανική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον ισπανό πρωθυπουργό για "αξιοποίηση" των στατιστικών στοιχείων.

Ένα περίπου χρόνο πριν το γεγονός αυτό, ο τότε έλληνας πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να προωθήσει ελληνικό ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές. Η απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία αλλά η τότε αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την "έξοδο" στις αγορές ως μία προσπάθεια να εμφανίσει η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ένα ακόμα "σενάριο επιτυχίας". Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή σύμφωνα με την οποία: "Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, την οποία τόσο προπαγανδιστικά αξιοποίησε η κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στο Αγγλικό δίκαιο και όχι στο Ελληνικό, όπως κατά παράδοση εκδίδοντο προ μνημονίων τα ελληνικά ομόλογα.

Ερωτηματικά επίσης, προκαλούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο και για άλλες προνομιακές εξασφαλίσεις, πέραν του Αγγλικού δικαίου, για τους αγοραστές της πρόσφατης έκδοσης των ελληνικών ομολόγων". Αλλά και ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την έξοδο στις αγορές διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία «πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια».

Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι με αυτήν την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο», ενώ υποστήριξε πως είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Παρ' όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσαν απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας το χρέος και πριμοδοτώντας τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια. Λίγους μήνες νωρίτερα απο την "έξοδο στις αγορές" και στα πλαίσια υλοποίησης των μνημονιακών δεσμέυσεων, η τότε Κυβέρνηση είχε απελευθερώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζονταν νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς για τα κόκκινα δάνεια.

Τριάντα τέσσερεις βουλευτές τον Αύγουστο του 2013 κατέθεσαν επερώτηση στην Βουλη για τις εξαγορές κόκκινων δανείων από κερδοσκοπικά funds..Τον επόμενο μήνα, τον Σεπτεμβριο 2013, σχεδόν το σύνολο της τότε κοινοβουλευτευτικής καταθέτει και άλλη επερώτηση για το ίδιο θέμα στην οποία μεταξύ άλλων υποστήριζε:"Οι μικρο-ιδιοκτήτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μετά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, καλούνται να υποστούν περαιτέρω υφαρπαγή της περιουσίας τους. Όταν ο ελληνικός λαός, παρά τα φοβερά δεινά που βιώνει, πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τους τόκους αυτής, οι τραπεζίτες των θαλασσοδανείων και των επισφαλών δανείων των ημετέρων, αποφασίζουν να πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή στο 20% με 30%, τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει χρέος να μην επιτρέψει να γίνουν χιλιάδες μικροδανειολήπτες βορά των distress funds, των λεγόμενων «γερακιών», επιδεικνύοντας αδιαφορία και απάθεια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος της εσωτερικής υποτίμησης και της μαζικής φτωχοποίησης της κοινωνίας." Τον Φεβρουάριο 2013 ο σημερινός πρωθυπουργός καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή με θέμα: Φορολογία ακινήτων: από την κλοπή του εισοδήματος στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας ανέφερε :"Στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων η κυβέρνηση ακολουθεί μια άκρως παράλογη, βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική. Σε συνθήκες μείωσης του ΑΕΠ κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια – όταν δηλαδή το παραγόμενο εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ – ο πενταπλασιασμός των φόρων για την κατοχή των ακινήτων ουσιαστικά αποτελεί δήμευση της περιουσίας των πολιτών."

Πλέον κανείς στην Ελλάδα όσο και αν ψάξει, δεν μπορεί να βρει την παραμικρή πινελιά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις εκλογές του 2015. Αντίθετα, όλες οι πολιτικές που ακολουθεί –σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές- βαδίζουν στα χνάρια των επιλογών του διδύμου Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρόκειται για ντιρεκτίβες των δανειστών οι οποίες άνοιξαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση και κλείνουν, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δανειστών από το τρίο Τσίπρα-Δραγασάκη-Παππά. Δεν είναι λίγοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που παραδέχονται ότι αυτή ακριβώς η διάψευση των ελπίδων αποκλείει κάθε ενδεχόμενο δημοσκοπικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

« Ο Τσίπρας δεν πείθει…» , έλεγε με σκωπτικό τρόπο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Μαξίμου. Μάλιστα το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει με νόημα: « Αφού απογοήτευσε και σκόρπισε επιφυλακτικότητα και καχυποψία στην πιο ριζοσπαστική μερίδα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν ότι παρά τα τεχνάσματα και τις αλχημείες αποτυγχάνει και στη μάχη εντυπώσεων για την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, με την τελευταία αξιολόγηση, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ασκήσει εξαιρετικά σκληρή λιτότητα μέχρι το 2022, και στη συνέχεια να επιβάλλει σκληρή λιτότητα για δεκαετίες, ώστε να εξυπηρετείται το χρέος. Τα πλεονάσματα του 3,5% και 2%, αντιστοίχως, απαιτούν υψηλή φορολογία και περικοπές δαπανών.

Οι υφεσιακές πιέσεις θα είναι ασφυκτικές, με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία για χρόνια. Θα υπάρξουν πλήθος αρνητικές παρενέργειες στις λιανικές πωλήσεις, στον εγχώριο κύκλο εργασιών της βιομηχανίας, στους μισθούς, τις συντάξεις και αλλού. Η υφεσιακή πολιτική σε συνδυασμό με την προβληματική δομή της οικονομίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει τεράστιο έλλειμμα αποταμίευσης, το τραπεζικό της σύστημα είναι κατάφορτο με προβληματικά δάνεια και χωρίς ρευστότητα, η εκπαιδευμένη νεολαία της μεταναστεύει μαζικά και η ανταγωνιστικότητά της δεν έχει ανακάμψει επαρκώς.

Υπάρχουν βιομηχανικοί κλάδοι που ήδη δεν μπορούν να βρουν ειδικευμένο προσωπικό και πληρώνουν ακριβούς μισθούς, μέσα σε περιβάλλον υψηλότατης ανεργίας. Η αναπτυξιακή δυσπραγία που δημιούργησαν τα μνημόνια είναι εμφανής στο ισοζύγιο πληρωμών. Η λιτότητα απάλειψε το τεράστιο έλλειμμα του 2008-9 συντρίβοντας τις εισαγωγές, αλλά δεν υπάρχει εξαγωγικός δυναμισμός. Μόλις η οικονομία σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανεβαίνουν οι εισαγωγές και επανεμφανίζεται έλλειμμα, όπως ήδη συμβαίνει το 2017. Η ιδέα ότι η προοπτική αυτή μπορεί να ανατραπεί από ένα κύμα ξένων επενδύσεων, με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί «φιλικό περιβάλλον» με ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση των αγορών, δείχνει παντελή άγνοια και της παγκόσμιας αγοράς και της αναπτυξιακής πραγματικότητας.

Η ταχύρρυθμη ανάπτυξη βασίζεται σε εγχώριες δυνάμεις και απαιτεί άρση της λιτότητας και βιομηχανική-αγροτική πολιτική. Με τις σημερινές συνθήκες η Ελλάδα θα έχει χαμηλή και ευμετάβλητη ανάπτυξη για δεκαετίες. Στην πραγματικότητα η ομάδα Τσίπρα αν και κυρίαρχη στο εσωκομματικό πεδίο είναι κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένη. Το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά όλα δείχνουν ότι ναυαγεί καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή, οι γέφυρες με την αριστερά έχουν γκρεμιστεί και η ζημιά που έχει γίνει είναι μάλλον ανεπανόρθωτη καθώς οι απώλειες από τον συγκεκριμένο χώρο μπορεί και να υπερβαίνουν και το 6%. Αυτό που απομένει πλέον στον κ. Τσίπρα είναι να γαντζωθεί στην εξουσία και να παρακαλά τον θεό –του- να βοηθήσει ώστε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την μεγάλη γκάφα. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Θαύματα δεν γίνονται…

  premium.paratiritis.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μόνο μια γκάφα τον σώζει…
Μόνο μια γκάφα τον σώζει…
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU0nQ4GxxFk8wd9k2PxXoX68P5LJ_FS05innf6DtmGwy-BFrqEqdxAjm3P-VluVEYTutIEMkIMfJOhrsZM0V0utQix6N_VHwLtOU1XTgfRcdj1sOKelRoTSnDMgHwJYed_sAe5Ipk3eERz/s640/Alexis+Tsipras.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU0nQ4GxxFk8wd9k2PxXoX68P5LJ_FS05innf6DtmGwy-BFrqEqdxAjm3P-VluVEYTutIEMkIMfJOhrsZM0V0utQix6N_VHwLtOU1XTgfRcdj1sOKelRoTSnDMgHwJYed_sAe5Ipk3eERz/s72-c/Alexis+Tsipras.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/blog-post_378.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/blog-post_378.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy