-->

ΚΑΣΤΡΟ: Ένα χωριό εγκαταλελειμμένο από την δημοτική αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης

• Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο, έντονη αγανάκτηση από τους κατοίκους που θέλουν να… αποσκιρτηθούν.  • «Μόνο οι φωτογραφίες τους ενδ...


• Κραυγή αγωνίας από τον Πρόεδρο, έντονη αγανάκτηση από τους κατοίκους που θέλουν να… αποσκιρτηθούν. 

• «Μόνο οι φωτογραφίες τους ενδιαφέρουν και να κάθονται στις πρώτες καρέκλες», φωνάζουν οι κάτοικοι. 

Ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά της Ηλείας, το Κάστρο, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, στις ακτές του Ιονίου πελάγους. Η περιοχή αποτελούσε την διοικητική πρωτεύουσα του Φραγκικού κράτους της Πελοποννήσου, του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Απομεινάρι αυτής της περιόδου είναι το εντυπωσιακό κάστρο Χλεμούτσι, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του το χωριό.

Το Κάστρο άλλωστε, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ηλείας, έχει καθιερωθεί ως ένας τουριστικός προορισμός, με τους κατοίκους να έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ, μπαρ, κλαμπ, μαγαζιά με τουριστικά είδη και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, αφού χιλιάδες είναι αυτοί που το επισκέπτονται και διαμένουν στη περιοχή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ σε όλο τον δήμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2015, οι διανυκτερεύσεις ημεδαπών στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με τη μερίδα του λέοντος φυσικά να ανήκει στο Κάστρο, έφτασαν 83.842, ενώ οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών στις 297.578. Σύνολο, 381.220, ξεπερνώντας και τον δήμο Πατρέων οι συνολικές διανυκτερεύσεις στον οποίο έφτασαν στις 323.388. Φυσικά και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της περιφέρειας ακολουθούν με πολύ λιγότερες διανυκτερεύσεις. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα κάμπινγκ που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνονται για αυτό τον τεράστιο αριθμό διανυκτερεύσεων που δίνει πολύ μεγάλα έσοδα στον δήμο.

Όμως, θα περίμενε κανείς, ότι αυτό το χωριό, που τόσα προσφέρει στη τοπική οικονομία, θα τύχαινε μιας σοβαρής προσοχής της δημοτικής αρχής Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Κάστρου να νιώθουν απογοητευμένοι από την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, ενώ η αγανάκτηση ξεχειλίζει.
Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν ότι θέλουν να φύγουν από τον δήμο κι αυτό είναι ένα θέμα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και βέβαια πονοκεφαλιάζει τη νυν δημοτική αρχή. Άλλωστε, οι αντιδράσεις του χωριού δεν διαφέρουν και πολύ από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ανδραβίδας ή και της Βάρδας, περιοχές οι οποίες παραμένουν αδιάφορες για τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοί τους.

Το περασμένο Σάββατο, 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Κάστρου και οι κάτοικοι μας κάλεσαν για να μας μιλήσουν για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, αφού όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν να δίνουν τα περισσότερα έσοδα στο δήμο και αυτός να στέκεται αδιάφορος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 «Αν ήμασταν σε άλλο δήμο, θα μας είχαν κάνει πριγκιπάτο, με όλα όσα δίνουμε», τόνισαν όλοι με μια φωνή. 


Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος 
Πρόεδρος κοινότητας Κάστρου

«Τα προβλήματα της κοινότητας είναι πολλά. Καταρχήν έχει απαιτήσεις η κοινότητα λόγω του τουρισμού. Δίνουμε με τον τουρισμό περίπου 380.000 διανυκτερεύσεις το χρόνο χωρίς να υπολογίζουμε τα δύο μεγάλα κάμπινγκ. Πρέπει, λοιπόν, να δώσει περισσότερη βάση σε μας ο δήμος, και στους δρόμους και στην καθαριότητα και σε πολλά πράγματα.
Σήμερα πέρασαν περισσότερα από 1000 άτομα Πατρινοί για να πάνε για μπάνιο, που δεν μένουν σε ξενοδοχεία, αλλά έχει μεγάλη κίνηση προς την θάλασσα. Πρέπει να υπάρχουν μόνιμοι εργάτες για το καλοκαίρι. Έχουμε έναν και δεν είχε ούτε χορτοκοπτικό. Δεν μας έδωσε ο δήμος χορτοκοπτικό να καθαρίζουμε τα δρομάκια, το φρούριο, όλες τις γειτονιές της κοινότητάς μας. Δεν θέλουν καθαριότητα μόνο τα κεντρικά σημεία. Τελικά, προσφέρθηκε κάποιος και μας έδωσε το δικό του μηχάνημα, προσφορά στη κοινότητα, για να το παίρνει ο εργάτης να κάνει δουλειά».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε στην ύδρευση. «Δεν έφτανε το νερό, διότι είχαμε ζημιά από τον Γενάρη. Ζημιές είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τελικά χτυπήσαμε καινούργια γεώτρηση και ήδη από χθες το βράδυ είναι μέσα αλλά το πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι προς την περιοχή της Ανάληψης είναι βουλωμένο το δίκτυο. Τρία χρόνια είναι βουλωμένο το δίκτυο και με κάποια μπάι μπας του δώσαμε πέρυσι νερό γιατί ήταν μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού, αλλά δεν ταχτοποιήθηκε αυτός ο αγωγός. Να μπει ένα καινούργιο λάστιχο δηλαδή και να πάρει νερό η περιοχή. Τώρα, τρεις μέρες δεν έχει νερό η Ανάληψη, και όπως ακούσατε νωρίτερα κι εσείς με πήραν τηλέφωνο από σε αυτή την περιοχή, όπου επειδή δεν έχουν νερό οι άνθρωποι που ήρθαν από την Πάτρα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω. Το πρόβλημα με το θέμα νερού ήταν μεγάλο. Τώρα υπάρχει νερό, αλλά αν γίνει πάλι μια ζημιά, ένας πίνακας για παράδειγμα πιάσει μια φωτιά, ή τρυπήσει μια σωλήνα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάτι εφεδρικό...».

«Ούτε πίνουμε ούτε μαγειρεύουμε από το νερό που έχουμε», είπαν κάτοικοι που είχαν μαζευτεί στη πλατεία για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. 

«Σε μια γεώτρηση που είναι στον Κούβελο υπάρχει 2,5 χλμ αμίαντος», συνέχισε ο πρόεδρος του χωριού. «Εκεί έχουμε νερό, αλλά περισσότερα από 35 κυβικά δεν μπορεί να έρθει στο χωριό γιατί σπάει ο αμίαντος για να μην αναφερθούμε και στα προβλήματα της υγείας που δημιουργούνται αφού είναι γνωστό πως ο αμίαντος είναι καρκινογόνος. Ούτε περιφραγμένες είναι οι αντλήσεις, ούτε καπάκια υπάρχουν στις δεξαμενές. Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί ο καθένας να κάνει ζημιά. Από την αρχή της θητείας μου έχω ζητήσει να μπουν καπάκια στις δεξαμενές, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Έχουν πάει οι τσιγγάνοι που μαζεύουν τα σίδερα και τα έχουν πάρει. Δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ΘΗΣΕΑ*
Στο χωριό το δίκτυο έχει αλλαχθεί και απομένουν μόνο οι συνδέσεις. Το ρολόι και οι συνδέσεις. Έχει μείνει δηλαδή αυτό από το 2007 περίπου που έτρεχε το πρόγραμμα του ΘΗΣΕΑ. Ο αγωγός που πάει από το υδραγωγείο στη δεξαμενή και από κει στα σπίτια είναι αμίαντος. Θα μπορούσαν τότε με το ΘΗΣΕΑ να το είχαν αλλάξει, αλλά δυστυχώς τίποτα. Οι αναλύσεις του νερού γίνονται από ιδιώτη που παίρνει δείγματα. Δεν έχουμε όμως επίσημη ανάλυση από κρατικό φορέα, όσο ξέρω».


Καταιγιστικός ο Πρόεδρος του Κάστρου, μίλησε στη συνέχεια για το πρόβλημα των απορριμμάτων, με τους κατοίκους γύρω του να συμφωνούν και να τον προτρέπουν να μιλήσει για όλα τα θέματα. «Η Μέλισσα δεν έχει κάδους, τα σκουπίδια τώρα που είναι φουλ σαιζόν, μένουν απ έξω. Δεν υπάρχουν κάδοι στο κάμπινγκ. Έχει δημιουργηθεί ένας νέος σκουπιδότοπος στο δρόμο που πηγαίνει προς τον παλιό σκουπιδότοπο που είχαμε σαν πρώην δήμος Κάστρου-Κυλλήνης, και πρέπει ο δήμος να φέρει φορτηγά και μηχανήματα για να μαζέψει τα σκουπίδια. Είχε έρθει προχθές ένα φορτηγό με δύο εργάτες αλλά με τα χέρια δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Έρχονται και από άλλες περιοχές και μας φέρνουν τα σκουπίδια τους. Είχαν ψάξει πέρυσι στα σκουπίδια για να βρουν κάποια στοιχεία ποιος τα φέρνει και βρήκαν κάποια χαρτιά που έλεγαν για το Αρκούδι. Να καθαριστούν οι δρόμοι. Αν κατέβετε από το κάστρο προς την θάλασσα τα χορτάρια και τα δέντρα έχουν κλείσει τον δρόμο. Αν έρθει ποδηλάτης από το ξενοδοχείο στο κάστρο δεν μπορεί να πάει στην άκρη λόγω των δέντρων, των χορταριών και από τα βάτα, θα μπει λίγο πιο μέσα κι αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για την ζωή του. Παλαιότερα είχαμε τρεις καθαριστές στην παραλία τα καλοκαίρια και τώρα δεν υπάρχει ούτε ένας. Δεν μπορεί να παίρνεις 200.000 ευρώ από τις καντίνες και να μην έχεις έναν να καθαρίζει.

Η αγροτική μας οδοποιία ακούγεται ότι θα πάει για Σεπτέμβρη και όχι νωρίτερα, για καθαρισμούς. Θα είμαστε τυχεροί αν δεν πιάσει κάποια φωτιά γιατί δεν θα μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα να την σβήσουν και θα καούμε. Πριν δυο χρόνια που είχε πιάσει φωτιά τα πυροσβεστικά γέμιζαν αγροτικά με βυτία για να μπουν μέσα να σβήσουν τη φωτιά. Είχαν σταματήσει στην άσφαλτο γιατί δεν μπορούσαν να μπουν μέσα».

Επίσης, εξέφρασε την πικρία του για τον δημοτικό φωτισμό. «Οι λάμπες στον δημοτικό φωτισμό αλλάχτηκαν λίγο γρήγορα, αλλά ο εργολάβος από τον Οκτώβριο ήρθε Ιούλιο μήνα και ακόμα δεν έχει κάνει σωστή δουλειά. Υπάρχουν ακόμα σβησμένες λάμπες και καθημερινά με παίρνουν τηλέφωνο κάτοικοι και διαμαρτύρονται. Τον χειμώνα είχαμε και τις κλοπές. Τα λίγο απομακρυσμένα σπίτια τα έκλεβαν συνέχεια. Κάθε βράδυ είχαμε και καινούργιο περιστατικό, αφού δεν υπήρχε φωτισμός».

«Προσωπικά πιστεύω ότι η Περιφέρεια και ο δήμος πρέπει τον δρόμο από Νεοχώρι προς Κάστρο, όπως έχει γίνει η περιμετρική της Κυλλήνης, να συνδεθεί και να μεγαλώσει. Υπάρχει μελέτη γι αυτό τον δρόμο. Δεν μπορεί με την αυξημένη κίνηση που έχουμε και τις χιλιάδες διανυκτερεύσεις να μη μεγαλώνει ο δρόμος ώστε οι οδηγοί να κινούνται με ασφάλεια και πιο άνετα. Υπάρχουν μερικές στροφές που αν συναντηθεί λεωφορείο μ φορτηγό, με τις κλάρες από τις ελιές, δεν θα περνάνε και θα συμβεί τροχαίο ατύχημα".

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πικρία του και για το ότι δεν υπάρχει μια όμορφη είσοδο στο χωριό από τη στιγμή που χιλιάδες επισκέπτες το διέρχονται καθημερινά. «Το χωριό δεν έχει μια όμορφη είσοδο, με έναν ωραίο φωτισμό, με ένα σιντριβάνι ίσως, μια πέτρινη επιγραφή ή κάτι άλλο. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν όμορφες είσοδοι, στο δικό μας τίποτα».

«Ήμασταν υπέρ των Λεχαινών, αλλά τώρα έχουμε αγανακτήσει», ανέφερε σε αυτό το σημείο κάτοικος και συμφώνησαν όλοι μαζί του. 

«Δυστυχώς όλα τα έσοδα τα παίρνει ο δήμος κι εμείς τίποτα», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος μεγάλης ηλικίας που παρακολουθούσε τη συζήτηση. 


«Φέτος θα γίνουν εκδηλώσεις στο κάστρο», συνέχισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος «και περιμετρικά του φρουρίου οι προβολείς είναι σπασμένοι. Κόβουν χιλιάδες εισιτήρια κάθε χρόνο για το μουσείο και δεν το προσέχουν».

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε και στην απαίτηση των κατοίκων να φύγουν από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. «Υπάρχει ως σκέψη στους περισσότερους κατοίκους να προχωρήσουμε σε κάποιο δημοψήφισμα για να φύγουμε από τον
δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Μου το λένε καθημερινά οι κάτοικοι διότι βλέπουν την εγκατάλειψη του χωριού. Κάποια στιγμή ως τοπικό συμβούλιο θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε αυτό το αίτημα των κατοίκων».

Και ολοκλήρωσε αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα και ότι κανείς δεν έχει εμφανιστεί για να τους ενημερώσει.

_____________________________
• ΘΗΣΕΑΣ: Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που καταρτίζεται βάσει του Νόμου 3274/2004, και συγκεκριμένα στα άρθρα 6 - 13, για την υποστήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού, ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΚΑΣΤΡΟ: Ένα χωριό εγκαταλελειμμένο από την δημοτική αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης
ΚΑΣΤΡΟ: Ένα χωριό εγκαταλελειμμένο από την δημοτική αρχή Ανδραβίδας-Κυλλήνης
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWIE2QBU1J7mOxJ0LIjAL3IYoGXlrhTFdn0MNsFXcVf2FxTC_JXZzEAAkFfIS1NkYAXU77lhEJjvn7odDg1C-8Q_NJAVJx1_I8HxchIGJ1xaADUHfMgZclMqL9WyUQuukj3nBDYmgfZC5m/s640/KASTRO-KILLINI-chlemoutsi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWIE2QBU1J7mOxJ0LIjAL3IYoGXlrhTFdn0MNsFXcVf2FxTC_JXZzEAAkFfIS1NkYAXU77lhEJjvn7odDg1C-8Q_NJAVJx1_I8HxchIGJ1xaADUHfMgZclMqL9WyUQuukj3nBDYmgfZC5m/s72-c/KASTRO-KILLINI-chlemoutsi.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/blog-post_555.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/blog-post_555.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy