-->

Tι πραγματικά θα συμβεί αφού καταρρεύσει ο κόσμος

Γ ιατί το μέλλον μας, μετά την Αποκάλυψη, δεν είναι απαραίτητο να θυμίζει 'Walking Dead' και 'Mad Max'.   Στο τελευτ...


Γιατί το μέλλον μας, μετά την Αποκάλυψη, δεν είναι απαραίτητο να θυμίζει 'Walking Dead' και 'Mad Max'. 

Στο τελευταίο μυθιστόρημα του οραματιστή Kim Stanley Robinson, το 'New York 2140', το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Μήλου είναι βυθισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες παραλιακές μητροπόλεις του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της βίαιας κλιματικής αλλαγής και του λιωσίματος των πάγων. Ένα βιβλίο που ξεκοκαλίζω αχόρταγα αυτό τον καιρό. Εν μέρει γιατί αυτός είναι ο πιο άμεσος περιβαλλοντικός μου φόβος και τρόμος. Ότι, δηλαδή, μέχρι η κόρη μου να φτάσει 30, το σπίτι μας στο λόφο Πανί στον Άλιμο θα έχει γίνει παραθαλάσσιο (για να μην το χοντρύνω και πω ότι η ακροθαλασσιά θα φθάνει ως το πατρικό της γυναίκας μου στην Αργυρούπολη). Οπότε το χρησιμοποιώ ως ένα τρόπο να 'ξορκίσω' το κακό.


Μόνο που αυτό που περιγράφει ο Kim, παραδόξως, δεν είναι εντελώς απελπιστικό. Ναι, πολλοί άνθρωποι πέθαναν και εκατομμύρια ακόμη έμειναν άστεγοι ή έγιναν 'αρουραίοι του νερού'. Ναι, οι uber-καπιταλιστές (τα παλικάρια με τα hedge funds, τύπου 'Billions', για να σου δώσω να καταλάβεις) συνεχίζουν να πίνουν το αίμα του κοσμάκη με μπουρί, προσπαθώντας να οικειοποιηθούν οτιδήποτε αξιόλογο χτίζεται, μέσα από συλλογική προσπάθεια, στα κανάλια της πλημμυρισμένης πολιτείας.

Παρόλα, βλέπεις, όμως τα ντεφό, η Νέα Υόρκη του 2140 έχει μετατραπεί σε μια σουπερ Βενετία, οι κάτοικοι της οποίας εκμεταλλεύονται τα νέα υλικά κατασκευής για να χτίσουν πιο ψηλούς ουρανοξύστες (και γενικώς την τεχνολογία για να χτίσουν ένα πιο eco friendly πλανήτη). Με τη μόνη διαφορά ότι, αυτή τη φορά, όλοι οι κάτοικοι σε αυτά συνεισφέρουν και βοηθάει εμπράκτως και καθημερινά ο ένας τον άλλο για το κοινό καλό.


Μια εντελώς απρόσμενη θεώρηση των πραγμάτων, εντελώς αντίθετη με το κατάμαυρο μέλλον που μας περιγράφουν ταινίες όπως το 'Mad Max' και το πρόσφατο 'It Comes at Night' ή σειρές όπως το 'Walking Dead'.


Κάτι που επισημαίνει εύστοχα η Rebecca Onion στο πρόσφατο σχετικό άρθρο της στο Slate. Εκεί όπου στηρίζει την άποψή της -ότι δηλαδή το μακροβούτι στην αναρχία και την ανθρωποφαγία, κυριολεκτική ή μεταφορική, δεν είναι η μοναδική επιλογή της ανθρωπότητας- με ένα πλήθος ιστορικά παραδείγματα και γνώμες ειδικών.

Οι άνθρωποι είναι, σε γενικές γραμμές, κοινωνικά όντα. Η τάση τους είναι να διαμορφώνουν συμμαχίες και να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Κάτι που εξαρτάται, κατά περίπτωση, από παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα ή όχι των δημόσιων υπηρεσιών και της αστυνομίας και το πόσο πλούσια και δεμένη είναι η κοινότητα. 

Ξεκινώντας με τον Scott Knowles από το The Disaster Research Center του πανεπιστημίου του Delaware που επιμένει ότι, όταν χτυπάει η καταστροφή 'Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου οι κοινωνίες που αντιμετώπισαν τέτοια γεγονότα δεν κατέρρευσαν, με τον κόσμο να συρρέει για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του'. Και συνεχίζοντας 'ξεθάβοντας' έρευνες όπως του κοινωνιολόγου Charles Fritz (που εστιάζει στο πως η βρετανική κοινωνία ήρθε πιο κοντά μετά το περίφημο γερμανικό βομβαρδισμό -οι 'φίλοι' το λένε και Blitz- στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) και σε πιο πρόσφατα βιβλία όπως το A Paradise Built in Hell: The Extraordinary Communities That Arise in Disaster της Rebecca Solnit (που μελετά από τον σεισμό του 1906 στο San Francisco όσο τον πανικό μετά από τον τυφώνα Katrina).


Ειδικά ο τυφώνας Κατρίνα, όπου από τη μια χιλιάδες σώθηκαν επειδή μια αρμάδα πλοιοκτητών από τις γύρω περιοχές (τύπου Δουνκέρκη, που είναι και επίκαιρη λόγω της ομώνυμης ταινίας) ήρθαν και τους έβγαλαν από την πόλη και, από την άλλη, χιλιάδες σκοτώθηκαν εξαιτίας του πανικού ανάμεσα στους λευκούς για λεηλασίες και μαζικούς βιασμούς (που έκαναν τη διάσωση πιο...'αργόσυρτη') είναι όντως ένα extreme παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί.


Η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων είναι αλτρουιστική, να τρέξουν να βοηθήσουν. Αυτό αλλάζει μόνο όταν κάποιοι πιστέψουν ότι οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να φέρονται βάρβαρα για να τους πάρουν αυτό που έχουν και μπουν στη διαδικασία του να το υπερασπίσουν. 

Γιατί προφανώς και 'η κόλαση είναι οι άλλοι', όπως πρωτοείπε ο Ζαν-Πολ Σαρτρ. Μόνο που, οι άλλοι, είναι επίσης ο μοναδικός τρόπος να φθάσουμε στον παράδεισο. Ειδικά όταν η καταστροφή χτυπήσει και όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα γίνουν, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, 'περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις'. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από συνεντεύξεις ειδικών όπως ο εξελικτικός βιολόγος Mark Pagel, συγγραφέας του Wired For Culture, είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε από 'συνηθισμένες' αιτίες τύπου πτώση μετεωρίτη, επιδημίες, πυρηνική καταστροφή και τους πιθήκους. Πάντα με την προϋπόθεση, που δεν είναι τόσο κουλό όσο ακούγεται, να συνεχίσουμε να έχουμε κανονικά internet. Οπότε το μόνο που μένει είναι ένας ηλιακός φορτιστής και γίναμε.

  www.oneman.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Tι πραγματικά θα συμβεί αφού καταρρεύσει ο κόσμος
Tι πραγματικά θα συμβεί αφού καταρρεύσει ο κόσμος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzU6nMnN8ZIP5ShL_HrT6MTUPCxLoROgRWcFKeRv_SGI8Yk8f2egD2pN182bIjjumO_4dNMqf5xTCsoGCsyY7pfo51DqY3rRIU4H_YjpAg8m8iU01jwBPiOYqZsEX0gG53LaD_XzYFz4YA/s640/apocalypse_main.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzU6nMnN8ZIP5ShL_HrT6MTUPCxLoROgRWcFKeRv_SGI8Yk8f2egD2pN182bIjjumO_4dNMqf5xTCsoGCsyY7pfo51DqY3rRIU4H_YjpAg8m8iU01jwBPiOYqZsEX0gG53LaD_XzYFz4YA/s72-c/apocalypse_main.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/t.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/t.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy