-->

Ένταση στη Χιμάρα: Γκρεμίζουν κτήρια της ελληνικής μειονότητας (vid)

Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Χιμάρα καθώς εκσκαφείς κατεδαφίζουν οικήματα που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα. Οι εκ...


Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Χιμάρα καθώς εκσκαφείς κατεδαφίζουν οικήματα που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα. Οι εκσκαφείς καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών που για την υποτιθέμενη ανάπλαση της περιοχής «βαφτίζονται» ως αυθαίρετα. Οι ιδιοκτήτες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να διασώσουν ότι προλάβουν καθώς η κυβέρνηση Ράμα τους έδωσε μόλις πέντε ημέρες διορία προτού ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Σύμφωνα με τους Χιμαριώτες η απόφαση για την κατεδάφιση των κτηρίων δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει ωστόσο η αλβανική κυβέρνηση προχωρά στην κατεδάφιση των οικημάτων.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha:
 
Σκληρή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος της πόλης δέχτηκε να εκτελέσει την κυβερνητική πολιτική και ζητάει από τις αλβανικές αρχές να προβούν άμεσα σε ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Επισημαίνει, επίσης, ότι η κίνηση αυτή είναι αντίθετη με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη γείτονα χώρα από την ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας. Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει το himara.gr, η ελληνική μειονότητα της Χιμάρας ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις ως αντίδραση στις παράνομες κατεδαφίσεις. Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οργανώσεις και σύλλογοι της Χιμάρας: Με συνοπτικές διαδικασίες οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν σήμερα στην κατεδάφιση δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν στις 17 Ιουλίου και έδιναν πενθήμερο περιθώριο εκκένωσης στους ιδιοκτήτες.

Παρά τις προσπάθειές μας να κινητοποιήσουμε τους φορείς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις παράνομες κατεδαφίσεις, δυστυχώς το κακό έγινε. Δύο ακόμα οικογένειες Χιμαραίων, βρέθηκαν έρμαια της κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είδαν τον μόχθο δεκαετιών να γίνεται συντρίμμια. Οι κατεδαφίσεις είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιβάλλει αυτές τις κατεδαφίσεις παραβιάζοντας δύο νόμους του αλβανικού κράτους:

1. Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου (25 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου)

2. Για το ένα εκ των κτιρίων εκκρεμεί δικαστική απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωσή του. Πέραν της καθαρά νομικής πλευράς το ζήτημα εγείρει και επιπλέον ερωτήματα:

- Γιατί τόση βιασύνη να προχωρήσουν οι δύο κατεδαφίσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου και όχι τον Σεπτέμβριο;

- Σε κάθε άλλη χώρα, ένα κτίριο του 1936 θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που πρέπει να προστατευτούν. Πως προστατεύεται η τοπική κληρονομιά αντικαθιστώντας το με μπετόν;

- Το σχέδιο «αποκατάστασης» χάριν του οποίου κατεδαφίζονται τα δύο κτίρια, πως θα υλοποιηθεί χωρίς να υπάρχει οικοδομική άδεια;

- Τα σχέδια «αποκατάστασης», «ανάπλασης», «προστασίας» κτλ. της κυβέρνησης Ράμα γιατί ποτέ δεν τίθενται σε δημόσια διαβούλευση; Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση συντελούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός. Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε την παντελή αδιαφορία των εγχώριων ΜΜΕ αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών απέναντι στις καθεστωτικές αυτές πρακτικές. Σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου θα απαντήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Δεν θα υποκύψουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας παρά τις όποιες πιέσεις.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον το αλβανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του, οργανώνουμε ήδη την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας διοργανώνοντας μαζική διαμαρτυρία στις 14 Αυγούστου στην Χιμάρα με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλογικοτήτων προκειμένου να διεκδικήσουμε την προστασία μας από το άγριο καθεστώς των Τιράνων.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ/ΚΕΑΔ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΜΑΡΑΣ ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (HIMARRIOTON SOSCIETY OF AMERICA) ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ALEANCA PER MBROJTJEN E PRONES SE BREGDETIT) ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΔΡΥΜΑΔΙΩΤΩΝ «Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ»

  www.newsbomb.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ένταση στη Χιμάρα: Γκρεμίζουν κτήρια της ελληνικής μειονότητας (vid)
Ένταση στη Χιμάρα: Γκρεμίζουν κτήρια της ελληνικής μειονότητας (vid)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkEAv0XnoHRRf6UNniFlY4iqCmPoy1gtq1ix3qqLHdtCp21DS0LJPNedFSDzyfoG1ilvUvu3di17DVuDE0LsH5jRTr_m3P9xaw4p4YZMVgyCoZ6XMP8Gymk9xOIjSQXs3cETRvT0GnIbw/s640/ximara.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkEAv0XnoHRRf6UNniFlY4iqCmPoy1gtq1ix3qqLHdtCp21DS0LJPNedFSDzyfoG1ilvUvu3di17DVuDE0LsH5jRTr_m3P9xaw4p4YZMVgyCoZ6XMP8Gymk9xOIjSQXs3cETRvT0GnIbw/s72-c/ximara.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/07/vid_27.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/07/vid_27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy