-->

Λεωνίδας Βαρουξής: «Το Λιμάνι μας πρέπει να μας ενώνει»!

· Το Κατάκολο χρειάζεται υποδομές, ασφάλεια και καλή οργάνωση  · Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός – μας φθονούν που το Κατά...


· Το Κατάκολο χρειάζεται υποδομές, ασφάλεια και καλή οργάνωση 

· Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός – μας φθονούν που το Κατάκολο είναι ο τρίτος προορισμός 

· Αν γίνει σχέδιο Καλλικράτης και στα λιμάνια, το Κατάκολο θα είναι ο μητροπολιτικός λιμένας 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο 

Αποκλειστική συνέντευξη μου παραχώρησε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδας Βαρουξής, λίγες ημέρες μετά την άκρως ενδιαφέρουσα και πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων-Τουρισμού-Κρουαζιέρας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφικό και πανέμορφο λιμάνι Κατακόλου από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου. Όμως, όπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, η συζήτησή μας επεκτάθηκε σε πολλά ακόμα ζητήματα που αφορούν όνειρα, στόχους και προσδοκίες για το Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή, σε μια συνέντευξη που κρύβει πολλές αλήθειες, που κρύβει πίκρες, αλλά και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πράγματα για τα οποία κάποιοι, είτε σκόπιμα είτε από αφέλεια διαλαλούν. 

 Απολαύστε την…. 

Nα ξεκινήσουμε με την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων-Τουρισμού-Κρουαζιέρας. Τι έμεινε τελικά απ’ όλο αυτό; 

«Πρώτον, έμεινε η ικανοποίηση ότι ως διοίκηση βάλαμε ένα στόχο που δεν έμεινε στο θεωρητικό επίπεδο. Κατορθώσαμε και το πραγματοποιήσαμε. Καταφέραμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία και τους δύο Εμπορικούς Συλλόγους ότι δεν πρέπει να τσακώνονται μεταξύ τους , γιατί η στασιμότητα και το βάλτωμα δεν ωφελεί κανέναν. Η προσπάθεια για ανάπτυξη είναι κάτι που μέρισμα έχουν να λάβουν όλοι. Δεύτερον, ότι από τη θεωρία στη πράξη υπάρχει μια μεγάλη απόσταση κι εμείς δείξαμε και αποδείξαμε στους εαυτούς μας ότι δεν είμαστε θεωρητικοί αλλά μπορούμε να αναλάβουμε ένα έργο και να το φέρουμε εις πέρας.

Τρίτον, ήταν μια εκδήλωση στην οποία μας τίμησαν με την παρουσία τους και από πλευράς κυβέρνησης ο κ. Πετρόπουλος, από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, ορίστηκε ως εκπρόσωπός του ο κ. Τζαβάρας και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν ο κ. Κουτσούκος. Ο κ. Μπαξεβανάκης δεν μπόρεσε να έρθει την τελευταία στιγμή και μας έστειλε μήνυμα το οποίο διαβάσαμε. Ο κ. Μπαλαούρας και η κ. Σαλτάρη είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις κι ενώ είχαν μεγάλη διάθεση να είναι παρόντες δεν μπόρεσαν τελικά να παρευρεθούν». 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική; 
«Όταν κάνεις κάτι και ορίζεις εγκαίνια στις 8 η ώρα, αυτή η ώρα είναι η χειρότερη από πλευράς συναισθηματικής φόρτισης, γιατί σκέφτεσαι ποιος θα έρθει, αν θα πετύχει ή δεν θα πετύχει. Εγώ άργησα λίγο να πάω. Πήγα κατά τις 7 το απόγευμα και είδα μια ροή κόσμου για την οποία έτριβα τα μάτια μου. Δεν το πίστευα. Και δεν το πίστευα γιατί πρέπει να είσαι ρεαλιστής στη ζωή. Την ίδια ημέρα είχε το πανηγύρι η Σπιάτζα. Ήταν εκεί ο Σεβασμιότατος ο οποίος είχε μετά ομιλία. Καταλαβαίνετε πως, ίσως, ήταν λάθος μας που το κάναμε την ίδια ημέρα. Παραμονή Σωτήρος δεν πρόκειται να ξαναγίνει το φεστιβάλ. Παρ’ όλα ταύτα και ο Σεβασμιότατος υπερέβαλλε εαυτό και ήρθε και οι περισσότεροι δήμαρχοι ήρθαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ο κ. Λιατσής του Πύργου, ο κ. Χριστοδουλόπουλος της Ηλιδας, ο κ. Κοτζιάς της Αρχαίας Ολυμπιάς και ο κ. Μοράντ του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο φίλος μου ο Αλέξης Καστρινός το …. απέφυγε, ίσως γιατί δεν είναι πολύ κοινωνικός [γέλια]».


Είπατε πως δεν θα ξαναγίνει παραμονή Σωτήρος. Δηλαδή, στόχος σας είναι το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Κατάκολο; 
«Αυτό θέλουμε, να καθιερωθεί. Συνεργαστήκαμε με μια εταιρεία που έχει αναλάβει και τις απευθείας μεταδόσεις της ελληνικής Βουλής, μέχρι και την άφιξη του Ομπάμα live έχει παρουσιάσει. Αυτή την εταιρεία πήραμε και όπως είδα το πρόχειρο βίντεο έχει γίνει μια καταπληκτική δουλειά και αυτό το βίντεο θα πάει στις ναυτιλιακές εταιρείες, στην κ. Κουντουρά, στον κ. Κουρουμπλή, υπουργούς Τουρισμού και Ναυτιλίας, αντίστοιχα, σε ταξιδιωτικά γραφεία και θα είναι ένα όπλο μας ενόψει της διοργάνωσης τον επόμενο χρόνο. Θα στέλνουμε τα βίντεο στις εταιρείες και θα βλέπουν ένα επιτυχημένο project».

Καταφέρατε να φέρετε κι εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών και να κλειστούν συμφωνίες. 
«Μια μεγάλη, για μένα, ικανοποίηση είναι ότι είχα σχεδόν καθημερινές συνομιλίες με τους Γενικούς Διευθυντές τους, όπως τον κ. Τσουκαλά, που έδειξε εμπιστοσύνη στη διοίκηση και είναι πολύ σημαντικό αυτό και ο κ. Ιερώνυμος Γεωργίου που εκπροσωπεί την Costa και μας στήριξε. Ήταν τα δύο μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία το NAVIGATOR και το RAPSODY. Μας τίμησε με την παρουσία του ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Ακης Γρηγοριάδης τον οποίο πολύ ευχαριστώ προσωπικά κι εκ μέρους του RAPSODY ο κ. Παπακυριακόπουλολος. Άρα , τους πελάτες, τους συνεργάτες, τις εταιρείες, τους ανθρώπους που τιμούν κι έχουν κάνει το Κατάκολο το τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό, τους είχαμε δίπλα μας και αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία».

Λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση τοποθετήσατε και την ράμπα για τα ΑΜΕΑ. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα σας, κατά τη δική μου προσωπική άποψη, που δώσατε σε άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαμβάνουν αυτά που είναι αυτονόητα για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. 
«Για να αποδώσουμε την πραγματικότητα η αγορά του μηχανήματος έγινε από την Περιφέρεια και πιστώνεται προσωπικά στον κ. Γεωργιόπουλο. Εμείς, ως Λιμενικό Ταμείο, ξεπεράσαμε ότι εμπόδια υπήρξαν για την τοποθέτηση, ότι μηχάνημα –εξοπλισμός τοποθετείται μέσα στην χερσαία ζώνη και εμβαπτιζεται στο έδαφος , με βίδες κλπ , χρειάζεται κάποιες ειδικές προϋποθέσεις και σε συνεργασία με τον κ. Λιμενάρχη όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Πήραμε και ομπρέλες γιατί όταν κάθεσαι με 40 βαθμούς θερμοκρασία πρέπει να έχεις κι ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι αποπνικτικό. Πήραμε, λοιπόν, μια μεγάλη ομπρέλα, θα πάρουμε κι άλλες, αγοράσαμε και ντουζιέρες και προσκαλέσαμε τον κ. Παπανικολόπουλο, ο οποίος είναι πολύ δραστήριος στο επόμενο συμβούλιο μας. Μας είπε κατά την τοποθέτηση του μηχανήματος και την λειτουργία του κάποια πολύ σοβαρά πράγματα. Του ζήτησα να έρθει και να μας τιμήσει στο συμβούλιο και να μιλήσουμε για εξασφάλιση κωδικών , που θα πιστωθούν σε αυτούς τους κωδικούς συμπληρωματικά μηχανήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Όμως, εγώ στενοχωριέμαι γιατί το θέμα είναι να ξεκινάς από την αυτοκριτική και όχι να κρίνεις συνεχώς τους άλλους. Η φιλοσοφία της κριτικής από τον καναπέ είναι κάτι που ποτέ δεν μου άρεσε. Σαν τουριστικό λιμάνι έπρεπε να είχαμε ενδιαφερθεί εμείς ως Λιμενικό Ταμείο και όχι να μας πιέζουν οι ΑΜΕΑ για να το κάνουμε. Έπρεπε να το είχαμε προβλέψει. Είναι στα αρνητικά της διοίκησής μου αν και είχαμε συνεισφέρει ώστε να ενοικιαστεί ένα μηχάνημα και εν πάση περιπτώσει σε αυτή μας την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό ότι προστέθηκαν και η Περιφέρεια και ο δήμος Πύργου.

Για μένα οι ΑΜΕΑ δεν είναι συμπληρωματική απασχόληση, είναι κεντρική προτεραιότητα. Έχω μια ευαισθησία, , ίσως είναι λόγω της συμπάθειας μου σε κάποιους συνανθρώπους μας , που κάποια πράγματα που εμείς έχουμε ως δεδομένα, εκείνοι δεν τα έχουν. Αυτό μου προξενεί μια συγκίνηση και μια θετική αύρα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και δεύτερο μπορεί να είναι, για να χαριτολογήσω, επειδή τρέχω με το αυτοκίνητο και είμαι εν δυνάμει ΑΜΕΑ ……… ».


Η ενασχόληση με το Λιμενικό Ταμείο προέρχεται από την αγάπη σας για το Κατάκολο, από την αγάπη σας γενικότερα για όλο τον δήμο Πύργου, και υπάρχει και μια δόση ματαιοδοξίας ανάμεσα σε όλο αυτό της ενασχόλησής σας; 
«Νομίζω πως η ειλικρίνεια είναι κάτι που τουλάχιστον ένα κομμάτι αυτών που θα μας διαβάζει θα το εκτιμήσει. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου ο ιδρυτής της εφημερίδας «Πατρίς», ο Λεωνίδας Βαρουξής , που σαν φυσιογνωμία και σαν προσφορά στο τόπο σε μένα προξενεί δέος. Και επίσης ο αείμνηστος πατέρας μου Λευτέρης Βαρουξής έχει προσφέρει από το ίδιο μετερίζι. Ήθελα κι εγώ, λοιπόν, να προσθέσω στο βιογραφικό μου, πέστε το ματαιοδοξία, ή όπως αλλιώς θέλετε, ότι επειδή εκείνοι πρόσφεραν στον τόπο να δοκιμάσω κι εγώ να προσφέρω και αν μπορώ να τιμήσω περισσότερο το όνομα της οικογενείας μου με την ενασχόλησή μου σε ένα τέτοιο πόστο.
Η οικογένειά μου πάντοτε ήθελε να προσφέρει από αυτό το μετερίζι , ίσως γιατί κατάλαβε ότι το λιμάνι είναι κάτι που ενώνει την τοπική κοινωνία».

Το γεγονός ότι είστε ο διευθυντής της αρχαιότερης ελληνικής εφημερίδας, επίσης διευθύνετε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό, πόσο βοήθησε και βοηθάει στη προώθηση των θεμάτων του λιμενικού ταμείου;
«Μου άνοιξαν πόρτες και με έκαναν πειστικό συνομιλητή των ανθρώπων που κατέχουν μια ισχυρή πολιτική θέση η οποία μου είναι χρήσιμη για να λύσω προβλήματα. Να σκεφτείτε, κ. Φάκο, ότι έκανα ραντεβού με τον υπουργό Ναυτιλίας και πριν τον κ. Κουρουμπλή ζητιάνευα να πάρω αυτά τα 120.000 που έδιναν σε κάποια λιμάνια και δεν τα κατάφερα το 2016. Τώρα, με τον κ. Κουρουμπλή σε μια συνάντηση όπου έφερε σχεδόν όλο το υπουργείο, δεσμεύτηκε όχι για μια αλλά για δύο επιδοτήσεις , για την ασφαλτόστρωση των δύο λιμενοβραχιόνων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και ένα project το οποίο έχει εισηγηθεί ο κ. Φιλιππόπουλος για τους λιμενοβραχίονες και το κρατάμε σαν έκπληξη. Τι σκοπό θα έχει; Φεύγοντας ο τουρίστας από το Κατάκολο θα παίρνει μαζί του μια όμορφη εικόνα. Δηλαδή, θα αποκτήσει το Κατάκολο κάτι χαρακτηριστικό. Όπως η Μύκονος, για παράδειγμα, που έχει τους μύλους ,θα έχει και το Κατάκολο, λοιπόν, το δικό του χαρακτηριστικό. Έχουμε φτιάξει κάτι, θα το δείτε και μακάρι ν’ αρέσει και στους τουρίστες και στην τοπική κοινωνία».

Υπάρχει μια συζήτηση περί περιφερειακών Λιμενικών Ταμείων. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση; 
«Θέλω καταρχήν να με συγχωρέσουν όσοι πολιτικοί έχουμε μια καλή συνεργασία , επειδή δεν …μιλάω την γλώσσα των πολιτικών. Δεν κρύβω τα λόγια μου και θα πω το εξής: Έχω πει μερικές φορές πως καλύτερα να το πάρουν κάποιοι το λιμάνι , παρά να συνεχίσει να λειτουργεί με μια αντίληψη τηλεφωνικής εταιρείας. Δηλαδή, δεν είναι μια εταιρεία που βάζεις πέντε τηλεφωνητές κι απαντάνε σε τηλεφωνικές κλήσεις. Δεν είναι έτσι. Το Λιμενικό Ταμείο είναι μια υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη βιομηχανία, τον τουρισμό.

Ο τουρισμός ως βιομηχανία θέλει υποδομές που δεν έχουμε, θέλει μηχανήματα κι εξοπλισμό που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του λιμανιού. Βλέπετε τι γίνεται παγκοσμίως. Οι ναυτιλιακές εταιρείες ζητούν IZO ασφαλείας . Προχθές έγινε επιθεώρηση για την ασφάλεια κι ευτυχώς περάσαμε, ειδάλλως θα μας έβαζαν ένα μεγάλο, κόκκινο Χ, όπως κάνουν μετά από σεισμό στα κτίρια που είναι ακατάλληλα. Χρειάζονται, λοιπόν, υποδομές, μηχανήματα και βεβαίως μια προσφορά υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται από ένα οργανωμένο Νομικό πρόσωπο , τ’ οποίο έχει τεχνοκράτες και υπαλλήλους με εμπειρία. Η φιλοσοφία που υπάρχει αυτή τη στιγμή και όλοι αντιμετωπίζουν το Λιμενικό Ταμείο ότι με τους … 8μηνίτες μπορεί να γίνει δουλειά στο Λιμενικό Ταμείο δεν ευσταθεί. Δεν έχουν καταλάβει, παρά την αγωνιώδη προσπάθειά μου, ότι πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι με ανάλογη εμπειρία και να βρίσκονται σταθερά εκεί για να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία και όχι να αλλάζουν κάθε 8 μήνες.

Με την φιλοσοφία του 8μηνίτη δεν γίνεται τουρισμός και να προσφέρεις τις κατάλληλες υπηρεσίες. Για να λυθεί ένα θέμα μπορεί να απαιτηθεί ένα και δύο χρόνια, δεν μπορεί λοιπόν ένας υπάλληλος να φεύγει και στη θέση του να έρχεται ένας καινούργιος που να μη ξέρει τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει δυστυχώς μια αντίληψη ή αν θέλετε δεν έχω πείσει ακόμα ότι τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά. Δεν είναι ότι έρχονται τα καράβια, βγάζουν τους τουρίστες και τέλος. Ο τουρισμός είναι μια μεγάλη βιομηχανία και χωρίς υποδομές, μηχανήματα, υπηρεσίες και σωστή οργάνωση δεν πάει μπροστά» 

Συμφωνείτε όμως στη σκέψη των περιφερειακών Λιμενικών Ταμείων; 
«Ξεκίνησα και είπα πως προσωπικά μ’ ενδιαφέρει να πάει καλά ο τόπος μου. Αν ο τόπος μου πάει καλύτερα με το να το πάρει το Κατάκολο η COSCO για παράδειγμα και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές , ας το πάρει. Ο καλύτερος από εμένα ας έρθει και να συνεχίσει ένα μεγάλο έργο στο Κατάκολο. Δεν έχω κόμπλεξ με την καρέκλα. Τώρα, από πλευράς αυτού του Καλλικράτη που συζητείται για τα λιμάνια, νομίζω ότι είναι πολύ θεμιτό και λογικό να θεωρηθεί το Κατάκολο μητρόπολη. Με όποιο λιμάνι και αν συνενωθεί το Κατάκολο δεν μπορεί να πάει δεύτερο. Κι έχω καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις αυτό το πράγμα και το παρήγορο είναι πως το έχουν αποδεχτεί χωρίς πολλή συζήτηση. Αν γίνει αυτό τελικά θα γίνει με το λιμάνι του Κατακόλου μητροπολιτικό».

Τι να περιμένουμε από το λιμενικό Ταμείο στο επόμενο διάστημα; 
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τις υποδομές. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης . Δυστυχώς υπήρχε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, δηλαδή σε ότι αφορά τις μελέτες ,οι οποίες είχαν προχωρήσει μόλις στο 10-20%. Για να γίνει και το άλλο 80% χρειάστηκε ένας τιτάνιος αγώνας κι εκεί που τελειώσαμε και είπαμε «δόξα το Θεό» αρχίσαμε πάλι τα «Παναγιά βόηθα», γιατί συνέβη το εξής αξιοπερίεργο: Ενώ τα έργα των 15 εκατομμυρίων έγιναν και δέχτηκε το υπουργείο την υφιστάμενη περιβαλλοντική μελέτη, ξαφνικά μια υπάλληλος του υπουργείο ζήτησε νέα μελάτη το οποίο τι σημαίνει; Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Εδώ θέλω να πω ότι ενημερώθηκε προσωπικά από μένα ο κ. Φάμελλος , ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Έσκυψε το κεφάλι και σκέφθηκε τρόπους ώστε αυτό να μη γίνει τροχοπέδη για την πραγματοποίηση του έργου. Τελειώσαμε, λοιπόν και με αυτή την περιβαλλοντική μελέτη και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τελευταίο εμπόδιο που δεν είχα ενημερωθεί, ότι χρειάζεται μια πολυετής δέσμευση στον προϋπολογισμό του ταμείου το ποσόν της ίδιας συμμετοχής. Προσπαθούμε με μια αναμόρφωση που θα κάνουμε να λύσουμε και αυτό το ζήτημα για να οδηγηθούμε επιτέλους στο τελευταίο στάδιο».

Πόσο σας στενοχωρεί όταν δέχεστε επιθέσεις για τα, κατά την εκτίμηση κάποιων, κακώς κείμενα; «Είναι πολύ δύσκολο ερώτημα γιατί υπάρχει μια ψυχρή λογική , η οποία λέει ότι όποιος ασχολείται με το δημόσιο αναλαμβάνοντας μια θέση, θα υποστεί και την κριτική. Δεν είναι κανένας υπεράνω νόμων. Άρα, λοιπόν όταν ξεκινάς κάτι , το αναλαμβάνεις γνωρίζοντας ότι θα δεχτείς κριτική, ότι πρέπει να προσέχεις για κάποια πράγματα κ.λ.π. Όμως θλίβομαι που πολλές φορές η κριτική που γίνεται , δεν είναι στα πλαίσια της ωφέλειας του τόπο μας. Δηλαδή, όταν κάποιος κάθεται και κριτικάρει για το δώρο που δόθηκε στην κ. Κουντουρά και ήταν μαχαίρι και όχι ταγιεράκι ή οτιδήποτε άλλο, από κει και πέρα το υπουργείο έχει γραφείο τύπου, έχει συμβούλους. Κάνουν διστακτικούς κάποιους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο στον τόπο μας. Ήρθε η κ. Κουντουρά, μετά από 10 χρόνια ως υπουργός τουρισμού στο Κατάκολο αποδεχόμενη πρόταση του Λιμενικού Ταμείου . Την ξαναείδατε από τότε;

Πάμε τώρα στον κ. Κουρουμπλή. Μα, είναι δυνατόν να έχουμε δίπλα μας την κοιτίδα της παγκόσμιας φιλοξενίας, την Ολυμπία, και να λέμε ότι δεν θα βραβεύσουμε τον Κουρουμπλή και ήταν υποχρέωση του Κουρουμπλή κλπ; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είμαι από τους υποστηρικτές ότι ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να βραβευτεί. Πέρασαν 30 χρόνια ακούγοντας μόνο λόγια για το θέμα των σκουπιδιών και ήρθε ο Κουρουμπλής και τώρα δεν έχουμε σκουπίδια. Είναι σωστό να λέμε σε αυτό τον άνθρωπο ότι θα κρίνουμε αν πρέπει να σε τιμήσουμε;

Αυτές τις λογικές ο Νομός τις έχει πληρώσει ακριβά. Με την πλαστική σαγιονάρα και την φραπεδιά στον καναπέ η κριτική δεν παράγει έργο, και αυτή τη τακτική τη σιχαίνομαι. Ξέρετε πολύ καλά ότι το δημαρχείο του Πύργου το έφτιαξε ο αείμνηστος Λάτσης και δεν τον κάλεσαν στα εγκαίνια. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Δεν θες κάτι, μη το αποδέχεσαι. Είσαι στο κόμμα σου και διαφωνείς; Σηκώνεσαι και φεύγεις. Δε θέλω να επεκταθώ , διότι με τα πεπραγμένα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας δεν συμφωνώ.».

Υπάρχει σκέψη μετά το Λιμενικό Ταμείο να διεκδικήσετε τον δήμο Πύργου; 
«Καμία τέτοια σκέψη για πολλούς λόγους. 1. Τιμώ αυτούς που μου ανέθεσαν και όσους με φήφισαν για να αναλάβω το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου. Άρα εγώ και να ήθελα δεν θα το κάνω ποτέ. 2. Δεύτερον, θέλω ένα μετερίζι το οποίο να μου προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες που μου προσφέρει η εφημερίδα Πατρίς. Δηλαδή, στην εφημερίδα λέω αυτός θα πάει εκεί, αυτός θα κάνει εκείνο ή το άλλο κ.λ.π., επειδή κρίνω τις ικανότητές τους. Να σκεφτείτε ότι στο Λιμενικό Ταμείο τα οικονομικά διαχειριζόταν η εκπρόσωπος του Τάκη Αντωνακόπουλου ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος του κ. Λιατσή στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Λιατσής έκανε την πρόταση, ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο κι όταν ανέλαβα ανέθεσα τα οικονομικά στην εκπρόσωπο του κ. Αντωνακόπουλου. Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο έγινε πουθενά αλλού και το έκανα για να δείξω αυτό που έκανα σλόγκαν και στο λιμάνι: «Το λιμάνι ενώνει». Άρα λοιπόν να πάω εγώ με μια παράταξη κόντρα στην άλλη παράταξη δε μπορώ να το κάνω. Δεν δέχομαι να με καλέσει ένα κόμμα και να μου πει θα πας σε κείνη την εκδήλωση και θα πεις αυτά, επειδή ο αρχηγός είπε «πετάει ο γάιδαρος» και πρέπει να πω το ίδιο , και να μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αυτά είναι ξένα στη δική μου αντίληψη.

Προσωπικά έχω βάλει ψηλά τον πήχη για το λιμάνι. Πιστεύω στις υποδομές που πρέπει να αποκτήσει και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του λιμανιού. Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει Λιμενικό Ταμείο. Δεν είναι, σας επαναλαμβάνω, τηλεφωνική υπηρεσία. Εμείς, καλούμε όλες τις παρατάξεις να έρθουν στα συμβούλια κι έχουν κάθε δικαίωμα να έρθουν. Γιατί δεν έρχονται παρά μόνο περιμένουν τον Βαρουξή να πάει στο δημοτικό συμβούλιο να …. απολογηθεί; Αυτά είναι καραγκοζιλίκια. Με νάνους πολιτικούς και ανθρώπους που αντιπαρατίθενται σε χρήσιμους ανθρώπους της κεντρικής εξουσίας δεν πρόκειται να πάει μπροστά ο τόπος. Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός.

Υπάρχουν λιμάνια που είναι τόσο ανταγωνιστικά και φθονούν το Κατάκολο που είναι τρίτος προορισμός και θα τα βρούμε μπροστά μας. Για όνομα της Παναγίας. Ζήτησα να γίνει μια σύσκεψη στη πρώην Νομαρχία με τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων για να αποκτήσουμε έναν διαφορετικό βηματισμό. Έχουμε την Ολυμπία, έχουμε τον πρώτο λόγο. Πήγα στην Περιφέρεια χωρίς πρόσκληση σε μία σύσκεψη και είχαν προετοιμάσει ως σλόγκαν της περιφέρειάς μας το «GO WEST»! . Και πήγε ο γιος μου στο εξωτερικό και βλέπει μια αμερικάνικη εταιρεία που είχε το ίδιο σλόγκαν. Το σήμα που είχαν οι καουμπόηδες θα το είχαμε εμείς ως Περιφέρεια τη στιγμή που έχουμε την Ολυμπία; Ειλικρινά δεν μπορώ να τα καταλάβω αυτά τα πράγματα. Έπρεπε να γίνει μια πανστρατιά με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη, που είναι ο πρώτος πολίτης, και να καλέσει όλους και να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους. Είδατε να γίνεται τίποτα; Το μόνο που συζητιέται στην Ηλεία είναι τα πρακτικά, τα στικάκια, ο ταμίας και άλλες βλακείες. Κάποιος πολύ μεγάλος είχε πει ότι «ο καθένας είναι αρχιτέκτονας της τύχης του». Είμαστε λοιπόν οι αρχιτέκτονες της δικής μας τύχης.

Μα, δεν έχουμε όλοι παιδιά; Δεν νοιάζεται κανένας για τα παιδιά του; Αν έχουμε αντιπαραθέσεις ας κάνουμε ένα μορατόριουμ, μια εκεχειρία, μια συλλογική προσπάθεια για χάρη των παιδιών μας».

Θα ήταν παράλειψή μου να μη ρωτήσω και για δημοσιογραφία. Είστε πρώτα δημοσιογράφος και μετά εκδότης; Και πως βλέπετε το τοπίο σήμερα; 
«Η εφημερίδα Πατρίς μου πρόσφερε πολλά. . Με ωφέλησε γιατί η ανάληψη ευθύνης ως διαχειριστή μιας τόσο ιστορικής εφημερίδας με έκανε να προσπαθήσω να γίνουμε καλύτεροι. Έκανα την Πατρίδα ένα εκδοτικό θαύμα, είναι πρώτη πανελλαδικά περιφερειακή εφημερίδα σε τοπική διείσδυση κι έχει μεγαλύτερα αναγνωσιμότητα ακόμα και από εφημερίδες, θρύλους όπως είναι η Ελευθερία της Λάρισας. . Κατορθώσαμε να ανεβαίνουμε τα σκαλιά ένα-ένα κι έτριβα τα μάτια μου όταν πριν ένα-δυο χρόνια περάσαμε σε αναγνωσιμότητα και τοπική διείσδυση ακόμα και την Ελευθερία της Λάρισας.

Ο γιος μου, Σάκης, μας πρότεινε να συμμετάσχουμε στο πρώτο διαγωνισμό που αφορούσε όλα τα Περιφερειακά Μέσα και πήραμε 22 βραβεία ως Όμιλος. Πήρε 7 βραβεία η Πατρίς, και ως πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα. 7 βραβεία, όμως, απέσπασε και η ΟΡΤ, το site και το ραδιόφωνο. Τώρα, στο ερώτημά σας πόσο έχει αλλάξει το δημοσιογραφικό τοπίο θα σας απαντήσω, όσο η μέρα με τη νύχτα. Η έντυπη δημοσιογραφία έχει πρόβλημα γιατί δεν έχει την αμεσότητα του διαδικτύου , που προσφέρει την είδηση αμέσως και μάλιστα δωρεάν.

Εμείς προσπαθούμε να μην απολέσουμε την ποιότητα της εφημερίδας μας και γι αυτό εξακολουθούμε και οι εκδόσεις μας να είναι πολυσέλιδες και μάλιστα δεν υπάρχει εφημερίδα στην Ελλάδα που να κυκλοφορεί με τόσες σελίδες. Με την ποιότητα προσπαθούμε να κρατήσουμε την αγάπη και την ανάγκη για ενημέρωση που έχουν όσοι μας τιμούν με την αγορά της εφημερίδας. Δεν είναι εύκολο πράγμα, υπάρχουν προβλήματα. Το παρήγορο είναι ότι πριν από κάμποσα χρόνια είχαμε κάνει μια ανανέωση του εξοπλισμού μας οπότε από το δικό μας πιεστήριο οποιαδήποτε ώρα μπορούμε να κάνουμε κι έκτακτη έκδοση και να καλύψουμε τα τελευταία γεγονότα.

Όμως, επαναλαμβάνω, τα πράγματα οι εποχές έχουν αλλάξει. Να σκεφτείτε ότι σε μεγάλες χώρες όπως είναι η Αμερική το 70% της αγοράς των δημοσιογράφων είναι πλέον άνεργοι. Είναι μια νέα κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί. Εμείς όμως έχουμε δημοσιογράφους για κάθε περιοχή της Ηλείας και προσπαθούμε να είμαστε η φωνή των πολιτών και των φορέων του Νομού μας » .

Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε. 
«Σε ευχαριστώ κι εγώ Γιώργο και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες»

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Λεωνίδας Βαρουξής: «Το Λιμάνι μας πρέπει να μας ενώνει»!
Λεωνίδας Βαρουξής: «Το Λιμάνι μας πρέπει να μας ενώνει»!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYX4HsbTMA_SOkMn4AHrYL41JwI2e90xIs11dKKUPSHw06PlACTqAURHEKMdvLn1n4K46w4RCSeATGCJX4aBURkYti4EMbA5NRqHFTOH7RbyFSwAt8cPUNrCmTkvk8N-M5j7qKg3qAiCw/s640/P1100569.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYX4HsbTMA_SOkMn4AHrYL41JwI2e90xIs11dKKUPSHw06PlACTqAURHEKMdvLn1n4K46w4RCSeATGCJX4aBURkYti4EMbA5NRqHFTOH7RbyFSwAt8cPUNrCmTkvk8N-M5j7qKg3qAiCw/s72-c/P1100569.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/08/blog-post_348.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/08/blog-post_348.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy