Νέα για τους αγρότες-Αρθρο του Ηλείου βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα

του Μάκη Μπαλαούρα Με αφορμή τις συζητήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, συναντήθηκα με τον υπουργό Αγροτικής Αν...


του Μάκη Μπαλαούρα

Με αφορμή τις συζητήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, συναντήθηκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τα παρακάτω:

1. Υλοποίηση Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013:

Ο Υπουργός δήλωσε ότι στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δισ. €. Για τους Νέους Αγρότες έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, ύψους 241 εκ. €, στα οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες. Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑΛΘ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας). Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. € για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων κ.ά. και 100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

2. Αποζημιώσεις από τις θεομηνίες: 

Για το μέτρο 5.2 δεσμεύτηκε ότι εντός 10ημέρου θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), βάσει της οποίας θα βγει προκήρυξη για την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που θα καλύπτει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστηκαν αγρότες και επιχειρήσεις στις υποδομές τους (θερμοκήπια, στάβλοι κτλ), όπως από τον περσυνό ανεμοστρόβιλο. Η καθυστέρηση που υπήρξε και η ενδεχόμενη που μπορεί να υπάρξει οφείλεται στην ανεπάρκεια του πληροφορικού συστήματος, το οποίο δε μπορεί να ανταποκριθεί εγκαίρως στις χρονικές απαιτήσεις. Κατά τη γνώμη μου, είναι και αυτό μια κληρονομιά που πήραμε από το σάπιο πολιτικό σύστημα, που έστηνε πληροφορικά συστήματα, όχι προς όφελος του κοινού συμφέροντος, αλλά προς αμοιβαίο όφελος με τις γνωστές διαπλεκόμενες εταιρίες.

3. Αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ:

Είναι μια διαδικασία που καθυστερεί. Οι καταστάσεις από τον έλεγχο των εκτιμητών έχουν σταλθεί, όπως πάντα γινόταν, προς έλεγχο στην ΕΕ, η οποία θα κάνει ενδεχομένως παρατηρήσεις, που κι αυτές ξανά θα ελεγχθούν.

4. Φορολογία αγροτών: 

Καθιερώθηκε ατομικό καθαρό αφορολόγητο, που για τη μέση αγροτική οικογένεια (συνήθως ζευγάρι με δύο παιδιά) ανέρχεται στα 9.100 ευρώ, και με την προσθήκη ενός μέσου ποσού 1.900 από το 50% των ενισχύσεων, που δεν φορολογούνται, ανέρχεται στα 11.000 ευρώ. Εξαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα και δεν νοούνται κέρδος για τους αγρότες ούτε οι επιδοτήσεις του Πυλώνα ΙΙ αλλά ούτε και οι ενισχύσεις του Πυλώνα Ι πλην της βασικής. Η Πράσινη ενίσχυση και οι συνδεδεμένες θεωρούνται ως φορολογητέο εισόδημα μόνο για το ποσό άνω των 12.000 €. Το αφορολόγητο των 12.000 € στις επιδοτήσεις εισήχθη από αυτήν την κυβέρνηση τον Μάιο του 2015 για να προστατεύσει την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που προέβλεπε ο Ν. 4172/2013. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των αγροτών που δηλώνει εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ, ενώ με τα ισχύοντα των προηγούμενων θα πλήρωνε 1.430 ευρώ.

5. Ρυθμίσεις για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια: 

Όπως είχα γράψει σε άρθρο μου στις 7/8/17, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι για τις οφειλές προς την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, που φτάνουν στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν 35.000 αγρότες και 727 συνεταιρισμούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθήσει ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας ώστε να μην αναγκαστούν οι παραγωγοί να πουλήσουν την περιουσία τους «για ένα κομμάτι ψωμί», ούτε να διακοπεί η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι, τελικά, έτοιμες προς τα τέλη του 2017 και όχι το φθινόπωρο, όπως είχα γράψει.

6. ΚΑΠ, νέες καλλιέργειες και συνεργατικά σχήματα:

Ο υπουργός μού επισήμανε ότι στην ΚΑΠ υπάρχουν αδικίες για τους νέους αγρότες όσον αφορά την κατανομή επιδοτήσεων και τονίζει ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στα όργανα της ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος νέων στον χώρο. Επανέλαβε επίσης την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί στο τέλος του 2017, καθώς και στην οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (μεταξύ των οποίων και της φαρμακευτικής κάνναβης, που επίκειται η νομοθετική ρύθμιση για καλλιέργεια και επεξεργασία της). Ανέφερα στον Β. Αποστόλου ότι οι αγρότες Νομών, όπως της Ηλείας, υστερούν σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, στις συλλογικές δράσεις μέσω συνεργατικών σχημάτων και στην αναζήτηση νέων προϊόντων.

Ο Υπουργός απάντησε ότι όσοι δεν παρακολουθήσουν τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας, θα απωλέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, με συνέπεια να μειώνονται οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τα ελληνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα να μη μπορούν να ανταπεξέρχονται στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΣΗ/ΟΜΟΡΦΙΑ Αθλητισμός Αλτούνη Ανακοίνωση Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιβλία μου Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ Δελτίο Τύπου ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διεθνής Αμνηστία Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εγραψαν Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Νέα για τους αγρότες-Αρθρο του Ηλείου βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα
Νέα για τους αγρότες-Αρθρο του Ηλείου βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα
https://4.bp.blogspot.com/-v1Alk8gTVc0/Wbfmmxc-ZuI/AAAAAAAB-Bg/NG7uCBZo_RIB6NLLRXllC3tbqpBNxWqLQCLcBGAs/s640/P11006082.JPG
https://4.bp.blogspot.com/-v1Alk8gTVc0/Wbfmmxc-ZuI/AAAAAAAB-Bg/NG7uCBZo_RIB6NLLRXllC3tbqpBNxWqLQCLcBGAs/s72-c/P11006082.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_230.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_230.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy