-->

Αθλητισμός χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει

Του Μάκη Κ. Ασημακόπουλου Ο Michael Jordan, ο μεγάλος αυτός αθλητής του μπάσκετ, αναρωτιόταν σ’ ένα εμπνευσμένο διαφημιστικό της NIKE...


Του Μάκη Κ. Ασημακόπουλου

Ο Michael Jordan, ο μεγάλος αυτός αθλητής του μπάσκετ, αναρωτιόταν σ’ ένα εμπνευσμένο διαφημιστικό της NIKE, «τι νόημα θα είχε να καρφώνω, να πετάω, να ταπώνω, εάν δεν υπήρχαν οι φίλαθλοι στο γήπεδο». Χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει αθλητικό θέαμα κι πρωταθλητισμός, δεν υπάρχει «προϊόν», όπως λέγεται στη γλώσσα του αθλητικού marketing.

Ποιος πραγματικά είναι φίλαθλος; 

Τόσο σημαντικός που είναι ο φίλαθλος και όμως τι ξέρουμε γι αυτόν; Στην Ελλάδα, η έρευνα αγοράς φιλάθλων είναι ανύπαρκτη. Οι ομάδες αδιαφορούν για το «ποιος πραγματικά είναι ο φίλαθλος τους». Στη λογική του sport marketing είναι «εγκληματικό» για τα σωματεία να αδιαφορούν για τους φιλάθλους, τους πελάτες τους, δηλαδή το λόγο ύπαρξής τους. Στη λογική του κρατικοδίαιτου ελληνικού αθλητισμού6 φαίνεται ότι είναι φυσιολογική η αδιαφορία για τον φίλαθλο. Τι μας ενδιαφέρει ο φίλαθλος, οι ανάγκες, το χρήμα του, όταν το αόρατο κράτος, η λανθάνουσα πολιτική και ο τζόγος φροντίζουν για τα οικονομικά των σωματείων; Όμως η εποχή του κρατικοδίαιτου αθλητισμού τελειώνει.

Η αναζήτηση άλλων μη κρατικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς και η αναγκαστική προσαρμογή σε όρους αγοράς κάνει τα σωματεία να στρέφονται προς τους φιλάθλους. Αυτό είναι το κέντρο της αγωνιστικής και οικονομικής ύπαρξης του σωματείου. Πέραν της άμεσης ενίσχυσης του σωματείου-μέσω εισιτηρίου, οι φίλαθλοι αποτελούν και το θέλγητρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις επενδύσεις επιχειρήσεων που προωθούν τα προϊόντα τους στο φίλαθλο κοινό. Όμως, για να προσεγγίσουμε και ικανοποιήσουμε τον φίλαθλο πρέπει να μάθουμε γι αυτόν.

Να μάθουμε ποιος είναι, ηλικία, τόπο διαμονής, εισόδημα, τρόπο μετακίνησης, πως ενημερώνεται, τι τον ενδιαφέρει ή τον ενοχλεί, γιατί πάει στα γήπεδα ή μένει στην τηλεόραση, πότε έχει ελεύθερο χρόνο, πόσα χρήματα επενδύει και τι θεωρεί ψυχαγωγία, τι παροχή υπηρεσιών επιθυμεί στο γήπεδο, τι προτείνει και άλλα πολλά. Πρέπει να κάνουμε έρευνα της αγοράς των φιλάθλων.

Τα είδη των φιλάθλων 

Από τη μελέτη των φιλάθλων μπορούμε να μάθουμε πολλά. Μπορούμε να τους ταξινομήσουμε, να μάθουμε τις ιδιότητές τους, να αναγνωρίσουμε τι τους ικανοποιεί και τι προσδοκούν από έναν αθλητικό οργανισμό. Η ταξινόμηση των φιλάθλων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, π.χ. με βάση το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό [μικρό, μεγάλο κ.λ.π.], το άθλημα που προτιμούν [ομαδικό ή ατομικό], τη συχνότητα παρακολούθησης τη ομάδας τους [πάντα, τακτικά κ.λ.π.], τον τρόπο παρακολούθησης των αγώνων [στο γήπεδο ή στην τηλεόραση] κ.λ.π.

Από τους πιο προσφιλείς τρόπους ταξινόμησης των φιλάθλων είναι η συχνότητα και ο τρόπος παρακολούθησης αγώνων. Για παράδειγμα, εδώ διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες φιλάθλων: ;] έντονος καταναλωτής π.χ. κατέχει εισιτήριο διαρκείας, β] μέτριος καταναλωτής π.χ. παρακολουθεί τους περισσότερους αγώνες, γ] ελαφρώς καταναλωτής π.χ. παρακολουθεί μόνο τα ντέρμπι, δ] απογοητευμένος καταναλωτής π.χ. για κάποιους λόγους τώρα δεν πάει πια στο γήπεδο, ε] τηλε-καταναλωτής δηλαδή παρακολουθεί τους αγώνες στην τηλεόραση κ.λ.π.

Οι ιδιότητες του φιλάθλου 

Η ταξινόμηση των φιλάθλων μιας ομάδας είναι «κλειδί» για την καταρχήν εκτίμηση της αγοράς, της προσδοκίες του σωματείου και το σχεδιασμό προσέγγισης των φιλάθλων του. Στη συνέχεια, η ομάδα πρέπει να μελετήσει τις ιδιότητες των φιλάθλων που τελικά έρχονται στα γήπεδα και γενικά ενδιαφέρονται για την ομάδα. Αυτό βοηθάει στο σχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών στο φίλαθλο και βάζει το θεμέλιο για τη συγκράτησή του στο γήπεδο και γενικά κοντά στην ομάδα. Ένα φίλαθλος μπορεί να είναι «οπαδός» [οργανωμένος ή όχι], μπορεί απλώς να είναι δημότης της πόλης, μπορεί να είναι φίλος του αθλήματος, ή να θέλει μόνο να περάσει καλά την ώρα του. Πάντα, όμως, ένας φίλαθλος είναι «πελάτης» που πρέπει να εξυπηρετηθεί και να ικανοποιηθεί, πρέπει να απολαύσει τον αγώνα και το θέαμα για να γίνει επιδεκτικός στο εκπαιδευτικό μήνυμά του, πρέπει να διευκολυνθεί στην κοινωνική έξοδο με τη γυναίκα και τα παιδιά του για να θέλει να ξανάρθει.

Πως ικανοποιείται ο φίλαθλος 

Η ικανοποίηση του φιλάθλου πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός κάθε σωματείου που κάνει πρωταθλητισμό. Όμως, πως, γιατί και πότε είναι ικανοποιημένος ένας φίλαθλος; Το ερώτημα αυτό πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας κάθε σωματείου. Οι παράγοντες ανεύθυνα απαντούν «όταν κερδίζει η ομάδα». Στον αθλητισμό όμως κερδίζει ο ένας από τους δύο και τελικά στο πρωτάθλημα οι τρεις τέσσερεις στους 12,14 ή 18. Είναι καταστροφική, λοιπόν, η λογική ότι ο φίλαθλος ενδιαφέρεται μόνο για τη νίκη. Έρευνες του εξωτερικού δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που προσδοκά ένας φίλαθλος από την παρακολούθηση ενός αγώνα και η νίκη της ομάδας, αν και είναι πολύ σημαντική παράμετρος, δεν είναι όλα όσα προσδοκεί ο φίλαθλος. Γενικά, ο βαθμός ικανοποίησης του φιλάθλου εξαρτάται από το πώς χειριζόμαστε την παρακάτω εξίσωση:

Ικανοποίηση φιλάθλου=οφέλη παρακολ.-εμπλεκ. Κόστος 

Τα οφέλη παρακολούθησης ενός αγώνα είναι πολλά και διαφορετικά. Κάθε φίλαθλος προσδοκά διαφορετικά οφέλη από τον διπλανό του. Πολλοί ικανοποιούνται από τη νίκη της ομάδας, άλλοι θέλουν να δουν παίκτες-stars στο γήπεδο, κάποιοι αρέσκονται στην ένταση της κερκίδας, μερικοί βρίσκουν ευκαιρία να δουν κάποιους φίλους τους, άλλοι δίνουν σημασία στην αθλητική εγκατάσταση και, γενικά, στο σύνολο των φιλάθλων υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσδοκώμενων οφελών. Το εμπλεκόμενο κόστος για την παρακολούθηση ενός αγώνα είναι εξίσου σημαντικό. Δεν είναι μόνο το εισιτήριο.

Είναι το παρκινγκ, η βενζίνη του αυτοκινήτου, ο χρόνος που χρειάζεται από το σπίτι μέχρι το γήπεδο και πίσω, η ταλαιπωρία ή διευκόλυνση από τους οργανωτές και άλλα πολλά. Είναι σίγουρο ότι η νίκη από μόνη της δεν είναι επαρκής για την ικανοποίηση των φιλάθλων. Διεθνώς, πολλές ομάδες που δουλεύουν και οργανώνονται στο παραπάνω μοντέλο. Αφού μάθουν τι ικανοποιεί και τι προσδοκούν οι φίλαθλοί τους, σχεδιάζουν ανάλογα τα γήπεδα και την παροχή υπηρεσιών τους. Μεγιστοποιούν τα οφέλη και ελαχιστοποιούν το κόστος. Στο εξωτερικό, σε πολλά γήπεδα υπάρχει μέριμνα για όλη την οικογένεια, στις τουαλέτες υπάρχει χώρος για να αλλάζουν πάνες στα μωρά, υπάρχουν χώροι για φαγητό και για ψώνια, υπάρχουν πίνακες για τη στατιστική ενημέρωση των φιλάθλων, υπάρχουν γιγαντοοθόνες για την παρακολούθηση των καλών φάσεων, υπάρχει μέριμνα για άνετο παρκινγκ, υπάρχει εξυπηρέτηση για κάθε ανάγκη του φιλάθλου.

Χρειάζεται γνώση η προσέλκυση φιλάθλων 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να προτρέψω τις ομάδες να μελετήσουν από κοντά τους φιλάθλους τους και μάλιστα εκείνους που έφυγαν και δεν έρχονται πια στο γήπεδο. Ας μελετήσουν ακόμα αυτούς που παρακολουθούν τους αγώνες από την τηλεόραση. Ας μη βλέπουν το δένδρο [τους λίγους οργανωμένους] και χάνουν το δάσος [τη μεγάλη μάζα των απόντων φιλάθλων].

Τέλος, οι ιθύνοντες ας προβληματιστούν για τη βία στα γήπεδα. Μετά την αποτυχία παραγόντων, πολιτικών, κοινωνιολόγων, ψυχιάτρων, αστυνομικών και άλλων «ειδικών» να βάλουν τέρμα στη βία, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τεχνοκράτες που γνωρίζουν τον αθλητισμό και μπορούν να εφαρμόσουν προγράμματα που μακροπρόθεσμα θα κάνουν τα γήπεδα τόσο οργανωμένα και ευπρεπή, ώστε να είναι αδιάφορα για τα αντικοινωνικά στοιχεία.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αθλητισμός χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει
Αθλητισμός χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXNv6JUhsb5hJQG6W7gG98qHTKXqOOLnyycP212qY1dkyvUaX1B6UEtuxNNU0ezA86lZCC-nqvdnP64ntc8_Du6y4aD1lWV6finbtWLnoHoz48R6a0yiOxT58MG8Z6FP9EosoEIKXa41DP/s640/spectators-1536341_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXNv6JUhsb5hJQG6W7gG98qHTKXqOOLnyycP212qY1dkyvUaX1B6UEtuxNNU0ezA86lZCC-nqvdnP64ntc8_Du6y4aD1lWV6finbtWLnoHoz48R6a0yiOxT58MG8Z6FP9EosoEIKXa41DP/s72-c/spectators-1536341_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_235.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_235.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy