«Σκουπίζουν» τα διαθέσιμα Ταμείων, Δήμων, Φορέων με απειλές για διακοπή χρηματοδότησης

Των Αργύρη Παπαστάθη, Στέλιου Μορφίδη Ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης στα υπουργεία, τους Δήμους, τους οργανισμούς, τα ασφαλ...


Των Αργύρη Παπαστάθη, Στέλιου Μορφίδη

Ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης στα υπουργεία, τους Δήμους, τους οργανισμούς, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ που δεν θα μεταφέρουν ως και σήμερα τα αποθεματικά τους στους δύο ειδικούς λογαριασμούς στην ΤτΕ απειλεί η κυβέρνηση επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να «σκουπίσει» όλα τα διαθέσιμα. Η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών λήγει σήμερα και όσοι φορείς δεν το πράξουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κυρώσεις που προβλέπονται, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα το υπουργείο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, με έγγραφο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που υπογράφει ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουντεντάκης, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου και με την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» ζητούσε τη συμμόρφωση τους υπενθυμίζοντας ότι θα έχουν κυρώσεις, εάν δεν το πράξουν. Και αυτό καθώς μεγάλος αριθμός κριτικών οργανισμών και κυρίως δήμων δεν μετέφεραν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες, έπειτα και απ' τη σχετική απόφαση που είχε λάβει η ΚΕΔΕ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν στο newmoney.gr ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι υποχρεωτική με την από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προσθέτουν ότι η πρακτική της κεντρικής διαχείρισης των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ξεκίνησε επί ΝΔ εν έτει 2014, όταν και δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύναψη repos μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Παραπέμπουν δε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΥΠΟΙΚ ως απάντηση στον αρμόδιο Τομεάρχη της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατ' ουσίαν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να τραβήξει «αίμα» από τις τράπεζες όπου βρίσκονται τα αποθεματικά των Δήμων σε μια κίνηση που θυμίζει 2015 αλλά αυτή τη φορά με στόχο να στηρίξει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και να χτίσει το μαξιλάρι του clean exit, δηλαδή το πολιτικό αφήγημα της (υποτιθέμενης) «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο. Πιο απλά, επειδή η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αξιοποιήσει ως και 30 δισ. ευρώ φτηνού δανεισμού από το Μνημόνιο 3, τα οποία εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους μετά την καταρχήν ψήφιση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου 3 από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015, κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν τη νύφη της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Αυτοί οι «κάποιοι» όμως φαίνεται ότι αντιδρούν. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τις έντονες αντιδράσεις των Δημάρχων στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη η οποία επιβάλλει τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών τόσο των ΟΤΑ όσο και των υπολοίπων φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τυπικώς, το «χέρι» στα αποθεματικά υπηρετεί τη μνημονιακή υποχρέωση της θέσπισης Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου όπου θα συγκεντρωθούν τα ποσά. Η έξτρα ρευστότητα όμως θα βοηθήσει την κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση για το «ξεπάγωμα» της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιοπρόθεσμων.

Για να πάρουμε αυτά τα λεφτά θα πρέπει τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ από τη δόση του Ιουλίου να φτάσουν σε όσους χρωστάει το Δημόσιο (προμηθευτές νοσοκομείων, συνταξιούχοι κλπ.) αλλά και το κράτος να συνεισφέρει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ούτε η Αθήνα δεν προτίθεται να ζητήσει ένα νέο πακέτο (έστω προληπτικού δανεισμού) το σενάριο της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (ECCL) που είχε αποφασιστεί για το 2015 δείχνει αυτή τη στιγμή να απομακρύνεται. Επομένως η κυβέρνηση επείγεται να χτίσει με τις δικές τις δυνάμεις ένα μαξιλάρι που θα προσεγγίζει και 15 δισ ευρώ για την περίοδο μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα από τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα περίπου 5 δισ. ευρώ που θέλει να αφαιρέσει η κυβέρνηση από τα πιστωτικά ιδρύματα σηκώνοντας τα αποθεματικά των Δήμων και διαφόρων φορέων της γενικής κυβέρνησης για να τα μεταφέρει στη Τράπεζα της Ελλάδας (προς όφελος του αφηγήματος) θα μειώσουν κι άλλο το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν ανακάμψει από την περίοδο Βαρουφάκη. Κάτι που θα έχει παρενέργειες στην οικονομία και τη ρευστότητα στην αγορά. Όπως είχε επισημάνει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας «η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή» όχι όμως σε βάρος της ρευστότητας.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στο τέλος του 2014, τα ρέπος ανέρχονταν σε 8,6 δισ. ευρώ με καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες 160 δισ. ευρώ και μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA), ενώ σήμερα τα ρέπος είναι 15 δισ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά  40 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014 και οι τράπεζες να αντλούν κεφάλαια με υψηλότερο κόστος από τον ELA.

 Newmoney.gr

COMMENTS


.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρτεμις Αρχαία Ολυμπία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": «Σκουπίζουν» τα διαθέσιμα Ταμείων, Δήμων, Φορέων με απειλές για διακοπή χρηματοδότησης
«Σκουπίζουν» τα διαθέσιμα Ταμείων, Δήμων, Φορέων με απειλές για διακοπή χρηματοδότησης
https://2.bp.blogspot.com/-dJhsGGyq_KE/Wc6CuUUNIwI/AAAAAAAB_0k/0Kn9nSLWAR8q978YgAq_Zldp7z-gCmOJwCLcBGAs/s640/AAsBblM.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-dJhsGGyq_KE/Wc6CuUUNIwI/AAAAAAAB_0k/0Kn9nSLWAR8q978YgAq_Zldp7z-gCmOJwCLcBGAs/s72-c/AAsBblM.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_637.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_637.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy