-->

Οι ιαματικές πηγές της Ηλείας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται περίπου το 2000 π.Χ. στη Βαβυλωνία όπ...


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι πρώτες μαρτυρίες εντοπίζονται περίπου το 2000 π.Χ. στη Βαβυλωνία όπου η ιδιότητα του γιατρού ήταν συνδεδεμένη με “αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό”. Στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν αρκετές αναφορές στις θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών, ενώ τον 5ο αιώνα π.Χ., ιδρύονται τα πρώτα ασκληπιεία που συνήθως κτίζονται κοντά σε ιαματικές πηγές.

Οι ιστορικοί της ελληνικής αρχαιότητας αναφέρουν πολλές ιαματικές πηγές και δίνουν περιγραφές για αρκετές από αυτές. Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος που παρατήρησε την θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο και μάλιστα συνιστούσε η λουτροθεραπεία να γίνεται σε ορισμένες εποχές του χρόνου και για 21 συνεχείς μέρες.

Επίσης, και οι μετέπειτα ιστορικοί Στράβωνας, Πλούταρχος και Παυσανίας, κάνουν στα βιβλία τους μεγάλες αναφορές για να περιγράψουν ορισμένες από τις σημαντικότερες πηγές του ελλαδικού χώρου. Τη δεκαετία του 1830 το νεοσύστατο ελληνικό κράτος επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις ιαματικές πηγές. Ο πρώτος κυβερνήτης, Ιωάννης Καποδίστριας και ο πρώτος βασιλιάς Οθωνας, αναθέτουν σε ειδικούς την αξιοποίησή τους, η οποία τελικά θα επιτευχθεί στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκτοτε, και για πολλές δεκαετίες οι ελληνικές λουτροπόλεις, ανάμεσά τους η Κυλλήνη και ο Καιάφας, θα γνωρίσουν μεγάλη ακμή.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η γεωγραφική κατανομή των θερμομεταλλικών πηγών δεν είναι τυχαία καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά είτε με ηφαιστιακά γεγονότα. Στην περιοχψή της Ηλείας τεκτονικά γεγονότα δημιούργησαν τις πηγές Κυλλήνης [Λιντζι] και Καιφα. Και οι δύο είναι παραλιακές και θεωρούνται από τις πιο σημαντικές πηγές της χώρας μας, καθώς τα νερά τους ενδεικνύονται για την θεραπεία πλήθους παθήσεων.

Λουτρά Κυλλήνης 

Στο δυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, σε μια κατάφυτη παραλιακή περιοχή και κάτω από τη σκιά του βράχου όπου στέκει επιβλητικό το κάστρο Χλεμούτσι, η περιοχή του ακρωτηρίου Χελωνάτα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα στον ελληνικό χώρο. Εκεί, σχεδόν, πλάι στη θάλασσα, βρίσκονται και οι φημισμένες ιαματικές πηγές, που από τον περασμένο αιώνα ήταν πιο γνωστές ως Λουτρά Λίντζι. Η περιοχή είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς όπου δεν υπάρχει δάσος, κάθε σπιθαμή της γς καλλιεργείτε με ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή και κηπευτικά. Την ειδυλλιακή εικόνα συμπληρώνουν οι μοναδικά υπέροχες παραλίες της με τη λευκή και χρυσή αμμουδιά, την πεντακάθαρη και καταγάλανη θάλασσά τους.

Η Κυλλήνη φαίνεται [ως είχε κατοικηθεί κατά την παλαιολιθική εποχή. Κατά τον Παυσανία ιδρύθηκε από τους Αρκάδες, που μετανάστευσαν εδώ από την περιοχή τοπυ όρους Κυλλήνη και αποτέλεσε επίνειο της Ηλιδας, της πόλης-κράτος που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνεςλ. Την περίοδο αυτή υπήρξε σημαντιξκό λιμάνι της εποχής και είχε ιερά του Ασκληπιού και της θεάς Αφροδίτης. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές κατοικείτο και στη ρωμαική εποχή, καθώς ακριβώς πλάι στο σημείο όπου αναβλύζουν τα νερά έχουν εντοπισθεί λείψανα μεγάλο βαλανείου εκείνης της περιόδου που καταλάμβανε έκταση δύο στρεμμάτων.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ανακατασκευάστηκε το λιμάνι της, που εξελίχθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, χτίστηκε η καινούργια πόλη που ονομάστηκε Γλαρέντζα και ανοικοδομήθηκε το κάστρο του Χλεμουτσίου. Τον 15ο αιώνα περιήλθε ως προίκα στον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος κατεδάφισε την Γλαρέντζα και η περιοχή ερημώθηκε.

Η τελευταία περίοδος της ανάπτυξής της ξεκινάει με τον εποικισμό της από επτανήσιους μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορίοα και συνεχίζεται με πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στις αρχές του 20ου αιώνα. Η σύγχρονη περίοδος ακμής της περιοχής Κυλλήνης συνδέεται άμεσα με την αξιολόγηση των λουτρών Λίντζι. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα το ελληνικό κράτος τα παραχωρεί για εκμετάλλευση στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου.

Η ελώδης περιοχή μετατρέπεται σε έναν επίγειο παράδεισο καθώς “η τέχνη και η φιλοκαλιά εργάσθη εκεί θαυμασίως μεταβαλούσα τα τέλματα και τα βρύα εις εξοχήν καλήν με καλά οικήματα με ανθώνας και κήπους, με κομψάς πηγάς πηγαίου και ποσίμου ύδατος και με ότι απολαυστικόν δια τον λουόμενον κόσμον...”. Ο ΣΠΑΠ εκτός από το υδροθεραπευτήριο κατασκεύασε τρία ξενοδοχεία και τα συνέδεσε με την κεντρική γραμμή Πάτρας-Πύργου μέσω μιας τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από τα Καβάσιλα έφθανε στο Βαρθολομιό και από εκεί διακλαδωνόταν προς τα λουτρά Λίντζι και το λιμάνι Κυλλήνης.

Η γραμμή αυτή λειτούργησε από το 1892 έως το 1969. Από το 1951 οι ιαματικές πηγές και οι εγκαταστάσεις τους παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος προέβη σε συστηματική εκμετάλλευσή τους με ανακαίνιση και επέκταση των εγκαταστάσεών τους, ενώ από το 1998 ολόκληρος ο χώρος, αποτελούμενος από εκατοντάδες στρέμματα έχει παραχωρηθεί σε ξενοδοχειακό Ομιλο που κατασκεύασε και λειτουργεί σύγχρονες μονάδες για διακοπές και λουτροθεραπεία.

Για περισσότυερο από έναν αιώνα τα λουτρά Κυλλήνης αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών που καταφθάνουν για να γευθούν τη μαγευτική φύση, να απολαύσουν τα ιαματικά νερά, να εισπνεύσουν τον αναζωογονητικό αέρα κάτω από τους πανύψηλους ευκάλυπτους, να περιηγηθούν στο δάσος που φτάνει μέχρι την θάλασσα, να συναντήσουν μικρές εκπλήξεις, όπως τα κρινάκια της άμμου με το μεθυστικό άρωμά τους πάνω στις θίνες στο τέλος του καλοκαιριού!

Λουτρά Καιάφα  

Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο χωρίζει τις ιαματικές πηγές του Καιάφα στη ρίζα του όρους Λαπίθα, από τη θάλασσα του Ιονίου. Ανάμεσά τους μεσολαβούν η λιμνοθάλασσα με το νησάκι της, το πευκοδάσος της Στροφιλιάς και οι αμμοθίνες. Αυτή η μικρή λωρίδα με τη σπάνια αρχιτεκτονική του τοπίου της, βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας νότια του Πύργου, της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσων επιλέγουν τις ποιοτικές διακοπές, συνδυάζοντας διάφορες δραστηριότητες. Και βέβαια αποσπά το θαυμασμό όλων.

Οι περίφημες ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τα σπήλαια των Ανιγρίδων και των Ατλαντίδων νυμφών [το δεύτερο είναι γνωστό και ως Γεράνιο Αντρο] και είναι συνδεδεμένες με τη μυθολογία και την ιστορία του τόπου. Εδώ ήρθε να πλυθεί ο κένταυρος Χείρων για να γιατρέψει την πληγή του από το βέλος του Ηρακλή με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας, μετά τη μάχη τους στο όρος Φολόη. Εδώ γεννήθηκε ο Δαρδάνος, πρόγονος των Τρώων και εδώ, σύμφωνα με περιγραφή του Παυσανία, λειτουργούσε ιερό, εντός του οποίου οι πάσχοντες από δερματικές ασθένειες, αφού προσεύχονταν στις νύμφες, περνούσαν μέσα από το δύσοσμο νερό του ποταμού Ανιγρού και έβγαιναν στην άλλη όχθη υγιείς.  

Η λίμνη του Καιάφα φέρεται ότι σχηματίστηκε κατά τον μεσαίωνα και σήμερα καλύπτει επιφάνεια γύρω στα 1500 στρέμματα με μήκος τα 3 χλμ και πλάτος περί τα 600 μ. Σε μια μακρόστενη νησίδα της, που ενώνεται με τη δυτική όχθη της με μια μικρή γέφυρα, υπάρχουν ένα γραφικό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη, ένα μικρό ανακαινισμένο ξενοδοχείο και οι παλιοί ξενώνες. Όσοι λουόμενοι επιλέγουν για τη διαμονή τους τις εγκαταστάσεις αυτές, περνούν στα σπήλαια των ιαματικών πηγών με ένα καΐκι.  

Η απόλυτη νηνεμία των νερών της, καθιστά τη λίμνη Καιάφα ιδανική για ναυταθλητικές δραστηριότητες, ενώ στη βόρεια πλευρά της ένα στενό άνοιγμα τη συνδέει με την θάλασσα και ανανεώνει τα νερά της, όπου υπάρχουν άφθονα αλιεύματα. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που αποτελεί ιδανικό σταθμό αποδημητικών πουλιών, που βρίσκουν εδώ καταφύγιο ανάπαυσης και ανάκτησης δυνάμεων για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους.   Δυτικά και κατά μήκος όλης της λίμνης υπάρχει μια στενή λωρίδα γης, κατάφυτη από πεύκα, που τη χωρίζει από τον Κυπαρισσιακό κόλπο και η οποία διατηρεί  ακόμη και σήμερα την ομορφιά τα.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός, ένα αναψυκτήριο και ένας ερειπωμένος πύργος σε σχήμα ανεμόμυλου, είναι τα μόνα κτίσματα στο σημείο αυτό, που το διασχίζουν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και η εθνική οδός Πύργου-Καλαμάτας.  

Οι πηγές του Καιάφα ήταν ανάμεσα στις πρώτες που αξιοποίησε το ελληνικό κράτος εξ αιτίας της επιστημονικά αποδεδειγμένης ιαματικής ιδιότητας των νερών τους. Το λουτροθεραπευτήριο, που σήμερα λειτουργεί ανακαινισμένο, είναι ένα μακρόστενο κτίριο που εισχωρεί στο σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών όπως ένα τρένο σε τούνελ.

Εκεί βρίσκονται οι πισίνες, όπου καταλήγει το νερό των πηγών σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 32 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στο σπήλαιο υπάρχει έντονη η μυρωδιά του υδροθείου, που αναβλύζει από τον πυθμένα του με φυσαλίδες μέσα από το νερό. Στο Γεράνιο Αντρο, στο διπλανό σπήλαιο, το θειούχο νερό είναι κρύο και προτείνεται για ποσιθεραπεία

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Οι ιαματικές πηγές της Ηλείας
Οι ιαματικές πηγές της Ηλείας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi390rKoUn7ao1oI23IsBvLz9aSJD5Nf33VAyMvUG70mkqXw64zGDU6jGaLkfDEWZGsml2yDArmXwBFXsFu9gUNwlirpsT0hI_hVP1repNihC_RVdUlwx0NJ3qTcqykv1OGxoN0tn2KHTP/s640/292-B0BA37A57E67F98F61E666A49E8F6B77.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi390rKoUn7ao1oI23IsBvLz9aSJD5Nf33VAyMvUG70mkqXw64zGDU6jGaLkfDEWZGsml2yDArmXwBFXsFu9gUNwlirpsT0hI_hVP1repNihC_RVdUlwx0NJ3qTcqykv1OGxoN0tn2KHTP/s72-c/292-B0BA37A57E67F98F61E666A49E8F6B77.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_736.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/09/blog-post_736.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy