«Πλούτος», Αριστοφάνης

Ο σημαντικότερος ποιητής της αρχαίας κωμωδίας εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρος. Έγραψε 44 κωμωδίες, σατιρίζοντας πρόσωπα και γεγονότα ...


Ο σημαντικότερος ποιητής της αρχαίας κωμωδίας εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρος. Έγραψε 44 κωμωδίες, σατιρίζοντας πρόσωπα και γεγονότα της εποχής του και καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα με εξαιρετική οξύνοια.

Στο έργο του «Πλούτος», διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου που προσωποποιείται από τον ομώνυμο θεό, ο οποίος επειδή είναι τυφλός χαρίζει τα αγαθά του σε αυτούς που δεν το αξίζουν. Το έργο ξεκινά με τον διάλογο μεταξύ του Χρεμύλου, ενός φτωχού γεωργού και του πανέξυπνου δούλου του, τον Καρίωνα.

Ο Χρεμύλος μόλις έχει επισκεφθεί το Μαντείο των Δελφών για να ζητήσει συμβουλή για τον γιο του. «Πήγα λοιπόν στο μαντείο να το ρωτήσω, όχι για μένα τον δύστυχο, που μου φαίνεται πως έχω φάει τα ψωμιά μου, αλλά για τον γιο μου το μονάκριβο, για να μάθω μήπως πρέπει να αλλάξει και να γίνει κατεργάρης, δίχως ιερό και όσιο, γιατί καθώς μου φαίνεται αυτό είναι που συμφέρει στη ζωή». Ο Φοίβος όμως δεν του έδωσε ούτε καταφατική ούτε αρνητική απάντηση. «Ο θεός μου είπε το εξής: τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσω στον δρόμο μου καθώς θα βγαίνω, με πρόσταξε να μην τον παρατήσω, αλλά να τον καταφέρω να έρθει σπίτι μου».

Πράγματι, ο Χρεμύλος ακολούθησε το χρησμό του θεού και βγαίνοντας από το μαντείο συνάντησε έναν τυφλό γέρο και τον ακολούθησε, παρά τις αντιρρήσεις του δούλου του. Ο γέρος δυσανασχετεί και αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητά του: «Μα αν μάθετε ποιος είμαι, ξέρω καλά πως κάτι κακό θα μου κάνετε και δε θα μ’ αφήσετε να φύγω». Τελικά υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις και ομολογεί ότι είναι ο Πλούτος, προς έκπληξη των δύο ανδρών. «Εσύ είσαι ο Πλούτος μ’ αυτά τα χάλια;», απορεί ο Χρεμύλος.

Ο Πλούτος τους εξομολογείται τότε την αιτία της τύφλωσής του. «Ο Δίας μου το σκάρωσε, γιατί όταν ήμουν νέος τον φοβέρισα πως θα πήγαινα μονάχα στους δίκαιους και στους σοφούς και στους τίμιους. Κι αυτός μου έβγαλε τα μάτια για να μη διακρίνω κανέναν απ’ αυτούς». Ο Χρεμύλος τον ρωτάει τι θα κάνει αν τον βοηθήσει να βρει το φως του. «Θα πηγαίνεις με τους δικαίους;» «Βεβαίως, γιατί έχω πολύ καιρό να τους δω», απαντά ο Πλούτος. «Καθόλου παράξενο, αφού ούτε εγώ τους βλέπω που έχω τα μάτια μου», ομολογεί ο Χρεμύλος.

Στη συνέχεια, ο Πλούτος διστάζει γιατί φοβάται τον Δία. Ο Χρεμύλος και ο Καρίων προσπαθούν να τον πείσουν ότι εκείνος είναι πιο δυνατός από τον βασιλιά των θεών, γιατί κανένας δεν θα θυσίαζε στον Δία εάν δεν είχε χρήματα και όλοι οι άνθρωποι μόνο χάρη στον Πλούτο γίνονται δυνατοί. «Κι όλα τα πράγματα μη δε γίνονται για σένα; Γιατί μόνος εσύ είσαι όλων η αιτία, και των κακών και των καλών, να το ξέρεις. Όλα τα άλλα, βλέπεις, τα χορταίνει κανείς. Ακόμα και τον έρωτα, ενώ εσένα ποτέ κανένας δεν σε χόρτασε».

Έπειτα από αυτά και άλλα επιχειρήματα, ο Πλούτος λέει πως δεν ξέρει πώς να μεταχειρισθεί αυτή τη δύναμη που λένε πως έχει αλλά τελικά πείθεται να ακολουθήσει τον Χρεμύλο στο σπίτι του και να αφεθεί στην φροντίδα του. O Χρεμύλος θέλει αμέσως να αποδώσει δικαιοσύνη και στέλνει τον δούλο του να φωνάξει τους γεωργούς για να πλουτίσουν. Ο Χρεμύλος αποκαλύπτει στους άλλους γεωργούς ότι έχει τον Πλούτο στο σπίτι του όμως υπάρχει ένα πρόβλημας. Πρέπει να τον κάνουν να βρει το φως του. Συμφωνούν όλοι να τον πάνε στο Ασκληπείο για να γίνει καλά.

Ξαφνικά εμφανίζεται η Πενία: «Βρε παλιάνθρωποι που τολμάτε έργο θρασύ κι ανόσιο και παράνομο, που πάτε;», φωνάζει έξαλλη. Εκείνοι δεν τη γνωρίζουν. «Ποια νομίζετε ότι είμαι; Καμιά ξενοδόχα ή αυγουλού; Γιατί αλλιώς δεν θα ξεφώνιζες έτσι χωρίς να σου έχουμε κάμει τίποτα», λέει ο Χρεμύλος. «Εγώ είμαι η Φτώχεια που κάθομαι μαζί σας πολλά χρόνια. Γιατί αν ο Πλούτος ξαναδεί πάλι και μοιράσει ίσα κομμάτια τον εαυτό του, ούτε τέχνη, ούτε εφεύρεση καμιά θα μελετά κανένας απ’ τους ανθρώπους. Κάνεις τον έξυπνο, γιατί δεν ξέρεις πως εγώ φτιάχνω καλύτερους άντρες από τον Πλούτο και στο μυαλό και στη μορφή», απαντά εκείνη. «Από την πείνα ίσως θα τους κάνεις τη μέση δαχτυλίδι», της λέει ο Χρεμύλος.

Τελικά, καταφέρνουν να την διώξουν λέγοντάς της να ξεκουμπιστεί και πηγαίνουν για το ναό του Ασκληπειού. Ο Καρίων αφηγείται στον Χορό και στη γυναίκα του Χρεμύλου πως τελικά ο Πλούτος γιατρεύτηκε. Και τότε ο θεός πλησιάζει: «Μα τον έχει περικυκλώσει κόσμος αμέτρητος. Γιατί όσοι ήταν πρωτύτερα τίμιοι και εν είχαν πολλά, τον αγκάλιαζαν και του έσφιγγαν το χέρι από την χαρά τους. Και οι πλούσιοι, όσοι είχαν μεγάλη περιουσία που δεν την είχαν αποκτήσει με τον κόπο τους, ζάρωναν τα φρύδια και κατσούφιαζαν μαζί».

Στη συνέχεια εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα: ένας δίκαιος άνθρωπος, που όταν είχε χρήματα ευεργετούσε τον κόσμο και τώρα που είναι φτωχός παραπονιέται πως αυτοί αλλάζουν δρόμο και κάνουν ότι δεν τον βλέπον. Κι έπειτα αφιερώνει στον Πλούτο το παλιό του ρούχο και τα παπούτσια του. Έρχεται ένας συκοφάντης και απειλεί ότι θα καταγγείλει τον Πλούτο γιατί παραβιάζει κατάφορα την δημοκρατία. Τέλος, μια γερόντισσα διαμαρτύρεται γιατί βοηθούσε ένα φτωχό νεαρό ο οποίος της προσέφερε κι εκείνος «εξυπηρέτηση» ενώ τώρα που αυτός έχει χρήματα δεν την θέλει πια.

Ο Χρεμύλος σχολιάζει πως είναι λογικό για το νεαρό αφού πλούτισε να μη του αρέσει πια η φακή. Πρωτύτερα όμως από τη φτώχεια του τα έτρωγε όλα. Έρχεται ο Ερμής και ένας ιερέας του Δία, που λένε ότι πεθαίνουν της πείνας και ζητούν δουλειά.

Ο Χρεμύλος απηυδισμένος πλέον από όλη αυτή την παρέλαση που γίνεται σπίτι του από τη στιγμή που μένει εκεί ο Πλούτος, ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει τον θεό εκεί που ήταν ανέκαθεν θρονιασμένος, δηλαδή στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς. Και όλοι μαζί, με αναμμένες τις δάδες, οδηγούν τον Πλούτο στην Ακρόπολη.

COMMENTS

https://www.newsgf.net/2018/11/blog-post_86.html#more
.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρτεμις Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": «Πλούτος», Αριστοφάνης
«Πλούτος», Αριστοφάνης
https://2.bp.blogspot.com/-HREM5Ne9cAg/We-TYqzmHuI/AAAAAAACDYM/mkJovMfdJX8wrFYYKc5SQnx5VWFIlBkqwCLcBGAs/s640/images.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-HREM5Ne9cAg/We-TYqzmHuI/AAAAAAACDYM/mkJovMfdJX8wrFYYKc5SQnx5VWFIlBkqwCLcBGAs/s72-c/images.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_127.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_127.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy