-->

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ: Με ιστορικό «πλούτο»

Μεγάλη περιοχή που εκτείνεται ορεινά και παραθαλάσσια με αμέτρητες τουριστικές δυνατότητες .  Ο Δήμος Ζαχάρως εκτείνεται σε μια απ...


Μεγάλη περιοχή που εκτείνεται ορεινά και παραθαλάσσια με αμέτρητες τουριστικές δυνατότητες

Ο Δήμος Ζαχάρως εκτείνεται σε μια απέραντη ορεινή, ημιορεινή αλλά και παραθαλάσσια έκταση με αμέτρητες τουριστικές δυνατότητες. Πολλά τα σύγχρονα σενάρια ανάπτυξης της περιοχής, λίγοι όμως γνωρίζουν τον απίστευτο φυσικό, αρχαιολογικό και ιστορικό της πλούτο.

Πως πήρε το όνομά της

Η Ζαχάρω πήρε το όνομά της από της Ζαχαρούλας το χάνι που υπήρχε εκεί πριν το 1800. Τότε ιδρύθηκε εκεί μικρός οικισμός κατά κύριο λόγο από Αλβαναίους κτηνοτρόφους. Το 1825 η περιοχή πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η Ζαχάρω αποτέλεσε πεδίο τριών αιματηρών συγκρούσεων. Απ’ αυτές η πρώτη έγινε τον Οκτώβριο του 1947, η δεύτερη στις 23 Ιουνίου 1948 και η Τρίτη και τελευταία στις 13 Οκτωβρίου 1948.

Ανιγρος και Καϊάφας

Ο Ανιγρος ήταν ένας ξεροπόταμος παράλληλος προς το Λαπίθα. Κατά την πορεία του στην αρχαιότητα δεχόταν τα νερά της Πηγής του σημερινού Καϊάφα. Κατά την μυθολογία, η δυσοσμία του θειούχου νερού του Ανιγρου προερχόταν από την πλύση της πληγής του Κένταυρου Χείρωνα, ή του Παλήνορα που είχε προκληθεί από το φαρμακερό βέλος του Ηρακλή.

Σύμφωνα με τον μύθο, το βέλος που τραυμάτισε τον Κένταυρο ήταν αλειμμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Κατά τον παραπάνω μύθο, το ένα από τα σπήλαια του Καϊάφα αποτελούσε το άντρο των Ανιγρίδων Νυμφών και το άλλο ήταν επίσης άντρο των Ατλαντίδων Νυμφών θυγατέρων του Άτλαντα.

Εκεί κατά τις δοξασίες των αρχαίων γεννήθηκε ο Δάρδανος που ήταν γιος του Δία και της Ηλέκτρας. Κατά έναν άλλο μύθο, τα νερά πήραν αυτή την δυσοσμία επειδή χρησιμοποιήθηκαν από το μυθικό Μελάμπους για τον καθαρισμό των μυθικών Προιτίδων. Ουσιαστικά από τις πηγές αυτές βγαίνει νερό με σημαντική περιεκτικότητα σε υδρόθειο.

Οπωσδήποτε, η κύρια πηγή τροφοδότησης του Ανιγρού ήταν η πηγή με τα υδροθειούχα νερά που πηγάζουν και σήμερα στη νοτιοδυτική πλευρά του Λαπίθα και χρησιμοποιούνται σαν ιαματικά, άγνωστο από πότε και οπωσδήποτε από την προ Χριστού περίοδο αφού περιγράφονται σαν ιαματικά και από τον Στράβωνα κατά την εποχή της γέννησης του Χριστού. Ο Όμηρος αναφέρει τον Ανιγρο με τ’ όνομα Μιννήϊος. Αυτή η ονομασία επιβεβαιώνει την άποψη του Ηρόδοτου ότι στην περιοχή είχαν εγκατασταθεί Μινύες.

Ακρόπολη της Σάμου

Πρόκειται για Ομηρική πόλη που ανήκε στους Πυλίους και κατά τον Όμηρο λεγόταν Εραιεινή. Ο χώρος αποτέλεσε ακρόπολη της Σάμου που βραδύτερα ονομάστηκε Σαμικό. Πιστεύεται ότι το όνομα της Αρήνης δόθηκε στο παλαιό χωριό Σάρενα, το λεγόμενο Παλαιοχώρι της Καλίδονας. Το γεγονός ότι ανήκε στους Πυλίους επιβεβαιώνει τον Όμηρο που αναφέρει σαν καταγωγή του Νέστορα την Αμμώδη Πύλο θέση που βρίσκεται στα όρια Κακοβάτου και Καλίδονας. Η πραγματική θέση της αρχαίας Αρήνης που βρισκόταν στην τότε Τριφυλία δεν είναι καθορισμένη με βεβαιότητα. Επειδή όμως συνδέεται άρρηκτα με τη Μακιστία και τη Σάμη [Σαμικό] εκφράζονται δικαιολογημένες απόψεις ότι το όνομα Αρήνη είναι ενδιάμεσο της αρχαίας Σαμίας.

Το Θολό και η Ρωσία…

Κοντά στο Θολό και στην τοποθεσία Παλιοκάραβο έφθασε στις 12 Μαρτίου 1769 ένα ρωσικό πλοίο το οποίο αν και δεν βρήκε λιμάνι κατάφερε να ξεφορτώσει 3.000 όπλα, πυρομαχικά και γιαταγάνια, προοριζόμενα για την Ορλωφική επανάσταση του 1769. Η επανάσταση κηρύχτηκε λίγες ημέρες μετά την παραλαβή τους όταν η Αικατερίνη της Ρωσίας έπαιξε το παιχνίδι της σε βάρος της Ελλάδας. Τα όπλα και τα πυρομαχικά μεταφέρθηκαν στο Θολό και στη συνέχεια στη Ζούρτσα [Ν. Φιγαλεία] όπου παραδόθηκαν στον Αναστάση Χρήστου και τον Γεώργιο Γρηγοριάδη. Αυτά τα όπλα μοιράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην επανάσταση που ακολούθησε. Δυστυχώς, όμως, η Ρωσία αφού ρύθμισε της σχέσεις της με τον Σουλτάνο άφησε τους Έλληνες συμμάχους της στο έλεος των Τουρκοαλβανών.

Λίγο πιο πέρα είναι ο Κακόβατος. Το όνομά του προήλθε από τις λέξεις κακός και βαίνω [Κακόβατος-Κακοδιάβατος=Δύσβατος]. Το δύσβατο της περιοχής ήταν αποτέλεσμα των προσχώσεων με χαλαρά [αργιλώδη] υλικά από τα δύο ποτάμια που εκβάλλουν στην περιοχή. Το χωριό ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από κατοίκους της Μίνθης, του Ανηλίου κλπ. Σήμερα ο Κακόβατος με τις ολοκάθαρες αμμουδιές και ακρογιαλιές του άρχισε να παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τον τουρισμό.

Καλίδωνα και Σάρενα….

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 340 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ λίγο πριν βρίσκουμε το Παλιοχώρι, όπου υπήρχε το παλιό χωριό Σάρενα. Σε άλλη θέση, νοτιοανατολικά της Καλίδονας, υπάρχουν τα ερείπια παλαιού κάστρου. Το κάστρο αυτό κτίσθηκε κατά την αρχαιότητα από πελεκητή πέτρα. Σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα τη Μηλέα, η ιστορία την συνδέει με τον αγωνιστή του ’21 και μετέπειτα λήσταρχο Γιώργο Κοντοβουνήσιο που μεγάλωσε εκεί. Το παλιό όνομα του χωριού είναι Σκλήβα και πιστεύεται ότι προήλθε από τον επί Φραγκοκρατίας τιμαριούχο Σκλήβα.

Η Μίνθη, ο Αδης και ο Πλούτωνας

Το όρος Μίνθη είναι το πιο ψηλό βουνό της επαρχίας Ολυμπίας που φθάνει τα 1222 μέτρα. Στους πρόποδές του ήταν χτισμένο το ιστορικό κάστρο του Αράκλοβου, ενώ πιο χαμηλά υπάρχει το ομώνυμο χωριό Μίνθη, η παλιά Αλβαινα. Σύμφωνα με τον μύθο, η Μίνθη ήταν μια νύμφη του Αδη. Είχε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις με τον Πλούτωνα το θεό του Αδη. Αυτές τις σχέσεις όμως δεν τις αποδεχόταν η σύζυγος του Πλούτωνα, η γνωστή Περσεφόνη. Γι’ αυτό η Μίνθη καταπατήθηκε από την Περσεφόνη και κατ’ άλλους από τη θεά Δήμητρα την πεθερά του Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας όμως που κυριαρχούσε στον Αδη μεταμόρφωσε τη Μίνθη σε αρωματικό φυτό που κι αυτό πήρε το ίδιο όνομα..

Το χωριό πριν και μετά την επανάσταση πρόσφερε πολλά στον απελευθερωτικό αγώνα. Το 1825 ο Ιμπραήμ συγκρούστηκε με τους ντόπιους οπλαρχηγούς και έφυγε από τη μάχη αφήνοντας 500 νεκρούς. Στην Μίνθη επίσης γεννήθηκε ο επίσκοπος Μεθώνης Γρηγόριος, γνωστός οπλαρχηγός. 

Αναφορά αξίζει και το Ανήλιο που το παλιό του όνομα ήταν Γλάτσα. Δεύτερος συνοικισμός της Γλάτσας ήταν η Γλατσοπούλα στην οποία διατηρήθηκαν σπίτια και ο ναός του Αγίου Γεωργίου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ: Με ιστορικό «πλούτο»
ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ: Με ιστορικό «πλούτο»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd13OHQSPlDsYiptP5gFR6z2s-WXB0pxfKCQfpj9PZNnzuKwBYsyjsvIa8zT0dGEybPktYsV3aDsJfZCD5VKepYEqJieGbpZIXrJpTsIV0Iopin0YbFwb-Ia_ThpotFvzSdzSc_Yfn7LQ/s640/zacharo-ilias.3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd13OHQSPlDsYiptP5gFR6z2s-WXB0pxfKCQfpj9PZNnzuKwBYsyjsvIa8zT0dGEybPktYsV3aDsJfZCD5VKepYEqJieGbpZIXrJpTsIV0Iopin0YbFwb-Ia_ThpotFvzSdzSc_Yfn7LQ/s72-c/zacharo-ilias.3.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_191.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/10/blog-post_191.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy