-->

[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: 16 χρόνια επώαζαν τη χούντα

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την προετοιμασία της χούντας και την εγκαθίδρυσή της. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που ξεκινά μ...


Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την προετοιμασία της χούντας και την εγκαθίδρυσή της. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που ξεκινά με την άνδρωση του ΙΔΕΑ και μπαίνει στην τελική ευθεία με το ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Κορυφώνεται την επόμενη περίοδο, όταν παλάτι, ηγεσία της ΕΡΕ, στρατοκράτες και επίσημες ή μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες εκπονούν πολλαπλά σχέδια εκτροπής [μεγάλη χούντα των στρατηγών], μικρή χούντα των συνταγματαρχών κ.λ.π.].

Όλοι έχουν και από μια "λύση" για τη μη νίκη του "μετώπου" [Κέντρου-Αριστεράς] στις εκλογές, μη αυτοδυναμία της ΕΚ των Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, απομόνωση των "συνοδοιπόρων" και των κομμουνιστών, διατήρηση και ενίσχυση του μισο-αστυνομικού καθεστώτος και της Ελλάδας ως προτεκτοράτου των ΗΠΑ και του ΝΑΤ στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

1951
Ο μυστικός αντικομμουνιστικός στρατιωτικός Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών [έχει τις ρίζες του στη Μ. Ανατολή και διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωση της χώρας] επιχειρεί να επιβάλει τον αρχιστράτηγο Αλ. Παπάγο ως πρωθυπουργό. Στη συνωμοτική κίνηση εμφανίζονται για πρώτη φορά οι Γ. Παπαδόπουλος και Δ. Ιωαννίδης.

1952
Μετά την εκλογική νίκη του Παπάγου οι αξιωματικοί του ΙΔΕΑ επανέρχονται στο προσκήνιο και στην ενεργό δράση. Επικεφαλής θεωρείται ο Σ. Γκίκας [ο πρώτος μεταπολιτευτικός υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Καραμανλή το 1974] ο οποίος αναδεικνύεται σε αρχηγό του ΓΕΣ. Άλλο βασικό στέλεχος, ο Αλ. Νάτσινας, θα είναι ο αρχηγός της ΚΥΠ [στη θέση θα παραμείνει επί μια δεκαετία, με βοηθό τον Παπαδόπουλο].

1956
Συγχρόνως με την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία εμφανίζεται η Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών [παρακλάδι του ΙΔΕΑ] για την εξυπηρέτηση επιμέρους στόχων. Από τους πρωταγωνιστές της ο ταγματάρχης Δ. Ιωαννίδης και ο Γ. Παπαδόπουλος.

1957
Η συνωμοτική ομάδα [προωθούσε από τότε την επιβολή δικτατορίας, λόγω της ανόδου της Αριστεράς] εντοπίστηκε από τον νέο αρχηγό του ΓΕΣ. Παπαδόπουλος, Ιωαννίδης, Λαδάς κ.α. "τιμωρήθηκαν" με μεταθέσεις.

1958
Το όνομα του Παπαδόπουλου αρχίζει να εμφανίζεται σε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα ως επίδοξου "σωτήρα".

1959
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας, απομακρύνει τον αρχηγό του ΓΕΣ, Π. Νικολόπουλο, που εντόπισε τη συνωμοτική ομάδα και φέρεται να έχει την πρόθεση να τη διαλύσει. Τον διαδέχεται ο Β. Καρδαμάκης, εκλεκτός του ΙΔΕΑ, που τοποθετεί τους ομοϊδεάτες του σε επιτελικές θέσεις [ανάμεσα σε αυτούς τους Αγγελή Πατίλη, Μέξη κ.α.]. Την περίοδο αυτή ο Παπαδόπουλος αναγνωρίζεται από τους άλλους ως "αρχηγός" της οργάνωσης.

1961
Ο Καρδαμάκης και η ομάδα Παπαδόπουλου πρωτοστατο΄ν στην κατάστρωση και εφαρμογή του σχεδίου "Περικλής" κατά τις εκλογές "βίας και νοθείας" που έδωσαν στην ΕΡΕ του Καραμανλή την πλειοψηφία. Ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει στη Βουλή τον Καρδαμάκη ως υπεύθυνο του σχεδίου.

1962
Μετά τις καταγγελίες ο Καρδαμάκης θα αποστρατευθεί και θα παραδώσει στον Θ. Σακελλαρίου.

1963
Ο Κ. Καραμανλής αυτοεξορίζεται στο Παρίσι μετά την εκλογική νίκη της ΕΚ του Γ. Παπανδρέου.

1964
Μετά τη δεύτερη νίκη και τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου έγιναν ορισμένες απομακρύνσεις στελεχών του ΙΔΕΑ. Ο Παπαδόπουλος από την ΚΥΠ μετατέθηκε σε μονάδα πυροβολικού στον Έβρο, οι Ιωαννίδης, Μπαλλόπουλος, Λαδάς, Λέκκας κ.α. σε μονάδες της Βόρεια; Ελλάδας. Αρχηγός ΓΕΣ όμως βρέθηκε πάλι ένας από τους πρωταγωνιστές του σχεδίου "Περικλής" και άνθρωπος του παλατιού [Ι. Γεννηματάς]. Η συνωμοτική δράση συνεχιζόταν κανονικά.

1965
Έρχεται στην επιφάνεια η σκευωρία του "Ασπίδα", μυστική οργάνωση στον στρατό με πολιτικό αρχηγό, υποτίθεται, τον Α. Παπανδρέου [από μεταγενέστερες μαρτυρίες προκύπτει ότι δεν ήταν εντελώς ανύπαρκτη, οι στόχοι της όμως δεν ήταν αυτοί που αποδίδονταν από τη Δεξιά και το παλάτι, αλλά περιορισμένοι, "συντεχνιακοί"].

Προβοκάτσια Παπαδόπουλου στον Έβρο [επιχειρήθηκε "κομμουνιστική δολιοφθορά" με... ζάχαρη σε στρατιωτικά οχήματα και μάλιστα από δράστες με υψηλές κομουνιστικές διασυνδέσεις!]. Αν και αποδείχτηκε γρήγορα πως την υπόθεση είχε "στήσει" ο Παπαδόπουλος, δεν τιμωρήθηκε.

Κορυφώνεται η σύγκρουση Παπανδρέου-βασιλιά, με επίκεντρο την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΣ, Γεννηματά, και το υπουργείο Άμυνας [σκοπεύει να το αναλάβει ο ίος ο πρωθυπουργός, αλλά ο Κωνσταντίνος το απαγορεύει με πρόσχημα ότι ο γιος του ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση "Ασπίδα".

Ιουλιανό πραξικόπημα, αποπομπή Παπανδρέου. Η κυβέρνηση των "αποστατών" [Στ. Στεφανόπουλος] τοποθετεί αρχηγό ΓΕΣ τον Γρ. Σπαντιδάκη.

1966
Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές στον στρατό έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες προς κατάληψη της εξουσίας:  α] Παπαδόπουλου, Λαδά και λοιπών συνταγματαρχών, γνωστών από το κατοπινό πραξικόπημα, β] Σπαντιδάκη και άλλων στρατηγώ [ενεργούν για λογαριασμό του βασιλιά με σχέδιο την συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον αυλικό Π. Πιπινέλη, τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών της χούντας.

Ο Σπαντιδάκης επικαιροποιεί το ΝΑΤΟικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης "Προμηθέας" σε περίπτωση εισβολής ή "κομμουνιστικής επανάστασης". Το σχέδιο που ονομάζεται "Ιέραξ ΙΙ" έχει την έγκριση του βασιλιά και το συνέταξαν οι Παπαδόπουλος-Μακαρέζος. Ενημερώνονται γι' αυτό οι αμερικανικές υπηρεσίες [με βάση το σχέδιο θα συλληφθούν 10.000 δημοκράτες το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967].

Έκθεση του Γραφείου Πληροφοριών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δίνει μια πλήρη εικόνα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και προδιαγράφει τις επιθυμητές εξελίξεις. Μείζον θέμα αναδείκνυε τον χρόνο των εκλογών. Ανάμεσα στο σενάριο ήταν: 1] Καθυστέρηση των εκλογών και μια πιθανή επάνοδος Καραμανλή από την αυτοεξορία για να ηγηθεί "εθνικού μετώπου", 2] Βασιλική κυβέρνηση, η οποία αν δεν υποστηρίζεται από την Βουλή ή αν ο βασιλιάς πειθόταν ότι η ΕΚ θα επικρατούσε στις εκλογές, θα κήρυσσε στρατιωτικό νόμο.

1967
4/1
Συνεδριάζει το "Επαναστατικό Συμβούλιο" της ομάδας των συνταγματαρχών με εισηγητή τον Γ. Παπαδόπουλο. Ο σταθμός της CIA στην Αθήνα ενημερώνει σχετικά την Ουάσιγκτον.

28/1
Το παλάτι βολιδοσκοπεί τον σταθμάρχη της CIA [Τζακ Μόρυ] για το ενδεχόμενο βασιλικής δικτατορίας.

Αρχές Φεβρουαρίου
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Φ. Τάλμποτ, και ο σταθμός της CIA εισηγούνται στην Ουάσιγκτον εκτεταμένη μυστική επιχείρηση για επηρεασμό των επικείμενων εκλογών [το σχέδιο δεν εγκρίθηκε]

25/2
Ο Σπαντιδάκης διατάσσει να προετοιμαστεί η εφαρμογή του σχεδίου "Ιέραξ ΙΙ". Ενημερώνει σχετικά και τον σταθμό τς CIA στην Αθήνα. Την επιχειρησιακή εφαρμογή αναλαμβάνει η ομάδα του Παπαδόπουλου.

Αρχές Μαρτίου
Δίκη για την υπόθεση "Ασπίδα" [καταδικάζονται τελικά 21 αξιωματικοί]. Σειρά εκρήξεων στο κέντρο της Αθήνας από παρακρατικούς. Σχέδιο για επιβολή της δικτατορίας την 25η Μαρτίου.

16/3
Σε μυστική συνάντηση του βασιλιά με τους επικεφαλής της ΕΡΕ [Π. Κανελλόπουλος, Γ. Ράλλης, Π. Παπαληγούρας] συζητείται η κήρυξη "κοινοβουλευτικής δικτατορίας".

27/3
Αποστρατεύεται ο μετριοπαθής Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Τσολάκας [αναλαμβάνει ο ακραιφνώς φιλοβασιλικός ναύαρχος Αυγέρης].

29/3
Ο Κωνσταντίνος συζητά με τον Αμερικανό πρεσβευτή για την επιβολή δικτατορίας. Ο Τάλμποτ "εξήγησε στον βασιλέα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει εκ των προτέρων διαβεβαιώσεις ότι θα τον υποστηρίξει.

3/4
Κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό Κανελλόπουλο.

4/4
Η επίσημη απάντησ του Στέιτ Ντιπάρντμεντ στον βασιλιά για το ερώτημα προς τον Τάλμποτ είναι ότι "η αντίδραση των ΗΠΑ δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη στιγμή".
Την ίδια περίοδο και νωρίτερα, προκειμένου να πάρει με το μέρος της διστακτικούς αξιωματικούς, μιλά για συνεργασία της με τους Αμερικανούς, προκειμένου να "διασφαλίσει την τάξη".

20/4
Ο Σπαντιδάκης καλεί την ομάδα των στρατηγών και το πραξικόπημα ορίζεται για τις 23 Απριλίου [στο παρελθόν είχαν παρθεί παρόμοιες αποφάσεις, αλλά υπήρξαν αναβολές]. Ο αντιστράτηγος Γ. Ζωιτάκης μετέχοντας και στις δύο ομάδες, ενημερώνει για την απόφαση. Συνέρχονται οι συνταγματάρχες, ορίζουν "Επαναστατικό Συμβούλιο] με αρχηγό τον Παπαδόπουλο και αποφασίζουν να κινηθούν αυτόνομα αμέσως για να προλάβουν.
Την επομένη τα τανκς και οι μονάδες κινήθηκαν με το προετοιμασμένο σχέδιο "Ιέραξ ΙΙ".

[Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2007]

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : [Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: 16 χρόνια επώαζαν τη χούντα
[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: 16 χρόνια επώαζαν τη χούντα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjavFCyWtC1O9aSm691K-IO85BGWc8V1wxCfX8M01K312MjghIJDtCoB-JiCsAjxZyd5zZF9Q04gk8EAlsXcZgl_AQe8k9rELeBYI0wcJAZYcEggkbdNpYhaJy3Y08AHdJvoj900y6pwek/s640/pattakos.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjavFCyWtC1O9aSm691K-IO85BGWc8V1wxCfX8M01K312MjghIJDtCoB-JiCsAjxZyd5zZF9Q04gk8EAlsXcZgl_AQe8k9rELeBYI0wcJAZYcEggkbdNpYhaJy3Y08AHdJvoj900y6pwek/s72-c/pattakos.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/73-16.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/73-16.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy