-->

[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η Ελλάδα 7 χρόνια στον γύψο! [φωτογραφίες & ηχητικά ντοκουμέντα]

Περίπου 87.000 πολίτες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την επιβολή της δικτατορίας έως την κατάρρευσή της... 10.000 εκτοπίστηκαν και φυ...


Περίπου 87.000 πολίτες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από την επιβολή της δικτατορίας έως την κατάρρευσή της... 10.000 εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν... 4.500 οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στα στρατοδικεία.... 19 εξακριβοθέντες νεκροί, χωρίς να υπολογίζονται οι δολοφονίες κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι διάσπαρτες άλλες σχετικές πληροφορίες που ανεβάζουν τον αριθμό σε 98...

Πρόκειται για ελάχιστα από τα ψυχρά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τον πόνο και τον τρόμο που προκάλεσε στη φυλακισμένη Ελλάδα του 1967-1974 η χούντα. Τον "καιρό της μεγάλης στέγνιας" [Γ. Σεφέρης] που μάρανε τη χώρα.
Δεν ήταν μόνο τα ερείπια και οι τραγωδίες που άφησαν πίσω τους οι συνταγματάρχες, με το Κυπριακό να προεξάρχει ανάμεσα στα εθνικά θέματα. Ήταν ο πλήρης εξανδραποδισμός της πολιτείας και του πολίτη. Η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η απομύζηση του πλούτου της χώρας από την εγχώρια και διεθνή οικονομική ολιγαρχία.

Στο ημερολόγιο της χουντικής επταετίας, της λαϊκής αντοχής αλλά και της αντίστασης, που ακολουθεί, είναι καταγεγραμμένα -με επιγραμματικό τρόπο- μόνο μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα.

1967
21 Απριλίου
Επιβολή της δικτατορίας, κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Μαζικές συλλήψεις πολιτών και πολιτικών. Γεμίζουν οι φυλακές, τα κρατητήρια και ο ιππόδρομος Φαλήρου. Σε 10.000 υπολογίζονται οι όμηροι της χούντας σε όλη την χώρα. Πρώτη χουντική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον παλατιανό δικαστικό Ν. Κόλλια. Διάγγελμα στον λαό ότι κάθε αντίσταση θα παταχθεί με όλα τα μέσα.

24-30 Απριλίου
Πρώτες αντιχουντικές εκδηλώσεις. Συγκρότηση των πρώτων αντιδικτατορικών οργανώσεων [Πατριωτικό Μέτωπο, Δημοκρατική Άμυνα, Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως]. Πάνω από 6.000 πολίτες εξορίζονται στη Γυάρο κ.α.
Συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις. Παγκόσμια κατακραυγή αναγκάζει την χούντα να δηλώσει ότι δεν θα γίνουν εκτελέσεις κρατουμένων.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής Φ. Τάλμποτ συναντάται με τον Στ. Παττακό [νωρίτερα είχε συνάντηση "γνωριμίας" και με τον Κ. Κόλλια.

Μάιος
Τα έκτακτα στρατοδικεία λειτουργούν αδιάκοπα. Χιλιάδες αγωνιστές θα συρθούν σε εκατοντάδες δίκες στα έκτακτα στρατοδικεία, αφού πρώτα πολλοί βασανιστούν στα κολαστήρια της χούντας. Λίστες με απαγορευμένα βιβλία. Ιδρύεται το ΠΑΜ. Δολοφονία του δικηγόρου Ν. Μανδηλαρά έξω από τη Ρόδο [τέταρτη γνωστή δολοφονία "της αναιμάκτου επαναστάσεως" μετά του 15άχρονου Β. Πεσλή, της Μαρίας Καλαβρού στους δρόμους της Αθήνας την πρώτη ημέρα της δικτατορίας και του Π. Ελή στο στρατόπεδο του ιπποδρόμου στις 25 Απριλίου].

Ιούνιος
Ιδρύεται η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ. Ο Ρ. Νίξον, πρώην αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ στην Αθήνα, συναντιέται με την ηγεσία της χούντας.

Αύγουστος
Οι πρώτες οργανωμένες αντιδικτατορικές διαμαρτυρίες. Δίκες και καταδίκες αντιστασιακών. Σύλληψη του επικεφαλής του ΠΑΜ, Μ. Θεοδωράκη.

Σεπτέμβριος
Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του Γ. Χαλκίδη, γραμματέα οργάνωσης των Λαμπράκηδων.
Συνάντηση του "πρωθυπουργού" Ν. Κόλλιας και του "υπουργού Προεδρίας" Γ. Παπαδόπουλου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ντεμιρέλ. Αρχίζει έτσι τα "παζάρια" με τα εθνικά θέματα.

Οκτώβριος
Συλλήψεις μελών της Δ.Α. Μαζικές δίκες στο στρατοδικείο Αθήνας. Θάνατος από "κακουχίες" του εξόριστου Ζ. Χατζηβασιλειάδη στη Λέρο.

Νοέμβριος
Ο Γρίβας στην Κύπρο, σε συνεννόηση με την χούντα, προκαλεί επεισόδια στο χωριό Κοφίνου. Το αποτέλεσμα είναι η όξυνση στα Ελληνοτουρκικά και η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από το νησί, με τα γνωστά επακόλουθα. Δίκη του Μ. Θεοδωράκη και πολλών άλλων πατριωτών.

Δεκέμβριος
Βασιλικό πραξικόπημα. Μετά την παταγώδη αποτυχία του οπερετικού κινήματος, ο Κωνσταντίνος καταφεύγει στη Ρώμη [θα συνεχίσει να εισπράττει τη "βασιλική επιχορηγία" όλα τα επόμενα χρόνια]. Ο Γ. Ζωιτάκης αντιβασιλιάς και ο Παπαδόπουλος πρωθυπουργός. Μαζικές αποστρατεύσεις φιλοβασιλικών ανώτατων αξιωματικών. Αρχίζει η αντιδικτατορική δράση της οργάνωσης των σπουδαστών "Ρήγας Φεραίος".

1968
Ιανουάριος
Ύστερα από διεθνείς πιέσεις χορηγείται διαβατήριο στον φυλακισμένο Α. Παπανδρέου, ο οποίος φεύγει στο εξωτερικό όπου ιδρύει το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Κίνημα.

Μάρτιος
Προσχέδιο της χούντας για νέο "Σύνταγμα" με εκτρωματικές διατάξεις. Η Ουάσιγκτον εξοπλίζει με αεροπλάνα το καθεστώς, αίροντας στην πράξη το "εμπάργκο" που θεωρητικά επιβλήθηκε μετά την κήρυξη της δικτατορίας.

Μάιος
Κι άλλος θάνατος κρατουμένου στη Λέρο από τις κακουχίες [θα ακολουθήσουν κι άλλοι το επόμενο διάστημα]. Ο βουλευτής της ΕΔΑ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΝΕ, Γ. Τσαρουχάς, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από όργανα της ασφάλειας [την ίδια τύχη είχε εκεί κατά την πρώτη περίοδο της χούντας ο Β. Μπεκροδημήτρης].


Αύγουστος
Κύκλοι της δεξιάς κινούνται για επιστροφή του βασιλιά και σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Κ. Καραμανλή. Απόπειρα δολοφονίας του πρωτοδικτάτορα από τον Αλ. Παναγούλη. Τη σύλληψη [και έναρξη του μαρτυρίου του] ακολουθούν άλλες 100 συλλήψεις πολιτών και αξιωματικών.

Σεπτέμβριος
Ύμνοι υπέρ της χούντας από τον Ελληνοαμερικάνό Σπ. Αγκνιου στις ΗΠΑ. Διάτρητο δημοψήφισμα της χούντας για "νέο Σύνταγμα".

Οκτώβριος
Η Ουάσιγκτον αναγγέλλει την επανέναρξη προμήθειας βαρέος πολεμικού υλικού στην χουντοκρατούμενη Ελλάδα.

Νοέμβριος
Θάνατος του Γ. Παπανδρέου. Η κηδεία μετατρέπεται στην πιο επιβλητική αντιδικτατορική διαδήλωση και καταθορυβεί τη χούντα.

1969
Ιανουάριος
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη χούντα να αποχωρήσει από τον Οργανισμό. Καταδίκη της χούντας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάρτιος
Αντιδικτατορικό μήνυμα του νομπελίστα ποιητή Γ. Σεφέρη, με το οποίο στιγματίζεται το στρατοκρατικό καθεστώς.

Απρίλιος
Συγκρούσεις αγροτών-αστυνομίας στα Τρίκαλα. 18 συγγραφείς με δήλωση καταγγέλλουν την παντελή απουσία πνευματικής ελευθερίας στη χώρα.

Ιούλιος
Ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας τραυματίζεται ενώ παρασκευάζει βόμβες και συλλαμβάνεται.

Δεκέμβριος
Αποπομπή της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

1970
Ιανουάριος
Έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τους 3.000 πολιτικούς κρατουμένους στην Ελλάδα.

Φεβρουάριος
Διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με την ΕΟΚ μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα [οι διαδικασίες έχουν παγώσει από νωρίτερα].

Μάρτιος
Χουντική απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου.

Σεπτέμβριος
Αυτοκίνητο-βόμβα που έχει στόχο την πρεσβεία των ΗΠΑ εκρήγνυται από λάθος χειρισμό. Σκοτώνονται οι δύο επιβάτες του [ο Κύπριος Γ. Τσικουρής και η Ιταλίδα Ελ. Αντζελόνι]. Ο φοιτητής Κ. Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα καταγγέλλοντας τη χούντα. Η δικτατορία ιδρύει ένα ψευδο-κοινοβουλευτικό σώμα.

1971
Οκτώβριος
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Σπ. Αγκνιου στην Ελλάδα γίνεται δεκτός περίπου ως "εθνικός ήρωας".

Δεκέμβριος
Η χούντα ανακοινώνει την άρση του στρατιωτικού νόμου. Εξαιρεί όμως την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες δικηγόροι, δικαστικοί κ.α. με υπομνήματά τους ζητούν την αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

1972
Ιανουάριος
Ενδεικτική δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Χ. Τάσκα [έχει διαδεχτεί τον Τάλμποτ] για τη συνολική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη χούντα: "Δεν υπάρχει άλλο μέρος εκτός από την Ελλάδα που να μας προσφέρει τις ίδιες ευκολίες...".

Απρίλιος
Καθιστικές διαδηλώσεις σπουδαστών στην επέτειο του πραξικοπήματος.

Ιούλιος
Σε ισχύ η υποδουλωτική ελληνοαμερικανική συμφωνία για παραχώρηση λιμανιών στον 5ο Στόλο,. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρότζερς, στην Αθήνα. Συγκροτείται η αντιδικτατορική ΕΦΕΕ.

1973
Ιανουάριος
Ο Παττακός στις ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με τους διαδηλωτές που ζητούν απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων. Πενταετής υποδουλωτική συμφωνία χούντας-Ουάσιγκτον για ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Φεβρουάριος
Η πρώτη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθήνας. Μαζικές αντιδικτατορικές διαδηλώσεις, συλλήψεις και διώξεις.

Μάρτιος
Δεύτερη κατάληψη της Νομικής και βάρβαρη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Απρίλιος
Δήλωση Κ. Καραμανλή από το Παρίσι κατά της χούντας και κατάσχεση των εφημερίδων που τη δημοσιεύουν.

Μάιος
Αποκάλυψη και ματαίωση αντιδικτατορικού κινήματος στο Πολεμικό Ναυτικό. Συλλήψεις αξιωματικών [ανάμεσά τους ο Σπ. Μουστακλής, που θα μείνει παράλυτος από τα βασανιστήρια]. Το αντιτορπιλικό "Βέλος" οδηγείται από το πλήρωμά του στην Ιταλία όπου και ζητεί πολιτικό άσυλο.

Ιούνιος
Ο Παπαδόπουλος εγκαθιδρύει "Κοινοβουλευτική Προεδρική Δημοκρατία" και οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της χούντας.

Ιούλιος
"Δημοψήφισμα" για το πολιτειακό [78,4 υπέρ, 21,6 κατά] και κατάργηση της βασιλείας.

Αύγουστος
Ο Παπαδόπουλος "Πρόεδρος της Δημοκρατίας". Αμνηστία, χάρη στον Παναγούλη.

Οκτώβριος
Απόπειρα πολιτικής μεταμφίεσης του καθεστώτος. "Δοτός" πρωθυπουργός ο Σπ. Μαρκεζίνης.

Νοέμβριος
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ανατροπή του Παπαδόπουλου από τη χούντα των Γκίζη-Ιωαννίδη. Πρωθυπουργός ο Αδ. Ανδρουτσόπουλος.

1974
Ιανουάριος-Φεβρουάριος
Μαζικές συλλήψεις μελών του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της αντ-ΕΦΕΕ. Νέοι διωγμοί και άγρια βασανιστήρια στην ΕΣΑ, στις στρατιωτικές φυλακές και στην ασφάλεια.

Ιούλιος
Χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του Μακαρίου.
Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο. Κατάρρευση της χούντας και σχηματισμός κυβέρνησης "Εθνικής Ενότητας" υπό τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος επιστρέφει από το Παρίσι, ύστερα από 11χρονη αυτοεξορία.

[Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2007]



COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : [Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η Ελλάδα 7 χρόνια στον γύψο! [φωτογραφίες & ηχητικά ντοκουμέντα]
[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η Ελλάδα 7 χρόνια στον γύψο! [φωτογραφίες & ηχητικά ντοκουμέντα]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXnTdgBXc4ttSjzw0HbNYYs_CTL08Wbzl8Kdul5bTHSEpxo4-liM7JC1O-iPPj9yP7-a28T0sSgrFMt5JAxXeAjjT_lKith_yqZVXPwNM6IezygmkZBQGcRDXWO0-c1H1n0Wy2VntdDPA/s640/images.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXnTdgBXc4ttSjzw0HbNYYs_CTL08Wbzl8Kdul5bTHSEpxo4-liM7JC1O-iPPj9yP7-a28T0sSgrFMt5JAxXeAjjT_lKith_yqZVXPwNM6IezygmkZBQGcRDXWO0-c1H1n0Wy2VntdDPA/s72-c/images.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/73-7-video.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/73-7-video.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy