[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η αυτοπυρπόληση-θυσία του Κώστα Γεωργάκη - Το προφίλ των πραξικοπηματιών

Το Σεπτέμβριο του 1970 ο αυτοεξόριστος στην Ιταλία φοιτητής Κώστας Γεωργάκης προσφέρει τον εαυτό του ολοκαύτωμα για την αποκατάσταση της...


Το Σεπτέμβριο του 1970 ο αυτοεξόριστος στην Ιταλία φοιτητής Κώστας Γεωργάκης προσφέρει τον εαυτό του ολοκαύτωμα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πατρίδα του. Ήταν μόλις 22 ετών. 

Εκείνη τη νύχτα της 19ης Σεπτεμβρίου 1970 δεν προμήνυε τίποτα σημαντικό στη σχεδόν έρημη πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Και κανείς δεν δίνει προσοχή στον αδύνατο νεαρό που προχωρά με σίγουρα βήματα προς τα σκαλιά του μεγαλοπρεπούς Ανακτόρου των Δόγηδων, κρατώντας στα χέρια του ένα δοχείο. Φθάνοντας εκεί ξεβιδώνει το πώμα, περιλούζει το σώμα του με βενζίνη και βάζει φωτιά.
Όσοι αργόσχολοι είναι εκεί κοντά τρέχουν, κάνουν ότι μπορούν για να σβήσουν την ανθρώπινη λαμπάδα με δεν το κατορθώνουν. Λίγες ώρες αργότερα ο νεαρός Έλληνας θα αφήσει μαρτυρικά την τελευταία του πνοή σε ένα κοντινό νοσοκομείο.

Ο νεαρός είναι ο 22χρονος φοιτητής από την Κέρκυρα Κώστας Γεωργακάκης, που δεν αντέχει να βλέπει τη χώρα του δέσμια ενός στρατιωτικού καθεστώτος και που διαλέγει αυτόν τον ακραίο τρόπο διαμαρτυρίας για να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του και τη λεγόμενη "κοινή γνώμη".
Το διάβημά του δεν εκφράζει απελπισία, αλλά διαπνέεται από ένα πνεύμα δυναμικής διαμαρτυρίας σε κάτι που αυτός θεωρεί ανυπόφορο για την αξιοπρέπειά του ως ανθρώπου, ως πολίτη και ως Έλληνα. Κι από αυτή την άποψη κανένας δεν θα τολμήσει να μιλήσει για αυτοκτονία, αλλά για μια ηρωική πράξη και μια θυσία για την δημοκρατία.

Λίγη ώρα αργότερα, θα δοθεί από την αστυνομία της Γένοβας το συγκλονιστικό αποχαιρετιστήριο γράμμα του νεαρού φοιτητή προς τον πατέρα του, που βρέθηκε στο γραφείο του.

"Αγαπημένε μου πατέρα,
Συγχώρεσέ με γι' αυτήν την πράξη και μην κλάψεις για μένα. Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους και μάλιστα πιο δειλός. Φίλησε το χώμα της πατρίδας μου για μένα. Ύστερα από τρία χρόνια βίας, δεν αντέχω πια. Δεν θα ήθελα εσύ, για αυτή μου την πράξη, να διατρέξεις κανένα κίνδυνο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, παρά να σκέπτομαι και να ζω σαν ελεύθερος άνθρωπος. Σου τα γράφω αυτά ιταλικά, ώστε να τα διαβάσουν όλοι και να ενδιαφερθούν για τα προβλήματά μας. 

Ζήτω η δημοκρατία,
Κάτω η τυραννία.
Η πατρίδα μας, που γέννησε την ελευθερία,
θα καταστρέψει την τυραννία. 

Συγχώρεσέ με αν μπορείς.
Ο Κώστας σου".

Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, ο Παντελής Μπουκάλας, θα σημειώσει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" [22 Απριλίου 1998], με τίτλο, "Των ανωνύμων".

"Αλλά, έτη τριάκοντα και ένα μετά, ας μείνουμε στους ανωνύμους, ή σε κείνους που τιμήθηκαν παροδικά από τη δόξα κι ύστερα, πολύ γρήγορα και πολύ άδικα, η μνήμη τους κάηκε μαζί με το παράδειγμά τους. Για τους ονομαστούς, για όσους έγιναν ξακουστοί, είτε επειδή ανδραγάθηκαν είτε επειδή κακούργησαν, οι σελίδες είναι ήδη πολλές και πολύ περισσότερες θ' ακολουθήσουν...".


Το προφίλ των πραξικοπηματιών

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μεγαλομανία και ψύχωση...

"Ήταν μόνιμος πελάτης του γνωστού ψυχιάτρου Αθ. Χατζηδήμου και είχε υποβληθεί στην κλινική του σε μακρόχρονη θεραπεία. Η αρχική διάγνωση ήταν ότι έπασχε από μανιοκαταδιωκτική ψύχωση"
Ο Γ. Κάτρης για τον Γ. Παπαδόπουλο

Η πρώτη κλασική προσωπογραφία του Γ. Παπαδόπουλου ανήκει στον Γ. Κάτρη, ενώ διαρκούσε ακόμη η χούντα. Ακολούθησαν κι άλλες πολλές ανάλογες, αλλά αυτή είναι πρότυπο κατά κάποιον τρόπο:

"Ξεχώριζε [από μικρός] για την κωμική μεγαλομανία του... Δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για το μεγαλείο της Γερμανίας του Χίτλερ. Μετεκπαιδεύτηκε στην ψυχολογική σχολή πολέμου του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ και από τότε άλλαξε είδωλο: έγινε φανατικός θαυμαστής του αμερικανικού πνεύματος [και έμμισθος πράκτορας της CIA]...
Ήταν μόνιμος πελάτης του γνωστού ψυχιάτρου Αθ. Χατζηδήμου και είχε υποβληθεί στην κλινική του σε μακρόχρονη θεραπεία. Η αρχική διάγνωση ήταν ότι έπασχε από μανιοκαταδιωκτική ψύχωση". 

Ιδού τώρα μια σύγχρονη, ύστερα από παρατηρήσεις πολλών παραμέτρων. Ανήκει στον Μ. Μελετόπουλο: "Ο τρόπος ζωής του υποδήλωναν την κοινωνική ανασφάλεια, τον σατραιπισμό, τον αυταρχισμό... Η προσωπική πολιτική του σκέψη ήταν ένα κράμα κυνισμού συνωμοτικότητας, αντικομμουνισμού, σωβινισμού και λαϊκισμού και διακατεχόταν από μια ουσιαστική αντίδραση μεταξύ του εθνικισμού του, του ΝΑΤΟικού του προσανατολισμού και των δεσμεύσεών του. 
Ήταν αρκετά αδίστακτος ώστε να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία και να θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία επ' αόριστον, αλλά είχε πολλές αναστολές ώστε να γίνει Φράνκο ή Νάσερ..." 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΑΡΕΖΟΣ
Ο αλχημιστής της οικονομίας

Ο μεγαλοκτηματίας της συμμορίας έχει την ικανότητα ν' αλλάζει προσωπεία. Ένα από τα προδικτατορικά του παραθέτει ο Σ. Γρηγοριάδης:
"Στις τερατολογίες διαπρέπει [ως συνταγματάρχης της ΚΥΠ]... Έχει διαπρέψει στην καραμανλική βία και νοθεία του 1961. Τώρα [παραμονές της χούντας] κατασκευάζει και κίνδυνο από κομμουνιστικές ταξιαρχίες που οργανώνονται στο δίκτυο του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης. Για την αντικομμουνιστική άμυνα ο Μακαρέζος θα καταλάβη τα υπόγεια της Τραπέζης της Ελλάδος!".

Άλλο μας έχει αφήσει πάλι ο Γ. Κάτρης:
"Το μητρώο του δεν παρουσιάζει τίποτε εντυπωσιακό, εκτός από μία περίοδο που υπηρέτησε στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία της Βόννης και δημιούργησε δεσμούς με νεοφασιστικές προσωπικότητες της Δ. Γερμανίας... Δεν προβάλλεται πολύ στην δημοσιότητα... Ο πιο καλλιεργημένος ή μάλλον ο λιγότερο άξεστος από τους τρεις".

Τον χαρακτηρίζει, επίσης, ως ικανό στις... αλχημείες με τους οικονομικούς δείκτες, πράγμα που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά και στο πρόσφατο ογκώδες πόνημά του για το "οικονομικό θαύμα της χούντας".

Το τελευταίο ανήκει επίσης στον Μ. Μελετόπουλο: "Εμφανιζόταν ως μετριοπαθής και είχε επαφές με πολιτικούς. Ήταν ο κυριότερος υποστηρικτής μέσα στη χούντα μιας φιλελεύθερης γραμμής στην οικονομία και ενός ανοίγματος προς τον συντηρητικό κόσμο..."

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Εσωστρεφής και αφελής

"Ο ταξίαρχος είναι πολύ συντηρητικ΄ς στις προτιμήσεις του και ζει μια απλή ζωή. Δεν είναι καθόλου εντυπωσιακός στην εμφάνιση και αφήνει μερικές φορές την εντύπωση πως είναι αφελής..."
Αναφορά της CIA για τον Δ. Ιωαννίδη

Δυσεύρετα τα πορτρέτα για τον "αόρατο δικτάτορα". Το πιστότερο ως τώρα έχει... εκδοθεί από τον πιο αρμόδιο οργανισμό: τη CIA.
"Μια πηγή περιγράφει τον Ιωαννίδη ως έξυπνο και αποφασισμένο. Μια άλλη πηγή όμως τον χαρακτηρίζει άνθρωπο με ικανότητες κάτω του μέσου όρου, χωρίς φαντασία ή ικανότητα να παίρνει πρωτοβουλίες. Ο ταξίαρχος είναι πολύ συντηρητικός στις προτιμήσεις του και ζει μια απλή ζωή. Δεν είναι καθόλου εντυπωσιακός στην εμφάνιση και αφήνει μερικές φορές την εντύπωση πως είναι αφελής. Είναι εργένης...
Είναι φιλικός και ανοικτός με όσους γνωρίζει. Είναι όμως συγκρατημένος και "περίεργος" μπροστά σε γυναίκες και ανθρώπους που δεν γνωρίζει. 
Έχει βγει από την Ελλάδα μόνο μία φορά. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει οδηγήσει σε μια απλοϊκή, εσωστρεφή αντίληψη των πραγμάτων, η οποία φαίνεται και από την πεποίθησή του ότι ο Τύπος  στις ΗΠΑ και στη Δυτική Ευρώπη ελέγχεται από κομμουνιστές και σοσιαλιστές-συνοδοιπόρους τους..."
[από τ' αμερικανικά αρχεία για το 1973]

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ
Θρησκόληπτος και... χωριάτης

Ο "άνθρωπος με το μυστρί" την πρώτη περίοδο της χούντας και μέχρι να τον παραμερίσει ο "αρχηγός" αναλώθηκε στην ικανοποίηση όλων των απωθημένων ενός... καραβανά που ασκεί εξουσία. Πάντα κρατώντας στο ένα χέρι τον σταυρό και στο άλλο τον βούρδουλα. Τον "ζωγραφίζει" ο Γ. Κάτρης:
"Η ουσιωδέστερη διάκρισή του από τους Παπαδόπουλο και Μακαρέζο είναι ότι οι μεν δύο δεν στερούνται ευφυίας, ενώ ο Παττακός στερείται... Η θρησκοληψία ήταν το τρίτο [μετά την εθνικοφροσύνη και τον αντικομμουνισμό] επάγγελμά του... Είχε ανώτερο βαθμό στη μασονική στοά. Ταυτόχρονα, ήταν επίλεκτο μέλος των πανίσχυρων θρησκευτικών οργανώσεων "Ζωή" και "Σωτήρ"...
Μοναρχικός, δεξιός, οπαδός της ΕΡΕ, γλοιώδης θαυμαστής του Καραμανλή, εχθρός των Παπανδρέου και της δημοκρατίας, εξασφάλισε άνετα την εύνοια της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής...
Σ' αυτόν οφείλεται και ο ορισμός της "ιδεολογίας της Επαναστάσεως" [=Πιστεύω μας είναι το αλτ ή πυροβολώ]".

Συμπληρώνει ο Μ. Μελετόπουλος:
"Το βασικό του γνώρισμα ήταν μια αφελής έκφραση που έκρυβε χωριάτικη κουτοπονηριά... Αισθανόταν ως "όργανον της κρατούσης τάξεως" που αυτονομήθηκε σε "έκτακτες περιστάσεις"... Η περίπτωσή του αποτελεί δείγμα της σχεδόν τυχαίας ανάδυσης στην επιφάνεια προσώπων με ουσιαστικές ανεπάρκειες..."

[Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2007]

COMMENTS


.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρτεμις Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Γιατί λέγεται... ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": [Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η αυτοπυρπόληση-θυσία του Κώστα Γεωργάκη - Το προφίλ των πραξικοπηματιών
[Νοέμβριος '73: Πως φτάσαμε στην εξέγερση των φοιτητών]: Η αυτοπυρπόληση-θυσία του Κώστα Γεωργάκη - Το προφίλ των πραξικοπηματιών
https://4.bp.blogspot.com/-Bw7GZoNbZnQ/Wgg-t_5fTlI/AAAAAAACHVg/Jhb2ZZwfDYEn6Tkj2YoWOwBYoPh-zl-mQCLcBGAs/s640/sddefault.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-Bw7GZoNbZnQ/Wgg-t_5fTlI/AAAAAAACHVg/Jhb2ZZwfDYEn6Tkj2YoWOwBYoPh-zl-mQCLcBGAs/s72-c/sddefault.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/73_76.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/73_76.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy