-->

Το Φαράγγι του Γούμερου

Το Γούμερο βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη και σε απόσταση 20 χλμ από την Ολυμπία. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το...


Το Γούμερο βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη και σε απόσταση 20 χλμ από την Ολυμπία.
Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το κάστρο σε υψόμετρο 617 μέτρα με ένα χιλιόμετρο μήκος από Βορρά προς Νότο και πλάτος 50 έως 70 μέτρα. Είναι ένα φυσικό κάστρο καθώς περιμετρικά περιβάλλεται από απότομους βράχους με πρωτοφανή εντερίσματα και μοναδικά γεωλογικά και φυσικά φαινόμενα, γι αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο απείρου κάλλους και φυσικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με την μυθολογία στο κάστρο τοποθετήθηκε η έδρα του βασιλιά των Κενταύρων του Φόλου. Εκεί άκμασε κατά την μυκηναϊκή εποχή η πανάρχαιη πόλη της Πισάτιδος "Το Αλύσιον" και ήταν μάλιστα από τις πιο σπουδαίες πόλεις της.
Ο Όμηρος την αναφέρει ως "Αλύσια Καλλονή". Έπειτα την περιοχή διαδέχτηκαν οι Δωριείς-Αχαιοί [μετά το 1100 π.Χ. έως και το 900 π.Χ.] και αυτό φαίνεται από τα υπάρχοντα θεμέλια αρχαίων ναών Δωρικού ρυθμού. Υπήρχε ο ναός της Ήρας και της Άρτεμης όπου πάνω σε αυτούς, κατά τα βυζαντινά χρόνια, χτίστηκαν αντίστοιχα ο Ναός της Αγίας Κυριακής και ο Ναός της Αναλήψεως. Τον 3ο και 8ο αιώνα π.Χ. άνθισε ο βυζαντινός πολιτισμός.

Ένα σημαντικό μνημείο είναι η Ιερά Μονή Ασκητή. Όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Κάστρου Γούμερου και μετά τον εκχριστιανισμό τους έχτισαν πολλές εκκλησίες. Μετά την εξαφάνιση των Σλάβων, ίσως από θανατηφόρα ασθένεια, αφοί οι τάφοι που βρέθηκαν από αρχαιολόγους γύρω από την περιοχή του κάστρου ήταν νέων και μαζικοί, κυριάρχησαν οι Φράγκοι και το 1640 παραδόθηκε στους Τούρκους. Η περιοχή απελευθερώθηκε την 29η Μαΐου 1821.

Το φαράγγι είναι μεγάλης ομορφιάς και κρίνεται βατό καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Στη διαδρομή συναντάμε το Καλντερίμι όπου σύμφωνα με την παράδοση είναι τμήμα της Ιεράς οδο΄τυ Ήλιδας-Ολυμπίας από την οποία περνούσαν οι αθλητές που λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το φαράγγι, που αρχίζει από το Γούμερο και καταλήγει σε αυτό, είναι ένα ημικύκλιο. Περνάει από το σπήλαιο [Ασκητή] το οποίο σπήλαιο προσφερόταν για την λειτουργία αρχαίου μαντείου ή για την λατρεία χθόνιας και υποχθόνιας θεότητας. Στο μαντείο αυτό προέβαιναν σε λατρείες και θυσίες οι αθλητές κατά τη διαδρομή προς την Ολυμπία, προκειμένου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στη σπήλαιο αυτό που ήταν αρχαίο μαντείο κτίστηκε η Μονή Ασκητή που γιορτάζει στις 31 Αυγούστου, της Τίμιας Ζώνης. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο βυζαντινά μνημεία. Το όνομά του το πήρε από κάποιον όπου ασκήτεψε στην περιοχή. Κανένας δεν γνωρίζει το όνομά του, την ηλικία του και τον τόπο καταγωγής του. Είναι γνωστό πάντως ότι σε αυτή την περιοχή έζησε σαν αγρίμι μισόγυμνος τρώγοντας ότι έβρισκε στο κρύο και στη ζέστη ως την ημέρα που ένας κυνηγός νομ΄'ιζοντάς τον ως θήραμα τον πυροβόλησε. Το μέρος που τραυματισμένος σύρθηκε και πέθανε είναι το πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο ναό και που τώρα αναβλύζει αγιασμένο νερό. Όταν τον βρήκαν ακολουθώντας τις σταγόνες από το αίμα του, κρατούσε στα χέρια του ένα εικόνισμα της Παναγίας.
Η Ιερά Μονή Ασκητή βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το Γούμερο μέσα σε φαράγγι μήκους ενός χιλιομέτρου και βάθους 100 μέτρων, όπου ο επισκέπτης μεταβαίνει από ένα κυκλικό πέτρινο καλντερίμι.

Το φαράγγι περιβάλλεται από πευκόφυτο δάσος πλούσια βλάστηση και πηγές με άφθονο νερό. Δύο βουνά έχουν σμίξει δημιουργώντας στο σημείο της ένωσής τους μια κωνική σχισμή ύψους πενήντα μέτρων, στη βάση της οποίας είναι κτισμένη η Ιερά Μονή στεγασμένη σε δύο φυσικές σπηλιές που δημιουργούνται από την ένωση των δύο βουνών. Η πρώτη σπηλιά που έχει ύψος 20-30 μέτρα και εμβαδόν 200 τ.μ., έχει διαμορφωθεί σε εκκλησία. Σε αυτή υπάρχει το πηγάδι με το αγιασμ΄νο νερό και το ιερό της Τίμιας Ζώνης. Επίσης, μέσα σε αυτόν τον χώρο ευδόκησε εικόνα της Παναγίας να βρει καταφύγιο. Λέγεται ότι η εικόνα ήταν μία από τις 24 του Ευαγγελιστή Λουκά και έφερε στο κεφάλι ασημένιο στέμμα. Η εικόνα αυτή στις μέρες μας δεν υπάρχει. Συνέχεια της πρώτης σπηλιάς υπάρχει και δεύτερη με ύψος 50 μέτρα και 300 μ. εμβαδόν όπου μέσα από σταλακτίτες και τη θέα του ουρανού δημιουργείται ένα φανταστικό περιβάλλον.

Μετά την Ιερά Μονή Ασκητή συναντάμε τις τέσσερις αρχαίες ελιές εκ των οποίων η μία έχει 15,50 και η άλλη 14,50 μέτρα περίμετρο η ηλικία των οποίων φτάνει μέχρι τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με τα κλαδιά από αυτές τις ελιές έφτιαχναν τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.

Σύμφωνα με την μυθολογία ο μυθικός Κουρήτης Ηρακλής  είχε φέρει αγριελιά "Κότινον" και την φύτεψε για πρώτη φορά στην Ολυμπία. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο ο Κρητικός Ηρακλής είχε 4 αδέλφια, τον Παιωναίο, τον Εμμίδη, τον Ιάσιο και τον Ιδα. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός και κάποια μέρα ένα αστείο τους πήγε στην Ολυμπία για να τρέξουν. Ήταν, όπως λέγεται, ο πρώτος αγώνας δρόμου που έγινε στον κόσμο.
Ο Ηρακλής στεφάνωσε το νικητή με ένα κλαδί ελιάς, από την ελιά που είχε φυτέψει εκεί. Ο Κότινος, τελικά, καθιερώθηκε ως έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τον Ίφιτο ύστερα από χρησμό του μαντείου των Δελφών.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το Φαράγγι του Γούμερου
Το Φαράγγι του Γούμερου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0xazf-ZRgqkBCeB9zuq8qZW6BkFuUtB29xwcBZCvaXw4JbiS5Nw1WlIJHVbnGEPC7MxrUOdzAb65LAw0yOy7C7LMs4EJhGbv8rQXP8WYqv7RoAJdmfXkTpqCbEBPScBEoCZ1z9E3IssY/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0xazf-ZRgqkBCeB9zuq8qZW6BkFuUtB29xwcBZCvaXw4JbiS5Nw1WlIJHVbnGEPC7MxrUOdzAb65LAw0yOy7C7LMs4EJhGbv8rQXP8WYqv7RoAJdmfXkTpqCbEBPScBEoCZ1z9E3IssY/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_191.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_191.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy