-->

Επιτέλους, αρχίζει το ξήλωμα των μνημονιακών ρυθμίσεων

Του Μάκη Μπαλαούρα Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ακόμα και σε μνημονιακή επιτήρηση, με πείσμα, με συμμαχίες που οικοδομούμε, με τη...


Του Μάκη Μπαλαούρα

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Ακόμα και σε μνημονιακή επιτήρηση, με πείσμα, με συμμαχίες που οικοδομούμε, με την πρόοδο της οικονομίας που σημειώνεται, η Κυβέρνηση κατάφερε τρεις σημαντικές αλλαγές που έρχονται να αποκαταστήσουν τη «φυσική» -για μας- «τάξη των πραγμάτων» σε μια σειρά από μέτωπα, βελτιώνοντας τη θέση των εργαζομένων, από την εργασιακή ζούγκλα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Πτωχεύσεις επιχειρήσεων: Πρώτα οι εργαζόμενοι, μετά οι τράπεζες

Το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο αφορά μια αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο, με επαναφορά της προτεραιότητας των εργαζομένων πριν από κάθε άλλη κατηγορία πιστωτών. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οσάκις χρεοκοπεί στο εξής μια επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα είναι ξανά οι πρώτοι σε σειρά που θα παίρνουν τα λεφτά τους, θα τα παίρνουν δηλαδή πριν από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι των πιστωτών ίσχυε στην Ελλάδα πριν από το μνημόνιο, αλλά το 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε νόμος που έβαζε στην κορυφή της λίστας των «πιστωτών» σε ρευστοποίηση, εκκαθάριση, πλειστηριασμό και όποια άλλη μορφή αναγκαστικής εκτέλεσης τις τράπεζες. Το εκτρωματικό αυτό καθεστώς, σήμερα, από ευνοϊκότερη θέση, διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την επαναφορά αυτού που για μας είναι η «φυσική τάξη»: πρώτα να παίρνουν τα λεφτά τους οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες.

Η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου δεν είναι απλά μια φιλεργατική ρύθμιση. Είναι πολιτικά σημαντική γιατί είναι η πρώτη κατάργηση μνημονιακής ρύθμισης από την εποχή που η χώρα μπήκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, και η πρώτη κίνηση υλοποίησης της πολιτικής βούλησης του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή των αντιλαϊκών μέτρων.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής για τους οφειλέτες του ΟΕΚ

Το δεύτερο μέτρο αφορά την προώθηση σχεδίου με ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής για τους δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, με απόφαση του ΟΑΕΔ. Με το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε ήδη από τον ΟΑΕΔ, θα γίνει η ρύθμιση των οφειλών 81.715 εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων, δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που επιβαρύνονται με συνολικό χρέος περί το 1,46 δισ. ευρώ. Με μοναδικό όρο την ιδιοκατοίκηση και χρήση της κατοικίας από τους ίδιους και την οικογένειά τους, οι δανειολήπτες αυτοί θα έχουν ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής της οφειλής τους: θα δοθεί σε όλους έκπτωση στο ποσό χορήγησης κατά 15%, συν 10% επιπλέον έκπτωση για τους ευάλωτους και συν 20% επιπλέον έκπτωση για τους πολύτεκνους.

Συν τοις άλλοις, όλοι οι δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ θα πάρουν επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 χρόνια και διαγραφή των τόκων υπερημερίας, ενώ για όσους έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους ή έχουν χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ, το δάνειο θα θεωρείται εξοφλημένο. Σκοπός της ρύθμισης είναι η σύμφωνη με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανακούφιση των εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ από υπέρογκα χρέη, και βέβαια η στήριξη, με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Απεγκλωβισμός των δανειοληπτών του ΤΠΔ από την «τιτλοποίηση Αλογοσκούφη»

Το τρίτο μέτρο αφορά τον απεγκλωβισμό των περίπου 23.000 δανειοληπτών, υπαλλήλων και συνταξιούχων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από τις άδικες συνέπειες της «τιτλοποίησης Αλογοσκούφη». Η ιστορία είναι παλιά και αμαρτωλή: το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρέχει χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου, με παρακράτηση μέρους του μισθού τους υπέρ της οφειλής. Το καλοκαίρι του 2006, με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, είχε γίνει τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων του ΤΠΔ και πώλησή τους στην Grifonas Finance, χωρίς ενημέρωση των δανειοληπτών.

Οι δανειολήπτες το έμαθαν πολλά χρόνια αργότερα, όταν, στα μέσα της κρίσης, προχωρούσε η δραστική περικοπή των μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, και υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των δανείων τους, με μείωση της δόσης. Το ΤΠΔ όμως απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει ρυθμίσεις διότι το δάνειό τους είχε πουληθεί στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η δόση του δανείου να παραμένει σταθερά υψηλή και πολύ μικρό μέρος του μισθού ή της σύνταξής τους να φτάνει στα χέρια τους. Το πρόβλημα αυτό λύνεται επιτέλους με το άρθρο 11 του Ν. 4490 /2017 (ΦΕΚ 150/Α/11-10-2017), που πέρασε από τη Βουλή και πλέον επιτρέπει στο ΤΠΔ να δώσει διευκολύνσεις σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες του, ακόμη και σε εκείνους που τα δάνειά τους έχουν τιτλοποιηθεί.

Έτσι, οι συνεπείς αλλά αδικημένοι δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα λάβουν μετά από χρόνια σημαντική ανακούφιση, καθώς θα τους επιστραφεί άμεσα μέρος των τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2017 (ποσό ύψους 2,12 εκατ. ευρώ), ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα δουν το επιτόκιό τους να μειώνεται από 1 έως 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλα φιλεργατικά μέτρα, ενώ σε 9 μήνες από τώρα, τον Αύγουστο του 2018, που θα βγούμε από την 8χρoνη μνημονιακή επιτήρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει μεγάλους βαθμούς ελευθερίας, για να μπορέσει να εφαρμόσει μια πλήρως φιλολαϊκή πολιτική με δίκαιη ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υιοθέτησε τα μνημόνια, ούτε ποτέ δήλωσε ότι αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα ανακαλύψουμε!!!

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Επιτέλους, αρχίζει το ξήλωμα των μνημονιακών ρυθμίσεων
Επιτέλους, αρχίζει το ξήλωμα των μνημονιακών ρυθμίσεων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCYM82-8ocaR6xwQv7e65buIBOKu3DxcM4JlG4dXR8eSXzMz-_sf8wxr29XOwpON60-IQ768ycp8zDjkicm-en-bmVoECSJMs28-81KQPoe_fGsbMKbPA1v1SHqytnIk74EjzvdzIxwN0/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCYM82-8ocaR6xwQv7e65buIBOKu3DxcM4JlG4dXR8eSXzMz-_sf8wxr29XOwpON60-IQ768ycp8zDjkicm-en-bmVoECSJMs28-81KQPoe_fGsbMKbPA1v1SHqytnIk74EjzvdzIxwN0/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_217.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_217.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy