Αλλαγές εκ θεμελίων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική εισηγείται η Κομισιόν

Πρόταση για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), το οποίο θα βασίζεται σε απλούστερους κανόνες και μια πιο...


Πρόταση για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), το οποίο θα βασίζεται σε απλούστερους κανόνες και μια πιο ευέλικτη προσέγγιση κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για «εμβληματική πρωτοβουλία που παρέχει στα κράτη μέλη μεγαλύτερες αρμοδιότητες να επιλέξουν πώς και πού θα επενδύσουν τη χρηματοδότησης της ΚΓΠ που τους αναλογεί, με σκοπό την επίτευξη φιλόδοξων κοινών στόχων σχετικά με το περιβάλλον, την αλλαγή του κλίματος και την αειφόρο ανάπτυξη».

Παρουσιάζοντας την πρόταση, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε πως «αποτελεί σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ, με βάση τα αποτελέσματα ευρείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς».

«Το νέο μοντέλο λειτουργίας που εισηγείται η Επιτροπή θα παράσχει μεγαλύτερη επικουρικότητα στα κράτη μέλη, τα οποία θα κληθούν να καταρτίσουν στρατηγικά σχέδια ΚΓΠ που θα καλύπτουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο του πυλώνα Ι και του πυλώνα ΙΙ (σ.σ. άμεσες ενισχύσεις/μέτρα στήριξης της αγοράς και αγροτική ανάπτυξη), καθιστώντας δυνατή την απλούστευση, τη μεγαλύτερη συνέπεια και την καλύτερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η σημερινή ανακοίνωση εξασφαλίζει ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα συμβάλει στην υλοποίηση νέων και αναδυόμενων στόχων, όπως η προώθηση της ευφυούς και ανθεκτικής γεωργίας, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και της δράσης για το κλίμα και η ενδυνάμωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού στην ύπαιθρο», δήλωσε από την πλευρά του, ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι «σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική αλλαγή στην εφαρμογή της ΚΓΠ.

Θα καθιερωθεί νέο σύστημα εφαρμογής αντί του ισχύοντος συστήματος, που θα προσφέρει στα κράτη- μέλη/ στις περιφέρειες πολύ μεγαλύτερο βαθμό επικουρικότητας». Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει τις βασικές παραμέτρους πολιτικής βάσει των στόχων της ΚΓΠ, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της ΕΕ, αλλά και τους ήδη συμφωνηθέντες στόχους, π.χ. σχετικά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή (COP 21), καθώς και μια σειρά στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Στη συνέχεια, κάθε χώρα της ΕΕ θα καταρτίσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο -που θα εγκρίνει η Επιτροπή- το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους.

Προσοχή θα δοθεί όχι τόσο στη συμμόρφωση, αλλά στην παρακολούθηση της προόδου και στη διασφάλισή του ότι η χρηματοδότηση επικεντρώνεται στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. «Η μετάβαση από μια ενιαία σε εξατομικευμένη προσέγγιση σημαίνει ότι η πολιτική και οι επιπτώσεις της στην πραγματική ζωή θα είναι πιο κοντά σε εκείνους που την εφαρμόζουν στην πράξη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή.

Επιπλέον, η στήριξη των γεωργών θα συνεχιστεί μέσω του συστήματος άμεσων ενισχύσεων, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή, η μελλοντική ΚΓΠ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες φιλοδοξίες όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Τέλος, μεταξύ των προτάσεων της Επιτροπής για την επίτευξη των βασικών στόχων είναι η ενθάρρυνση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών για τη στήριξη των γεωργών, η κινητοποίηση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, αλλά και καλύτερος συντονισμός των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών σε τομείς όπως η φορολόγηση της γης, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις για την εφαρμογή των στόχων που εκτίθενται στην ανακοίνωση θα υποβληθούν από την Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι του 2018, μετά την πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Τζόζεφ Ντολ, δήλωσε ότι το κεντροδεξιό κόμμα «υποστηρίζει σθεναρά τη διατήρηση της δομής των δύο πυλώνων», προσθέτοντας πως «αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων και θα αποφευχθούν τυχόν προσπάθειες επανεθνικοποίησης της ΚΓΠ».

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η προσέγγιση της Επιτροπής «δεν αντιμετωπίζει τον πυρήνα των σοβαρών προβλημάτων του τομέα» και ότι «εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των αγροτικών επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος της επισιτιστικής κυριαρχίας και των αναγκών των μικρών αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων». «Απογοητευτική» χαρακτηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής και οι Πράσινοι, καλώντας την ΕΕ να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στους μικρούς αγρότες.

 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

www.topontiki.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Αλλαγές εκ θεμελίων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική εισηγείται η Κομισιόν
Αλλαγές εκ θεμελίων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική εισηγείται η Κομισιόν
https://2.bp.blogspot.com/-wg9DBXiaVjE/Wh8EuKbm9-I/AAAAAAACLJw/coRKM0ASRgg-l8okWKW7C_L093IkNUtRQCLcBGAs/s640/landscape-2144650_960_720.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-wg9DBXiaVjE/Wh8EuKbm9-I/AAAAAAACLJw/coRKM0ASRgg-l8okWKW7C_L093IkNUtRQCLcBGAs/s72-c/landscape-2144650_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_493.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_493.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy