-->

Υπόθεση Λυμπέρη: Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα

Τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 ακούγεται για τελευταία φορά στην Ελλάδα η ομοβροντία του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τελευταίος εκ...


Τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 ακούγεται για τελευταία φορά στην Ελλάδα η ομοβροντία του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τελευταίος εκτελεσμένος ο 25άχρονος Βασίλης Λυμπέρης, που είχε σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά του. 

Ο Βασίλης Λυμπέρης περιγράφεται ως ένας άνθρωπος του κοινωνικού περιθωρίου, με κατεστραμμένη ιδιωτική ζωή, αποσυναρμολογημένη προσωπικότητα και βίαιη συμπεριφορά. Διαζευγμένος, άεργος, αλκοολικός συχνάζει σε διάφορα καταγώγια και λέσχες της Αθήνας και συναγελάζεται με άλλους νεαρούς τύπους του αθηναϊκού υποκόσμου.
Κάποια στιγμή η επιθετικότητά του θα επικεντρωθεί στην ίδια του την οικογένεια που το έχει πλήρως απορρίψει.  Άμεσος στόχος η πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, η οποία φιλοξενεί στο σπίτι της, στο Χαλάνδρι, την πρώην γυναίκα του Βασιλική και τα δυο του παιδιά, την Παναγιώτα δυόμισι ετών και τον Γιώργο μόλις ενός έτους.

Η επιθετικότητα αυτή θα μετουσιωθεί τελικά σε φονική διάθεση στην οποία ο Λυμπέρης θα βρει και πρόθυμους συνεργούς από το περιβάλλον του. Είναι ο 18άχρονος Παύλος Αγγελόπουλος, ο 19άχρονος Αθανάσιος Σταμάτης και ο 24άχρονος Θεόδωρος Καπρέτσος.

Το κακό θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου 1972, με κύριους αυτουργούς τον Λυμπέρη και τον Αγγελόπουλο, που θα πυρπολήσουν με βενζίνη το σπίτι του Χαλανδρίου στέλνοντας με φρικτό τρόπο στο θάνατο τη Μάρκου και τα δύο του νήπια. Κατά την εκτέλεση της αποτρόπαιας πράξης ο Λυμπέρης συμπεριφέρεται με πρωτοφανή αγριότητα και κυριολεκτικά πετάει στις φλόγες και την πρώην σύζυγό του, που αγωνίζεται να σώσει τα παιδιά της, τη μητέρα της και τον εαυτό της. Θα σωθεί με φρικτά εγκαύματα αλλά θα πεθάνει λίγες ώρες αργότερα αφού προηγουμένως αποκαλύψει τον δολοφόνο.

Ο Λυμπέρης και οι συνεργοί του θα συλληφθούν από την αστυνομία και στις 6 Μαΐου θα ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Θάνατος για τους Λυμπέρη και Αγγελόπουλο, ισόβια για τον Καπρέτσο και τρία χρόνια φυλακή για τον Σταμάτη.
Η αυλαία του δράματος θα πέσει λίγους μήνες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου 1972. Ο Λυμπέρης που διατηρεί την αυτοκυριαρχία του οδηγείται στο τόπο της εκτέλεσης, σ΄ ένα πεδίο βολής κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης, και στήνεται μπροστά σ' έναν χωμάτινο όγκο και απέναντι από την ομάδα των οπλοφόρων στρατιωτών. Ακολουθούν οι συνήθεις διαδικασίες και η ομοβροντία του εκτελεστικού αποσπάσματος. Ήταν 5.49' το πρωί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θανατική ποινή του 18άχρονου Αγγελόπουλου δεν εκτελέστηκε λόγω της μικρής του ηλικίας.

Με την εκτέλεση του Βασίλη Λυμπέρη κλείνει οριστικά και η ιστορία της θανατικής ποινής στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ πλέον.
Κατά τα χρόνια που θα ακολουθήσουν τα ποινικά δικαστήρια της χώρας θα καταλογίσουν αρκετές πολλές φορές την ποινή αυτή αλλά η πολιτεία θα αρνηθεί να την εφαρμόσει. Και τελικά θα την απαλείψει και από την ποινική δικονομία καθορίζοντας ως εσχάτη των ποινών τα ισόβια δεσμά. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Υπόθεση Λυμπέρη: Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα
Υπόθεση Λυμπέρη: Η τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbywBue2CANxcQmNWgkzucapneIMWlMOBVorpaBmCgJ2ntVncr4I5FaCByJo4saWak7sh7A41FTjnzE_Bd1VdXUxNsgSRhAupnk6fwbtGf06yfZdzTm8baT694HRxN7Yy2PkCvOCh4kv4/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbywBue2CANxcQmNWgkzucapneIMWlMOBVorpaBmCgJ2ntVncr4I5FaCByJo4saWak7sh7A41FTjnzE_Bd1VdXUxNsgSRhAupnk6fwbtGf06yfZdzTm8baT694HRxN7Yy2PkCvOCh4kv4/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_640.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/11/blog-post_640.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy