-->

Μητσοτάκης: Αποτύχατε σε όλα -Τσίπρας: Θα χάσετε ξανά τις εκλογές το 2019 [video]

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμ...


Σε σφοδρή αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής ο οποίος υπερψηφίστηκε με 153 «ναι», 144 «όχι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, «Αποτύχατε ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου, αποτύχατε παντού και σε όλα και δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» είπε. Υπενθύμισε μάλιστα την ρήση του Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας: «Το να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι «μνημονιακότερος από την τρόικα» και προέβλεψε ότι ο ελληνηικός λαός θα καταδικάσει την ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019. Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «γιαλαντζί» φιλελεύθερος και «πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς».

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στην αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι εκείνη προσπαθεί να στρέψει την Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης.Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διάθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων.

Μητσοτάκης: Αδικος και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός 

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ «ο προϋπολογισμός επαναλαμβάνει τη συνταγή λιτότητας, φόρων, είναι αντιαναπτυξιακός, άδικος και αντιλαϊκός» και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις. Για αυτό η Ελλάδα είναι εκεί που είναι». Επικαλούμενος τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το υπερπλεόνασμα προήλθε από τον περιορισμό της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι ψέμα.

«Οι επιδόσεις σας στην καταπολέμηση είναι ανύπαρκτες. Είχατε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ σε 6 μήνες. Εισπράξατε τελικά λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ σε 30 μήνες» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Για το ζήτημα του παράνομου διαδικτυακού τζόγου θα κάνετε τίποτα; Για όσους έχουν τους server τους στη Μάλτα; Ή μήπως επειδή απέκτησαν τυχαία ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση κάποιοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν; Εσείς μιλάτε για διαπλοκή; Δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν ιδιοκτησίες καναλιών; Αυτά τα κάνετε εσείς.

Οχι μόνο είστε διαπλεκόμενοι αλλά παινεύεστε κιόλας γι’ αυτό». Απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Καταλαβαίνω τη νευρικότητά σας γιατί ξέρετε ότι πολλοί από εσάς σε λίγους μήνες δεν θα είστε βουλευτές, αλλά μέχρι να γίνει αυτό φερθείτε με αξιοπρέπεια».

«Φταίω εγώ που σας λέω ψεύτη; Ή προτιμάτε το “κωλοτούμπας”;» 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ακόμη ότι «στην Ευρώπη το έχουν τούμπανο, στελέχη της Κομισιόν μιλάνε ανοιχτά για υβριδικό μνημόνιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της κινδυνεύει να χαθεί κάθε θετική προοπτική. «Χάνονται όλοι οι στόχοι που είχε θέσει ο κ. Τσίπρας. Πριν από ένα χρόνο λέγατε ότι τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα ακολουθήσει η ένταξη στο QΕ.

Μας είπατε πόσο σκληρά διαπραγματευτήκατε και πόσο σημαντικό είναι. Αλλά εξαιτίας σας το χάσαμε. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπραγματεύεστε, τα δίνετε όλα, δεν παίρνετε τίποτα. Τώρα μας είπατε ότι η ένταξη στο QΕ δεν είναι κρίσιμης σημασίας. Φταίω εγώ αν σας πω ψεύτη; Η μήπως προτιμάτε τον όρο κωλοτούμπας που έχετε πατεντάρει;» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκτεινε την κριτική και στο ιδεολογικό επίπεδο. «Αμφιβάλω αν έχετε οποιαδήποτε πραγματική ιδεολογία. Σας το θυμίζουν με κάθε ευκαιρία παλιοί συνοδοιπόροι σας, Λαφαζάνης-Κωνσταντοπούλου. Το πρόβλημά σας είναι ο αφόρητος κυνισμός σας, τα ατελείωτα ψέματά σας, η μνημειώδης ανικανότητά σας» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων. «Αλλά αυτό που δεν μας λέτε είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι υπερβολικά υψηλά σε σχέση με Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι 3,96% της Κύπρου είναι 1,54%, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ήταν 1,46% Αλλά οι χώρες αυτές είχαν σοβαρές ηγεσίες που τις έβγαλαν από τα μνημόνια αρχύτερα. Η Πορτογαλία πρόσθεσε στο ΑΕΠ της 11%, η Ελλάδα επί των ημερών σας 0%!» Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλούμενος την πρόσφατη φράση του πρωθυπουργού προς επενδυτές «Greece is come back», είπε ότι πίσω από αυτή κρύβονται μία σειρά από ωρολογιακές βόμβες, όπως η τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τη ΔΕΗ, που παρουσιάζει άκρως ανησυχητική έλλειψη ρευστότητας.

Κατά τον Κ. Μητσοτάκη «η πιο προβληματική εξέλιξη είναι στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Οπου η χώρα μας υποχωρεί συνεχώς, παρά χαμηλούς μισθούς και κατάρρευση αξιών. Εχουμε πέσει 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη επί των ημερών σας ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει». Προσέθεσε δε ότι «χιλιάδες θέσεις εργασίας καρκινοβατούν, αποκρατικοποιήσεις σέρνονται, μεγάλες επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών κλείνουν τα εργοστάσιά τους και μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες».

«Ψέμα ότι η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο» 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλο ψέμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει κοινωνικό πρόσημο. Απαρίθμησε 21 περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, θέσπιση 27 νέων φόρων, την περικοπή του ΕΚΑΣ το οποίο «θα το καταργήσετε εντελώς» όπως είπε, μείωση του επιδόματος θέρμανσης, πρόσθετα μέτρα σχεδόν 2. δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό, αύξηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ, τα τσιγάρα, το αλκοόλ, την κινητή τηλεφωνία, την μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου που έρχονται. «Ποιον πλήττουν όλα αυτά; Τους πιο αδύναμους. Το τέταρτο μνημόνιο είναι μπροστά σας» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Παράλληλα ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί όλων των κατοικιών, ακόμη και των λαϊκών. Αυτά τα κάνετε εσείς που φωνάζατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Και λέτε ψέματα ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι 300.000 ευρώ. Σήμερα δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία. Καταργήσατε τη διάταξη που προστάτευε πλήρως την πρώτη κατοικία μέχρι 200.000 ευρώ. Σήμερα προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που είχαν μπει στον νόμο Κατσέλη». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια «ετερόκλητη κυβερνητική πλειοψηφία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιωκτικής γυμναστικής» η οποία «δεν μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χτίσετε σχέσεις εκλογικής πελατείας, με χριστουγεννιάτικα επιδόματα και βοηθήματα» τόνισε και υπογράμμισε ότι αντί να συμμαζέψουν το κράτος το ξεχειλώνουν, στέλνοντας τον λογαριασμό στον φορολογούμενο «Εχετε φτιάξει βιομηχανία κατασκευής γραμματέων, κάθε λογής. Από 81 που είχαμε φτάσαμε τους 156. Ολοι με μετακλητούς υπαλλήλους και κόστος, αυξήσατε τους μετακλητούς κατά 30%. Συστήσατε νέες θέσεις προϊσταμένων και αυξήσατε τις οργανικές θέσεις κατά 3.245. Αυξήσατε τον αριθμό των συμβασιούχων, σχεδόν 22%.

Και όλοι αυτοί είναι όμηροι των υποσχέσεών σας για μονιμοποίηση κόντρα στους νόμους και την οικονομική κατάσταση. Συστήσατε 48 κρατικούς φορείς, είναι απαραίτητοι;» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποίησε μάλιστα: «Δεν πρόκειται να το νομιμοποιήσουμε αυτό, αρκετά με τις χρεοκοπημένες πολιτικές της μεταπολίτευσης, αρκετά με αυτούς που επαγγέλλονται το νέο και εκφράζουν τη χειρότερη Ελλάδα του χθες».

«Εχουμε έτοιμο το σχέδιο της ΝΔ 

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «η Ελλάδα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης και μία αποφασισμένη ηγεσία που θα το εφαρμόσει χωρίς αναστολές και χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παραινέσεων». Δεσμεύτηκε δε ότι «το σχέδιό μας είναι έτοιμο και είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε, το ενέκρινε το τακτικό μας συνέδριο». Οι δύο άξονες του σχεδίου αυτού είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας και η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία, με στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, που εγγυάται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τέλος, κατηγόρησε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι το 2014, ματαίωσαν από κομματική σκοπιμότητα την εκλογή του Προέδρου, και όχι επειδή το ήθελαν οι δανειστές. «Εσείς που είπατε τον Γενάρη ότι είστε κάθε λέξη του Συντάγματος, ένα μήνα νωρίτερα είχατε ευτελίσει το Σύνταγμα με τον χειρότερο τρόπο. Ρίξατε την κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, τον κ.Κουβέλη, για να έρθετε μετά σε ένα καταστροφικό εξάμηνο» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «για να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό δύο φορές: Την πρώτη φορά εκλεγήκατε ως αντιμνημονιακοί και τη 2η ως μνημονιακοί, αλλά το κόστος θα το πληρώνουν οι Ελληνες για πολλά χρόνια».

Για να προσθέσει: «Εκτός και αν ο κ. Βούτσης εννοούσε ότι κάποιοι δανειστές είναι ικανοποιημένοι που ένα λαϊκίστικο μόρφωμα μετατράπηκε στο πιο πειθήνιο όργανό τους. Επειδή γίνατε παράδειγμα προς αποφυγή για τους δικούς τους λαϊκιστές. Πώς το είχατε πει; “Χρήσιμοι ηλίθιοι”. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει».
   
Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός 

Την πεποίθηση ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό εξέφρασε από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργό, διαδεχόμενος στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι «μνημονιακότερος από την τρόικα» και προέβλεψε ότι ο ελληνηικός λαός θα καταδικάσει την ΝΔ και στις επόμενες εκλογές, τις οποίες προσδιόρισε για το 2019. Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «γιαλαντζί» φιλελεύθερος και «πιο τροϊκανός από τους τροϊκανούς».

Για τη Δικαιοσύνη 

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στην αντιπαράθεση με την Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ ότι εκείνη προσπαθεί να στρέψει την Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης. «Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε. Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, η κυβέρνησή του δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστούμε μέχρι να την επιβάλλουμε σε όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, ό,τι και να γίνει».

«Πάρτε θέση για το πόθεν έσχες» 

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του Ποθεν Έσχες λέγοντας «σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;» είπε.

Εκλογές το 2019 

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Γι’ αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το ‘19 θα είναι το έτος των εκλογών» είπε ο πρωθυπουργός .

Για τον... Αϊνστάιν 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, αμφισβητώντας την πατρότητα της φράσης που επικαλέστηκε λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι παράνοια «να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα» την οποία απέδωσε στον Αϊνστάιν. «Μια παρατήρηση στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη για το απόφθεγμα δήθεν του Αϊνστάιν. Δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αλλες φορές το αποδίδουν στον Μπερνάρ Σο, άλλες στον Αϊνστάιν» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να διαβάζουν οι συνεργάτες σας καλύτερα τα ελληνικά hoaxes για να μην σας παρασύρουν στα σφάλματα». Μάλιστα, απευθυνόμενος ειρωνικά στον Κ.Μητσοτάκη, του είπε: «ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε και λίγο».

Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός 

Αναφερόμενος στην ουσία του προϋπολογισμού είπε ότι είναι «η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που δεν θέλουμε να κάνουμε καθόλου τα ίδια πράγματα σ’ αυτή τη Βουλή» για να εξηγήσει: «Δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για πρώτη φορά ότι τον επόμενο χρόνο χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός». Οπως υποστήριξε «η χώρα αφήνει πίσω της μια εποχή που κανείς δεν θέλει να τη θυμάται. Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή , έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας ανακτήσει αξιοπιστία και έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των ελευθεριών, παντού». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνησή του έκανε «σκληρή διαπραγμάτευση» το 2015.

Ο ελληνικός λαός έριξε την ΝΔ το 2015 

«Κάναμε συμβιβασμό. Δεν φέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή τη συμφωνία που καταφέραμε δεν την κρύψαμε από τον ελληνικό λαό. Αλλά προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, με τα μέτρα γνωστά. Και ο ελληνικός λαός εμάς επέλεξε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και όχι εσάς. Και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα περί του αντιθέτου ευρήματα ορισμένων δημοσκοπήσεων». Απευθυνόμενος στην ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς το εξηγείτε αυτό; Ξεγελάστηκε δύο φορές ο ελληνικός λαός; Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός.

Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «σας έριξε ο Ελληνικός λαός. Δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» και περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. «Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους.

Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

«Πάρτε θέση για τους φορολογικούς παραδείσους» 

Για να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζονται βαθιές τομές και συγκρούσεις. Όπως στον τομέα της φοροδιαφυγής. Γιατί οι έντιμοι πολίτες αισθάνονται αρκετές φορές υπέρμετρο και άδικο το βάρος που έπεσε στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, όταν κάθε τρεις και λίγο ακούν για φορολογικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους, είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Εσάς αυτό δεν σας αγγίζει κ. Μητσοτάκη. Για τη φοροδιαφυγή και τις μόνιμες φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν οι έχοντες σε αυτή τη χώρα, δεν βγάζετε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν ξέρετε για την φοροδιαφυγή, όταν συστηματικά η χώρα μας ήταν 5 με 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα έσοδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «όταν χάναμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ κάθε δεκαετία εξαιτίας της φοροδιαφυγής δεν ξέρατε ότι και αυτό θα οδηγούσε σωρευτικά στη χρεοκοπία της χώρας;Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός κύριε Μητσοτάκη είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων». «Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών μελών πάνω στο ζήτημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ξέρω δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της 

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», είπε ο πρωθυπουργός «και θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου». «Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του ‘14», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως υπαινίσσετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;» 

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών; Ρώτησε ο πρωθυπουργός. Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε όλοι οι συμβασιούχοι έξω υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η Τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

«Εσείς λουκέτα παντού, εμείς χιλιάδες νέες επιχειρήσεις» 

Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ. ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δε καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών.

Η ανεργία αποκλιμακώνεται 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. «Το '14, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων το 60%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σήμερα τα στοιχεία της Εργάνη μάς λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20%, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. «Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων 

«Μας κατηγορείτε για αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων, όταν εμείς φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση, και λέτε ότι τους αυξήσαμε γιατί για κάποιο χρόνο θα λειτουργούν παράλληλα ε! Αυτό είναι λαθροχειρία, κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός.
 
iefimerida.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μητσοτάκης: Αποτύχατε σε όλα -Τσίπρας: Θα χάσετε ξανά τις εκλογές το 2019 [video]
Μητσοτάκης: Αποτύχατε σε όλα -Τσίπρας: Θα χάσετε ξανά τις εκλογές το 2019 [video]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNQvdi-x1nJY2XNsFCCWXK0o5h3HgIBojR8yBc1XRb_kwabUPfjRmSCq5tDsgfVaH4QWm50RcVJh_Nn0w8EmcxZa6tjGYCa8RzcJrliAQMXF42xGwQpiu1oNgwdooA6G-vdVDiNCXTcao/s640/tsipras_mitsotakis_vouli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNQvdi-x1nJY2XNsFCCWXK0o5h3HgIBojR8yBc1XRb_kwabUPfjRmSCq5tDsgfVaH4QWm50RcVJh_Nn0w8EmcxZa6tjGYCa8RzcJrliAQMXF42xGwQpiu1oNgwdooA6G-vdVDiNCXTcao/s72-c/tsipras_mitsotakis_vouli.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/12/2019-video.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/12/2019-video.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy