Κ. Νικολούτσος: Προτάσεις για τις προϋποθέσεις στο κοινωνικό μέρισμα!

ΕΣΤΑΛΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ  ΑΠΟ Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟ   ΤΙ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ  ...


ΕΣΤΑΛΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ 
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 
ΑΠΟ Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟ 

ΤΙ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ 

Τον προβληματισμό του Επιμελητηρίου Ηλείας, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος εκφράζει με επιστολή που έστειλε ήδη στον Υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Νικολούτσος. Ο κ. Νικολούτσος αφού τονίζει ότι πράγματι είναι ένα μέτρο που κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα βοηθήσει σημαντικά τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις ζητά να εξετασθούν και άλλες δυνατότητες επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις φορολογικών κυρίως κατηγοριών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κάνει μάλιστα και συγκεκριμένα προτάσεις τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας ώστε να γίνουν αναγκαίες παρεμβατικές διορθώσεις.

Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Με τη παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας, σχετικά με τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη στην υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων διανομής του κοινωνικού μερίσματος έτους 2017 (Νόμος 4501/2017). Κύριε υπουργέ, θεωρούμε ότι οφείλουμε να εξεταστούν εκτενέστερα, τα κριτήρια και οι δυνατότητες ένταξης ενός ευρύτερου εισοδηματικού, παραγωγικού και κοινωνικού τμήματος στην συγκεκριμένη απόφαση, η οποία σαφώς ανακουφίζει και παρέχει ένα πολύτιμο χρηματικό βοήθημα, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.

Ωστόσο όσο σημαντικό κι αν είναι το συγκεκριμένο βοήθημα δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμία περίπτωση ότι έρχεται να επουλώσει μια μικρή πληγή, σε μια μακροχρόνια αφαίμαξη που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και συγκριτικά δεν ανταποκρίνεται στις θυσίες και τις στερήσεις της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων χρόνων.

Αδιαμφισβήτητα η διάταξη παρέχει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι εξίσου έχουν υποστεί τεραστία μακροχρόνια εισοδηματική ζημία και οι μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, με μικρομεσαία αλλά ακόμη και μεγαλύτερα εισοδήματα. Προφανώς ο νόμος να θεωρεί ότι δεν χρήζουν την ίδια μέριμνα με τις στοχευόμενες τάξεις, όμως και σε αυτές οφείλεται ανάλογη υποστήριξη, δεδομένης της μηδαμινής τους πλέον δυνατότητας και προοπτικής για αποταμίευση.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που λαμβάνει υπόψη η υπουργική απόφαση αντλούνται από τις φορολογικές υποχρεώσεις όπως κατατέθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2017. Από αυτό το διάστημα έως σήμερα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογραμμίζουμε ότι έχουν καταβάλλει: τρείς δόσεις ΕΝΦΙΑ, τρεΙς δόσεις Φόρου Εισοδήματος , δύο πληρωμές ΦΠΑ , πέντε πληρωμές ΕΦΚΑ, πέντε πληρωμές Φ.Μ.Υ. και αντίστοιχα άλλες πέντε Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένου λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων, λειτουργικών δαπανών & μισθοδοσίας, κόστους προμηθειών, κόστους οικογενειακών υποχρεώσεων, κόστους διαβίωσης καθώς και ευρύτερων υποχρεώσεων.

Σημειώνεται και την υπερπολύτιμη συνεισφορά του κάθε επαγγελματία και Μμε στην απασχόληση και γενικότερα στη συγκέντρωση δημόσιων εσόδων . Σε ένα τέτοιο βάρος υποχρεώσεων θα ήταν εντελώς εξωπραγματικό να μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εισέπραξαν στο εν λόγω διάστημα τα ανάλογα εισοδήματα, ιδιαίτερα στα σημερινά δεδομένα συνθηκών αγοράς και οικονομίας. Η υποστήριξη μιας τέτοιας θέσης θα ήταν αδιαπραγμάτευτα μια ουτοπία. Εύκολα λοιπόν συμπεράνουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια, οι καταθέσεις και οι τόκοι αυτών , χρήζουν άμεση αναθεώρηση .

Όπως επίσης θέμα υπάρχει και με τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων που αποκλείουν πληθώρα φορολογούμενων καθώς οι αξίες που έχουν αποδοθεί σε αυτά, δεν προσεγγίζουν την πραγματική τους αξία, ιδιαίτερα σε σχέση με τα έτη παλαιότητας και την τοποθεσία των ακινήτων την αξιοποίηση και την απόδοση κεφαλαίων.

ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα των φιλοξενούμενων. Δυστυχώς υπό τις δυσχερείς δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας, όσοι εργάζονται και κυρίως οι νέοι , διαπιστώνουν ότι οι αμοιβές τους κυμαίνονται κατά πλειοψηφία μεταξύ 495,24 έως 590,77 ευρώ . Ποιος αμειβόμενος, με ένα τέτοιο εισόδημα είναι ικανός να έχει το δικό του ανεξάρτητο νοικοκυριό και να μην φιλοξενείται; Είναι αναγκαίο λοιπόν η διάταξη να απεγκλωβιστεί από τους υφιστάμενους περιορισμούς της φιλοξενίας. Παράλληλα επικεντρωνόμαστε και στο θέμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και αφορά το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά, η υποχρέωση και η ευθύνη μιας αίτησης παροχής βοηθήματος επιβαρύνει τα λογιστικά γραφεία.

Οι Λογιστές καλούνται όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις του αντικειμένου τους να υποστούν την πίεση του χρόνου και του όγκου της αίτησης του κοινωνικού μερίσματος, χωρίς καμία κατοχύρωση, δίνοντας τη δυνατότητα με τη συγκεκριμένη διάταξη σε μη επαγγελματίες του κλάδου να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη και την αδημονία των αιτούντων να λάβουν το επίδομα, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των λογιστών δεν λαμβάνει αμοιβή για την συγκεκριμένη παροχή. Ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής ψηφιακής - ηλεκτρονικής ταυτότητας των διαπιστευμένων Φοροτεχνικών και Λογιστικών Γραφείων. Διαφορετικά οι υπηρεσίες σας με την υποστήριξη των ΚΕΠ να επιχορηγούν αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα.

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ξεκάθαρα επικροτούμε την συγκεκριμένη διάταξη όπως και κάθε διάταξη που επιστρέφει τα ήδη καταβεβλημένα, καθώς ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων επιδομάτων δημιουργεί μια μεταφορά κονδυλίων ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο περίπου 250,00 έως 700,00 ευρώ, ωστόσο οφείλουμε να την προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις και τα δεδομένα όπου όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Αν και προσφάτως προστέθηκαν στην διάταξη ορισμένες αλλαγές, διορθώνοντας κάποιες αδικίες σχετικά με θέματα στρατιωτικών αλλά και τέκνων που γεννήθηκαν το 2017, ωστόσο παραμένουν πολλά ζητήματα που προβληματίζουν, όπως το θέμα του επιδόματος πρόνοιας των αναπήρων και σαφώς όσα επικαλούμαστε ανωτέρω.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε διαβλέπουμε προοπτικές διατάξεων που θα υποστηρίξουν με ανάλογα βοηθήματα και φοροελαφρύνσεις , την μικρομεσαία επιχείρηση που είναι ο στυλοβάτης των νοικοκυριών της ελληνικής επικράτειας. Δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθησίας με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν δικαίωμα στη χρηματική ενίσχυση τόσο των νοικοκυριών όσο και των Μμε, προσβλέπουμε στην καταλυτική σας παρέμβαση για την εφαρμογή περεταίρω διορθώσεων που θα συνεισφέρουν τα μέγιστα για την ενδυνάμωση της οικονομικής κατάστασης και την αξιοποίηση των πόρων του συγκεκριμένου επιδόματος, και είμαστε στη διάθεσή σας για την αναλυτικότερη ανάπτυξη του παραπάνω θέματος» .

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Κ. Νικολούτσος: Προτάσεις για τις προϋποθέσεις στο κοινωνικό μέρισμα!
Κ. Νικολούτσος: Προτάσεις για τις προϋποθέσεις στο κοινωνικό μέρισμα!
https://4.bp.blogspot.com/-APti2rXjr9s/Wihv1bYtI6I/AAAAAAACMrA/voJeU5rlkG0Ydv0I_EEvvzQUfNys1O6GwCLcBGAs/s640/MERISMA%2B2.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-APti2rXjr9s/Wihv1bYtI6I/AAAAAAACMrA/voJeU5rlkG0Ydv0I_EEvvzQUfNys1O6GwCLcBGAs/s72-c/MERISMA%2B2.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2017/12/blog-post_166.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2017/12/blog-post_166.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy