-->

Το Σκοπιανό αλλάζει τον πολιτικό χάρτη

Σε παράγοντα ικανό να καθορίσει τον πολιτικό χάρτη της επόμενης περιόδου εξελίσσεται το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, καθώς οι εξε...


Σε παράγοντα ικανό να καθορίσει τον πολιτικό χάρτη της επόμενης περιόδου εξελίσσεται το ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ, καθώς οι εξελίξεις και οι δυναμικές που διαμορφώνουν ασκούν διαφορετικού είδους πιέσεις σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ- κόμμα που παραδοσιακά είχε θέση υπέρ της λύσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις- και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχουν δηλώσει ανοικτά την πρόθεσή τους να προχωρήσουν, υπό προϋποθέσεις, σε λύση καθώς θεωρούν ότι αυτό θα εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα, θα δημιουργούσε καταστάσεις σταθερότητας στα Βαλκάνια και θα ενίσχυε την εικόνα της Ελλάδας ως παράγοντα επίλυσης σημαντικών γεωπολιτικών ζητημάτων.

Επιπλέον, στη κυβέρνηση σημειώνουν ότι στόχος τους είναι τον Σεπτέμβρη, με το τέλος του προγράμματος στήριξης, να προχωρήσουν στην εφαρμογή της πολιτικής τους, χωρίς «βάρη του παρελθόντος» και θεωρούν ότι το Σκοπιανό μπορεί να μπει σε νέα βάση με δεδομένη και τη στάση της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ. Παράλληλα, στην κυβέρνηση έχουν εντοπίσει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί δυσκολίες και αντιφάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, γεγονός που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο.

Η απόφαση, μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί με σκληρή γραμμή, επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο προσκήνιο το δίπολο «προοδευτισμός-συντηρητισμός» επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση με τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Από την άλλη, αντιφάσεις και δυσκολίες έχουν εμφανώς προκληθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ (Δ. Καμμένος - Κατσίκης) έχουν ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους που έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα καθορίσει τη στάση των ΑΝΕΛ στο επόμενο διάστημα. Πάντως, η αίσθηση που επικρατεί στους ΑΝΕΛ είναι ότι αν το ζήτημα φτάσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, δύσκολα το κόμμα θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας.


Τέλος, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυσκολίες (περιορισμένες και διαχειρίσιμες, λένε στην Κουμουνδούρου) καθώς ορισμένοι βόρειοι βουλευτές δεν αισθάνονται ιδιαιτέρως άνετα με τις εξελίξεις. Παράλληλα, υπάρχει και η άποψη ότι αχρείαστα ο πρωθυπουργός ανακινεί στη συγκεκριμένη συγκυρία αυτό το ζήτημα καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη για μια συμβιβαστική λύση.

Σκληρή γραμμή από τη ΝΔ

Αν και αρχικά έδειξε να αμφιταλαντεύεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υιοθετήσει τη σκληρή στάση προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές φυγόκεντρες τάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρά εμπόδια στο δρόμο προς την εξουσία. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι δύσκολα θα προχωρήσει λύση στο Σκοπιανό και επιλέγουν να συσπειρώσουν τα δεξιά ακροατήρια επενδύοντας σε ένα θέμα που παραδοσιακά «διεγείρει» τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης καλείται να βρει τρόπο συγκερασμού των «σκληρών» (Γεωργιάδης κλπ) που τον συμβουλεύουν να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, με απόψεις όπως αυτές που εκφράζουν στελέχη του κόμματος όπως ο ΝίκοςΔένδιας και η ΝτόραΜπακογιάννη οι οποίοι τάσσονται κατά της συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Τέλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατανοεί ότι με τη στάση που επιλέγει «κόβει γέφυρες» με δυνάμεις και προσωπικότητες που εντάσσονται στον κεντρώο χώρο, απώλειες τις οποίες θα κληθεί να καλύψει ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων. Και επειδή οι «δεξαμενές» είναι συγκεκριμένες, η Πειραιώς ήδη κοιτάζει προς τα Δεξιά της.

Η μεγάλη ευκαιρία της Κεντροαριστεράς

Από το 2010, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, και ιδιαιτέρως μετά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο χώρος της Κεντροαριστεράς βίωσε την απόλυτη εκλογική καθίζηση. Από πολιτικός χώρος εξουσίας, είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται και να τίθεται στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αν και τον τελευταίο καιρό, με αρκετή υπομονή και επιμονή, η κ. Γεννηματά κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του χώρου, η Κεντροαριστερά χρειάζεται ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα της επιτρέψει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Το Σκοπιανό προσφέρει στον χώρο της Κεντροαριστεράς μια τέτοια ευκαιρία.

Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασαν καθαρά τη θέση τους στη διάρκεια των συναντήσεών τους με τον Πρωθυπουργό. Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεων στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Και οι δύο άσκησαν δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο εσωτερικό. Σε αυτό, όμως, που εστιάζουν προσεκτικοί παρατηρητές είναι η έμφαση με την οποία Γεννηματά και Θεοδωράκης αναφέρθηκαν στις διαφορές εντός κυβέρνησης. Θέτοντας τον ΠάνοΚαμμένο στο στόχαστρο υποδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε μείζονα ταυτοτικά ζητήματα τα οποία πιθανότατα να αποδειχθούν καθοριστικά στην «μεταμνημονιακή περίοδο».

Επιπλέον, δείχνοντας ότι η στάση τους, σε περίπτωση ψηφοφορίας, θα είναι πιθανότατα θετική (με τις προϋποθέσεις που θέτουν τις οποίες συμμερίζεται και η κυβέρνηση) δημιουργούν ένα εν δυνάμει «μαξιλαράκι ασφαλείας» στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν ότι μετά τον «μνημονιακό Ρουβίκωνα» δεν αντέχουν να διαβούν και το «μονοπάτι της μειοδοσίας», όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχός τους. Ακόμα, πάντως, και όπως εκτιμούν αρκετοί, το Σκοπιανό δεν φτάσει στην επίλυση, οι πολιτικές δονήσεις που θα δημιουργήσει στο επόμενο διάστημα θα είναι τέτοιες που πιθανότατα αποδειχθούν ικανές να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας.

CNN.gr








COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το Σκοπιανό αλλάζει τον πολιτικό χάρτη
Το Σκοπιανό αλλάζει τον πολιτικό χάρτη
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBB0kOP9cJOBm6tSiN1jWr-hTIQWtPM53ZYt-SWHmct943AOSV7uTDzTzJbHcYROTrQFnxWZR4oRuseuRwibVfrYTPq_0qf3IRoj-OyjtByQiwmPq2IKQ0GxiqIQ2cohZCczkQV-__YIZB/s640/BBIkFcA.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBB0kOP9cJOBm6tSiN1jWr-hTIQWtPM53ZYt-SWHmct943AOSV7uTDzTzJbHcYROTrQFnxWZR4oRuseuRwibVfrYTPq_0qf3IRoj-OyjtByQiwmPq2IKQ0GxiqIQ2cohZCczkQV-__YIZB/s72-c/BBIkFcA.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_155.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_155.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy