Ποιοι θα πληρώσουν τις νέες αντικειμενικές

Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ    Σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στέλνει η κυβέρνηση ...


Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ 

 Σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στέλνει η κυβέρνηση τον λογαριασμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Πρόθεσή της είναι να μεταφέρει το βάρος σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά τους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Τα αρχικά σχέδια για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή της φορολόγησης της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας παραπέμπονται, τουλάχιστον για το 2018, στις ελληνικές καλένδες, καθώς ο χρόνος και η δυσκολία αναπροσαρμογής των νέων τιμών ζώνης δεν επιτρέπουν τη δημιουργία σεναρίων που μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα κριθούν από τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία μεγάλων γραφείων που ασχολούνται με εκτιμήσεις ακινήτων, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι μειωμένες. Ωστόσο, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, θα υπάρξουν και αυξήσεις κυρίως στις «λαϊκές» περιοχές των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα (περίπου 40%), ενώ αντίθετα θα μειωθούν στις ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό, η Εκάλη η Βούλα κ.λπ.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι νέες αξίες θα «σβήσουν» από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, επισημαίνοντας ότι η ελάχιστη τιμή ζώνης θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όπως η Δραπετσώνα, τα Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 40%. Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε 21 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, ότι κατά μέσον όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι μειωμένες έως και 40% από τις πραγματικές. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αγοραπωλησιών όπου η τιμή πώλησης ήταν κατά 70% κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Σε καμία περίπτωση όμως, σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, δεν πρόκειται η αύξηση, για παράδειγμα, των αντικειμενικών αξιών στο Πέραμα να οδηγήσει και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Προκειμένου όμως να μη δημιουργηθεί εισπρακτικό κενό, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως, θα τροποποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος.

Ειδικότερα:

1. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.

2. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου. 3. Μία λύση που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τα αγροτεμάχια, τα οποία σήμερα εξαιρούνται. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε την ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, ωστόσο εξαιρέθηκαν, εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους.

«Σπάζουν» τις περιουσίες για να αποφύγουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις

Η αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο «σπάσιμο» της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας. Το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων που υπερβαίνουν το όριο των 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ύψους 600.000 ευρώ μπορεί να τη σπάσει ισόποσα στην κόρη του και στη σύζυγό του, γλιτώνοντας τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Οπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, πριν από το κλείσιμο του 2017, γονείς έσπευσαν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους προκειμένου να περιορίσουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν συνολικά από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων. Στις πολύ μεγάλες περιουσίες, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν και τη λύση της μεταβίβασης των ακινήτων σε εταιρεία η οποία δημιουργείται για την καλύτερη φορολογική διαχείριση των ακινήτων.

Οταν τα ακίνητα φορολογούνται στο όνομα του φυσικού προσώπου, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου φτάνουν ακόμη και στο 1,15%. Αντίθετα, ο συμπληρωματικός φόρος των εταιρειών υπολογίζεται με συντελεστή 0,55% για τα ακίνητα που αξιοποιούνται και με 0,1% για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται. Το «σπάσιμο» της αξίας των ακινήτων είναι εξαιρετικά διαδεδομένη διαδικασία και ξεκίνησε την προηγούμενη 10ετία για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τις επιβαρύνσεις του ΦΜΑΠ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα ανήλθε στα 382 εκατ. από 471 εκατ. το 216 και 546 εκατ. το 2015.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2017:

• Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογουμένους είναι 3,153 δισ., εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. τα νομικά πρόσωπα.

• Ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ.

• Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ: 2,411 δισ. τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

• Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες, εκ των οποίων 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι οι περισσότερες αγοραπωλησίες που γίνονται είναι εξαιτίας των αναγκών των πωλητών.

Δηλαδή, αναγκάζονται λόγω χρεών για παράδειγμα να πωλήσουν τα σπίτια σε τιμές πολύ χαμηλές, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, περίπου το 40% των πωλήσεων γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εξαιτίας των αναγκών των πωλητών. Τιμές που απέχουν κατά 60%-70% από την αντικειμενική αξία και κατά 70%-80% από την εμπορική τιμή που ίσχυε το 2008, στις καλές εποχές της κτηματαγοράς.

  premium.paratiritis.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ποιοι θα πληρώσουν τις νέες αντικειμενικές
Ποιοι θα πληρώσουν τις νέες αντικειμενικές
https://2.bp.blogspot.com/-Xbw0m7hk7yg/WmhohAqBWlI/AAAAAAACToQ/yhD0dIn27VQYjU2ofJ3qhE1u9ItNLpezQCLcBGAs/s640/real_estate1.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-Xbw0m7hk7yg/WmhohAqBWlI/AAAAAAACToQ/yhD0dIn27VQYjU2ofJ3qhE1u9ItNLpezQCLcBGAs/s72-c/real_estate1.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_528.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_528.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy