Έρχονται, τέλος αγοράς κατοικιδίου και βαριά πρόστιμα για κακοποιήσεις ζώων

Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αλλά και ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδ...


Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αλλά και ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου ζώου, θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τους φορείς στο διάλογο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα χρησιμοποιούνται για να συντηρούν οι Δήμοι τις δομές φιλοξενίας και περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα ο αριθμός των οποίων στα τελευταία μνημονιακά χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.

Ειδικό τέλος αγοραστή Το ειδικό τέλος θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου, ενώ από την πληρωμή του εξετάζεται να εξαιρούνται όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσοι χρειάζονται τα ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσοι αγοράζουν στειρωμένο ζώο και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. ο αριθμός των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο σύνολο της επικράτειας φτάνει τα 201.898 εκ των οποίων μόλις τα 16.719 έχουν δηλωθεί ως αδέσποτων

Επιπλέον εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα. Και εάν παλαιότερα υπήρχε η τάση να εγκαταλείπει κανείς το κατοικίδιό του στο δρόμο εν όψει διακοπών, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά στα μνημονιακά χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων στο σύνολο της επικράτειας φτάνει τα 201.898 εκ των οποίων μόλις τα 16.719 έχουν δηλωθεί ως αδέσποτα.

Ο αριθμός, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν περιγράφει την πραγματική εικόνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις να εκτιμούν ότι ο πληθυσμός σκύλων και γατών στους δρόμους φτάνει τα 3 εκατομμύρια. Και το χειρότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα επτά στα δέκα αδέσποτα ήταν πρώην δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν. Στο υπουργείο διερευνάται πολύ σοβαρά και η πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ): «Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό παραμένουν στη βιτρίνα τα ζώα.

Πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, δεν μπορούν να βρίσκονται σε βιτρίνα. Αυτό θα οδηγήσει και τους πολίτες στη συνειδητή απόκτηση ζώου» λέει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Οι πυλώνες του νομοσχεδίου

Τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου, όπως τους περιγράφει ο ίδιος:

Ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων.

Η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες. Η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς. Ο ίδιος είναι κάθετος και ως προς το ζήτημα της ευθανασίας: «Η ευθανασία γίνεται μόνο εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος και δεν πρόκειται να επιφέρουμε καμία αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» τονίζει ο κ. Τσιρώνης.

Βαριά πρόστιμα

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων βάσει του υφιστάμενου νόμου φτάνει έως τα 30.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αφορούν στο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Αστυνομίας που παρουσιάστηκαν στο διάλογο που προηγήθηκε, σπανίως επιβάλλονται. Ήδη έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ, ενώ στα σώματα ελέγχου (αστυνομία, λιμενικό, κλπ) θα δοθούν και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων. Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές.

Πάντως έως το 2015, σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, λειτουργούσαν μόλις 48 δημοτικά, διαδημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια. Επιπλέον θα αποσαφηνιστούν και οι όροι της προβλεπόμενης συνεργασίας μεταξύ δήμων και ζωοφιλικών σωματείων για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να προβλεφθεί η υπογραφή συμβάσεων βάσει των οποίων θα ορίζονται οι προδιαγραφές και το πεδίο ευθύνης ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των σωματείων-«σφραγίδα». Σήμερα οι δήμοι επιχορηγούνται βάσει τιμολογίων με ποσό ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης που συντηρούν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις-όπως προκύπτει από τους ελέγχους- ο αριθμός των ζώων που δηλώνονται στη βάση δεδομένων είναι πολύ μικρός ακόμα και για δήμους που έχουν επιχορηγηθεί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δηλώσει ότι στα όριά τους έχει εντοπιστεί ένα αδέσποτο ή ...κανένα.

Πρέπει να σταματήσει η αδιαφάνεια στο δημόσιο χρήμα

«Πρέπει να σταματήσει η αδιαφάνεια στο δημόσιο χρήμα. Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε είναι η επιχορήγηση να δίνεται ανάλογα με τις <ζωοώρες> φιλοξενίας και περίθαλψης, δηλαδή ανάλογα με το πότε εισήχθησαν στο κέντρο φιλοξενίας, τι πράξεις έγιναν (στείρωση, κλπ) και πότε έφυγαν» εξηγούν στελέχη του υπουργείου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην παράνομη διακίνηση ζώων. Στις προθέσεις του υπουργείου, είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων ώστε να γνωρίζει η Πολιτεία εάν ένα ζώο που βγαίνει από τη χώρα επιστρέφει ή αν όχι, τι απογίνεται.

  www.seleo.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Έρχονται, τέλος αγοράς κατοικιδίου και βαριά πρόστιμα για κακοποιήσεις ζώων
Έρχονται, τέλος αγοράς κατοικιδίου και βαριά πρόστιμα για κακοποιήσεις ζώων
https://1.bp.blogspot.com/-hmDLbrtNm9M/WmYYeoRGS2I/AAAAAAACTUc/_3BPDXuPkI8mCu9fPrF_aEbfxFG9dCjOQCLcBGAs/s640/dog-3062997_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-hmDLbrtNm9M/WmYYeoRGS2I/AAAAAAACTUc/_3BPDXuPkI8mCu9fPrF_aEbfxFG9dCjOQCLcBGAs/s72-c/dog-3062997_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_613.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_613.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy