Περιθώρια ανόδου στην τιμή ελαιολάδου για τους Έλληνες παραγωγούς, παρά την εκτίμηση για αύξηση στον όγκο παραγωγής

Καθώς ζυγώνει το τέλος της ελαιοσυλλογής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ικανοποιημένοι δείχνουν να είναι οι Έλληνες παραγω...


Καθώς ζυγώνει το τέλος της ελαιοσυλλογής για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ικανοποιημένοι δείχνουν να είναι οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου, διότι οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να κυμαίνονται σε καλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο όγκος παραγωγής υπολογίζεται αυξημένος σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις, που γίνονταν στην αρχή της περιόδου συγκομιδής.

Επίσης φαίνεται να υπάρχουν και περιθώρια ανοδικής τάσης, που εξαρτώνται βέβαια από τις ποσότητες που διακινούνται στη διεθνή αγορά, με κύριο ρυθμιστή την ισπανική παραγωγή. Όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια αν οι τιμές του ισπανικού ελαιολάδου διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα συμπιέζουν τις τιμές σε όλη τη Μεσόγειο, κάτι που πιθανόν φέτος δε θα συμβεί, καθώς η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι.

Πελοπόννησος

Στη Μεσσηνία, το μεγαλύτερος μέρος του ελαιοκάρπου έχει ήδη συγκομιστεί. Όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος που δραστηριοποιείται στην εταιρεία Νηλέας Μεσσηνίας, «η συγκομιδή θα τελειώσει στα δυτικά του νομού σε 10 ημέρες. Στην κεντρική Μεσσηνία, λόγω των συνθηκών μικροκλίματος που προκαλούν οψίμιση της παραγωγής, η συγκομιδή ολοκληρώνεται λίγο αργότερα. Ο φετινός όγκος παραγωγής επηρεάστηκε από τη ξηρασία και έτσι η Μαυρολιά εκτιμάται ότι δίνει μικρότερη παραγωγή, κατά 20%φέτος, σε σχέση με πέρσι.

Η Κορωνέικη, η οποία αντέδρασε καλύτερα στις καιρικές συνθήκες, δίνει μέτριες ποσότητες». Όσον αφορά τις τιμές, «η αύξηση της προσφοράς ελαιολάδου στις αγορές της Ευρώπης έριξε την τιμή. Έτσι, τα 3,50-3,60 ευρώ το κιλό φτάνει αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στη Μεσσηνία, στα ίδια, δηλαδή, επίπεδα με πέρσι.

Εκτιμάται, όμως, ότι στην πορεία η τιμή θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό». «Κατά 95%» έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και στους Γαργαλιάνους Ηλείας, «με τις εκτιμήσεις για τον όγκο να ξεπερνάνε κατά 30% τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στην αρχή της περιόδου ελαιοσυλλογής, τον Οκτώβρη», όπως δήλωσε ο κ. Αθανασόπουλος, που δραστηριοποιείται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνας» Γαργαλιάνων .

Παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο του όγκου παραγωγής, και η τιμή αναμένεται να αυξηθεί το ερχόμενο διάστημα: «Στα τέλη Οκτώβρη η τιμή βρισκόταν στα 4 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσε και σταθεροποιήθηκε στα 3,5 ευρώ. Αυτή την περίοδο, όμως, εμφανίζεται τάση ανόδου και η παραγωγή ήδη λαμβάνουν 3,60 ευρώ το κιλό».

Στη Λακωνία, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βλαχιώτη, «τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο συγκομίζεται ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής στις περισσότερες περιοχές του νομού. Μόνο στη Νάπολη έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Μέχρι στιγμής, μεγαλύτερη υπολογίζεται η ποσότητα παραγωγής - σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις - που θα δώσει η πλειοψηφία των ελαιώνων, με εξαίρεση λίγους που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις». Σε ότι αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Προκοβάκης, ανέφερε ότι «οι παραγωγοί λαμβάνουν 3,75-3,90 ευρώ το κιλό.

Την ίδια εποχή το 2017, η τιμή βρισκόταν στο επίπεδο 4,25 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Συνεπώς, η τιμή έπεσε τόσο σε σύγκριση με πέρσι, όσο και με την αρχή της περιόδου συγκομιδής, που έφτανε τα 4,6 ευρώ το κιλό. Παρόλα αυτά, τιμή πάνω από 3,5 ευρώ το κιλό θεωρείται καλή».

Κρήτη

Σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για την Κρήτη, ευχαριστημένοι φαίνονται οι παραγωγοί που ανήκουν σε Συνεταιρισμούς του Ηρακλείου Κρήτης από τους διαγωνισμούς για την πώληση του ελαιολάδου τους. Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, «στα 3,82 ευρώ το κιλό πουλήθηκαν 80 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2017/2018». Στην ευρύτερη περιφέρεια, οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα 3,35-3,90 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). Στις 16 Ιανουαρίου, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στο Ρέθυμνο, ενώ η υψηλότερη στη Σητεία.

Διακίνηση σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου, οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού. Η πλειοψηφία του όγκου που εξάγεται αποτελεί χύμα ελαιόλαδο με κατεύθυνση την Ιταλία, ενώ μικρές ποσότητες αντιπροσωπεύουν το τυποποιημένο ελαιόλαδο το οποίο απορροφάται από πολλές χώρες, στην Ασία, τη Βόρεια Ευρώπη και την Κίνα. Στην εγχώρια αγορά, «η κατανάλωση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν δεν ήταν τόσο συχνό το φαινόμενο της νοθείας του ελαιολάδου με άλλα λάδια, το οποίο δυσφημίζει το προϊόν στον Έλληνα καταναλωτή», σύμφωνα με τον κ. Προκοβάκη.

Ένα ακόμη αρνητικό φαινόμενο που «φρενάρει» την εγχώρια κατανάλωση, είναι και οι ελληνοποιήσεις, οι οποίες «είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν δεδομένου ότι εισαγωγές και εξαγωγές στη χώρα μας γίνονται ελεύθερα».

  www.agrotypos.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Περιθώρια ανόδου στην τιμή ελαιολάδου για τους Έλληνες παραγωγούς, παρά την εκτίμηση για αύξηση στον όγκο παραγωγής
Περιθώρια ανόδου στην τιμή ελαιολάδου για τους Έλληνες παραγωγούς, παρά την εκτίμηση για αύξηση στον όγκο παραγωγής
https://1.bp.blogspot.com/-KvEu0DCE1U0/WmM9VMYxC5I/AAAAAAACS-s/rAAL-BA1g3MlDRXP6mSZG3pKMOYnT9sHgCLcBGAs/s640/olive-oil-507129_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-KvEu0DCE1U0/WmM9VMYxC5I/AAAAAAACS-s/rAAL-BA1g3MlDRXP6mSZG3pKMOYnT9sHgCLcBGAs/s72-c/olive-oil-507129_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_696.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_696.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy