Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

Με τον καλύτερο τρόπο επιβραβεύεται η προσπάθεια διεθνούς καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει ξεκινήσει ο Δήμ...


Με τον καλύτερο τρόπο επιβραβεύεται η προσπάθεια διεθνούς καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες – ανταποκρινόμενος στην επιστολή του Δημάρχου Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά για υπογραφή της Διακήρυξης Ολυμπιακής Εκεχειρίας – προσκαλεί τον κ.Κοτζιά για συνυπογραφή του κειμένου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, στις 5 Φεβρουαρίου.

Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα στην επιστολή του Δημάρχου Ολυμπίας, που είχε σταλεί τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρει τα παρακάτω «Σχετικά με το αίτημα για υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να υπογράψει την Ολυμπιακή Εκεχειρία με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 15.45 στον 38ο όροφο του κτιρίου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην 42η οδό και 1η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό θα ήμουν ευγνώμων να λάβω την επιβεβαίωση από πλευράς σας».

Ο Παγκόσμιος ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας 

Το γεγονός αυτό αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου που μπορεί ο τόπος αυτός να παίξει στην ανάδειξη και προώθηση των Ολυμπιακών αξιών, ως βασικό συστατικό των Ολυμπιακών αγώνων, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή. Αποτελεί ακόμα αναγνώριση του πανανθρώπινου ελληνικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε με βάση τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον ρόλο αυτό και στους ισχυρούς συμμάχους που έχει αποκτήσει η Ολυμπία, είχε αναφερθεί η εφημ. «Πατρίς» στο κεντρικό της θέμα, στο φύλλο γης Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 2017.


Όλα ξεκινούν από την Αρχαία Ολυμπία

Η προσπάθεια αυτή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ξεκίνησε από την Τελετή Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016 με την στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μπροστά στον Ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο Δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των Aρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια.

Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικύρωσαν με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. Στην τελετή που έλαβε χώρα το 2016 συνυπέγραψε το κείμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Τόμας Μπαχ, οι πρέσβεις της Κίνας, Ιαπωνίας και Κορέας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας αλλά και σημαντικές ακόμα εξέχουσες προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων που παρευρέθηκαν.

Επικύρωση της υπογραφής

Η προσπάθεια επανελήφθη με την ευκαιρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙΙ Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της ΠιονγκΤσανγκ της Νοτίου Κορέας. Την διακήρυξη υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. Δρ. Τόμας Μπαχ, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Λι Ναν-γιον φορείς κ.λ.π. Παράλληλα ο Δήμος διοργάνωσε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ημερίδα και υπέγραψε κοινή διακήρυξη αρχών για την προώθηση της Εκεχειρίας σε επίπεδο Πόλεων. Ήδη η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και τα Δημοτικά Συμβούλια της Χώρας παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Όλο αυτό το διάστημα η Δημοτική Αρχή με στοχευμένες κινήσεις προωθούσε το μήνυμα και την σημασία της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει αλλά και να κάνει κοινωνούς της ιδέας αυτής θεσμικούς φορείς, αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους. Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Μακαριώτατου Χρυσοστόμου Β΄ στο Δημαρχείο της Ολυμπίας, ο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας συνεπικουρούμενος από τον Μητροπολίτη Ηλείας υπέγραψε το σχετικό κείμενο, όπως επίσης υπέγραψαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Στις 5 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη

Επισφράγιση όλων αυτών των προσπαθειών αποτελεί η επικείμενη υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Για να συνεχιστεί η προσπάθεια έως την επόμενη Ολυμπιάδα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Κυρίαρχος στόχος είναι η παρουσία του Γ.Γ του ΟΗΕ στην εκάστοτε Τελετή Αφής και η έκκληση από το Ναό της Ήρας για ειρήνη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Έχουμε υποχρέωση ως Ηλείοι για την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του Tόπου. Το οφείλουμε απέναντι στη νεολαία του Τόπου, της Χώρας, του Κόσμου ολόκληρου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. 

patrisnews

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
https://3.bp.blogspot.com/-rRTIKgYqUTk/Wmh_TxiOo0I/AAAAAAACTrg/SwX2s8MPZIQwmQ-_NwWv0wdTD-LoIKrEgCLcBGAs/s640/ekexeiria-olympia-new-york-696x464.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-rRTIKgYqUTk/Wmh_TxiOo0I/AAAAAAACTrg/SwX2s8MPZIQwmQ-_NwWv0wdTD-LoIKrEgCLcBGAs/s72-c/ekexeiria-olympia-new-york-696x464.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_824.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/blog-post_824.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy