-->

Philip Morris: Μην καπνίζετε

Ο Manuel Peitsch, Επιστημονικός Διευθυντής της Philip Morris International, ο άνθρωπος πίσω από τα νέα προϊόντα καπνού χωρίς καύση που...


Ο Manuel Peitsch, Επιστημονικός Διευθυντής της Philip Morris International, ο άνθρωπος πίσω από τα νέα προϊόντα καπνού χωρίς καύση που αναπτύσσει η εταιρεία, μιλά για τις αλλαγές στην καπνοβιομηχανία τις τελευταίες δεκαετίες και εξηγεί γιατί η εταιρεία του προσπαθεί να αναπτύξει για τους καταναλωτές εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης τα οποία ενέχουν μειωμένο κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό. 

Παρά την κριτική και το εγγενές παράδοξο, η Philip Morris, μια εταιρεία-κολοσσός στην παραγωγή προϊόντων καπνού, ξεκίνησε μια πορεία "επανάστασης" στην καπνοβιομηχανία. Το σύνθημα είναι "ένα μέλλον χωρίς καπνό τσιγάρου". Η επιχείρηση αναπτύσσει νέα εναλλακτικά προϊόντα για καπνιστές στο ερευνητικό κέντρο της The Cube στο Neuchatel της Ελβετίας.

Η Philip Morris υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να μην καπνίζει κανείς, αλλά, εάν το κάνει, γιατί να μην επιλέξει ένα προϊόν που είναι δυνητικά λιγότερο επιβλαβές από τα συμβατικά τσιγάρα; Η PMI κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο προϊόν: Το IQOS, μια συσκευή παρόμοια με στυλό, στην οποία εισέρχεται μια ράβδος καπνού. Όταν χρησιμοποιείται, ο καπνός θερμαίνεται, χωρίς να καίγεται. Και αυτό αποτελεί τεράστια διαφορά, υποστηρίζει η Philip Morris, καθώς εξαλείφεται η διαδικασία της καύσης.

Ο Peitsch, ένας ενθουσιώδης επιστήμονας ο οποίος εργαζόταν κάποτε στη φαρμακευτική βιομηχανία, είναι επικεφαλής μιας ομάδας περισσότερων από 400 ερευνητών και επιστημόνων στο κέντρο The Cube. Η ομάδα ασχολείται σήμερα με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων προϊόντων για καπνιστές – δύο προϊόντων ηλεκτρονικού ατμίσματος και δύο προϊόντων θέρμανσης καπνού. "Πρόκειται για σοβαρή επιστήμη. Φυσικά, ο κόσμος δικαιούται να έχει την (κριτική) γνώμη του, αλλά κάνουμε τη δουλειά μας πολύ σοβαρά. Διαφορετικά, δεν θα ήμουν εδώ καθόλου", δηλώνει ο Peitsch.

Συνέντευξη στην Martina Jurinova

Το κάπνισμα ήταν κάποτε μόδα. Ωστόσο, ο κόσμος γνωρίζει σήμερα περισσότερα για τις αρνητικές επιπτώσεις του και προσπαθεί είτε να το κόψει είτε να βρει εναλλακτικές. Πώς επηρέασε αυτό το σκεπτικό της καπνοβιομηχανίας;

Γενικά, έχει διαπιστωθεί ότι ο όγκος (της κατανάλωσης προϊόντων καπνού) έχει μειωθεί παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσουμε προϊόντα δυνητικώς μειωμένου κινδύνου εδώ και είκοσι χρόνια. Επομένως, η ιδέα να αναπτύξουμε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές στα συμβατικά τσιγάρα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι νέο, ωστόσο, είναι ότι οι τεχνολογίες που έχουμε σήμερα διαθέσιμες δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Δύο από τις πλέον επαναστατικές τεχνολογίες που διαθέτουμε είναι, αφενός, η ηλεκτρονική, η οποία μας βοήθησε να αναπτύξουμε προϊόντα όπως το IQOS (σημείωση των συντακτών: ένα ηλεκτρονικό σύστημα θέρμανσης καπνού ή, όπως αποκαλείται, ένα "τσιγάρο χωρίς καύση"), και αφετέρου, η επανάσταση στην τεχνολογία των μπαταριών, χάρη στην οποία μπόρεσαν να κατασκευαστούν ηλεκτρονικά τσιγάρα μικρού μεγέθους. Πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι τα πρώτα εναλλακτικά προϊόντα δεν ήταν πολύ επιτυχημένα. Όχι μόνο γιατί απλά έδειχναν άσχημα και γιατί δεν ήταν πρακτικά λόγω έλλειψης τεχνολογίας. Στην αρχή, η κοινωνία δεν ήταν καν σε θέση να υιοθετήσει αυτές τις εναλλακτικές.

Γιατί αποφάσισε εξαρχής η PMI να ασχοληθεί με την ανάπτυξη προϊόντων μειωμένου κινδύνου (ΠΜΚ); 

Η ιδέα αυτή υπήρχε στη Philip Morris πολύ πριν ξεκινήσω εγώ να δουλεύω για την εταιρεία (σημείωση των συντακτών: ο Peitsch εντάχθηκε στο δυναμικό της PMI το 2008). Σήμερα, είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί το όραμα της Διοίκησης και σε αυτό εστιάζουν οι επικεφαλής της εταιρείας.  
Η PMI έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά, άνω των 3 δισ. δολαρίων, στην Ε&Α. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς μειώνεται ο κίνδυνος με τη χρήση ΠΜΚ σε σύγκριση με το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων; 

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο τα συμβατικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα και τοξικά είναι ότι καίνε καπνό. Επομένως, η διαδικασία καύσης είναι επικίνδυνη. Οι άνθρωποι καπνίζουν τσιγάρα λόγω της νικοτίνης, αλλά, στην πραγματικότητα, οι ασθένειες προκαλούνται από τις τοξικές ουσίες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της καύσης. Κάθε προϊόν που θέλει να είναι προϊόν μειωμένου κινδύνου πρέπει να απαλείψει την καύση από τη διαδικασία.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, με τη χρήση ενός υγρού μέσα στο οποίο εισάγεται καθαρή νικοτίνη. Αυτή είναι η βάση της δημιουργίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο δεύτερος τρόπος είναι να θερμανθεί ο καπνός σε θερμοκρασία κατώτερη του επιπέδου καύσης και αυτό γίνεται στην περίπτωση του IQOS. Απαιτείται η σωστή τεχνολογία για να γίνει αυτό και, με τη βοήθειά της, δημιουργείται μια ελκυστική για τους χρήστες συσκευή. Γνωρίζουμε ότι η συσκευή αυτή πρέπει να είναι κάτι που θα αρέσει στους καπνιστές, αλλιώς δεν θα την αποδεχτούν και δεν θα την αγοράσουν.

Το αερόλυμα που παράγεται από τη θέρμανση του καπνού πρέπει να προσφέρει επίσης στους καπνιστές αυτό που περιμένουν από ένα τσιγάρο, δηλ. τη νικοτίνη. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώνει το επίπεδο τοξινών που παράγονται λόγω της καύσης των παραδοσιακών τσιγάρων.

Πώς αναπτύσσετε τα πρωτότυπα προϊόντα σας;

Τα πρωτότυπα είναι χειροποίητα και πραγματοποιούμε δοκιμές σε όλες τις εναλλακτικές επιλογές, έως ότου να κατασκευάσουμε ένα προϊόν με ελάχιστες τοξίνες, το οποίο όμως θα διατηρεί τη νικοτίνη και θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την αγορά.

Πώς τα ΠΜΚ μειώνουν τον κίνδυνο των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα;

Το κάπνισμα προκαλεί πολλές σοβαρές ασθένειες, οι οποίες εντάσσονται γενικά σε τρεις κατηγορίες: καρκίνος (κυρίως, καρκίνος των πνευμόνων), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό που κάνουμε βασικά είναι να εξαλείφουμε τις τοξίνες από το αερόλυμα. Γνωρίζουμε ότι ο καπνός είναι ένα πολύπλοκο μείγμα τοξινών, επιβλαβών για την υγεία. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα επίπεδα τοξινών, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο ασθένειας. Τα επίπεδα τοξινών στο IQOS είναι μειωμένα κατά ποσοστό 90 έως 95 τοις εκατό.

Η PMI είναι μια από τις εταιρείες που έχουν κηρύξει σθεναρότερα τη δέσμευσή τους να σταματήσουν σταδιακά την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων. Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους καπνιστές να στραφούν από τα παραδοσιακά τσιγάρα σε εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Προφανώς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αμέσως, αλλά μπορούμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι. Μπορούμε να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Θα χρειαστούμε την υποστήριξη των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών για τη θέσπιση ρυθμιστικών πλαισίων που θα μας επιτρέπουν να ενημερώνουμε τους καταναλωτές για τους διάφορους κινδύνους. Ώστε να μπορούμε να πούμε στον κόσμο: "Γιατί καπνίζετε ακόμα τσιγάρα; Αφού υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα."

Το IQOS κυκλοφορεί πλέον σε 28 χώρες και έχετε θέσει ως στόχο τις 35 χώρες έως το τέλος του έτους. Πώς υποδέχεται ο κόσμος τα ΠΜΚ στις διάφορες αγορές; 

Παρόλο που είμαι επιστήμονας και όχι υπεύθυνος μάρκετινγκ, μπορώ να σας δώσω μερικά στοιχεία. Η υποδοχή στην Ιαπωνία ήταν πολύ ικανοποιητική. Σήμερα, περίπου το 10 τοις εκατό των καπνιστών σταμάτησαν το παραδοσιακό κάπνισμα και άρχισαν να χρησιμοποιούν το IQOS. Αυτό είναι μια απίστευτη επιτυχία.

Ενισχύουμε την παρουσία μας και σε άλλες αγορές, αλλά το ποσοστό μεταστροφής της κατανάλωσης είναι σημαντικότερο για εμάς από τα μερίδια αγοράς. Το ότι αυτοί που αγοράζουν το IQOS θα συνεχίσουν να το αγοράζουν και δεν θα επιστρέψουν σε συμβατικά τσιγάρα. Το ποσοστό μεταστροφής είναι σημαντικότερο από την ταχεία διείσδυση στην αγορά. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σήμερα στο 80 τοις εκατό περίπου, δηλαδή σε ένα καλό επίπεδο, και παραμένει αρκετά σταθερό σε διάφορες αγορές.

Η κριτική που θα μπορούσε να ασκηθεί είναι ότι είναι υποκριτικό μια καπνοβιομηχανία να μιλά για προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Ο κόσμος έχει τη γνώμη του και έχει δικαίωμα να την έχει. Για να μπορέσει ο κόσμος να μας καταλάβει, θα πρέπει να δει από κοντά και να βιώσει πώς πραγματικά εργαζόμαστε. Εντάχθηκα στο δυναμικό της PMI πριν από 10 χρόνια περίπου και ο λόγος ήταν ακριβώς αυτός. Θα έλεγα ότι αυτή η χρονιά ήταν σχεδόν "η χρονιά μου".

Γιατί;

Όταν έδωσα συνέντευξη για αυτή τη θέση, εργαζόμουν στη φαρμακευτική βιομηχανία. Στην αρχή, είχα πρόβλημα ακόμα και να το σκεφτώ. Αλλά μου είπαν ότι η εταιρεία ήθελε να αναπτύξει ΠΜΚ και ότι εάν τα ΠΜΚ ήταν επιτυχημένα, τότε θα επηρέαζαν πραγματικά τη δημόσια υγεία. Στη φαρμακευτική βιομηχανία περνάς από το ένα ερευνητικό σχέδιο στο άλλο, πολλές ουσίες περνούν από τα χέρια σου, ασχολείσαι με πολλά σχέδια και πολλά από αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Στην πραγματικότητα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έφυγα — τα διάφορα σχέδια ήταν είτε ακατάλληλα από άποψη τοξικολογίας είτε από άποψη δράσης. Εδώ στην PMI μπορώ να ασχοληθώ με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, να εργαστώ σε ένα τεράστιο ερευνητικό σχέδιο που θα μπορούσε να έχει κολοσσιαίο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Αυτό μου ταιριάζει.

Ποια ήταν τα σχέδιά σας όταν ενταχθήκατε στο δυναμικό της PMI;

 Ήθελα να φέρω την καλύτερη δυνατή επιστήμη σε αυτόν τον τομέα, την επιστήμη του 21ου αιώνα, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτά τα προϊόντα και να τα εισάγουμε σταδιακά στην αγορά. Σήμερα αρχίζουμε να μιλούμε για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο μπήκα σε αυτή την εταιρεία. Για χάρη του οράματος που μου παρουσιάστηκε και της αποστολής που ξεκίνησε όταν εντάχθηκα στο δυναμικό της PMI. Πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε στην ομάδα μας και στο ερευνητικό μας κέντρο έχει σημασία.

*Ο Manuel Peitsch είναι Επιστημονικός Διευθυντής της Philip Morris International. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας το 2008, μετά από 15 χρόνια εργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Εργάστηκε για την Novartis και την GlaxoSmithKline. Σπούδασε βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο της Λοζάννης στην Ελβετία και από το 2002 είναι Επίκουρος Καθηγητής Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Επιπλέον, είναι συνιδρυτής διαφόρων ερευνητικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του Σουηδικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής.

Aναδημοσίευση απο το Forbes Σλοβακίας

  www.capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Philip Morris: Μην καπνίζετε
Philip Morris: Μην καπνίζετε
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOo2JpXrjrV8nOsGMfVzoPZoD1KM0al9Ppkx9buXa5aMyvRhCSwPsQyFxZNfs2dB_6Z5VBbG0un1q3mvjDA7mqRRRytYwHafWbGTYdXGZFzU8qFFgX0_LqlxFU0GqWll4QSajLGzBentg/s640/cigarette-110849_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOo2JpXrjrV8nOsGMfVzoPZoD1KM0al9Ppkx9buXa5aMyvRhCSwPsQyFxZNfs2dB_6Z5VBbG0un1q3mvjDA7mqRRRytYwHafWbGTYdXGZFzU8qFFgX0_LqlxFU0GqWll4QSajLGzBentg/s72-c/cigarette-110849_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/philip-morris.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/philip-morris.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy