-->

Τέλεια χειμωνιάτικα road trip στη Βόρεια Ελλάδα

Από τα Ζαγοροχώρια ως την Ξάνθη και από εκεί στην Έδεσσα και τα Γρεβενά, οι ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα.   της ...


Από τα Ζαγοροχώρια ως την Ξάνθη και από εκεί στην Έδεσσα και τα Γρεβενά, οι ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα. 

της Ηρώς Κουνάδη

Ένα από τα ωραιότερα road trip που μπορείς να κάνεις στην Βόρεια Ελλάδα είναι τα 111 χιλιόμετρα του Έβρου, από το Δέλτα ως την Αδριανούπολη. Κακή εποχή ο χειμώνας για να το κάνεις. Γι’ αυτό δεν θα το βρείτε στη λίστα που ακολουθεί (θα το βρείτε στην προηγούμενη). Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ελληνικό βορρά συλλήβδην. Οι λάτρεις των μεγάλων αυτοκινητο-διαδρομών, των χειμωνιάτικων τοπίων, των παγωμένων λιμνών και των σπιτικών φαγητών που σερβίρονται πλάι σε αναμμένα τζάκια θα βρείτε στις διαδρομές που ακολουθούν τον παράδεισό σας.

Το Ηπειρώτικο 
Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Μαστοροχώρια 

Χιλιόμετρα: από 150 έως 300, αναλόγως πόσα (Ζαγορο)χωριά θέλετε να δείτε
Διαδρομή που ξεκινά με city break σε μια από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις του βορρά, και (παγωμένες) βόλτες στις όχθες της λίμνης της.

Συνεχίζει προς βορράν, με μια στάση οπωσδήποτε στο σπήλαιο του Περάματος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, και ανηφορίζει προς τα δυτικά ή κεντρικά Ζαγοροχώρια. Το δύσκολο εδώ είναι να επιλέξετε ένα απ’ όλα για βάση σας –η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στο Μονοδέντρι και τον Βίκο, αν μας ρωτάτε, καθότι έχουν την ευκολότερη πρόσβαση στο φαράγγι.


Συνεχίζοντας… όλο επάνω, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στην Κόνιτσα (αφενός για το υπέροχο γεφύρι της, αφετέρου για το υπέροχο φαγητό στο Καπνισμένο Τσουκάλι) πριν πάρετε το δρόμο για την Πυρσόγιαννη και τη Βούρμπιανη, τα δύο μεγαλύτερα –ίσως και ωραιότερα– από τα σταματημένα στον χρόνο, και εντελώς πέτρινα, Μαστοροχώρια.

Φαγητό οπωσδήποτε στη Βούρμπιανη, στο ομώνυμο ταβερνάκι, για ονειρεμένο αγριογούρουνο στιφάδο. Έχει και ωραιότατα δωμάτια πάνω από το ταβερνάκι, για την περίπτωση που θέλετε να μείνετε κάπου… μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Αλλιώς, κατηφορίζετε τις πλαγιές του Σμόλικα, για να επιστρέψετε στα Ζαγοροχώρια, εξ ανατολής αυτή τη φορά, και να μείνετε μερικές μέρες στην πανέμορφα Βωβούσα, στις όχθες του Αώου.

Το Δυτικό 
Γρεβενά – Καστοριά – Φλώρινα – Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια 
Χιλιόμετρα: 268



Σύντομη διαδρομή, με πολλές σούπερ ενδιαφέρουσες στάσεις: Τι γαστρονομία (στα Γρεβενά με τα μανιτάρια τους), τι λίμνη και παλιά πόλη στην Καστοριά, τι κρύο και χιόνια στο πιο παγωμένο σημείο της Ελλάδας (χαράς ευαγγέλια για τους χειμωνολάτρεις), απ’ όλα έχει εδώ. Και για το τέλος, μια από τις αγαπημένες μας πόλεις του ελληνικού βορρά, η Βέροια, με έναν από τους ατμοσφαιρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Βεργίνα, δίπλα της.

Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» της διαδρομής το πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα, τα επισκέψιμα οινοποιεία γύρω από τη Νάουσα, για να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά της, και για φαγητό τα 12 Γράδα στη Βέροια, το Αυλαίς στα Γρεβενά και τα Γράδα (σκέτο) στην Καστοριά.

Το Ανατολικό Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Πομακοχώρια Χιλιόμετρα: 263 Χάρτης εδώ Διαδρομή που ξεκινά με city break (ένα τριήμερο το αξίζει σίγουρα η Θεσσαλονίκη, αλλά αν δεν έχετε τόσο χρόνο να της αφιερώσετε τα βασικά σε ένα 24ωρο τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ) και καταλήγει σε έναν εντελώς άλλο χωροχρόνο.

Τα Πομακοχώρια μοιάζουν σταματημένα σε προηγούμενο αιώνα, και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που θα δείτε ποτέ –εντάξει, όχι μόνο γι’ αυτό, και για το καλύτερο γιαουρτλού κεμπάπ εντός ελληνικών συνόρων που θα φάτε στην Κοττάνη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.


Ενδιάμεσα, η Καβάλα και η Ξάνθη, δύο πόλεις-μπιζουδάκια, η μία στη Μακεδονία η άλλη στη Θράκη, η πρώτη επάνω στη θάλασσα, η άλλη χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού. Και οι δύο με τις παλιές τους γειτονιές, την πολυπολιτισμική κληρονομιά τους, τις βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια και το φαγητό που είναι και απίστευτο και πάμφθηνο (για τα αθηναϊκά δεδομένα).

Μιλώντας για λεφτά, αν έχετε περιθώριο για μια εξτραβαγκάντζα, το Ιμαρέτ της Καβάλας είναι πιθανότατα ένα από τα συγκλονιστικότερα –και πιο ιστορικά φορτισμένα– ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα .

  In2life.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Τέλεια χειμωνιάτικα road trip στη Βόρεια Ελλάδα
Τέλεια χειμωνιάτικα road trip στη Βόρεια Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDf4ENyBEl0w1F-UxsYedVVfQ9C2Tj0ZfYVnXJT1Lv_G37kOiXSYwCELVnCv4lXXM07EnrrsAnJyPb14NwnON4pu4XpI0aabo3BNvm-k7ppu5QMgbfkSZkpwxGtvrCYFpmZoSvL4vb9xZI/s640/BBImnTa.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDf4ENyBEl0w1F-UxsYedVVfQ9C2Tj0ZfYVnXJT1Lv_G37kOiXSYwCELVnCv4lXXM07EnrrsAnJyPb14NwnON4pu4XpI0aabo3BNvm-k7ppu5QMgbfkSZkpwxGtvrCYFpmZoSvL4vb9xZI/s72-c/BBImnTa.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/01/road-trip.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/01/road-trip.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy