-->

Σ. Φάμελλος: Οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ολοκληρωμένη και οριστική λύση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία ανακοίνωσε χθες ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και ...


Ολοκληρωμένη και οριστική λύση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία ανακοίνωσε χθες ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ηλείας στην Γαστούνη, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ και την περιοχή των ‘Κονιδεΐκων’.
Ουσιαστικά χθες δόθηκε το ‘πράσινο φως’ για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με μειωμένη την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προαναγγέλθηκε η κατασκευή ΚΔΑΥ στην Ηλεία, η απομάκρυνση των δεμάτων από την περιοχή των ‘Κονιδεΐκων’ και η αποκατάσταση των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ, ενώ δρομολογήθηκε και η λύση για την αποκατάσταση της περιοχής του ‘Ποτοκίου’.

Επίσημες ανακοινώσεις από Τσίπρα

Ο κ. Φάμελλος έθεσε τα παραπάνω θέματα υπό μορφή προτάσεων, ωστόσο έγινε αποδοχή από το Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, οπότε επίκεινται και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, με το ύψος της χρηματοδότησης να φθάνει τα 16,8 εκατομμύρια ευρώ. Στην συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού στην Γαστούνη, συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας και το ειδικό θέμα της συνεδρίασης δεν ήταν άλλο από την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας και ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει την υλοποίησή της με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ προς όφελος των πολιτών και των ΟΤΑ και ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Οι νέοι όροι

Όπως εξήγησε ο Αν. Υπουργός η λύση που προτείνεται, και έχει εγκριθεί από Διυπουργική Επιτροπή (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών) ενώ έχει προηγηθεί και διαπραγμάτευση με τον προσωρινό ανάδοχο του έργου που είχε θετικό αποτέλεσμα, αποσκοπεί στην οριστική και βιώσιμη λύση στην Ηλεία και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς και άμεση ένταξη του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ( ΜΕΑ) στο ΕΣΠΑ εντός του Φεβρουαρίου. 

Οι νέοι όροι, που έχει αποδεχτεί ο προσωρινός ανάδοχος, προβλέπουν την κατασκευή ΜΕΑ με μείωση της εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους, ενώ δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται, με στόχο η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα να αγγίζει τους 30.000 τόνους.

Ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην οριστική λύση την κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στην ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, πράγμα που ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεσης υπολείμματος τους πολίτες. Επίσης, προανήγγειλε ασφαλή και υγειονομική διάθεση των 10.000 τόνων δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων στα Κονιδέικα, προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας και Αποκατάστασης της περιοχής. Μάλιστα, ανέφερε ότι για την συγκεκριμένη παρέμβαση θα διατεθεί κονδύλι ύψους 1.000.000 ευρώ.

‘Αντιδράσεις για ΚΔΑΥ στα ‘Κονιδέϊκα’

Αρχικά η συγκεκριμένη παρέμβαση συνδυάστηκε με την πρόταση του κ. Φάμελλου για την κατασκευή ΚΔΑΥ στην περιοχή των Κονιδεΐκων, ωστόσο ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να συναινέσει χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα και μετά να δοθεί απάντηση.

Αρνητικός στην συγκεκριμένη πρόταση ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση και ξεκαθάρισε στον Υπουργό ότι δεν θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο το Σώμα και ότι ακόμη και εάν υπάρξει απόφαση κατά πλειοψηφία, ο ίδιος θα κινηθεί ώστε να ακυρωθεί, καθώς περιοχή των ‘Κονιδεΐκων’ είναι επιβαρυμένη και υπάρχει μελέτη αποκατάστασης του χώρου, ενώ προβλέπεται η κατασκευή ΚΔΑΥ στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’.

Ο κ. Φάμελλος δεν χαρακτήρισε δεσμευτική την πρόταση για την κατασκευή ΚΔΑΥ στα Κονιδέϊκα, ούτε την έθεσε σε άμεση συνάρτηση με την απομάκρυνση των δεμάτων, που ούτως ή άλλως θα προχωρήσει και βλέπει θετικά οποιαδήποτε άλλη πρόταση για άλλη θέση αρκεί να είναι κοντά στην ΜΕΑ. Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής παρενέβη και πρότεινε να κατασκευαστεί ΚΔΑΥ στον δήμο Πύργου, καθώς υπάρχει χώρος παλιού εργοστασίου που μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σύντομα, αφού προηγηθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Φάμελλος, με τις παραπάνω προτάσεις και λύσεις μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας. Επίσης, ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας, ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία και για το χώρο απόθεσης δεμάτων με απορρίμματα στο Ποτόκι του δήμου Πύργου, αφού προηγηθεί μελέτη που θα εκπονήσει ο δήμος Πύργου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια την εκπόνηση της μελέτης για το Ποτόκι, ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε από τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή.

patrisnews

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Σ. Φάμελλος: Οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Σ. Φάμελλος: Οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEccpIISeZmS2qYft3T7iIYK2VrdqvTmEJsuoj93baw59lgMzO5W4Q3OEsB3rpGXjx1MbqnQmyPOKFUqSHfst6z6UYLaYv2pYc7xDlEnIuP3EzLhYVulJLivabtSSG3oTnOPUnf1cYqpCy/s640/famellos_leykos_pyrgos_copy_28.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEccpIISeZmS2qYft3T7iIYK2VrdqvTmEJsuoj93baw59lgMzO5W4Q3OEsB3rpGXjx1MbqnQmyPOKFUqSHfst6z6UYLaYv2pYc7xDlEnIuP3EzLhYVulJLivabtSSG3oTnOPUnf1cYqpCy/s72-c/famellos_leykos_pyrgos_copy_28.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/02/blog-post_47.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/02/blog-post_47.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy