-->

Κτηματολόγιο: Μόλις το 9% έχει υποβληθεί στο γραφείο της Αμαλιάδας

Μόλις το 9% αγγίζουν οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην Αμαλιάδα για την ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την στιγμή που τα προεκτιμούμ...


Μόλις το 9% αγγίζουν οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στην Αμαλιάδα για την ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την στιγμή που τα προεκτιμούμενα δικαιώματα για την συγκεκριμένη σύμβαση αγγίζουν τα 91.258 και επισήμως η προθεσμία υποβολής λήγει στις 19 Μαρτίου! Σε καθημερινή βάση επικρατεί το αδιαχώρητο στο γραφείο του Κτηματολογίου στην Αμαλιάδα, αφού μπορεί η υποβολή δηλώσεων να ξεκίνησε εντός του Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι ωστόσο άρχισαν να υποβάλλου δηλώσεις εντός του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την τακτική των Ελλήνων να είναι… της τελευταίας στιγμής!

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι οι πολίτες στήνονται με τις ώρες στις ουρές προκειμένου να εξυπηρετηθούν και πολλές φορές δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν σε μία ημέρα, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα ότι πολλοί πηγαίνουν από πολύ νωρίς το πρωί και στήνονται έξω από το γραφείο του Κτηματολογίου για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν νούμερο για να έχουν μία ικανοποιητική σειρά.

Ασαφές το θέμα της παράτασης

Επισήμως δεν έχει δοθεί κάποια παράταση στην προβλεπόμενη προθεσμία, παρά τα όσα ακούγονται, και μπορεί προ ημερών να ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί τρίμηνη παράταση, οι υπεύθυνοι της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την σύνταξη του Κτηματολογίου επισημαίνουν ότι η απόφαση για οποιαδήποτε παράταση λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και συνήθως αυτό γίνεται την τελευταία ημέρα λήξης της προθεσμίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει και παύση της διαδικασίας. Το γραφείο θα συνεχίζει να λειτουργεί και θα δέχεται δηλώσεις, με την διαφορά ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται εκτός προθεσμίας θεωρούνται εκπρόθεσμες.

Βάσει του ΦΕΚ που διέπει την διαδικασία οι εκπρόθεσμες δηλώσεις συνοδεύονται και με κάποιο πρόστιμο, κάτι όμως που δεν έχει ενεργοποιηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις. Πάντως, σε προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες είχε ακολουθηθεί η τακτική, λόγω του μεγάλου όγκου, στις περιπτώσεις που οι πολίτες ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι με όλα τους τα δικαιολογητικά, να κλείνονται ραντεβού και εκτός προθεσμίας τα οποία θεωρούνται εμπρόθεσμα. Κάτι βέβαια που δεν είναι ξεκάθαρο στην προκειμένη περίπτωση. Με δεδομένο άλλωστε ότι η υποβολή των δηλώσεων είναι υποχρεωτική, οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι κάτι που θα γίνει κατά συνέπεια είναι περιττό να αφήνουν τον χρόνο να περνά γιατί τελικά είναι εις βάρος τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται μεγάλη ταλαιπωρία.

Προβλήματα

Και μπορεί στο γραφείο του Κτηματολογίου να μην έχουν εντοπιστεί σημαντικά λάθη και προβλήματα, αφού εκεί δεν γίνεται σύνταξη δηλώσεων αλλά παραλαβή, παρατηρείται ωστόσο ότι αρκετοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Τα εξωτερικά γραφεία που έχουν αναλάβει και συντάσσουν δηλώσεις, έχουν εντοπίσει πάρα πολλά λάθη σε πολλές περιπτώσεις, λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν με αποδοχές κληρονομιάς, κατά την σύνταξη συμβολαίων, κληρονομικά κλπ., τα οποία δεν τα γνώριζαν ούτε οι δικαιούχοι και τα ανακαλύπτουν τώρα που έφθασε η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα ακίνητά τους μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου.

Άλλωστε, το αδιαχώρητο σε καθημερινή βάση επικρατεί και στο Υποθηκοφυλακείο της Αμαλιάδας, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διαπιστώνουν ότι έχουν ‘λειψά’ τα χαρτιά τους, κυρίως σε ότι αφορά τις μεταγραφές συμβολαίων, και σπεύδουν να προμηθευτούν τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη και αφού υποβάλλονται στην διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους, συνήθως παραλαμβάνουν τα σχετικά αντίγραφα μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αργότερα λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς, αφού οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Υποθηκοφυλακείο είναι μόλις δύο σε αριθμό! Πάντως, στο γραφείο του Κτηματολογίου παραλαμβάνονται δηλώσεις και χωρίς να υπάρχει το πιστοποιητικό μεταγραφής, το οποίο θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να υποβληθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τι αφορά

Στην παρούσα φάση το Κτηματολόγιο αφορά τις περιοχές του προ- Καποδιαστριακού δήμου Αμαλιάδας, δηλαδή την Αμαλιάδα, την Κουρούτα, την Μαραθιά, το Παλούκι και τον Άγιο Ιωάννη, καθώς επίσης και από τον δήμο Πύργου τον Άγιο Γεώργιο, το Κολίρι και τα Λασταίικα. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει το Κτηματολόγιο για ολόκληρη την Ηλεία, κατά συνέπεια όσοι έχουν πάρει τώρα μία ‘γεύση’ του τι συμβαίνει, καλό θα είναι να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα για να μην τρέχουν πάλι την τελευταία στιγμή. Στην παρούσα φάση, όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων θα ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων, θα αποσταλούν αποσπάσματα στους δικαιούχους για να διαπιστώσουν εάν απαιτούνται κάποιες αιτήσεις διόρθωσης ή εάν θα γίνουν ενστάσεις και μετά θα γίνει η ανάρτηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ανάρτηση θα γίνει είκοσι μήνες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, ωστόσο τίποτα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Να σημειωθεί πάντως ότι όσοι κάνουν μεταβιβάσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να δηλώσουν το δικαίωμα.

Τι είναι η σύνταξη Κτηματολογίου

Η σύνταξη του κτηματολογίου («κτηματογράφηση») μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Η υποβολή δηλώσεων είναι υποχρεωτική και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν εγγραφούν οι ιδιοκτησίες τους στο εθνικό κτηματολόγιο, δεν θα μπορούν στην πορεία να προβούν σε καμία ενέργεια (μεταβίβαση, έκδοση άδειας οικοδομής κλπ.) και μελλοντικά οι μη δηλωμένες ιδιοκτησίες θα εμφανίζουν άγνωστους ιδιοκτήτες και θα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου.

Τα έντυπα 

Για την υποβολή της δήλωσης συμπληρώνονται τα ειδικά έντυπα δήλωσης δικαιώματος που διατίθενται από τα Γραφεία Κτηματογράφησης και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Εκτός από το έντυπο της δήλωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που υποβάλλονται είναι: Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο). Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων. Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλακείο Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ Σε ειδικές περιπτώσεις πρέπει να υποβάλλονται και επιπλέον έγγραφα, για τα οποία μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες από τα Γραφεία ή την ιστοσελίδα.

Το πάγιο τέλος

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους το οποίο ανέρχεται σε: τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ), είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα μόνον που υποβάλουν δήλωση για περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο (2) μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. 

Το Γραφείο Κτηματογράφησης στην Αμαλιάδα λειτουργεί στην οδό Ερμού 22, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8:30 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα και Τετάρτη από τις 8:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ.

 patrisnews

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κτηματολόγιο: Μόλις το 9% έχει υποβληθεί στο γραφείο της Αμαλιάδας
Κτηματολόγιο: Μόλις το 9% έχει υποβληθεί στο γραφείο της Αμαλιάδας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtiZWpZYVbtasNdOcP1j6epdRsRBW2QGs0_t7i_kJuT-6c8ad1F_SzX1fDbuyXSF8Kf-IorNlKKXrTlssZSngqMfzgZNRfvR_ouua9tEQxJfZi-XMrx8QwzsV4VhvJ1ZxowSai3VFuiUE/s640/de646b1139754ab681353728f48db3d6.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtiZWpZYVbtasNdOcP1j6epdRsRBW2QGs0_t7i_kJuT-6c8ad1F_SzX1fDbuyXSF8Kf-IorNlKKXrTlssZSngqMfzgZNRfvR_ouua9tEQxJfZi-XMrx8QwzsV4VhvJ1ZxowSai3VFuiUE/s72-c/de646b1139754ab681353728f48db3d6.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/9.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/9.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy