-->

Η προστασία της Φέτας σε Τρίτες Χώρες μπήκε στην ατζέντα της Ένωσης AREPO

Η διεύρυνση και η πιο αποτελεσματική προστασία των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ) εκτός της...


Η διεύρυνση και η πιο αποτελεσματική προστασία των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ) εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και της Φέτας, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί όλος αυτός ο διατροφικός πλούτος και να καταλήξει στον Έλληνα παραγωγό η προστιθέμενη αξία, είναι ο βασικός στόχος της νέας προεδρίας της Ένωσης AREPO.

«Αν επιτύχουμε το βασικό μας στόχο, δηλαδή να επεκταθεί η προστασία των προϊόντων αυτών και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μέχρι τώρα υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, δεν θα υπάρχει θέμα αμφισβήτησης προϊόντων, όπως η Φέτα ΠΟΠ», τονίζει με δηλώσεις της στον ΑγροΤύπο, η πρόεδρος της Ένωσης AREPO και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Βρέντζου - Σκορδαλάκη Θεανώ. Ένα περίγραμμα των θέσεων της ελληνικής πλέον προεδρίας έδωσε η κ. Βρέντζου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο, στόχος της συνάντησης ήταν η διατύπωση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούσαν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τις εξελίξεις στον τομέα των συστημάτων ποιότητας ενόψει της νέας περιόδου μετά το 2020. Η κ. Βρέντζου μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν για την χώρα μας οι επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ολομέλειας του δικτύου AREPO για το έτος 2018, καθώς και το 4ο ευρωπαϊκό φόρουμ, που διοργανώνεται με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων», παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην συνάντηση πάντως της Αθήνας έγινε ακόμη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2018 το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατομμυρίων ευρώ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν και η επικείμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ολομέλειας του δικτύου AREPO για το έτος 2018, καθώς και το 4ο ευρωπαϊκό φόρουμ, που διοργανώνεται με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων», παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί το στέλεχος της αντιπροσωπείας της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες, κ. Giulia Scaglioni, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι από έξι (6) Ελληνικές Περιφέρειες, που συμμετέχουν ως μέλη στις διεργασίες της ένωσης AREPO από το 2017. Να σημειωθεί ότι στην ένωση συμμετέχουν επτά (7) ελληνικές περιφέρειες συμπεριλαμβανομένου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 Ειδικότερα τις Ελληνικές περιφέρειες εκπροσώπησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Αδαμίδης Κων/νος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνα Ζωγράφου, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Βασιλική Ηγουμενίδου, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κ. Καραντίνος Χρήστος και Σιώγκας Θεόδωρος ενώ την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Φαρμάκης Ταξιάρχης καθώς και τα στελέχη κα Βασιλική Σταυρουλάκη, Αθανάσιος Αντωνόπουλος και η κ. Αιμιλία Ρόδη. Την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και τον πρόεδρο κ. Αγοραστό εκπροσώπησε το στέλεχος κ. Γεώργιος Μακρής.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης η Πρόεδρος της ένωσης AREPO και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη Θεανώ, αναφέρθηκε στον κύριο στόχο της νέας προεδρίας που είναι η διεύρυνση και η αποτελεσματικότερη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων εκτός της ΕΕ έτσι ώστε να διαφυλαχθεί όλος αυτός ο διατροφικός πλούτος της κάθε περιφέρειας.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη στοχοθέτηση της συνάντησης και στον κατάλογο των θεμάτων προς συζήτηση ενώ επεσήμανε τη σημαντικότητα της συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει και να επικαιροποιείται, μέσω των συναντήσεων, ώστε οι ελληνικές περιφέρειες από κοινού να προωθούν τα ζητήματα που αφορούν τα προϊόντα των Γεωγραφικών Ενδείξεων μέσω της ένωσης AREPO, προστατεύοντας την πνευματική ιδιοκτησία που αντιπροσωπεύουν τα προϊόντα αυτά.

Η κ. Giulia Scaglioni, υπεύθυνος πολιτικής της ένωσης AREPO, παρουσίασε το δίκτυο στα νέα μέλη της ένωσης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας ότι η ένωση εκπροσωπεί 31 ευρωπαϊκές περιφέρειες και 480 ενώσεις παραγωγών, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων. Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ένωση AREPO την τελευταία περίοδο ενώ παρουσίασε το έγγραφο θέσεων της ένωσης όπως έχει διαμορφωθεί και μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων των Γαλλικών, Ισπανικών και Ιταλικών περιφερειών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάλυση που έχουν προχωρήσει τα στελέχη της ένωσης AREPO αναφορικά με το συζητούμενο πρoσχέδιο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020. Ακόμη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων για το έτος 2018 το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατομμυρίων. Το νέο πρόγραμμα δίδει προτεραιότητα στην προώθηση των προϊόντων κυρίως προς τις τρίτες χώρες, δίδοντας έμφαση σε προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στα ποιοτικά σχήματα και σήματα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, κ.ά).

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών και της εκπροσώπου της ένωσης κ. Scaglioni, επιχειρώντας να φωτίσει τις νέες τάσεις που προδιαγράφονται ενόψει της νέας περιόδου και τις εξελίξεις στον πολυδιάστατο τομέα των Γεωγραφικών ενδείξεων. Τέλος επισημάνθηκε ο προσανατολισμός της ευρωπαϊκής επιτροπής για διεύρυνση της στήριξης των προϊόντων αυτών, σύμφωνα με τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει βάσει της συμφωνίας του Cork. 2.0.

  www.agrotypos.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η προστασία της Φέτας σε Τρίτες Χώρες μπήκε στην ατζέντα της Ένωσης AREPO
Η προστασία της Φέτας σε Τρίτες Χώρες μπήκε στην ατζέντα της Ένωσης AREPO
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJi0Z0DNZnbZ0k8c2md_f9_HzwmpLc141zkDLl-cefCbxDCg3BQ9R6MRet-QBtugh5Yb6GQX1yGL25iU8MlrQ5mUO5Ajq21SSfBKO7TjwtyqYTPW-ncS23Lj1dLyax0kR4UVTDCCTbEfY/s640/8286df4cfb30c31e078dfe87be8ab373_L.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJi0Z0DNZnbZ0k8c2md_f9_HzwmpLc141zkDLl-cefCbxDCg3BQ9R6MRet-QBtugh5Yb6GQX1yGL25iU8MlrQ5mUO5Ajq21SSfBKO7TjwtyqYTPW-ncS23Lj1dLyax0kR4UVTDCCTbEfY/s72-c/8286df4cfb30c31e078dfe87be8ab373_L.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/arepo.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/arepo.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy