-->

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής- Πώς πήραμε την αυστηρή καταδίκη για Τουρκία

Της Νίκης Ζορμπά Παρότι η Κυβέρνηση εξέταζε από την αρχή της εβδομάδας πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει την υπόθεση Σαλισμπέρι προκειμέν...


Της Νίκης Ζορμπά

Παρότι η Κυβέρνηση εξέταζε από την αρχή της εβδομάδας πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει την υπόθεση Σαλισμπέρι προκειμένου να πιέσει τους ηγέτες της Ε.Ε να "τραβήξουν" το αυτί του Ερντογάν για την τουρκική προκλητικότητα γενικώς και τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα με το θέμα των δύο, μάννα εξ ουρανού ( περίπου) ήρθε στον Αλέξη Τσίπρα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τη... Μόσχα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου το κλίμα ήταν βαρύ για τη ρωσική πλευρά λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Η ατζέντα της συνομιλίας, έγινε γνωστή κυρίως από το Κρεμλίνο, ( καθόσον το Μαξίμου απέφυγε λεπτομέρειες επί του περιεχομένου της συνομιλίας των δύο ηγετών).

Με τον ..φόβο του Τραμπ

Χονδρικώς, από τη Μόσχα πληροφορηθήκαμε ότι ο Β. Πούτιν, συνομίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, την υπόθεση του Σάλισμπέρι καθώς και το ότι ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό για το τι συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε συνομιλήσει την Τετάρτη. Μέσω Τσίπρα έστειλε "μήνυμα" στους 28 για την πρωτοβουλία του Τραμπ να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο την Β. Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, μόλις λίγες ώρες μετά, ενημέρωνε τους ευρωπαίους ηγέτες του ρωτώντας τους ουσιαστικά πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια και εμείς ως ΕΕ να παρασυρόμαστε σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Σε επίρρωση του επιχειρήματός του προς τους 28 μάλιστα, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της μεν αλλά να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική.

Κοινώς, ο κ.Τσίπρας ζήτησε από την ηγεσία της ΕΕ να μην παρασυρθεί σε μια ακραία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς να έχει μάλιστα, στρατηγική στόχευση. Υπενθυμίζεται, ότι την ίδια παραίνεση απηύθυνε ο έλληνας πρωθυπουργός και κατά τη συμμετοχή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος.

Σκληρό πόκερ

Η θέση Τσίπρα για Ρωσία - υπόθεση Σκριπάλ, προκάλεσε ζυμώσεις, αντιδράσεις και πιέσεις εκατέρωθεν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για "μία σκληρή παρτίδα πόκερ" καθώς ο Α. Τσίπρας μπλόκαρε κλιμάκωση των τόνων της διατύπωσης εναντίον της Ρωσίας, την οποία ζητούσε η Τερέζα Μέι, λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι στη θέση Τσίπρα "προσχώρησαν" τόσο ο Ιταλός όσο και ο Αυστριακός πρωθυπουργός.

Επιφυλάξεις για Τουρκία

Κι ενώ οι αντιδράσεις για το θέμα της Ρωσίας οδηγούσαν σε αδιέξοδο και σε ασυμφωνία, ήταν περασμένα μεσάνυχτα, όταν στην ατζέντα μπήκε το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πολλές χώρες δε, μεταξύ αυτών και η Μεγάλη Βρετανία, δεν εμφανίζονταν καθόλου πρόθυμες να συναινέσουν σε σκληρή διατύπωση καταδίκης της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου. Ο κ. Τσίπρας, φέρεται να αποσαφήνισε ότι δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει ζήτημα στην ενότητα της ΕΕ λόγω Ρωσίας και Σκριπάλ μεν αλλά... το αυτό αναμένει και για το ζήτημα της Τουρκίας.

Διευκρινίζοντας μάλιστα πως σε ο,τι αφορά την Άγκυρα, δεν υπάρχουν "πιθανότητες" απλώς και υποψίες ( όπως για την υπόθεση Σκριπάλ που η Μέι βλέπει τον ρωσικό δάχτυλο) αλλά υπάρχουν απτά στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι ο Ερντογάν παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία μας. Το "αλισβερίσι" αυτό τελικώς έληξε, περί τις 3 τα ξημερώματα, με την αποδοχή των "28" για αυστηρή και ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας με την προσθήκη μάλιστα του θέματος των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Εξ ού και ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε από το Βέλγιο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου έκανε λόγο για "ιστορική" απόφαση, στέλνοντας μήνυμα στον Ερντογάν, κρατώντας το χαρτί των 28 ανα χείρας: Αν κλιμακώσεις περισσότερο, θα ναι σα να πυροβολείς τα πόδια σου. Είχε εξάλλου αποσπάσει, όπερ και το δημοσιοποίησε κατά τις δηλώσεις του, τη δέσμευση Γιούνκερ- Τουσκ ότι στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας ( την προσεχή Δευτέρα), αμφότεροι θα θέσουν στον τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της απελευθέρωσης των ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο η Άγκυρα δια των πλήρως ελεγχόμενων ΜΜΕ της, σπεκουλάρει ασυστόλως.

  www.capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής- Πώς πήραμε την αυστηρή καταδίκη για Τουρκία
Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής- Πώς πήραμε την αυστηρή καταδίκη για Τουρκία
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNaKlhhJvq_q044kM8_fdV_Qx8T9WvY94edFtSn7VC6fRnKUi0R2Gg3reavEt4Uvp1wA58HMhP4Dx2wBWxXuJApRI9SSTia-h4Ft8O3iD4GmUI7OekuF3A2OpMTn2Qr0RWuSoDMU4r6oey/s640/0467cb01d2544211a5822f5a4dd20175.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNaKlhhJvq_q044kM8_fdV_Qx8T9WvY94edFtSn7VC6fRnKUi0R2Gg3reavEt4Uvp1wA58HMhP4Dx2wBWxXuJApRI9SSTia-h4Ft8O3iD4GmUI7OekuF3A2OpMTn2Qr0RWuSoDMU4r6oey/s72-c/0467cb01d2544211a5822f5a4dd20175.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_113.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_113.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy