-->

Κατάκολο: Το επίνειο του Πύργου

Βρίσκεται 13 χλμ νοτιοδυτικά της Ηλειακής πρωτεύουσας και έχει 600 περίπου κατοίκους. Είναι κτισμένο στην πλαγιά και τις παρυφές του όρ...


Βρίσκεται 13 χλμ νοτιοδυτικά της Ηλειακής πρωτεύουσας και έχει 600 περίπου κατοίκους. Είναι κτισμένο στην πλαγιά και τις παρυφές του όρους Ιχθύς πνιγμένο στο πράσινο των πεύκων κι αποτελεί σήμερα το δεύτερο λιμάνι του Νομού, μετά από εκείνο της Κυλλήνης.

Το Κατάκολο ήταν παλιότερα ένα γραφικό ψαροχώρι, πατρίδα του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, που ήμερα δυστυχώς έχει χάσει μέρος της γοητείας που είχε όταν πλούτιζε από το εμπόριο της σταφίδας. Τα μόνα στοιχεία που διατηρούνται σήμερα είναι οι αποθήκες σταφίδες οι οποίες όμως έχουν μετατραπεί σε χώρους διασκέδασης.

Η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Κατακόλου ήταν η πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε το 1881, δέκα ολόκληρα χρόνια πριν αρχίσει να λειτουργεί το Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο, όταν ο δήμαρχος Πύργου Πέτρος Αυγερινός έκανε δημοτική επιχείρηση για τη διαχείριση των σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ Πύργου-Κατακόλου. Η σιδηροδρομική γραμμή ξεκινούσε από το επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού και κατέληγε στο Κατάκολο όπου γινόταν η συστηματική εξαγωγή από το λιμάνι της μαύρης σταφίδας, της μαυρομάτας, του "μαύρου χρυσού" της περιοχής οδηγώντας σε μεγάλη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική άνθηση του Πύργου.

Το λιμάνι του Κατακόλου δέχεται σήμερα χιλιάδες τουρίστες από κρουαζιερόπλοια απ' όλο τον κόσμο καθώς είναι μοναδικό σημε΄θιο πρόσβασης στην αρχαία Ολυμπία, αλλά και λιμάνι μεταφοράς εμπορευμάτων.
Την ονομασία του οφείλει κατά μία εκδοχή στο ότι είναι το τελευταίο άκρο [κώλον] του όρους Ιχθύς, κατά-κώλον, Κατάκολο ή κατά μια δεύτερη στους Κατακαλούς, μια οικογένεια Φράγκων ή Ενετών, που είχαν την διοίκηση της περιοχής.


Βουνό Κατακόλου

Στην κορυφή του βουνού Κατακόλου μόλις στο ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι, δεσπόζει ο Φάρος με τον οικίσκο του και με μόνιμο φύλακα από την αρμόδια υπηρεσία . Το φως του συντροφεύει έναν αιώνα τώρα τα καράβια που προσεγγίζουν το λιμάνι στο αρχαίο ακρωτήριο Ιχθύς , στην κατάληξη του οποίου χτίστηκε το χωριό και ονομάστηκε έτσι Κατάκολο, το πίσω μέρος δηλαδή του ακρωτηρίου! O φάρος κατασκευάστηκε το 1865 με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου.

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ο φάρος του Kατακόλου χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και νεώτερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Παρεμβάσεις στο κτίριο καθώς και δόμηση στους χώρους γύρω από αυτόν απαγορεύεται.

Το βουνό έχει έντονο κόκκινο χώμα και άγριες παραλίες ονομαστή αυτή της Στέρνας που έχει απίστευτα μεγάλο βάθος και έντονο κυματισμό, Χειμώνα Καλοκαίρι. Εκεί προ 25 ετιας είχε πνιγεί ερασιτέχνης ψαροτουφεκάς και από τότε απαγορεύτηκε η χρήση της. Το τοπίο είναι εξαιρετικής ομορφιάς αν και ελάχιστοι το γνωρίζουν και βρίσκεται πίσω από τον σημερινό βιολογικό καθαρισμό Κατακόλου. Στο βουνό πρόσφατα χτίστηκε και λειτουργεί ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα με καφέ-εστιατόριο που κοσμεί την περιοχή γιατί παρέχει υψηλής ποιότητας και αισθητικής , υπηρεσίες και έχει πανοραμική θέα . Η θέα του του χάρισε την ονομασία «Ορίζοντες» , ιδανικό για διανυκτέρευση, εκδηλώσεις , χαλάρωση και συνέδρια. Πλέον το βουνό έχει συνδεθεί οδικά με την περιοχή Αγίου Ανδρέα και η κεντρική του οδός σε οδηγεί με απλό ΙΧ ,ποδήλατο ή και με τα πόδια, στην είσοδο του Kastro bar!

Το βουνό Κατακόλου διαθέτει ποικίλες ομορφιές και κατοικείται από οικογένειες βοσκών και κτηνοτρόφων της περιοχής για πάνω από δυο αιώνες! Σε κτήμα γνωστής οικογένειας στο βουνό, υπάρχει και το ηφαίστειο ,που έχει όψη καμένου καναλιού και εκβάλει στην θάλασσα αναδύοντας φυσαλίδες και την έντονη οσμή που είναι χαρακτηριστική σε περιοχές με ηφαιστειακή ενέργεια. Υπάρχουν και κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου για τα οποία πολύς ντόρος έγινε την τελευταία 3ετια! Τα πετρώματα του βουνού είναι αιβαπορίτες , ένα συνοθύλευμα δηλαδή, λάσπης, κόκκινου χώματος και θειαφιού που υπάρχει στην περιοχή. Εξού και η έντονη οσμή σε διάφορες μεριές του λιμανιού! Είναι ιδανικό μέρος για περιπάτους και πικνίκ αλλά οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού!

Η βλάστηση στην περιοχή είναι θαμνώδης και υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αγριολούλουδα που όταν έρθει η Άνοιξη γεμίζουν με χρωματική πανδαισία τις πλαγιές του ! Αρχές του 2000 η περιοχή απέκτησε και μονοπάτια με φανοστάτες δίνοντας μια άλλη, εξαιρετικά γραφική, διάσταση στους πρόποδες του. Εξερευνήστε το…!

Άγιος Ανδρέας

Η πανέμορφη και ιστορική αυτή περιοχή που συγκεντρώνει σήμερα μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος από τις κρουαζιέρες που έχουν σταθμό τους το λιμάνι Κατακόλου και αποτελεί εδώ και δεκαετίες το επίνειο του επινείου ! Επίνειο του Πύργου το Κατάκολο και επίνειο του Κατακόλου ο Άγιος Ανδρέας. Διοικητικά μεν ανήκει στην κοινότητα Κορακοχωρίου αλλά όλοι το θεωρούν επέκταση του Κατακόλου γιατί συνδυάζουν καφέ στο Κατάκολο και φαγητό στον Άγιο Ανδρέα ή και το αντίστροφο, δημιουργώντας ο ντόπιος πληθυσμός την γλυκιά ψευδαίσθηση των διακοπών τους… σε απόσταση 12 χλμ από το κλινόν άστυ (Πύργος)!

Ο Άγιος Ανδρέας πήρε την ονομασία του από τον απόστολο Ανδρέα που κατέπλευσε εκεί με πλοιάριο στα χρόνια του διωγμού των χριστιανών και έπειτα μαρτύρησε για την πίστη του. Το ομώνυμο εκκλησάκι του κάθε χρόνο τιμά την μνήμη του ενώ Άνοιξη και Καλοκαίρι φιλοξενεί το ενδιαφέρον δεκάδων πιστών για τέλεση μυστηρίων γάμων και βαπτίσεων. Η περιοχή βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων- στον βυθό του «κοιμάται» η αρχαία Φειά-και αρχές του ‘ 70 αποστολή δυτών- αρχαιολόγων είχε αναδείξει μεγάλο μέρος τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία της χώρας. Το έδαφος του είναι αργυλώδες και πολλοί λουόμενοι επιδιώκουν να αλείφονται με φυσικό άργιλο από την παραλία Αγίου Ανδρέα και Ματζάκουρα, κάνοντας καλό στην επιδερμίδα τους . Απέναντι από την σημερινή παραλία με τα εκπληκτικά καφέ-εστιατόρια «Λυρής», «Βρυνιώτης» και «Κάστρο» , υπάρχουν οι νησίδες Κόρακας και Τηγάνι, που σχηματίστηκαν από την σεισμική δόνηση του 6ου πΧ αιώνα .

Μουσεία

Ο καθηγητής Κώστας Κοτσανάς είχε την ικανότητα και το μεράκι να ασχοληθεί με την ευρηματικότητα των αρχαίων υμών προγόνων και να αναδείξει την τέχνη και τεχνική τους συγκεντρώνοντας την σε μικρογραφία με μινιατούρες κατασκευών τους –που φιλοτέχνησε ο ίδιος σε συνεργασία με ειδικευμένους τεχνικούς, αφήνοντας έκπληκτους κοινό και αρχαιολόγους που θαύμασαν την δουλειά τους ολοκληρωμένη έπειτα!

Τα κτίρια που του παραχωρήθηκαν από τον δήμο Πύργου στο
Κατάκολο αρχικά και πρόσφατα και στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, φιλοξενούν κατασκευές για την μουσική και τα παιχνίδια των αρχαίων και την τεχνογνωσία τους με ποικίλα σκευή και μηχανήματα από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την σύγχρονη ελληνική ιστορία!

Το Μουσείο αρχαίων μουσικών οργάνων και παιχνιδιών είναι εγκατεστημένο στο εσωτερικό της πατρικής οικίας του καπετάν Γιάννη Λάτση, μεγάλου ευεργέτη του Κατακολου και κορυφαίου Έλληνα ναυσιπλόου και το δεύτερο, της Τεχνολογίας των αρχαίων και σύγχρονων χρόνων , φιλοξενείται στο κτίριο των πρώην Λουτρών , απέναντι από τον σταθμό του ΟΣΕ.

Παραλία Λιμανιού

Εκεί δε πας για κολύμπι παρά μόνον για χαλάρωση και ονειρεμένες φωτογραφίες. Πρόκειται για την προέκταση της λιμενικής ζώνης της εικόνας, δηλαδή, του λιμανιού αμέσως μετά την αποβίβαση των τουριστών της κρουαζιέρας , είναι η γραφική παραλία με τις καφετέριες και τα αλιευτικά καΐκια που δένουν σήμερα μπροστά της δημιουργώντας την εικόνα κυκλαδίτικου νησιού. Κάθε γωνιά του Κατακόλου διαφέρει. Πολλοί επισκέπτες του ξένοι κυρίως έχουν την αίσθηση ότι επισκέπτονται νησί ειδικά εάν το ταξίδι τους έχει κατάληξη ακτοπλοϊκώς στο λιμάνι! Αυτή είναι κι η ομορφιά του μέρους. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και διαφορετικές σε μορφολογία παραλίες.

Η κεντρική της αγορά τα τελευταία χρόνια κινείται σε κλασικομοντέρνους ρυθμούς αφού αρκετοί επιχειρηματίες επέλεξαν να διατηρήσουν το νεοκλασικό ρυθμό των κτισμάτων που μίσθωσαν κι άλλοι πάλι, έφεραν εντελώς καινούριο ύφος ανάλογα με το είδος της επιχείρησης που διατηρούν! Τρεις εμπορικοί δρόμοι , ένας στους πρόποδες του βουνού, ο κεντρικός που οδηγεί στο λιμάνι και ο πλησίον της θάλασσας, προσφέρουν στον τουρίστα και τον Έλληνα επισκέπτη την δυνατότητα να συνδυάσει τις αγορές του σε είδη ρουχισμού, υπόδησης και κοσμήματα αλλά και ενθύμια της περιοχής, τοπικά προϊόντα , βιολογικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας ενώ μπορεί να απολαύσει τον καφέ και το φαγητό του, με θέα που κόβει την ανάσα.

Παραλία Ντόζη

Έχει επικρατήσει να λέγεται έτσι από παλιότερο αναψυκτήριο της περιοχής που ο ιδιοκτήτης είχε το εν λόγω παρατσούκλι . Μεσουράνησε για τους αλησμόνητους θαλασσινούς μεζέδες που σέρβιρε με θέα το κύμα! Στην ίδια θέση και σήμερα η ψαροταβέρνα με άλλη διεύθυνση δεσπόζει ακόμη! Η παραλία εκτείνεται από την σημερινή μαρίνα –αλιευτικό καταφύγιο Κατακόλου- έως και την θέση «Ντόζη», όπου υπάρχει απαγορευτική πινακίδα για την διέλευση οχημάτων προκειμένου οι λουόμενοι να απολαμβάνουν ανενόχλητοι το θαλασσινό τους μπάνιο.

Στην ίδια ακτογραμμή υπάρχουν κι άλλες ονομαστές ψαροταβέρνες όπως « η Μαρίνα» και η « Γλυφάδα» με φρέσκο ψάρι όλο το χρόνο αφού προμηθεύονται από τους αλιείς της περιοχής . Η νεκρή περίοδος λόγω θαλασσοταραχής έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών και ελάχιστες μέρες του χρόνου οι ψαράδες μένουν ανενεργοί . Έτσι στο Κατάκολο βρίσκεις πάντοτε καλό και φρέσκο ψάρι…!

Παραλία Ρενάτα

Πίσω από το σημερινό λιμάνι , μια βραχώδης και καθαρή παραλία « η Ρενάτα» παλιότερα γνωστή ως «Πλάκες» , έχει σήμερα εξαιρετική παροχή υπηρεσιών για τους λουόμενους αφού εκεί λειτουργεί από την αρχή κάθε καλοκαιριού καντίνα με λαχταριστούς μεζέδες και μικρογεύματα , σνακς, καφέ και παγωτά ενώ το βράδυ αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πρόταση για ποτό, με θέα την ανοικτή θάλασσα του Ιονίου πελάγους!

Τις νύχτες με πανσέληνο η παραλία αποτελεί ειδυλλιακό μέρος ! Τα νερά της παραλίας είναι πάντοτε παγωμένα λόγω τους μεγάλου βάθους της και του ανοικτού της ορίζοντα αλλά προσελκύουν λουόμενους κάθε ηλικίας ακριβώς γιατί είναι καθαρά τα νερά της. Η πλαζ είναι οργανωμένη με ντους και αποδυτήρια και φυσικά ομπρέλες και ξαπλώστρες από την υπάρχουσα διεύθυνση της καντίνας. Πήρε το όνομα Ρενάτα ως φόρο τιμής στη γυναίκα του σημερινού προέδρου του Τ.Σ. Κατακόλου, του ταξιδιωτικού πράκτορα, Κώστα Καντούνη. Ήταν η αείμνηστη γιατρός, Ρενάτα Κεμέλο Καντούνη ,που λάτρευε την παραλία του λιμανιού και πρωτοστάτησε στο εθελοντικό κίνημα για τον καθαρισμό της!

Ποντικόκαστρο

Η ονομασία του δεν έχει σχέση με το σχήμα του όπως κατά κόρον έχει εξηγηθεί και δεν έχει τελικώς βαρύτητα! Πρόκειται για την ετυμολογία της λέξης «ορίζοντας» διότι εξ αρχαιοτάτων χρόνων δέσποζε στην κορυφή του ακρωτηρίου Ιχθύς το φρούριο που έλεγχαν την θαλάσσια γύρω περιοχή οι εξουσιαστές της. Από τον Μεσαίωνα έως και την σύγχρονη ιστορία της η περιοχή αποικούνταν και λεηλατούνταν με βάση τα εμπορικά συμφέροντα κάθε εποχής.

Ο σεισμός του 6ου πΧ αιώνα βύθισε το κέντρο της παραλιακής -ακμάζουσας -πόλης της αρχαίας Φειάς και στα ερείπια της τότε ακρόπολης της, χτίστηκε φρούριο από τους Ρωμαίους αποικιοκράτες. Ανακαινίστηκε έπειτα από τους Βυζαντινούς και έμελλε σήμερα να ρημάζει μέσα σε πυκνή βλάστηση από την διαφωνία ιδιωτών γειτονικών ελαιώνων και αρχαιολογικής υπηρεσίας και να μένει αναξιοποίητο και απροσπέλαστο. Μπορεί κανείς να προσεγγίζει από το βουνό αλλά η απότομη πλαγιά σε συνδυασμό με τα βάτα και τους θάμνους εγκυμονεί κίνδυνο για τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο ειδικά τον αδαή από ορειβασία!

[Πληροφορίες από το βιβλίο "Τουριστικός Οδηγός Ηλείας" & το site katakoloport.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κατάκολο: Το επίνειο του Πύργου
Κατάκολο: Το επίνειο του Πύργου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggGq2t4e_uAxOSkW7DI-jGJFMTPgUENdK6ku3SVBwCB-Q3cJu483hc5ycmWXKVqRz1rijRNGF19eCN5vv5vjiFi68Dhty2jA-CemKBqqxjEQRbWFOzq6N0s2BkeoWaMhfKg_pVKwSIiJee/s640/%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259F%25CE%259B%25CE%259F.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggGq2t4e_uAxOSkW7DI-jGJFMTPgUENdK6ku3SVBwCB-Q3cJu483hc5ycmWXKVqRz1rijRNGF19eCN5vv5vjiFi68Dhty2jA-CemKBqqxjEQRbWFOzq6N0s2BkeoWaMhfKg_pVKwSIiJee/s72-c/%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259F%25CE%259B%25CE%259F.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_397.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_397.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy