-->

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στους Αγίους Θεοδώρους

Σε ήρεμους τόνους κινήθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που είχε ως μοναδικό θέμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα στους ...


Σε ήρεμους τόνους κινήθηκε χθες το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που είχε ως μοναδικό θέμα τα περιβαλλοντικά ζητήματα στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών. 
Στην συνεδρίαση είχε κληθεί και παρέστη ο εκπρόσωπος των κατοίκων του χωριού, δικηγόρος Γιώργος Κατσαμπέρης, ενώ παρευρέθηκαν και κάτοικοι που παρακολούθησαν ολόκληρη την συνεδρίαση. 

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος, ένα από τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής που χθες το πρωί επισκέφθηκαν τα δύο μεγάλα εργοστάσια, "Ηλειακά Βιομηχανικά Σφαγεία" και "Fargeco" [διαβάστε εδώ...].Ο κος Μίγκος, στην αρχή της εισηγήσεώς του, ανέγνωσε τα δύο υπομνήματα που του έδωσε ο Θανάσης Πούλος, ένας εκ των ιδιοκτητών των Ηλειακών Βιομηχανικών Σφαγείων [διαβάστε εδώ...] και στη συνέχεια μίλησε για την επίσκεψη στα δύο εργοστάσια. Είπε ότι σε όλα τα μέλη της επιτροπής δόθηκαν σειρά εγγράφων αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων που κατά καιρούς έχουν γίνει στα Ηλειακά Σφαγεία, ενώ για την fargeco παραδέχτηκε ότι έμεινε ευχάριστα έκπληκτος για το νέο μηχάνημα που η ιταλική εταιρεία έχει εγκαταστήσει και εξαφανίζει δυσάρεστες οσμές και υγρά λύματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, "πήγαμε σε απόσταση μερικών εκατοστών από τον σωλήνα και πράγματι δεν μύριζε καθόλου. Αν συνεχιστεί η εικόνα που είδαμε σήμερα, νομίζω ότι το θέμα έχει λυθεί". 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου, οι οποίοι σημείωσαν πως θα παρακολουθούν το θέμα και πως ελπίζουν ότι τα προβλήματα πλέον έχουν ξεπεραστεί. 

Ο δικηγόρος Γιώργος Κατσαμπέρης στην τοποθέτησή του πιστοποίησε τα όσα ανέφερε ο κος Μίγκος, τονίζοντας ότι καλέστηκε από την ιταλική εταιρεία και είδε από κοντά την θερμοκαταστροφέα. "Χαίρομαι, γιατί η fargeco αποφάσισε να κάνει πραγματική επένδυση", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έμμισθος δικηγόρος του δήμου και πως αν τα Ηλειακά Σφαγεία θεωρούν ότι εκβιάζονται υπάρχει αστυνομία και Τμήμα εκβιαστών. Αναφερόμενος στο υπόμνημα των εργαζομένων της εταιρείας "Πούλος-Κουταβάς" τόνισε ότι οι οκτώ υπάλληλοι που υπογράφουν το συγκεκριμένο υπόμνημα δεν είναι μόνο αυτοί οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων, επισημαίνοντας ότι, "αγωγές, μηνύσεις και απειλές δέχεται τώρα ο δικηγόρος των κατοίκων". 
Ο κος Κατσαμπέρης στην αναφορά του μίλησε για τις αιτήσεις που έχει κάνει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και για μετρήσεις όπου, όπως είπε, "γινόταν ο κακός χαμός"
"Τα στοιχεία που αναφέρω, προκύπτουν από απαντήσεις των υπηρεσιών", τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του. 
Τέλος, ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά από το δημοτικό συμβούλιο να παρθεί απόφαση για την οριοθέτηση  και αστυνόμευση του λαγκαδιού, κάτι που αρνήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Χάρδας ο οποίος όμως δεσμεύτηκε να μάθει ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη γι' αυτό και να το αναφέρει στο μεθεπόμενο συμβούλιο όπου και θα παρθεί συγκεκριμένη απόφαση. 
"Φαίνεται ότι λύθηκε το θέμα της δυσοσμίας", είπε ο κος Χάρδας, επισημαίνοντας προς όλους ότι, "θα οριοθετήσουμε το ρεύμα". 

Ο Πρόεδρος των Αγίων Θεοδώρων ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δ.σ. για την στήριξή τους τονίζοντας ότι όπως φαίνεται το θέμα λύθηκε αλλά οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν. 
Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. "Θέλω να πιστεύω ότι όπως είδαμε τα πράγματα σήμερα θα συνεχιστούν". Ο ίδιος, επίσης, αναφέρθηκε στους τέσσερις αγωγούς που υπάρχουν πλησίον των εργοστασίων, για να ολοκληρώσει πως το βασικό ζήτημα είναι να λύσουμε το θέμα του ρέματος. 

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ελένη Καραγιάννη είπε ότι καλύφθηκε από την τοποθέτηση του κου Κατσαμπέρη, τόνισε ότι απόψε πρέπει να παρθεί απόφαση για την οριοθέτηση και αστυνόμευση  του λαγκαδιού και αναρωτήθηκε ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος της μόλυνσης. 

Ο Τάκης Λαινάς επεσήμανε την συναινετική και καλοπροαίρετη επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των δύο εργοστασίων, τονίζοντας ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και το δημοτικό συμβούλιο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα γιατί οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν μικρά προβλήματα. 

Ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ εκδήλωσε την ευχαρίστησή του που τα προβλήματα φαίνεται πως λύνονται τονίζοντας ότι οι κάτοικοι άντεξαν πολλά χρόνια. "Τα μεγάλα συγχαρητήρια θέλω να τα δώσω στους κατοίκους", ανέφερε συγκεκριμένα. "Ελπίζω το θέμα να έχει λυθεί για πάντα"


ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΤΑΚΗΣ ΛΑΙΝΑΣ 

"Είχαμε σήμερα μια συνάντηση, μια ομάδα αντιπροσωπευτική του δημοτικού συμβουλίου κι επισκεφθήκαμε τις δύο επιχειρήσεις στους αγίους Θεοδώρους: Τα Ηλειακά Σφαγεία και την Fargeco. Η λειτουργία της fargeco, αυτή την ώρα, με την δική μας παρουσία και αυτοψία, είναι πολύ σωστή. Τα σφαγεία είναι στάβλος και βιομηχανικό σφαγείο και πράγματι είχαμε ένα μικρό πρόβλημα εξαιτίας της κοπριάς με την τελευταία βροχόπτωση το οποίο απεδέχθη ο ιδιοκτήτης. Πρέπει να σας πω ότι την ημέρα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα πήγα εκεί και δεν υπήρχε πράγματι μεγάλο πρόβλημα. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μονάδα ανέκαθεν ήταν πρότυπο εκτροφής και οικονομίας από παλιά, από τα δύσκολα χρόνια που πέρασε και περνάει η κτηνοτροφία μας. Γι' αυτό και είχα παραξενευτεί. Όμως, όντως με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και με λίγες υποδείξεις, διορθώνεται η κατάσταση. Είναι μικρό το ζήτημα της κοπριάς.

Στο ζήτημα των σφαγείων μας επιδόθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις, παραδέχθηκε ότι από μια αβλεψία εργάτη υπήρξε μια εκροή αίματος μικρής ποσότητας, διότι το αίμα είναι πρώτη ύλη για την fargeco, έχει τον βιολογικό του καθαρισμό και τα πάντα. Ήταν ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας του ιδιοκτήτη με την δημοτική αρχή και θεωρώ ότι μετά τις πιέσεις των κατοίκων και την παρέμβασή μας τα πράγματα οδεύουν σε μία λύση. Είναι ένα πολύ ωραίο συγκρότημα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και όλης της οικονομίας, της ποιότητας διατροφής κρέατος και της διαχείρισης των υπολειμμάτων που αν δεν υπήρχε αυτή η συγκέντρωση θα πετάγονταν σε κάδους ή σκουπιδότοπους. Νομίζω λοιπόν ότι όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει μια προσοχή. Όπως είπα και στην τοποθέτησή μου είναι δύο μονάδες υψηλού περιβαντολλογικού ρίσκου και χρειάζεται μια προσοχή".


Ν. Παπαδόπουλος με Γ. Λέντζα
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

"Σε προηγούμενες συνεδριάσεις το δημοτικό συμβούλιο ασχολήθηκε επανειλημμένος με τα προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία της εταιρείας fargeco Hellas. Επειδή, σαν δημοτικοί σύμβουλοι, σεβόμαστε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλουμε πάντοτε να υπερασπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μας, αλλά και να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, δεχτήκαμε την πρόσκληση των Ηλειακών Βιομηχανικών Σφαγείων ΑΕ και επισκεφθήκαμε την επιχείρηση μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων.
Η επίσκεψή μας είχε σκοπό να δούμε από κοντά την λειτουργία της μονάδας, να ενημερωθούμε με όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία στα πλαίσια της καλής θέλησης, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης δεν έχει αρμοδιότητες ελέγχου της επιχείρησης αφού η έκδοση των αδειών λειτουργίας αυτής και η εποπτεία τηρήσεώς τους ανήκει, βάση νόμου, αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κατά συνέπεια, το δ.σ. είναι αναρμόδιο και δεν μπορεί να εκδώσει καμία απόφαση παρά μόνο να ενημερώσει για τα συμβάντα.

Ας δούμε λοιπόν τι παρατηρήσαμε: Από τους αγωγούς 1,2,3, δεν υπάρχει εκροή υδάτων, ο δε τέταρτος αγωγός έχει καταστραφεί στις 7 Σεπτεμβρίου.
Το πρόβλημα στους Αγίους Θεοδώρους είναι μεγάλο και κατανοούμε την αγωνία των κατοίκων για επιβίωση, για την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους. Γεγονός είναι πως δεν διαμαρτύρονται τυχαία. Από το 2011 μέχρι σήμερα υπάρχει ψυχική κόπωση. Εμείς τους συμπαραστεκόμαστε και γνωρίζουν ότι έχουμε αναδείξει τα προβλήματα. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτή την υπόθεση την έχουν ζήσει έντονα με κόστος οικονομικό και κυρίως ψυχικό. Από την πρώτη στιγμή είμαστε αλληλέγγυοι του προβλήματός τους και στηρίζουμε κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων. Άλλωστε, ήμασταν πάντοτε παρόντες στις συγκεντρώσεις στους Αγίους Θεοδώρους, μαζί με τους εκπροσώπους και ιδιοκτήτες της fargeco για κοινές αποφάσεις προς διευθέτηση του θέματος -συσκέψεις και συγκεντρώσεις επί δύο χρόνια όπου ήταν αισθητή η απουσία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, με συνέπεια να κατηγορηθούμε σφοδρά γιατί υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.
Πρότασή μας σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δ.σ. ήταν η προάσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων. Ψηφίσαμε κάθε πρόταση προς επίλυση του προβλήματος από εποχή Δημήτρη Αρβανίτη μέχρι σήμερα. Φέραμε πρόταση για μετρήσεις [από το 2014-15] για το Επιστημονικό Κέντρο Δημόκριτος αλλά η δημοτική αρχή δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος μας δημιουργούσε απορία η προσπάθεια σύνδεσης της εταιρείας Ηλειακά Σφαγεία με την fargeco.

Υπερασπιζόμαστε ότι και οι δύο εταιρείες με τους εργαζόμενούς τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας κι εμείς θέλουμε να επιβιώσουν αρμονικά με τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής, με καλοπροαίρετες πράξεις συνεννόησης.

Τελική διαπίστωση της επίσκεψής μας στις δύο εταιρείες:
1. Τα Ηλειακά Βιομηχανικά Σφαγεία είναι σαν εταιρεία δεκτή για κάθε ενημέρωση και συνεργασία με κάθε υπηρεσία και με τους δημοτικούς συμβούλους.
2. Η Fargeco, την ώρα της λειτουργίας, δεν μύριζε μετά την εγκατάσταση του σύγχρονου καταστροφέα.
Όσο αφορά το ρεύμα συμφωνούμε ότι πρέπει να οριοθετηθεί, να καθαριστεί και να εποπτεύεται".

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗΣ 
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 

"Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στους Αγίους Θεοδώρους είναι το περιβάλλον. Και όταν μιλάω για περιβάλλον εμένα δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες το πως δραστηριοποιούνται κλπ. Ας λειτουργούν νόμιμα και από κει και πέρα ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν.

Ο έλεγχος των εταιρειών προέκυψε όταν από τις αιτήσεις που έκανα στις αρμόδιες υπηρεσίες κανείς μα κανείς δεν έλεγε από ποιον προέρχεται η μόλυνση. Όταν λοιπόν πήγα στην αναζήτηση στοιχείων ανακάλυψα πράγματα και όφειλα να τα καταθέσω στο συμβούλιο. Επειδή δεν με ενδιαφέρει να πέσω σε προσωπικά ούτε με τα Ηλειακά Βιομηχανικά Σφαγεία, ούτε με την fargeco, ο έλεγχός μου από εδώ και πέρα εστιάζεται στο λαγκάδι.

Επιθυμούσα απόψε το δημοτικό συμβούλιο να έπαιρνε απόφαση για την οριοθέτηση του ρέματος. Όπως είπα και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, θα μπορούσε να πάει στην Αποκεντρωμένη η απόφαση του δ.σ. κι ας την απέρριπτε η Αποκεντρωμένη. Δεν το έκανε προφανώς γιατί θέλει να το δει τεχνικά στις επόμενες συνεδριάσεις. Να παρακολουθείτε το θέμα για να δείτε ποιες θα είναι οι κινήσεις του δήμου".

Πήγατε στο εργοστάσιο της fargeco και είδατε το νέο μηχάνημα που τοποθέτησαν το οποίο λύνει το πρόβλημα; 

"Εγώ εκείνο που είδα σήμερα με μεγάλη μου έκπληξη και χαρά είναι ότι αυτό που αντιμετώπισα το 2016 δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αντιμετώπισα το 2018. Ο άνθρωπος έκανε μια σοβαρή επένδυση, πρόκειται για βιομηχανία πραγματική. Αυτό που αντιμετώπισα το 2016 ήταν μια χαβούζα. Τώρα, επειδή όλοι μας είμαστε δύσπιστοι ευελπιστούμε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα -να είστε βέβαιος πως θα σας ενημερώσω αμέσως αν υπάρξει πρόβλημα συνέχισης δυσοσμίας κλ.π." 

Ένα τελευταίο ερώτημα γι' αυτή την "επίθεση", εντός εισαγωγικών προς τα Ηλειακά Βιομηχανικά Σφαγεία. Έχετε έρθει σε μια επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι και οι δύο είστε δικηγόροι και ίσως μπορούσατε να είχατε βρει κάποια λύση;

"Ακριβώς επειδή είναι δικηγόρος γνωρίζει ότι μπορεί οι αντιδικίες να υπάρχουν σε πολύ έντονο βαθμό αλλά οι δικηγόροι μεταξύ μας δεν έχουμε κάτι προσωπικό. Το γεγονός ότι επιτέθηκε προσωπικά σε μένα αποτελεί για μένα μεγάλη προσβολή. Από κει και πέρα δεν θέλω να το συνεχίσω άλλο, ο καθένας θα κάνει την δουλειά του. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, με ενδιαφέρει το περιβάλλον και θα φτάσω μέχρι το τέλος".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την συζήτηση του βασικού θέματος της συνεδρίασης, εκτός ημερήσιας διάταξης μπήκαν ζητήματα που αφορούσαν την ύδρευση, το διυλιστήριο στο φράγμα Πηνειού, τα χαλίκια κ.α.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και μίλησε ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Τσουραπάς, που ενημέρωσε για τα χαλίκια κι έδωσε διευκρινήσεις σε ότι αφορά την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, τονίζοντας ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά υπηρεσιακός παράγοντας και δεν θέλει να κατηγορείται η υπηρεσία που εκπροσωπεί. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στους Αγίους Θεοδώρους
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στους Αγίους Θεοδώρους
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpWkQUHE8SdrzXl2jPLbu5X0k4h4H3hSiuclHHoNeXp4uJZ94CXfGCrc_4Zn9uW6sqKGAmTxA1AMfHz5Wc81VXpY9FMmB6sG2IcPXWiM_-oPc18GHW4IIocPYv_EVoSljZ3eAGvrdkuegM/s640/P1120292.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpWkQUHE8SdrzXl2jPLbu5X0k4h4H3hSiuclHHoNeXp4uJZ94CXfGCrc_4Zn9uW6sqKGAmTxA1AMfHz5Wc81VXpY9FMmB6sG2IcPXWiM_-oPc18GHW4IIocPYv_EVoSljZ3eAGvrdkuegM/s72-c/P1120292.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_630.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_630.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy