-->

"Ο Ερμής στην Αυστραλία"

Του Γρηγόρη Χρονόπουλου κατοίκου Αυστραλίας Δεν είναι πως ο Ερμής, το αξεπέραστο δημιούργημα του Πραξιτέλη άφησε την ηλειακή γ...




Του Γρηγόρη Χρονόπουλου
κατοίκου Αυστραλίας



Δεν είναι πως ο Ερμής, το αξεπέραστο δημιούργημα του Πραξιτέλη άφησε την ηλειακή γη και βγήκε σιργιάνι στους Αντίποδες. Είναι ο Σύνδεσμος Ηλείων στην άλλη άκρη της γης. Είναι η αγάπη και η νοσταλγία των ξενητεμένων που στήθηκε στη μακρυνή χώρα σαν πλατεία του χωριού για να μαζεύει τους συντοπίτες.

Ο Σύνδεσμος Ηλείων "Ο Ερμής" ξεκίνησε στα 1960 με τους λίγους, τους νεοφερμένους στην πόλη του Σύδνεϋ. Και ήταν τόση η χαρά κι ο ενθουσιασμός! Ηταν τα δύσκολα πρώτα χρόνια της ξενητιάς...

Εκεί γνωριστήκαμε σαν πατριώτες, εκεί χορέψαμε το "Τσιτσιμπίδα", εκεί δεθήκαμε σαν κοινωνία. Δική μας κοινωνία. Από τη Μανωλάδα ως τη Ζαχάρω γίναμε συγχωριανοί!
Γιορτάσαμε και τα σαράντα χρόνια, έχουμε την ιστορία μας. Δεν ήταν πάντα χαρούμενη και προοδευτική η πορεία μας. Ομως και έργο κοινωνικό κάναμε και συμπαρασταθήκαμε σε πατριώτες σε δύσκολες ώρες και στην ιδιαίτερη πατρίδα βοηθήσαμε, σε σεισμούς και αναξιοπαθούντες.  Και νοσοκομειακό αυτοκίνητο δωρήσαμε στο Νομό μας. Και κτήριο δικό μας έχουμε.
Ανάλογοι σύνδεσμοι υπάρχουν και στις άλλες μεργάλες πόλεις, στη Μελβούρνη και στην Αδελαίδα.

Κι είναι μεγάλη η χαρά όταν γεμίζουμε τουριστικά λεωφορεία και κάνουμε εκδρομές τριήμερες και πενταήμερες για να εορτάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους στη μια πόλη ή στην άλλη σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια.
Η Αυστραλία δείχνει σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των πολιτών από άλλες καταγωγές και εθνικότητες. Ετσι ζούμε ελεύθερα την ελληνική μας παράδοση.
Εχουμε τις εκκλησίες μας, ραδιόφωνα, εφημερίδες ακόμα και θεατρικές παραστάσεις. Και παραγωγές θεατρικές.
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας δε στις ημέρες μας έχουμε και τηλεόραση ελληνική, έτσι που παρακολουθούμε από κοντά την ελληνική πραγματικότητα.

Και για να πάρουν οι αναγνώστες μια ιδέα για τη ζωή και την παρουσία μας στην Αυστραλία θα ήταν χρήσιμο ν' αναφέρω μερικά γενικά:
Κατ' αρχήν θα πρέπει να έχουμε στο νου ότι είμαστε πολίτες, [υπήκοοι] της χώρας εδώ, [χωρίς να χάσουμε την ελληνική ιθαγένεια]. Δηλαδή, δεν ήρθαμε με συμβάσεις αλλά μετανάστες για μόνιμη εγκατάσταση.
Η Αυστραλία παραχωρεί όλες τις ελευθερίες για την διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν εδώ. Ετσι, ζούμε μια πολύ ελληνική ζωή, από διατροφή μέχρι έθιμα. Εχουμε πολλές εκκλησίες, εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα ακόμα και θεατρικές παραστάσεις αλλά και παραγωγές. Τώρα έχουμε και ελληνική τηλεόρραση κι η επαφή μας με την πατρίδα είναι άμεση. Αν σκεφτούμε μάλιστα τις συνθήκες της εποχής που μεταναστεύσαμε είναι κάτι που καταργεί την έννοια ξενητιά.

Το μεγάλο μας πρόβλημα η... συνέχεια.
Βλέπετε το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης ήταν στις δεκαετίες του 50 και 60. Συνέχεια δεν υπάρχει. Το κύμα σβήνει στην αμμουδιά...
Επιτεύξεις και δημιουργήματα δεν έχουν συνεχιστές. Οι καταβολάδες μας έπεσαν σε ξένη γη. Η μητρική γλώσσα δεν είναι η γλλώσσα της μητέρας, είναι η γλώσσα του σχολείου.
Ωστόσο έχουμε ελληνική ζωή και τα παιδιά μας -κι όταν επικοινωνούν στην αγγλική νιώθουν ότι έχουν κάτι κοινό, νιώθουν ότι είναι από την ίδια πάστα, ότι είναι και Ελληνες.
Συμμετέχουν στις ελληνικές εκδηλώσεις, ξέρουν όλα τα νέα ελληνικά τραγούδια και χορεύουν τους παραδοσιακούς μας χορούς. Βέβαια, με τσιφτιτελοειδή τρόπο κάτι που -δυστυχώς- το βλέπουμε και στην Πατρίδα!

Κάτι συγκινητικό ήταν όταν η Ελλάδα κέρδισε το ευρωπαικό κύπελο. Το Σύδνεϋ τραντάχτηκε από τους εορτασμούς των Ελλήνων, των νέων που λέμε πως δεν είναι τόσο κοντά μας. Σε μια συνοικία που ζουν πολλοί Ελληνες ο δήμος έκλεισε τον κεντρικό δρόμο, έστησε μεγάλες οθόνες τηλεόρασης και το πανηγύρι κράτησε ως το πρωί. Για να γιορτάσουν οι Ελληνες.
Γιατί έχουμε Ελληνες και στη Βουλή και στις Δημαρχίες και σε όλους τους τομείς της ζωής. Εμπορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό. Επίσης με τις διαμαρτυρίες για το όνομα των Σκοπίων το κέντρο της πόλης μας έγινε γαλανόλευκο. Το πλήθος που έλαβε μέρος σε κείνη τη διαδήλωση έφτασε τις εβδομήντα χιλιάδες!
Αυτά για να δωθεί μια εικόνα της ζωής μας στην ξενητειά.

Η Αυστραλία είναι μια απέραντη χώρα με λίγο πληθυσμό. Εχει πολύ πράσινο αλλά και τεράστιες ερήμους. Εχει και ποτάμια που... δεν φτάνουν ως την θάλασσα! Παράξενο αλλά αληθινό.
Πρόκειται για δυνατές βροχές -μπορεί και σε δύο ή τρία χρόνια- που δημιουργούν υδροβιότοπους, που όμως δεν διατηρούνται για πολύ.
Εχει και πολλά και διαφορετικά λουλούδια αλλά και ζώα παράξενα. Εχει και τα μαρσιποφόρα, σοφία της φύσης για ν' αντιμετωπίσει το τραχύ κλίμα. Επίσης έχει και ορυκτά πολλά, ιδίως μέταλλα.
Γενικά μ' όλο που ξεκίνησε σαν αποικία είναι μια σύγχρονη χώρα, προοδευτική και... νοικοκυρεμένη.
Ολα είναι νόμοι και κανονισμοί και οι νόμοι τηρούνται.

Κάτι χαρακτηριστικό από την καθημερινή μας ζωή είναι ότι το κάθε σπίτι έχει τον κήπο του, το πράσινο με τα λουλούδια του και τα κηπευτικά του.  Αυτό σε μια πόλη με πληθυσμό όσο η Αθήνα είναι ακατανόητο για τον κάτοικο της πρωτεύουσας.
Γι' αυτό το Σύδνεϋ είναι σχεδόν όσο η Ηλεία ολόκληρη. Κάπου 80 χιλιόμετρα στο μήκος της ακτής και περίπου 50 στο βάθος.
Ζούμε λοιπόν σαν... στο χωριό μας κι έχουμε και μαρούλια, ντομάτες, λαχανικά στον κήπο μας. Και το αρνί της σούβλας, που δεν είναι μόνο πασχαλιάτικο! Μερικοί έχουν φτιάξει και φούρνους χωριάτικους, περισσότερο για την παράδοση παρά για τη χρήση.
Στην Μελβούρνη και την Αδελαίσα -που είναι νοτθιότερα- μαζεύουν και... αγριοαγκυνάρες!! Τον παραδοσιακό μεζέ του ούζου, που ίσως οι νεότεροι δεν τον γνώρισαν.
Λίγο πολύ όμως όλοι έχουν τα κρεμυδάκια και τα σέληνά τους, τα μυρωδικά της μαγειρικής, γενικά.

Λίγα σπίτια είναι μεσοτοιχία, κάτι παλιά στις γειτονιές κοντά στο κέντρο. Τα τελευταία χρόνια χτίζονται και πολυκατοικίες, που δεν ήταν πολύ σε χρήση παλαιώτερα. Και μάλιστα κάτι χαρακτηριστικό, χτίζονται τεράστιες πολυκατοικίες στο κέντρο. Αλλοτε το κέντρο είχε μόνο γραφεία και καταστήματα και μετά τις έξι το απόγευμα η πόλη ήταν άδεια, νεκρή.

Κάτι άλλο χαρακτηριστικό της Αυστραλίας είναι τα απέραντα δάση ευκαλύπτων. Είναι το δένδρο που επικρατεί στο τοπίο της Αυστραλίας, που ευδοκιμεί και στον υγρότοπο και στο βράχο. [Μήπως αυτό λέει και το όνομα;].
Η Αυστραλία θεωρείται "η τυχερή χώρα". Πριν 20 περίπου χρόνια το δολάριο Αυστραλίας ισοδυναμούσε με δύο περίπου Αμερικής.  Σήμερα, είναι λίγο περισσότερο από το μισό. Και μικρότερο από το ευρώ. Βέβαια στη χώρα μέσα δεν το καταλαβαίνει κανείς, είναι όταν κάνει συνάλλαγμα ή έχει οικονομικές συναλλαγές με άλλες χώρες που καταλαβαίνει την διαφορά.
Δεν είναι η οικονομική ευμάρια που βρήκαμε ότανμ ήρθαμε αλλά η ζωή είναι αρκετά καλή.

Αυτό στο γενικό για τη ζωή στην ξενητιά, ζούμε ελληνικά, ζούμε με το ένα πόδι εδώ και το άλλο στην Πατρίδα αλλά... δεθήκαμε και με τούτη την γη, την αγαπήσαμε κι αυτή. Μας δένουν αναμνήσεις και αγώνες και χαρές, μας δένουν και τάφοι αγαπημένοι. Είναι κι τα βλαστάρια μας που αναπτύχθηκαν και ευδοκίμησαν σε τούτη τη γη...
Εχουμε και την μεγάλη χάρη, την εμπειρία ότι χούμε, γνωρίσαμε δύο κόσμους.  

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : "Ο Ερμής στην Αυστραλία"
"Ο Ερμής στην Αυστραλία"
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkB7vptWYxffSC4wfQGJjQgrc-W_3HCDp8RRd627-qKOmyG1PJT3V18meGB1_sCSfMch4Wckhn5uL_-eNy4Ox1HV8KaHtr3kau-mzRHVraJTNebSM1YuveHeI_7KoXcRtkzEAk9whNclA/s640/%25CE%2595.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkB7vptWYxffSC4wfQGJjQgrc-W_3HCDp8RRd627-qKOmyG1PJT3V18meGB1_sCSfMch4Wckhn5uL_-eNy4Ox1HV8KaHtr3kau-mzRHVraJTNebSM1YuveHeI_7KoXcRtkzEAk9whNclA/s72-c/%25CE%2595.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_899.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/03/blog-post_899.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy