-->

17 εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων σήμερα

Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρ...


Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρι τα ρομπότ. Μάθετε τους 17 τρόπους με τους οποίους συνεισέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην εξέλιξη της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.


Φαρος

Η ιδέα της ασφαλούς εισόδου στο λιμάνι με τη χρήση του φωτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες που έχτισαν τον πρώτο φάρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το βράδυ άναβαν μια φωτιά πάνω στο φάρο επιτρέποντας στα πλοία να έχουν μια πλήρη εικόνα της ακτογραμμής.


Οδομετρο

Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. - 241 π.Χ.).


Ρομποτ

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο Έλληνας μαθηματικός και επιστήμονας Αρχύτας εφεύρε ένα ξύλινο περιστέρι που λειτουργούσε με ατμό υπό πίεση και μπορούσε να πετάξει 200 με 300 μέτρα κάθε φορά.


Νερομυλος

Οι πρώτοι νερόμυλοι αποδίδονται ιστορικά στον υδραυλικό τροχό της Περαχώρας, μια μηχανή που κινείτο με νερό η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα π.Χ. Τον τροχό εφεύρε, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φίλων ο Βυζάντιος.


Ιατρικη

Κατά τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι πίστευαν πως οι ασθένειες ήταν η τιμωρία των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης, ωστόσο, κατέρριψε τη δοξασία πραγματοποιώντας πειράματα τα οποία απέδειξαν ότι οι ασθένειες ήταν αντίδραση του οργανισμού στα μικρόβια. Τον αναφέρουν συχνά ως τον πατέρα της δυτικής ιατρικής κι ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί διαχρονική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.


Ξυπνητηρι

Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.


Χαρτες

Οι σύγχρονοι χάρτες δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ήταν ασαφείς και ιδιαίτερα περιγραφικοί. Ο Έλληνας Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έφτιαξε χάρτες βασιζόμενος στη θεωρία αυτή. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες όπως ο Ερατοσθένης και ο Στράβων που δημιούργησαν χάρτες που συνέδεαν τον τότε γνωστό κόσμο.


Ολυμπιακοι αγωνες

Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του σύγχρονου κόσμου έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωσαν μια γιορτή στην Ολυμπία για να τιμήσουν τον Δία. Αθλητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια σειρά από αθλήματα όπως ο δίσκος και το ακόντιο.


Ιθαγενεια

Οι Αθηναίοι συνέλαβαν την έννοια της ιθαγένειας. Για να είναι Αθηναίος πολίτης κάποιος θα έπρεπε να έχει γονείς Αθηναίους, να έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία και να έχει συμμετάσχει στην απονομή δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ωστόσο δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.


Γερανος

Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.


Ντους

Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν και τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.


Δημοκρατια

Την δημοκρατία την οφείλουμε στους αρχαίους Έλληνες. Για να επιλύσει τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνταν από τη μειοψηφία των πλουσίων, ο νομοθέτης Σόλωνας εισήγαγε ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο υπήρχε στη Σπάρτη και έδωσε το δικαίωμα στους Αθηναίους να ψηφίζουν και στους εκλεγμένους από το λαό να ψηφίζουν νόμους.


Μοχλος

Ο μοχλός είναι προϊστορικό εργαλείο και το χρησιμοποιούσαν για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με ελάχιστη προσπάθεια. Ο μοχλός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους αρχαίους Έλληνες. Το 260 π.Χ., ο μαθηματικός Αρχιμήδης είπε: "Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ κι ένα αρκετά μακρύ μοχλό και θα κινήσω τη Γη".


Γεωμετρια

Παρόλο που οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τις γεωμετρικές τεχνικές οι Έλληνες ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν τα γεωμετρικά δεδομένα μέσα από λογικά συμπεράσματα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης μας έδωσαν μια σειρά από γεωμετρικά αξιώματα και κανόνες που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.


Δικη με ενορκους

Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η σύγχρονη δίκη παρουσία ενόρκων. Οι ένορκοι έπρεπε να είναι Αθηναίοι πολίτες και πάνω από 30 ετών. Οι ένορκοι ήταν μέχρι 500 ώστε να είναι αδύνατον να δωροδοκηθεί η πλειοψηφία αυτών. Η αποζημίωση του κάθε ενόρκου ξεκίνησε επίσης στην αρχαία Ελλάδα.


Θεατρο

Η αγγλική λέξη “theater” προέρχεται από την ελληνική "θέατρον". Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν οικονομικά τις θεατρικές παραστάσεις και κάθε πόλη είχε τη δική της θεατρική ομάδα. Συχνά διοργανώνονταν, επίσης και θεατρικοί αγώνες. Η κωμωδία, η τραγωδία και οι σάτιρες γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα. (φωτο) Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.


Οι μυθοι του Αισωπου

Οι δημοφιλέστεροι μύθοι όλων των εποχών γράφτηκαν από τον Αίσωπο, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σκλάβος και κέρδισε την ελευθερία του μέσα από τους μύθους του. Ο πλέον γνωστός του μύθος είναι "Ο λαγός και η χελώνα".

  Photos

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : 17 εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων σήμερα
17 εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων σήμερα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_6ZhF_mFJOtfTSrK9lsHTG3x-5G25pgE3Mk3BJPLBmsHWxmFoTLCx1pXBt9Go1fbIbQjWfFM0ygNbS_OEuTCLN-o_rflAbzyarC1wRxUjCJ8Gzrt5frk4WYoBeGv_M-8R7mI2SKzmGELG/s640/AAdlvXm.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_6ZhF_mFJOtfTSrK9lsHTG3x-5G25pgE3Mk3BJPLBmsHWxmFoTLCx1pXBt9Go1fbIbQjWfFM0ygNbS_OEuTCLN-o_rflAbzyarC1wRxUjCJ8Gzrt5frk4WYoBeGv_M-8R7mI2SKzmGELG/s72-c/AAdlvXm.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/17_15.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/17_15.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy