-->

Βενιζέλος προκαλεί Γεννηματά: Δεν μπορούμε να υποδυόμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1977

Σφοδρή επίθεση εναντίον βασικών επιλογών του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ.Βενιζέλος, ...


Σφοδρή επίθεση εναντίον βασικών επιλογών του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής υποστήριξε ότι: “Αυτό που επιτεύχθηκε με τη διαδικασία άμεσης εκλογής επικεφαλής, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, αποδυναμώνεται με την επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών.

Φτάσαμε έτσι σε ένα Συνέδριο χωρίς εκλεγμένους συνέδρους, σε μια Κεντρική Επιτροπή και σε μια Εκτελεστική Γραμματεία με μέλη διορισμένα από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να συγκροτήσουν το Πολιτικό Συμβούλιο πριν το Συνέδριο αλλά παραμένουν και μετά ως μόνιμη κατάσταση. Αυτά δεν συνέβαιναν ούτε στην Ένωση Κέντρου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, χωρίς φυσικά να κάνω σύγκριση με τις προσωπικότητες εκείνης της εποχής.”

Διαφώνησε με τη στρατηγική αυτονομίας του χώρου της κεντροαριστεράς από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαράξει η κ.Γεννηματά, λέγοντας: “Πέρασε η εποχή των συμβιβασμών προς χάρη της πολυσυλλεκτικότητας ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που διεκδικούσε την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η δημοκρατική παράταξη σήμερα δεν θα βρει τη δυναμική της υποδυόμενη το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1977-2009.

Επιπλέον στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, που θέλουμε να λειτουργεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος είναι πρακτικά αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν μπορείς να διεκδικείς καθοριστικό ρόλο και να προτείνεις ή να υπαινίσσεσαι αβέβαιες εξελίξεις. Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε επίσης ότι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να μη μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις ως προς τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ως προς την οριστική ρύθμιση του εκλογικού συστήματος και ως προς την επόμενη διαδικασία εκλογής ΠτΔ.

Εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί μία πρόταση να συμμετάσχει μετά τις επόμενες εκλογές σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, την οποία έχει θέσει ως ιδανικό στόχο η κ.Γεννηματά. Διαφώνησε με οποιαδήποτε συναίνεση, υπενθυμίζοντας ότι: “Η ευρωπαϊκή δημοκρατική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2015 προσέφερε απλόχερα τη συναίνεσή της ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, και είδαμε όσα ακολούθησαν.

Η συναίνεση στα μείζονα δόθηκε και αντιμετωπίστηκε επιθετικά και κακόβουλα.” Και πρόσθεσε: “Θυμούνται όμως όσοι μιλούν σήμερα για «συναίνεση» τι συνέβη στη χώρα την περίοδο 2010-2015 και πώς έφτασε να γίνουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κυβέρνηση; Αυτοί που θέλουν να ανοίξουμε μια στοργική αγκαλιά «συναίνεσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν προφανώς το ίδιο και για τους εμφανείς και αφανείς εταίρους του. Περιλαμβάνουν προφανώς στη συναινετική τους διάθεση και τα δίκτυα του βαθέως κράτους που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση με πρώτο στόχο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης.” 

Ως προς τα σενάρια μετακίνησης του στη ΝΔ, υποστήριξε ότι αυτά τα “διακινούν μόνο ελάχιστοι γελοίοι τύποι που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη την περίοδο της εθνικής μάχης, διέσπασαν το χώρο ή συνεργάστηκαν απροκάλυπτα με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα παριστάνουν τους τιμητές, ασεβούν κατά του αγώνα που δώσαμε την περίοδο 2010-2015, την οποία χαρίζουν στη ΝΔ και διακινούν σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αποδέχονται ως ηγεμονική δύναμη του δήθεν ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς.”

Ο κ.Βενιζέλος επέμεινε στη διαφωνία του όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. “Αν υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, θα έχουν έντονη τη σφραγίδα του συνταγματικού λαϊκισμού. Τώρα το ζητούμενο είναι η απόκρουση της συστηματικής προσβολής του Συντάγματος από μια κυβέρνηση που σφετερίζεται την ιδιότητά της για να αλλοιώσει θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Όταν προτείνεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συναίνεση για να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα που περιλαμβάνουν ακόμη και τα ίδια τα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, καθιστάς κεντρικό ζήτημα όχι την παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και τους εταίρους της, αλλά την αλλαγή του Συντάγματος σε συνεργασία με τον παραβάτη του Συντάγματος. Αντί να ενοχοποιείται η κυβέρνηση ενοχοποιείται το ισχύον Σύνταγμα!

Εξίσου εσφαλμένο είναι να λες «ελάτε να συμφωνήσουμε τώρα με 180 ψήφους στην ανάγκη αναθεώρησης όποιων διατάξεων θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής κ.ο.κ. και η επόμενη Βουλή ας συντελέσει την αναθεώρηση με απλή πλειοψηφία». Ακυρώνονται έτσι οι θεμελιώδεις εγγυήσεις του αυστηρού Συντάγματος και αυτό μετατρέπεται σε καρυδότσουφλο της συγκυρίας. Έχω υποχρέωση να αντισταθώ σε όλες τις εκφάνσεις του συνταγματικού λαϊκισμού”, ανέφερε, αφήνοντας βαριές αιχμές για τη συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας.

Ο κ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση. Σημείωσε όμως ότι αυτό συνιστά “κραυγαλέα παραβίαση των άρθρων 44 και 110 του Συντάγματος” και πρόσθεσε: “Χαίρομαι γιατί η δική μου αντίδραση συμπίπτει με τα όσα έχει σθεναρά υποστηρίξει το 2011 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.”

Ερωτηθείς τέλος για το σενάριο διαγραφής του λόγω των διαφωνιών του με βασικές θέσεις και επιλογές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο κ.Βενιζέλος απάντησε ουσιαστικά προκαλώντας: “Με τη διαδρομή που έκανα και την ευθύνη που οφείλω να έχω έναντι της αλήθειας, του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης, λέτε να μπορεί να κλονισθεί από κάτι η στάση μου για το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την εθνική στρατηγική και το μέλλον της πατρίδας; Από τίποτα και από κανένα. Οι θέσεις που διατυπώνω είναι αυτές για τις οποίες αγωνίστηκε η παράταξη κάνοντας τις δύσκολες και υπεύθυνες επιλογές της περιόδου 2010-2015.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι ορφανές, ούτε τίθενται υπό τον αναδρομικό έλεγχο των ριψάσπιδων ή αυτών που προσπάθησαν να κάνουν καριέρα πουλώντας το δήθεν νέο και άφθαρτο ή αυτών που προστάτευαν τα νώτα τους την ώρα που εμείς κρατούσαμε τον τόπο όρθιο με τεράστιο παραταξιακό και προσωπικό κόστος. Μέλλον χωρίς μνήμη και γνώση, χωρίς συνείδηση της ιστορίας και χωρίς δύσκολες αλήθειες, δεν υπάρχει.”

  News247.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Βενιζέλος προκαλεί Γεννηματά: Δεν μπορούμε να υποδυόμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1977
Βενιζέλος προκαλεί Γεννηματά: Δεν μπορούμε να υποδυόμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1977
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzOM2Ety7dsdkPNNu6q4V0hEDorDrsojs67RrAXsukyjxub8DQwLMk4fAngejt1FzDZyGARibrktdCnUhNFnC8xxDuVPzY8Shi6VsqklQoOXqG2USWlcfkAp0fo0KdnZbNlhUpG3yME49d/s640/AAvTLL6.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzOM2Ety7dsdkPNNu6q4V0hEDorDrsojs67RrAXsukyjxub8DQwLMk4fAngejt1FzDZyGARibrktdCnUhNFnC8xxDuVPzY8Shi6VsqklQoOXqG2USWlcfkAp0fo0KdnZbNlhUpG3yME49d/s72-c/AAvTLL6.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/1977.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/1977.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy