-->

Πληροφοριοδότες: Το τίμημα για έναν πιο δίκαιο κόσμο

Από τον Edward Snowden μέχρι τον Mark Felt, οι διάσημοι αυτοί πληροφοριοδότες έφεραν στο φως απόρρητες πληροφορίες αποκαλύπτοντας παράνο...


Από τον Edward Snowden μέχρι τον Mark Felt, οι διάσημοι αυτοί πληροφοριοδότες έφεραν στο φως απόρρητες πληροφορίες αποκαλύπτοντας παράνομες ή ανήθικες πρακτικές των κυβερνήσεων ή των οργανισμών στους οποίους εργάζονταν. Ας δούμε τις συγκλονιστικές ιστορίες τους και το τίμημα που αναγκάστηκαν να πληρώσουν.


Edward Snowden

Ο πρώην εργαζόμενος της CIA, Snowden αποκάλυψε σημαντικές απόρρητες πληροφορίες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) σε δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας μια σειρά από κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το PRISM και το XKeyscore. Τον Μάιο του 2013, εγκατέλειψε την θέση του στην NSA στη Χαβάη και κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ, από όπου και προέβη σε επιπλέον αποκαλύψεις.

Μετά από σχετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες The Guardian, The Washington Post, The New York Times και στο περιοδικό Der Spiegel, ο Snowden απέκτησε σε λίγες ημέρες τεράστια φήμη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προέβη σε καταγγελία εναντίον του κατηγορώντας τον για κλοπή κυβερνητικης ιδιοκτησίας και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας, τον Ιούνιο του 2013. Στις 23 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς κατέφυγε στη Μόσχα όπου του δόθηκε άσυλο το οποίο παρατάθηκε μέχρι το 2020.


Chelsea Manning

Η Bradley Edward Manning, η στρατιώτης που πέρασε στρατοδικείο και φυλακίστηκε, αποκάλυψε σχεδόν 750.000 απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα στο WikiLeaks, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονταν λεπτομερή βίντεο από τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης τον Ιούλιο του 2007 καθώς και την επίθεση στην Γκρανάι στο Αφγανιστάν το 2009, περισσότερα από 250.000 διπλωματικά μηνύματα και 480.000 στρατιωτικές αναφορές. Το 2009, αποκάλυψε ότι είναι διεμφυλική και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση τον Αύγουστο του 2013. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα μείωσε την ποινή της σε επτά χρόνια και αποφυλακίστηκε στις 17 Μαίου του 2017.


Cynthia Cooper

Το 2002, όταν η Cooper ήταν Αντιπρόεδρος Εσωτερικού Ελέγχου της αμερικανικής εταιρείας τηλεπιοκοινωνιών WorldCom, προχώρησε στην έρευνα και την αποκάλυψη μαζί με άλλους συνεργάτες απάτης μεγέθους 3,8 δισ. δολ. στην συγκεκριμένη εταιρεία. Αργότερα κατέγραψε την εμπειρία της στο βιβλίο "Το ταξίδι ενός πληροφοριοδότη" το 2008.


Coleen Rowley

Η πρώην πράκτορας του FBI, Rowley έγραψε για το πως το FBI χειρίστηκε λανθασμένα πληροφορίες και απέτυχε να διεξάγει μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνέταξε πόρισμα απευθυνόμενη στον Διευθυντή του FBI Robert Mueller στο οποίο τεκμηριώνεται το πως το προσωπικό του αρχηγείου της υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον αμέλησε να δράσει κατόπιν πληροφορίας που έλαβε για τον φερόμενο ως τρομοκράτη Zacarias Moussaoui την οποία είχε διοχετεύσει το γραφείο στη Μινεάπολις.

Κατέθεσε επιπλέον στην αμερικανική γερουσία καθώς και στην επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου σχετικά με την αμελή διαχείριση των πληροφοριών που αφορούσαν στις επιθέσεις, τον Μάιο του 2002. Χάρη στην πρωτοβουλία της αυτή, ο Mueller και ο Γερουσιαστής Chuck Grassley άσκησαν πιέσεις για την αναδιοργάνωση του FBI.


Sherron Watkins

Τον Οκτώβριο του 2001, το σκάνδαλο της Enron αποκάλυψε τις παράνομες λογιστικές πρακτικές στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας οι οποίες οδήγησαν τελικώς στην πτώχευση της διάσημης εταιρείας ενέργειας. Τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης, η τότε αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης, Sherron Watkins ενημέρωσε τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο Kenneth Lay σχετικά με τις εν λόγω πρακτικές.

Η αναφορά της ξεκινά ως εξής: “Μήπως η Enron έχει γίνει επικίνδυνη για τους εργαζόμενούς της;” και δήλωσε “Είμαι εξαιρετικά αμήχανη επειδή θα εμπλακούμε σε μια σειρά από λογιστικά σκάνδαλα και ο επιχειρηματικός κόσμος θα θεωρήσει τις επιτυχίες του παρελθόντος ως απλά λογιστικά κόλπα". Το 2004, η Watkins συνέγραψε το βιβλίο “Διακοπή Ρεύματος: Η ιστορία της πτώσης της Enron” με την συγγραφέα Mimi Swartz, το οποίο είχε βασιστεί στην εμπειρία της.


Linda Tripp

Η δημόσια υπάλληλος Linda Tripp αποτέλεσε τον άνθρωπο κλειδί στο σκάνδαλο Λεβίνσκι το 1995-1996 καταγράφοντας και αποκαλύπτοντας απόρρητα τηλεφωνήματα ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στην Μόνικα Λεβίνσκι,, που αφορούσαν στην παράνομη σεξουαλική σχέση τους.


Jeffrey Wigand

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1996, ο Jeffrey Wigand, ο πρώην αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής εταιρείας καπνού Brown & Williamson, εμφανίστηκε στην ειδησιογραφική εκπομπή του CBS “60 Minutes” και αποκάλυψε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε αμμωνία και άλλα χημικά στον καπνό της προκειμένου να αυξήσει την επίδραση της νικοτίνης. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν 46 πολιτείες να προχωρήσουν σε αγωγή η οποία κατέληξε σε αποζημίωση ύψους 368 δισ. για βλάβες που αφορούσαν στην υγεία από εταιρείες καπνού. Το 1999, οι ενέργειες του Wigand απαθανατίστηκαν στη μεγάλη οθόνη με τον Russell Crowe στον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θρίλερ “The Insider.”


Mark Whitacre

Το υψηλόβαθμο στέλεχος που έγινε πληροφοριοδότης για το FBI, ο Mark Whitacre παρέδωσε πολύτιμες πληροφορίες ενώ ήταν πρόεδρος της BioProducts, η οποία ανήκει στην αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Archer Daniels Midland (ADM). Από το 1992 μέχρι το 1995, ο Whitacre βοήθησε το FBI στην έρευνα σχετικά με το ζήτημα του καθορισμού των τιμών της ADM. Όταν η εταιρεία ανακάλυψε τις δραστηριότητές του ζήτησε από το FBI να ερευνήσει τον Whitacre για υπεξαίρεση. Τελικώς ο Whitacre βρέθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 9,5 εκ. δολ. και πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2006. Η ιστορία έγινε ταινία το 2009 με τον Matt Damon.


Daniel Ellsberg

Ο πρώην στρατιωτικός αναλυτής και εργαζόμενος της Εταιρείας RAND, Ellsberg προέβη στην αποκάλυψη των γνωστών Αρχείων του Πενταγώνου (Pentagon Papers) το 1971. Τα εν λόγω Αρχεία, μια άκρως απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου, αφορούσαν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ και δημοσιεύθηκαν στους New York Times και στην Washington Post. Ο Ellsberg κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για παραβίαση του Νόμου περί Κατασκοπείας. Χάρη στην άριστη υπερασπιστική γραμμή του Leonard Boudin και του Charles Nesson, αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον στις 11 Μαίου του 1973.


Mark Felt

Ο πρώην πράκτορας του FBI ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate, Felt χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο 'το βαθύ λαρύγγι' και η πραγματική του ταυτότητα παρέμεινε μυστική για περισσότερα από 30 χρόνια. Από τη θέση του Υποδιευθυντή του FBI, ο Felt αποκάλυψε τις ανήθικες πρακτικές που εφάρμοσε ο πρόεδρος Νίξον προκειμένου να παρακολουθεί τις συνομιλίες των πολιτικών του αντιπάλων καθώς και άλλων προσώπων που θεωρούσε ύποπτους. Το σκάνδαλο αποκάλυψαν οι ρεπόρτερ της Washington Post Bob Woodward και Carl Bernstein, και τα δημοσίευματα οδήγησαν τελικώς σε παραίτηση του προέδρου στις 9 Αυγούστου του 1974. Τον Μάιο του 2005 ο Felt αποκάλυψε την ταυτότητά του.


Rudolf Elmer

Το πρώην στέλεχος της τράπεζας Julius Baer απολύθηκε το 2002 επειδή βρέθηκε στην κατοχή του ένα αντίγραφο με στοιχεία των αρχείων της τράπεζας. Μετά την απόλυσή του, ξεκίνησε να διαρρέει μυστικά και άλλα στοιχεία που αφορούσαν εργαζόμενους στην τράπεζα αλλά και πελάτες. Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην δημοσιότητα στο WikiLeaks ο Elmer κατηγορούσε την τράπεζα για φοροδιαφυγή και απάτη. Φυλακίστηκε αρκετές φορές και δικάστηκε για φορολογικές παραβάσεις το 2011. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι διαθέτει στοιχεία με σημαντικά ονόματα από όλο τον κόσμο


Karen Silkwood

Ως εργαζόμενη του εργοστασίου κατασκευής καυσίμων Kerr-McGee Cimarron στην Οκλαχόμα, η Silkwood ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της ομάδας διαπραγματεύσεων της εργατικής ένωσης. Το 1974, κατέθεσε στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τις πρακτικές της πυρηνικής εγκατάστασης που έβλαπταν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στις 13 Νοεμβρίου του 1974, καθώς οδηγούσε για να συναντήσει τον David Burnham, έναν δημοσιογράφο από την Νέα Υόρκη, σκοτώθηκε σε ύποπτο τροχαίο ατύχημα. Μετά το θάνατό της, η οικογένειά της μήνυσε την εταιρεία και η δίκη κατέληξε σε συμβιβασμό με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,3 εκ. δολ. Η ζωή της και η δράση της έγιναν βιβλίο, τραγούδι και ταινία


Frank Serpico

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές του '70, ο αστυνομικός του Τμήματος της Νέας Υόρκης, Frank Serpico αποκάλυψε την διαφθορά της αστυνομίας την εποχή εκείνη. Ο δήμαρχος της Νέα Υόρκης, John Lindsay διόρισε την λεγόμενη Επιτροπή Κνάπ προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση. Το 1973, ο Al Pacino υποδύθηκε τον Frank στην ταινία “Serpico.”

  Photos

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πληροφοριοδότες: Το τίμημα για έναν πιο δίκαιο κόσμο
Πληροφοριοδότες: Το τίμημα για έναν πιο δίκαιο κόσμο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYRRvOfpBCy1Ws4EBwBJVf-sYivm334yZVnDrZCjlBg8u3FTAv6FqgL83S423d7_FpnpAWGEl3eefDdt5Ma7HN5aGwAZEjhX4RTu_y4dTnO31ZV6tnj-Pp4ZINKco4do4RDMMpY0qYAo83/s640/BBImY29.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYRRvOfpBCy1Ws4EBwBJVf-sYivm334yZVnDrZCjlBg8u3FTAv6FqgL83S423d7_FpnpAWGEl3eefDdt5Ma7HN5aGwAZEjhX4RTu_y4dTnO31ZV6tnj-Pp4ZINKco4do4RDMMpY0qYAo83/s72-c/BBImY29.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_313.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_313.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy