-->

Η δεξιά της δεξιάς

Οι μητσοτακικοί, οι σαμαρικοί και οι ριζοσπάστες δεξιοί  Θα είναι η ριζοσπαστική δεξιά ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ; Οι πολιτι...


Οι μητσοτακικοί, οι σαμαρικοί και οι ριζοσπάστες δεξιοί 

Θα είναι η ριζοσπαστική δεξιά ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων ; Οι πολιτικές δυνάμεις που συγκαταλέγονται στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο δεν αποκλείουν μία τέτοια προοπτική και ήδη τα πολιτικά τους επιτελεία εξετάζουν τρόπους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά απο την πτώση της δικτατορίας, η ελληνική ακροδεξιά είναι πιθανόν να επηρεάσει σε μείζονα βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

Αυτό που προβληματίζει τα επιτελεία των παραδοσιακών κομμάτων, είναι αν στις επόμενες εκλογές θα υπάρξουν φαινόμενα ανάλογα με εκείνα που καταγραφηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου η ριζοσπαστική δεξιά απέκτησε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Σημειώνεται ότι το 2017, οι ακροδεξιοί υποψήφιοι πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματά τους στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και την Γαλλία.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία τον Μάρτιο, η ριζοσπαστική δεξιά Lega έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στο συντηρητικό συνασπισμό. Τα ριζοσπαστικά κόμματα εισήλθαν στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία και την Νορβηγία, ενώ το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας στηρίζει επί του παρόντος την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην Γερμανία και στην Ολλανδία εν τω μεταξύ, τα ριζοσπαστικά κόμματα σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017.

Η ανησυχία αυτή είναι πολύ πιθανό να σπρώξει όλο το καταστημένο πολιτικό σύστημα σε πιο συντηρητικές θέσεις, σε μία προσπάθεια να περιχαρακώσουν το εκλογικό τους κοινό και να αποτρέψουν με τον τρόπο αυτό απώλειες που μπορεί να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις. Η δυναμική της ριζοσπαστικής δεξιάς επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις οποίες το εκλογικό κοινό το οποίο δεν αποκλείει μία επιλογή που θα κινείται στα δεξιά της ΝΔ να αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 10% .

Πρόκειται είτε για απογοητευμένους ψηφοφόρους παραδοσιακών κομμάτων, οι οποίοι θα έβλεπαν θετικά έναν πολιτικό φορέα της ριζοσπαστικής δεξιάς είτε για παραδοσιακούς υποστηρικτές της Χ.Α. Οι ενδείξεις αυτές ερμηνεύουν σε σημαντικό βαθμό τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών, οι διεργασίες που γίνονται στο χώρο της λεγόμενης ριζοασπαστικής δεξιάς είναι πυρετώδεις και δεν αφορούν μόνο τη λεγόμενη ομάδα Μπαλτάκου και το κόμμα του κ. Κρανιδιώτη.

Πληροφορίες εμφανίζουν και άλλες "προσωπικότητες" του χώρου να κινούνται δραστήρια προς την κατεύθυνση της ίδρυσης "πρωτοβουλιών", οι οποίες θα στοχεύουν σε συντηρητικούς ψηφοφόρους που ενοχλούνται από τις φιλελεύθερες απόψεις που έχουν διατυπωσει τα τελευταία χρόνια τα λεγόμενα συστημικά κόμματα . Πάντως, στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της λεγόμενης ριζοσπαστικής δεξιάς, σημαίνοντα ρόλο έχει η λεγόμενη κίνηση Μπαλτάκου.

Ο Παναγιώτης Μπαλτάκος ήταν γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι τις 2 Απριλίου 2014, όταν και παραιτήθηκε λόγω της αποκάλυψης συνομιλιών του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Στις 8 Απριλίου 2016, μαζί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη ίδρυσαν τον πολικό φορέα Εθνική Ενότητα. Εκείνη την ημέρα ο Τάκης Μπαλτάκος έκανε προσκλητήριο σε πρώην βουλευτές της Ν.Δ., των ΑΝΕΛ ακόμη και της Χρ. Αυγής, εφόσον έχουν αποχωρήσει και έχουν διαγραφεί από το κόμμα, ώστε να ενταχθούν στο νέο φορέα.

Σήμερα, ο κ. Μπαλτάκος υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός αυτός δεν έχει διαλυθεί, αλλά βρίσκεται σε "αδράνεια" και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τα γκάλοπ εμφανίζεται με καλά ποσοστά. Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάκος επιβεβαιώνει συζητήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει έντονες. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις διεργασίες αυτές συμμετέχουν άνθρωποι που προέρχονται κατ’ εξοχήν από το χώρο της Ν.Δ. και είναι απογοητευμένοι από το χώρο αυτό. Αν και χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά ως μηδενικές, εντούτοις υποστηρίζει ότι το " νέο δεξιό κόμμα πρέπει μετά τις εκλογές να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. ".

Στο χώρο της ριζοσπαστικής δεξιάς κινείται και το κόμμα " Νέα Δεξιά", το οποίο ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2016 από το δικηγόρο και τέως μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Φαήλο Κρανιδιώτη. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο παρελθόν είχε συζητήσεις με την "Εθνικής Ενότητα" του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Τάκη Μπαλτάκου, αλλά τελικά δεν επήλθε συμφωνία. Φήμες εμφανίζουν ως αιτία τη στάση του Γιώργου Καρατζαφέρη να ηγηθεί ενός κοινού σχήματος, δεξιά από την Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα του κ. Κρανιδιώτη έχει επαφές με την ευρωομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας στην οποία συμμετέχουν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, το κόμμα για την Ελευθερία της Ολλανδίας και η ιταλική Λίγκα του Βορρά. Παράλληλα, πληροφορίες εμφανίζουν να γίνονται διεργασίες για τη σύσταση ενός φορέα κατα τα πρότυπα της ιταλικής Λίγκα του Βορρά.

Καθώς το επίκεντρο των συζητήσεων είναι η Βόρεια Ελλάδα, πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα απο τη μορφή που θα πάρει τελικά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μπορεί να επηρεάσει τη στάση πολλών ψηφοφόρων από την Β. Ελλάδα, οι οποίοι αντιδρούν στην προοπτική μίας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Στις κινήσεις αυτές ο ρόλος κάποιων στελεχών της Εκκλησίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός, αφού από τη στήριξη και την υποστήριξη που θα παράσχουν θα κριθεί αν αυτά τα σχέδια θα αποκτήσουν πολιτική υποσταση ή αν θα παραμείνουν μία απλή φιλοδοξία. Το σίγουρο είναι ότι οι απόψεις που έχουν διατυπώσει πολλοί ιεράρχες για εθνικά θέματα, τους μετανάστες, τις αξίες της παραδοσιακής οικογένειας αλλά και για την κοινωνική ηθική, συμπλέουν με εκείνες της λεγόμενης ριζοσπαστικής δεξιάς.

Τυπικό παράδειγμα είναι οι θέσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου για την ομοφυλοφιλία, τους μετανάστες, την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά του Συμφώνου Συμβίωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και ο εθνικιστικός λόγος που έχουν διατυπώσει δημόσια πολλοί ιεράρχες.

Αποκορύφωμα ήταν τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες ιεράρχες και στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ( στην Θεσσαλονίκη) και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος (στην Αθήνα). Αν και ελάχιστοι το παραδέχονται, εντούτοις η ριζοσπαστική δεξιά έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας. Η ΝΔ στην πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ της ομάδας Σαμαρά και της ομάδας Μητσοτάκη.

Η αντιπαράθεση στην παρούσα φάση εστιάζεται σε επιλογές στρατηγικής, καθώς οι δύο πλευρές όπως φάνηκε και από άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις προτεραιότητες και στις συνεργασίες. Στο άρθρο του ο κ. Σαμαράς εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής ως απαραίτητο εταίρο, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μία θέση η οποία έχει διατυπωθεί από τους κ.κ.Βενιζέλο, Λοβέρδο. Σημειώνεται ότι προσφάτως ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ τους δύο πολιτικούς.

Αυτή η διαφοροποίηση που επισημάνθηκε απο τα ΜΜΕ, μπορεί να είναι η αρχή ενός "πολέμου" με επίκεντρο τις προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες και προσεγγίσεις με τη ριζοσπαστική δεξιά, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έχει προνομιακές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει, πως για να υπάρξει αληθινή υπέρβαση και αποτελεσματική σύγκλιση, το παλιό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις, ουσιαστικά ο μεσσήνιος πολιτικός ανοίγει το παράθυρο για μία πιθανή συνεργασία με τη ριζοσπαστική δεξιά, χωρίς όμωςνα προσδιορίζει τη μορφή της, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Προφανώς αυτή η συνεργασία εμμέσως δεν αποκλείει -ακόμα -και μελλοντικούς αποσκιρτίσαντες, ακόμα και από την ΧΑ, οι οποίοι θα θα έβρισκαν στέγη σε κάποιο σχήμα της ριζοσπαστικής δεξιάς. Δεν θα πρέπει φυσικά να αγνοήσουμε τις εκλεκτικές συγγένειες του πρώην πρωθυπουργού, τόσο με τον κ. Μπαλτάκο όσο και με τον κ. Κρανιδιώτη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πρόσφατη δήλωση του κ. Μπαλτάκου, ο οποίος χαρακτήριζε τις σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά ως "μηδενικές". Από την πλευρά του η ομάδα Μητσοτάκη επιμένει στην άποψη, ότι ο φιλελεύθερος χαρακτήρας της ΝΔ θα πρέπει να είναι διακριτός και με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί τη γραμμή των μετώπων που εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός.΄

Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα ακολουθήσει την πόλωση στην οποία επενδύει ο κ.Τσίπρας, θέλοντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και πιο αραιά πλέον η Πειραιώς απαντά σε επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ επιχειρεί να θέσει τη δική της ατζέντα μέσα από θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο χώρος της ριζοσπαστικής δεξιάς σύμφωνα με τις απόψεις πολιτικών αναλυτών, μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να συσπειρώσει ένα ποσοστό μεταξύ του 1-3% εκείνων που δεν θα επιλέξουν την αποχή. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αποδειχθεί με πολλούς τρόπους καθοριστικό στις μετεκλογικές εξελίξεις. Ένα σενάριο είναι ο φορέας της ριζοσπαστικής δεξιάς να πετύχει να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων και να εξασφαλίσει την είσοδο στη νέα Βουλή .

Στην περίπτωση αυτή, η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΝΔ να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία γίνεται δυσκολότερη, καθώς ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Ένα άλλο σενάριο είναι το κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς να εξελιχθεί σε "καταφύγιο" για βουλευτές άλλων κομμάτων –μηδέ της ΧΑ-εξαιρουμένης και να προσφέρει είτε υποστήριξη στην ΝΔ του κ.Μητσοτάκη είτε να προσφέρει κοινοβουλευτική στέγη σε στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν με την νεοφιλελευθεροποίηση της ΝΔ .

  premium.paratiritis.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η δεξιά της δεξιάς
Η δεξιά της δεξιάς
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaw_YQwgWTe98tSS0VVoZPbcx_pDUsgMWasO1Ovq8KjYrFCrMojThPgIagU3qS3sxOe2goXEcnRTaUi6yO2bprq48g2a7RrQa-euwSzvWnVTFivMlTedl6T70CZArHJ3pu_jXHITdywUMh/s640/bouli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaw_YQwgWTe98tSS0VVoZPbcx_pDUsgMWasO1Ovq8KjYrFCrMojThPgIagU3qS3sxOe2goXEcnRTaUi6yO2bprq48g2a7RrQa-euwSzvWnVTFivMlTedl6T70CZArHJ3pu_jXHITdywUMh/s72-c/bouli.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_374.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/blog-post_374.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy