Τα επτά ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το ελληνικό Πάσχα τόσο μοναδικό (εικόνες – video)

Το Πάσχα των Ελλήνων είναι ένα μοναδικό εξ’ αιτίας της μεγάλης ποικιλίας των εθίμων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και αφορούν κάθε έκφανση...


Το Πάσχα των Ελλήνων είναι ένα μοναδικό εξ’ αιτίας της μεγάλης ποικιλίας των εθίμων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και αφορούν κάθε έκφανση της μεγάλης αυτής γιορτής. Με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τον Επιτάφιο και την Ανάσταση, τα έθιμα του Πάσχα αποδεικνύουν γιατί το Πάσχα είναι η αγαπημένη και πιο ενταγμένη στη λαϊκή κουλτούρα, γιορτή των Ελλήνων.

Οι «Μπότηδες» της Κέρκυρας

Η εικόνα των Κερκυραίων να ρίχνουν τα γνωστά κόκκινα πήλινα κανάτια από τα παράθυρα των σπιτιών τους, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που κατακλύζουν τις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις και -πλέον- τα social media τις ημέρες του Πάσχα. Το έθιμο λαμβάνει χώρα στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και σηματοδοτεί την Πρώτη Ανάσταση.
 
Οι Κερκυραίοι γεμίζουν τους μπότηδες με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια των καντουνιών υπό τους ήχους της εμβληματικής φιλαρμονικής της Κέρκυρας που παίζει εύθυμα εμβατήρια, ενώ κατά τη διάρκεια της Πρώτης ή Μικρής Ανάστασης στις 12.00 το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου οι πιστοί δημιουργούν «τεχνητό σεισμό» στην εκκλησία, αναπαριστώντας τον σεισμό που έγινε, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, στον τάφο του Ιησού.

Η Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο

Στην άλλη άκρη του χάρτη, την ακριτική Πάτμο, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο η λεγόμενη τελετή του «Ιερού Νιπτήρα», που πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν τον Μυστικό Δείπνο Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η αναπαράσταση λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Mεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο.
 
Τους 12 Αποστόλους υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί, τον ρόλο του Χριστού ο Ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Κατά την αναπαράσταση πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο «Απόστολος Πέτρος» και ο «Ιούδας» ενώ στο τέλος ο ηγούμενος «Χριστός» θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Στη συνέχεια η πομπή επιστρέφει στο Μοναστήρι.

Ο Μεταμεσονύκτιος Επιτάφιος στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με ένα παλιό έθιμο της Ζακύνθου η περιφορά του Επιταφίου δεν τελείται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 02:00 τα ξημερώματα.
 
Περίπου στις 04.00 τα ξημερώματα γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει στις 05.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία. Κατά την Πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται και το σπάσιμο πήλινων σταμνών στα σπίτια του νησιού.

Ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο

Το φαντασμαγορικό έθιμο του ρουκετοπόλεμου της Χίου έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ελληνικά έθιμα εξ’ αιτίας του αυξημένου βαθμού επικινδυνότητάς του. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, δύο εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν παλιά, αυτοσχέδια κανονάκια, που με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε… ρουκέτες.
 
Ο ρουκετοπόλεμος, αποτελεί ένα ιδιαίτερο έθιμο στο Βροντάδο της Χίου, και η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες τον επόμενο χρόνο. Οι ενορίες και τα σπίτια φροντίζουν εγκαίρως πάντως για την προστασία τους ώστε να μην υποστούν σημαντικές υλικές ζημιές.

Το κάψιμο του Ιούδα στη Θράκη

Δε θα λέγαμε ότι ο Ιούδας έχει την τιμητική του τις ημέρες του Πάσχα, όμως στη Θράκη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τοπικούς εορτασμούς. Τις ημέρες πριν τη Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά κατασκευάζουν ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας από τους κατοίκους κλαδιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου τα χρησιμοποιούν για να βάλουν φωτιά και να κάψουν τον «Ιούδα».
 
Σύμφωνα με την παράδοση, η στάχτη αργότερα συγκεντρώνεται και ρίχνεται στα μνήματα των νεκρών. Αντίστοιχ έθιμο συναντάται και σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου.

Τα αερόστατα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα έθιμα γίνονται κάθε Πάσχα το «φόντο» στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, λίγο μετά την Ανάσταση. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν μικρά πολύχρωμα αερόστατα τα οποία κατακλύζουν τον νυχτερινό ουρανό διαμηνύοντας την χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης.
 
Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση του εθίμου αναφέρει ότι προήλθε από ναυτικούς της περιοχής, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο που είδαν σε ασιατική χώρα και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για την τέλεση του συγκεκριμένου εθίμου έρχεται από το 1910.

Ο «νεκρός Ζαφείρης» της Ηπείρου

Την Κυριακή του Πάσχα και καθόλη τη διάρκεια της Άνοιξης στην Ήπειρο αλλά και σε κάποια μέρη της Μακεδονίας αναβιώνει το έθιμο του λεγόμενου «Ζαφείρη». Το όνομα του εθίμου δεν είναι σταθερό και μπορεί, ανάλογα με την περιοχή να συναντηθεί ως «Μαγιόπουλο» ή ακόμα και «Φουσκοδέντρι», ενώ το έθιμο είναι επί της ουσίας ένα παιδικό παιχνίδι. Το παιδί που έχει το ρόλο του Ζαφείρη παριστάνει το νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα μαζεύουν λουλούδια και φύλλα. Τον στολίζουν και παράλληλα τον μοιρολογούν κρατώντας στα χέρια τους καλάμια αντί για λαμπάδες. Στο τέλος του μοιρολογιού, όλα τα παιδιά μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται από το στολισμένο με λουλούδια κρεβάτι του και τα κυνηγά φωνάζοντας και γελώντας. Όποιον πιάσει ο «Ζαφείρης» γίνεται ο… νεκρός της επόμενης χρονιάς.

 Πηγή: Trivago, Wikipedia

  www.altsantiri.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ Βιολέτης ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Εκδήλωση ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Τα επτά ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το ελληνικό Πάσχα τόσο μοναδικό (εικόνες – video)
Τα επτά ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το ελληνικό Πάσχα τόσο μοναδικό (εικόνες – video)
https://3.bp.blogspot.com/-CSRIZCDqpMA/WsnEQy341PI/AAAAAAAChuk/SVB1Z2nqpQ8KS5DwGLw-aVBaRmkIYOiZACLcBGAs/s640/2896b103ba649d47cd7c5c74eccde260.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-CSRIZCDqpMA/WsnEQy341PI/AAAAAAAChuk/SVB1Z2nqpQ8KS5DwGLw-aVBaRmkIYOiZACLcBGAs/s72-c/2896b103ba649d47cd7c5c74eccde260.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/04/video_76.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/04/video_76.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy