Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση

«Πρέπει να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση». Αυτό σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Α...


«Πρέπει να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση». Αυτό σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, με θέμα: «Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη»- Το νέο σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Κατσιφάρας επανέλαβε την πάγια θέση του για το νέο μοντέλο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με οικονομική αυτοτέλεια, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί την μεγάλη πρόκληση και θα πρέπει να δημιουργηθεί το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

«Πολλοί ισχυρίζονται, πως το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει –ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας- ωστόσο τα όποια κωλύματα μπορούμε να τα παρακάμψουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρέπει σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, την χωροταξία, τον αγροτικό τομέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι ένα κυρίαρχο πολιτικό, θεσμικό όργανο, που να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα που αφορούν τους πολίτες και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν σε αυτή την πρόκληση; Αν ναι να καταθέσουν και πρόταση. Σε κρίσιμες ώρες , πρέπει να μπεις μπροστά και να κάνεις μεγάλες αλλαγές».

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των πόρων, αναρωτώμενος εάν υπάρχει αυτονομία, σε επίπεδο αυτοτέλειας πόρων. Για να σημειώσει πως δυστυχώς δεν υπάρχει. Ενώ αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκά μοντέλα, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ξεκινήσουμε , έστω και μεταβατικά. Εξάλλου, τονίζοντας πως ο «Καλλικράτης» είναι μια αυτοδιοικητική τομή, που παρότι ξεκίνησε μέσα σε βαθιά οικονομική κρίση, κατάφερε να ορθοποδήσει, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας παραμένει το θέμα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει να προταχθούν σε μια μεταρρύθμιση. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα – υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας- την λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ελέγχει τις πράξεις νομιμότητας.

«Ο «Καλλικράτης», για τέτοιες περιπτώσεις προέβλεπε Ανεξάρτητη Αρχή. Εμείς, είμαστε απ’ αυτούς που λέμε ναι θέλουμε έλεγχο. Σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα προληπτικό, όχι κατασταλτικό. Πέρασαν 8 χρόνια από τότε. Αυτά που προτείνονται από το νομοσχέδιο μας καλύπτει; Εγώ λέω όχι, με σαφήνεια. Υπάρχουν και θετικά σημεία στο νομοσχέδιο, που διορθώνουν στρεβλώσεις. Ωστόσο, προσωπικά για εμάς είναι ένα νομοσχέδιο άτολμο, που δεν απαντά σε μια νέα μεγάλα μεταρρυθμιστική πρόκληση που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία».

Αναφορικά με την αλλαγή στο εκλογική σύστημα ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, τοποθετούμενος ανέτρεξε σε δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανδρέα Κατσανιώτη, όπου ζητούσε στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης να υπάρχει συναίνεση, σύνθεση και νέος τρόπος σκέψης και πράξης. Και πρότεινε, στο πλαίσιο αυτό, στον Περιφερειάρχη να επιλέξει για την θέση Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στέλεχος της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Ο νέος νομός πρέπει να δίνει τη δυνατότητα για συναίνεση, συνεννόηση, ένωση δυνάμεων. Θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα δημοκρατικό που θα διαμορφώνει την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, θα ενισχύει την συλλογικότητα, αλλά και λειτουργικό. Δηλαδή ένα αναλογικότερο σύστημα, με κυβερνησιμότητα. Ένα δημοκρατικότερο σύστημα. Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής».


ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας, στο κύκλο της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξελίχθηκε, μέσα στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της ως βασικός συντελεστής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Μέσα από συνθήκες κρίσης ο «Καλλικράτης» αντιμετωπίσθηκε αποσπασματικά και δεν στηρίχτηκε και του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και παράλληλα του προστέθηκαν άλλες, τις οποίες το Κράτος μετέφερε χωρίς μέσα και πόρους.

Το νέο σχέδιο νόμου, που η Κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση, ελάχιστα αντιμετωπίζει τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζεται άτολμο, ενώ διατηρεί, αν δεν ισχυροποιεί θεσμούς που ενισχύουν τη θέση του κεντρικού κράτους έναντι της Αυτοδιοίκησης. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι όμως έτοιμη και το έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει με αποτελεσματικό τρόπο στη διαχείριση των δικών της υποθέσεων, μέσα από την ορθολογική, ρεαλιστική και βιώσιμη αναδιοργάνωση του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Για το σκοπό αυτόν απαιτείται επανασχεδιασμός του Προγράμματος «Καλλικράτης» με γνώμονα τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση Στην κατεύθυνση αυτή οφείλονται τα παρακάτω βήματα: - Αναδιάταξη της σχέσης της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, με ενίσχυση του πολιτικού της ρόλου ως Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

- Θεσμική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας στη βάση της αρχής της τοπικής αυτονομίας και της τοπικής δημοκρατίας.

Η κανονιστική αυτονομία της Περιφέρειας στα θέματα ευθύνης της όπως απορρέει από την κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια και την ευρεία λαϊκή νομιμοποίησή της.

- Απόκτηση σταθερών πηγών ιδίων εσόδων.

Το σύστημα εκλογής των οργάνων της Αυτοδιοίκησης οφείλει να εξασφαλίζει την αποτύπωση της αληθούς βούλησης των πολιτών και της γνήσιας έκφρασης των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών θεσμών, πράγμα το οποίο δεν εξασφαλίζεται με το προτεινόμενο σύστημα.

Γι αυτό καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα κληθούν να νομοθετήσουν, να λάβουν σοβαρά υπ όψιν τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να καταλήξουν σε ένα νόμο που θα εξασφαλίζει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και θα θεμελιώνει έναν γνήσια δημοκρατικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό θεσμό.

 

  www.thebest.gr

COMMENTS

.
Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Πύργος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση
https://2.bp.blogspot.com/-OY7PIm6LtYo/WvMQJW8ewcI/AAAAAAACns8/zDcEj05RxBg0_XWUL17sESlCAet6bXZsQCLcBGAs/s640/stqrrhjgyg5af30e481dd38.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-OY7PIm6LtYo/WvMQJW8ewcI/AAAAAAACns8/zDcEj05RxBg0_XWUL17sESlCAet6bXZsQCLcBGAs/s72-c/stqrrhjgyg5af30e481dd38.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/05/blog-post_271.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/05/blog-post_271.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy