-->

Η αλήθεια για τα ναρκωτικά

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ   Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δ...


Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 

Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δεκαετία του 1960 και μέσω της μουσικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εισέβαλαν σε κάθε τομέα της ζωής. Εκτιμάται ότι 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα άτομα που κάνουν χρήση είναι 20.000 και περισσότεροι από 9.000 τα παίρνουν με ένεση. Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό στις ΗΠΑ είναι το αλκοόλ.

Τα αυτοκινιτηστικά ατυχήματα που έχουν σχέση με τη χρήση -ή κατάχρηση- αλκοόλ αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ευρύτερα διαδομένο ναρκωτικό είναι η μαριχουάνα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 2008, το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 15 και 64 ετών κάνουν χρήση μαριχουάνας. Οι νέοι σήμερα εκτίθενται νωρίτερα από ποτέ στα ναρκωτικά. Βάσει έρευνας του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ για το 2007, το 45% των μαθητών λυκείου σε όλη τη χώρα έχουν πιει αλκοόλ και το 19,7% έχει καπνίσει μαριχουάνα κατά τη διάρκεια ενός μήνα.

Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%. Το υψηλότερο ποσοστό έχει αναφερθεί για τους εφήβους της Τσεχίας [44%], ακολουθεί η Ιρλανδία [39%], το Ηνωμένο Βασίλειο [38%] και η Γαλλία [38%]. Στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι χρήστες κοκαΐνης μεταξύ 15 και 16 ετών είναι 4% έως 6%. Η χρήση κοκαΐνης από τους νέους αυξήθηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Γαλλία.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006 στην Ελλάδα, το 19,4% του πληθυσμού έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Η μαριχουάνα ή χασίς είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό: το 19,3 έχει κάνει χρήση του και το 3,2% έχει κάνει χρήση και ενός επιπλέον ναρκωτικού.

Σκοπός της ζωής μου ήταν... να φτιάχνομαι.
Με το πέρασμα των χρόνων στράφηκα στην κοκαΐνη, στη μαριχουάνα και στο αλκοόλ πιστεύοντας, λανθασμένα, ότι θα μ' έκαναν να ξεφύγω από τα προβλήματά μου. Αλλά τα έκαναν όλα χειρότερα. Έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου ότι θα σταματήσω μετά από αυτή την τελευταία δόση. Ποτέ δεν σταμάτησα"
-Τζον

Ξεκίνησα με χόρτο, ύστερα έπαιρνα χάπια [Έκσταση] και acid. Έκανα κοκτέιλ με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, μέχρι που έπαιρνα υπερβολικές δόσεις για να κρατάει το φτιάξιμο περισσότερο. Μια νύχτα πέρασα άσχημο τριπάκι... προσευχόμουν και έκλαιγα να φύγει αυτή η άσχημη αίσθηση, φωνές μου μιλούσαν στο κεφάλι μου, είχα ρίγη και δεν έβγαινα από το σπίτι μου επί έξι μήνες. Νόμιζα ότι όλοι με παρακολουθούσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω σε χώρος με ανθρώπους. Δεν μπορούσα ούτε να οδηγήσω.

Κατέληξα άστεγος, στους δρόμους, ζούσα και κοιμόμουνα σε ένα χαρτόκουτο, ζητούσα ελεημοσύνη και πάλευα να εξασφαλίσω το επόμενο γεύμα μου"
-Μπεν. 

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξει κάτι στη ζωή τους.
Να μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι πήραν ναρκωτικά, όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι:

Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν
Επειδή βαριόντουσαν
Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι
Για να κάνουν την επανάστασή τους
Για να πειραματιστούν

Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματά του, οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με τη χρήση.
Η πραγματική απάντηση είναι να πάρει κανείς τα δεδομένα σχετικά με τα ναρκωτικά και όχι να κάνει χρήση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.
Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό [αυξάνει τη δραστηριότητα]. Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό [μειώνει τη δραστηριότητα]. Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει.
Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το μυαλό. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά.

Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές. Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.

Τα φάρμακα είναι ναρκωτικά που σκοπό έχουν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ή να αλλάξουν κάτι στο τρόπο λειτουργίας του σώματος, να το κάνουν να λειτουργεί καλύτερα. Μερικές φορές είναι απαραίτητα. Αλλά δεν παύουν να είναι ναρκωτικά:
δρουν ως διεγερτικά ή ηρεμιστικά και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να σε σκοτώσουν. Αν, λοιπόν, δε χρησιμοποιείς τα φάρμακα όπως πρέπει, μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνα όσο και τα παράνομα ναρκωτικά.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ

Κανονικά, όταν ένα άτομο θυμάται κάτι, η διάνοια είναι πολύ γρήγορη και του φέρνει πολύ γρήγορα την πληροφορία. Αλλά τα ναρκωτικά θολώνουν τη μνήμη και δημιουργούν κενά. Όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει μια πληροφορία από αυτή τη θολή ανακατωσούρα, ανακαλύπτει ότι δεν μπορεί. Τα ναρκωτικά τον κάνουν να αισθάνεται χαζός και προκαλούν αποτυχίες στη ζωή του. Όσες περισσότερες αποτυχίες έχει τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή και τόσο περισσότερο θέλει ναρκωτικά για να τον βοηθήσουν να επιλύσει το πρόβλημα.

Τα ναρκωτικά καταστρέφουν
τη δημιουργικότητα

Ένα ψέμα που λέγεται για τα ναρκωτικά είναι ότι σε βοηθάνε να γίνεις πιο δημιουργικός. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Κάποιος που είναι θλιμμένος μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών για να νιώσει χαρούμενος, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μπορεί να τον ανεβάζουν σε μια κατάσταση ψεύτικης ευθυμίας, αλλά όταν η επήρεια του ναρκωτικού περάσει καταποντίζεται συναισθηματικά ακόμα χαμηλότερα από πριν.
Τελικά, τα ναρκωτικά θα καταστρέψουν εντελώς κάθε ίχνος δημιουργικότητας του ατόμου.

[Συνεχίζεται...]

Τα όσα αναφέρονται προέρχονται από το μικρό βιβλιαράκι "Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ", το οποίο είναι έκδοσης του ιδρύματος για "ένα κόσμο χωρίς ναρκωτικά" [notodrus.gr] και διανεμήθηκε χθες στο στάδιο ΑΕΘΛΙΟΝ.


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η αλήθεια για τα ναρκωτικά
Η αλήθεια για τα ναρκωτικά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNfbcDB8dAeLUHWb-j6VPJyAf19L1YFHKjL97eSb4uWz4caGZap9U-3bZtjm7CCrgbmIV8fejldkQxAbQH85h2laY2YjFdseBP4bi9jHWGRvjziR1X9RLfi-pvJa3mWaFQWMLwnR9RzM4/s640/hands-1903104_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNfbcDB8dAeLUHWb-j6VPJyAf19L1YFHKjL97eSb4uWz4caGZap9U-3bZtjm7CCrgbmIV8fejldkQxAbQH85h2laY2YjFdseBP4bi9jHWGRvjziR1X9RLfi-pvJa3mWaFQWMLwnR9RzM4/s72-c/hands-1903104_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_968.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/06/blog-post_968.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy