-->

"Πακέτα" στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες

Στο "στόχαστρο" των πωλήσεων "πακέτων" κόκκινων δανείων εισέρχονται πλέον τα στεγαστικά, μετά τις αλλαγές που δρομολ...


Στο "στόχαστρο" των πωλήσεων "πακέτων" κόκκινων δανείων εισέρχονται πλέον τα στεγαστικά, μετά τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στον νόμοΚατσέλη. Ο σχεδιασμός για την πώλησή τους έχει ήδη αρχίσει να δρομολογείται, με πρώτο σταθμό τον Σεπτέμβριο και την επιλογή των δανείων προς πώληση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει στην πράξη το α' τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάζουν στο στόχαστρο μεγάλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Θα αποτελέσουν, δε, μετά τις πωλήσεις επιχειρηματικών NPLs, το επόμενο "στοίχημα" τιμών για τις τράπεζες, αλλά και για την αγορά ακινήτων. Μοχλός πίεσης της ταχύτερης δυνατής πώλησης πακέτων στεγαστικών δανείων είναι ο στόχος για τη συνολική αύξηση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και κατά 10%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζιτώνστο "Κεφάλαιο".

Η αναθεώρηση αυτή του στόχου από τις τράπεζες για ανακτήσεις από πωλήσεις NPLs συνδέεται με τις πιέσεις του SSM για ταχύτερη αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και με τα μέχρι στιγμής δείγματα τιμών από τις πωλήσεις "κόκκινων" χαρτοφυλακίων και το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων funds. Οδηγεί, μάλιστα, σε πωλήσεις "κόκκινων" δανείων που μπορεί να φτάσουν άνετα τα 13 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο Ιουνίου 2017 - Δεκεμβρίου 2019.

"Κόκκινα" δάνεια 15 δισ. ευρώ

Το στοκτων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων των τραπεζών ανέρχεται σε 27,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,4% του συνόλου των στεγαστικών δανείων (63,5 δισ. ευρώ). Από αυτά τα 27,6 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται, ποσοστό 42%, δηλαδή δάνεια ύψους 11,6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες. Από τα υπόλοιπα, το 33%, δηλαδή δάνεια 9,1 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, και το 25%, δηλαδή δάνεια 6,9 δισ. ευρώ, θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ξεπερνά το 30% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελούν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια της τάξεως των 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία "κρύβουν" μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Από τα δάνεια αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις στεγαστικών NPLs, καθώς πρόκειται, ως επί το πλείστον, για μεγάλα ακίνητα σε καλές περιοχές που θα "φύγουν" εύκολα και σε καλές τιμές. Σημειώνεται ότι η παροχή προστασίας στην πρώτη κατοικία από τον νόμο Κατσέλη θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ετήσια παράταση της προστασίας αυτής μπορεί να συζητηθεί προς τα τέλη του έτους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί υπό πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι τράπεζες έχουν μια σημαντική αρχική "δεξαμενή" μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείωνπρος πώληση. Παράλληλα, έχουν καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα λεγόμενα homeequity, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν "προπομπό" των πωλήσεων στεγαστικών χαρτοφυλακίων.

Μαζί με τους πλειστηριασμούς, οι πωλήσεις στεγαστικών χαρτοφυλακίων θα αποτελέσουν το τελικό "στοίχημα" για την τιμολόγηση των εξασφαλίσεων των τραπεζών, από την οποία θα κριθούν μελλοντικά και οι πιθανές νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, θα διαμορφώσουν τις νέες τιμές στην αγορά του realestate. Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός Ιούλιος θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενεργητικής πλέον διαχείρισης των ακινήτων που έχουν σωρεύσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", δύο κινήσεις που προέρχονται από τη Eurobank θα σηματοδοτήσουν την εφεξής κατεύθυνση των τραπεζών στον χειρισμό των εμπράγματων εξασφαλίσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόκειται αφενός για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της τράπεζας, EurobankPropertyServices, για την οποία αναμένονται δεσμευτικές προσφορές από ξένους ενδιαφερόμενους στις 17 Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική ευθεία έχουν φτάσει πέντε ενδιαφερόμενοι. Αφετέρου, για την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου 630 ακινήτων από την τράπεζα, εκτιμώμενης αξίας 22 εκατ. ευρώ, για τα οποία οι προσφορές αναμένονται στις 20 Ιουλίου. Οι δύο ανωτέρω κινήσεις της Eurobank θα ανοίξουν τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο SSM έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες, υπό τον όρο, όμως, ότι οι τράπεζες δεν θα τα διακρατούν εσαεί, αλλά θα απαλλαγούν από αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα τιμήματα

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις και πρόσφατα εγκαινίασαν τις πωλήσεις εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων με την πώληση του χαρτοφυλακίου "Amoeba" της Τράπεζας Πειραιώς. Τα τιμήματα που διαμορφώνονται για τα ανεξασφάλιστα NPLs κινούνται από 3 μέχρι περίπου 6 σεντς του ευρώ, ενώ η πώληση του εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου NPLs της Τράπεζας Πειραιώς προσέγγισε τα 28-29 σεντς. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς NPLs, πρόκειται για τιμήματα που κινούνται στο εύρος των τιμημάτων για αντίστοιχες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για εντεινόμενο ενδιαφέρον από τα ξένα funds και περιθώριο, ενδεχομένως, για ακόμα υψηλότερα τιμήματα. Αυτό, πρωτίστως, αναλόγως της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων που θα βγουν προς πώληση και, δευτερευόντως, υπό την προϋπόθεση ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια θα βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία. Από μόνη της, πάντως, η "πλούσια" ελληνική αγορά NPLs αποτελεί ήδη μεγάλο πόλο έλξης για τα ξένα funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το δεύτερο προς πώληση "πακέτο" εξασφαλισμένων NPLs –το "Jupiter"της AlphaBank, ύψους 800 εκατ. ευρώ– είναι πολύ μεγάλο. Funds όπως τα Apollo, Centerbridgeκαι LoneStar αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα με πολύ καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική τοποθέτηση.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένονται τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο. Τη "σκυτάλη" από την Alpha Bank θα πάρει αμέσως η Εθνική Τράπεζα, με την πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Eurobank.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : "Πακέτα" στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες
"Πακέτα" στεγαστικών δανείων ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU8GD2wLDEQQu2LpwWKp9P5U-B0g6VmZ-aHH_X8zox3kONXjCNjs-mgXb1GcZKx2h0XikTB3lV5Z21WGuwnzvBiGVcce3wGCvVKfeRO8PxnOami7BsZIRAqObMpZj5Anw_KLlUb6XG4Tk/s640/AAxqrvi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU8GD2wLDEQQu2LpwWKp9P5U-B0g6VmZ-aHH_X8zox3kONXjCNjs-mgXb1GcZKx2h0XikTB3lV5Z21WGuwnzvBiGVcce3wGCvVKfeRO8PxnOami7BsZIRAqObMpZj5Anw_KLlUb6XG4Tk/s72-c/AAxqrvi.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/07/blog-post_542.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/07/blog-post_542.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy