Με σοβαρά προβλήματα, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, φαίνεται ότι ξεκινά η νέα σχολική χρονιά 2018-19, με τους εκπαιδευτικούς της Δευτ...
Με σοβαρά προβλήματα, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, φαίνεται ότι ξεκινά η νέα σχολική χρονιά 2018-19, με τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους γονείς των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων να δηλώνουν προβληματισμένοι και ανάστατοι, βλέποντας στο «παρά ένα» σχολεία να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, τμήματα να ενοποιούνται και τα παιδιά τους να «στοιβάζονται» σε μικρές σχολικές αίθουσες – ακατάλληλες σε κάποιες περιπτώσεις – και άλλα παιδιά, λίγο πριν μπουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.
Για τα προβλήματα αυτά, για τη μη επίλυσή τους νωρίτερα, χωρίς να προκληθεί αυτή η αναστάτωση στους μαθητές και στον προγραμματισμό κάθε οικογένειας λίγο πριν τον Αγιασμό – που θα γίνει την προσεχή Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου – μίλησε η ΕΛΜΕ Ηλείας, ενώ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, διευθυντές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές μίλησαν για τα προβλήματα αυτά και εξέφρασαν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Κλείνει του Γυμνάσιο Μυρτιάς-Σκουροχωρίου
Στην «περιπέτεια» του Γυμνασίου Μυρτιάς – Σκουροχωρίου, που ξεκίνησε το 2011 με απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντόπουλου και στις αναστολές της αναστολής που «έπαιρνε» κάθε χρόνο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος. Η σχετική απόφαση αναστολής δεν ήρθε φέτος, κι έτσι έχουν ήδη γίνει τοποθετήσεις εκπαιδευτικών του, σε άλλα σχολεία.
«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, η τοπική κοινωνία και όχι μόνο, δεν προσπάθησε να το κρατήσει ¨ζωντανό¨ με βάση τα στοιχεία, αλλά μέσω ¨γνωστών¨, δηλαδή βουλευτές και υπουργούς», είπε ο κ.Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως, «κάτι δεν έγινε καλά από όλους όσοι εμπλέκονται», αφού τα δημοτικά σχολεία Μυρτιάς και Σκουροχωρίου από τα οποία «τροφοδοτούνταν» όλα αυτά τα χρόνια το Γυμνάσιο, αριθμούν 100 και 80 μαθητές περίπου. Και κατέληξε λέγοντας που η ανασφάλεια που είχε δημιουργηθεί στους γονείς από το 2011 και έπειτα, τους οδήγησε στην έμμεση αναζήτησης άλλης λύσης για τα παιδιά τους και μοιραία της υποβάθμισης του σχολείου.
Σ’ αυτούς τους αριθμούς, και στις 25 νέες εγγραφές στην Α΄ τάξη φέτος, που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το σχολείο θα μπορούσε να επιβιώσει και σε βάθος χρόνου να ισχυροποιηθεί, αναφέρθηκε και η Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλοπούλου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική ενέργεια» εκ μέρους του Υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία του. Μετέφερε μάλιστα την απόφαση του Τ.Σ, επικαλούμενη την επικοινωνία με τον πρόεδρο κ.Πήττα για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου, σημειώνοντας πως αυτό είναι αίτημα και απαίτηση και της ΕΛΜΕ Ηλείας, εξηγώντας τέλος πως ο η διαδικασία και ο τρόπος μπορεί να βρεθεί, είτε με αναστολή της αναστολής κατάργησης ή και αναίρεση της απόφαση της κατάργησης.
Οι μαθητές…κόστος
«Το υπουργείο βλέπει τη λειτουργία του σχολείου ως κόστος. Δεν εξηγείται αλλιώς η προσπάθεια συρρίκνωσης των τμημάτων», είπε ο κ.Αθανασόπουλος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση κατάργησης τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής στο 1ο Λύκειο, επισημαίνοντας όλα τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν, σε παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αφενός γιατί τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν σε νέο σχολικό περιβάλλον, λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις και αφετέρου γιατί αναστατώνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός.
Αντίστοιχη αναστάτωση υπάρχει και στο 4ο Λύκειο Πύργου, αφού τελευταία στιγμή, η Διεύθυνση του σχολείου κλήθηκε να μειώσει τα τμήματα από 4 σε 3, «στοιβάζοντας» τα παιδιά στις τάξεις, σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης – όπως σημειώθηκε από τον κ.Αθανασόπουλο. Δεν παρέλειψε τέλος, να αναφερθεί και στην περίπτωση του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, κάποιοι μαθητές του οποίου κλήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία και άλλοι σε σχολείο του Πύργου. Στις προσπάθειες της ΕΛΜΕ για την έγκριση όλων των τμημάτων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, από τον περασμένο Ιούλιο, με παραστάσεις τόσο στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας όσο και στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε η κα Παυλοπούλου.
«Απαιτούμε να εισακουστούμε για τα τμήματα που δεν εγκρίθηκαν και αυτό πρέπει να γίνει για παιδαγωγικούς λόγους. Δεν είναι σωστό, τελευταία στιγμή να παιδιά να καλούνται να αλλάξουν σχολείο, φίλους και ειδικά όταν βρίσκονται σε διαδικασία πίεσης ενόψει της προετοιμασίας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και με δεδομένο, ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσής τους», είπε η ίδια, αμφισβητώντας ευθέως τους ισχυρισμούς τους περί του ενδιαφέροντος τους για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για την σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση, «όταν στοιβάζουν τους μαθητές σε τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού και Γενικής Παιδείας, υπονομεύοντας έτσι και την ασφάλεια τους, με μόνο στόχο τη μείωση των τμημάτων και την ¨εξοικονόμηση¨ καθηγητών,», κατέληξε η κα Παυλοπούλου.
Οι περιπτώσεις 4ου και 2ου Λυκείου Πύργου
Για μη ομοιόμορφη χωροταξική κατανομή που μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μαθητών, έκανε λόγο ο Διευθυντής του 4ου Λυκείου Πύργου Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος, σημειώνοντας που στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που είχαν γίνει τον Ιούνιο στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο από τον Σύλλογο Διδασκόντων όσο και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον προϊστάμενο ότι θα διορθωθούν πιθανά λάθη, κάτι που τελικά – εξήγησε ο κ.Ανδρουτσόπουλος – δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην οδηγία να μειώσουν τα τμήματα της Β΄ τάξης από 4 σε 3, και στην επισήμανση ότι το τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας επικαλείται τη νομιμότητα και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. «Μετά από 29 χρόνια στο σχολείο, μπορώ να πω ότι μπορεί ο νόμος να λέει 27 παιδιά, αλλά η ποιότητα της εκπαίδευσης με 25,26 και 27 παιδιά στο τμήμα, δεν υπάρχει.
Και μιλάμε για παιδιά που μπαίνουν στη διαδικασία του νέου συστήματος των εξετάσεων, έρχονται με πολλές ανασφάλειες και προβληματισμούς», είπε ο κ.Ανδρουτσόπουλος σημειώνοντας επίσης ότι το υπάρχον προσωπικό καλύπτει τις ανάγκες και δεν χρειάζεται να γίνει συρρίκνωση των τμημάτων. Στις οδηγίες που όμως «προσκρούουν» στα αντικειμενικά προβλήματα, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Διευθύντρια του 2ου Λυκείου Πύργου, Έλενα Καββαδά, σημειώνοντας ότι «…είναι πρακτικά αδύνατο μια τάξη του 2ου Λυκείου Πύργου (σ.σ του παλαιότερου κτιρίου και με τις εξαιρετικά μικρές αίθουσες) να χωρέσει 27 μαθητές.
Βάσει τετραγωνικών, το ανώτατο όριο φιλοξενίας των μαθητών, είναι 20, κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει λάβει υπόψη της η Διεύθυνση». Μίλησε για μια προσπάθεια βιαστικής συγκέντρωσης μαθητών – αφού υπάρχουν και εκκρεμείς μεταγραφές που επίκεινται – χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε πως η νέα χωροταξική κατανομή έφερε σοβαρά προβλήματα, και μετακίνηση μαθητών προς άλλα σχολεία.
«Περιμέναμε ότι κάτι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, όπως λάβαμε διαβεβαιώσεις από την Διεύθυνση. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση και συζήτηση, αυτά – και άλλα λειτουργικά – προβλήματα θα είχαν λυθεί», είπε, σημειώνοντας πως, αν υπάρχουν σκέψεις και βλέψεις για καταργήσεις σχολείων, να υπάρχει σαφής ενημέρωση.
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις
Τόσο οι εκπαιδευτικοί – μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των άλλων σχολείων, οι γονείς και μαθητές, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ξεκινήσουν τα σχολεία με αυτά τα προβλήματα, προειδοποιώντας για δράσεις και κινητοποιήσεις.
www.patrisnews.com